Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:51
2181
8

Восьмиразові. Як Донбас здобув вольову перемогу в матчі з Соколом

Донецький клуб завершив фінальну серію за чотири поєдинки

| Оновлено 12 травня 2021, 18:51
2181
8
Восьмиразові. Як Донбас здобув вольову перемогу в матчі з Соколом
Фото Івана Вербицького

Донецький «Донбас» став восьмиразовим чемпіоном України з хокею. Команда, яку в ході півфінальної серії очолив білоруський фахівець Павло Микульчик, виграла усі чотири матчі фіналу в київського «Сокола» і повернула титул, який сенсаційно втратила торік у серпні, в фінальній серії проти «Кременчука».

Після трьох стартових перемог «Донбаса» хокейні фахівці припускали, що донеччани можуть програти четвертий поєдинок у Києві свідомо, щоб відсвяткувати чемпіонство на власному льоду в п’ятій зустрічі. Сумнівався, що таке можливо, лише наставник «Сокола» Олег Шафаренко: «Якби у них був інший тренер, я б припускав. А Микульчик впертий, він захоче виграти 4:0».

Що подарунків «Соколу» очікувати не доводиться, говорила і присутність на четвертому матчі власника «Донбасу» Бориса Колеснікова. Борис Вікторович, мовляв, дивитися, як його команда віддає гру суперникові, не приїхав би. Однак у тому й річ, що після першого періоду, який гості програли 0:1, Колесніков спорткомплекс АТЕК покинув. Та ще й при цьому в роздягальню своєї команди в перерві не заходив. Тож всякого роду домисли заграли новими барвами. Надто – після того, як оборонець «Сокола» Владислав Лисенко кидком від синьої лінії реалізував чисельну більшість і зробив рахунок 2:0.

«Навіть коли гра складалася не на нашу користь, вірив, що ми виграємо, - коментує Павло Микульчик. – І просив вірити хлопців. Казав, що треба працювати до кінця і перемога буде за нами. Гравці мене послухали».

«У попередніх трьох матчах ми виклалися повністю, тому не хотілося ризикувати і розтягувати серію ще на один матч. Мали завдання – завершити серію в Києві», - підтверджує слова тренера оборонець донецького клубу Пилип Пангелов-Юлдашев.

Власне, поки глядачі займалися конспірологією, хокеїсти «Сокола» боролися і чіплялися за свій шанс. І робили це справді дуже добре. І то не дивлячись на відсутність кількох важливих виконавців – оборонців Павла Голубича і Валерія Белинського, а також нападника Богдана Ступака, які пропускали гру через травми. Шафаренко після трьох поразок суттєво перекроїв склад усіх ланок і цим певною мірою збив суперників спантелику.

«Сокіл» мав усі шанси піти на другу перерву з комфортною перевагою навіть після того, як латвійський легіонер гостей Олег Шишлянников за три з половиною хвилини до сирени скоротив розрив. Наприкінці періоду «Сокіл» отримав нагоду протягом 74-х секунд грати вп’ятьох проти трьох суперників, але ідеальною нагодою закинути втретє не скористався.

Розплата настала незадовго після поновлення гри, коли «Донбас» зусиллями Пангелова-Юлдашева реалізував свою більшість. З цієї миті опоненти, розуміючи ціну помилки, почали грати обережніше, але все ж шайбами до завершення основного часу ще обмінялися. Фактично, обидва рази опоненти використовували чисельну перевагу, тільки в протокол гол киянина Дмитра Німенка, який вдало підставив ключку під дальній кидок Віталія Андрейківа, внесений як такий, що забитий в рівних складах, оскільки п’ятий гравець «Донбасу» якраз вибіг на лід з лави штрафників.

«Сокіл» впродовж усього сезону-2020/2021 мав унікальну статистику: команда жодного разу не програвала овертаймів. Після нічиїх в основний час кияни поступалися в серіях булітів, але з гри не пропускали жодного разу. Правда, треба враховувати, що в плей-оф у додатковий час команди грають у звичному форматі «п’ять на п’ять», а не «три на три», як в п’ятихвилинних овертаймах. Ось тут перевага досвідченішого «Донбасу» й проявилася. Причому результативним виявився кидок «джокера» Микульчика Ніколая Казаковцева. Росіянин у регулярному чемпіонаті провів лише 14 матчів і закинув у них чотири шайби. У семи попередніх матчах плей-оф він не забивав взагалі. А цього разу пробив влучно, зануривши свого земляка, голкіпера «Сокола» Георгія Дубровського, в транс.

Колишній воротар збірної України, а нині асистент тренера «Сокола» Костянтин Сімчук після гри втішав Георгія як міг, а в коментарі Sport.ua запевнив, що помилки Дубровського в голі немає. «Навпаки завдяки надійній грі Георгія ми претендували на перемогу так довго, - каже Костянтин. – Якщо підсумовувати, то всі хлопці виклалися не на 100, а на 150 відсотків. Звісно, перед початком фінальної серії у нас була певність у тому, що знаходимося на позитивній хвилі після перемоги у півфіналі над «Кременчуком» і з «Донбасом» буде не просто бійня, а наша перемога. Але треба віддати суперникові належне – він показав хороший хокей. Донеччани увімкнули всі свої ресурси і перемогли заслужено. З фінальної серії із загальної канви вибивається хіба другий поєдинок. І не тому, що він завершився поразкою 1:5. Там суперник виглядав від нас на дві голови сильнішим. Решту три матчі ми програли через індивідуальні помилки, радше через брак досвіду».

«Донбас» рівніше вкомплектований досвідченими гравцями, - немов доповнює тренера нападник Єгор Кузьменко. – Нам би ще бодай чотирьох виконавців відповідного рівня і можна було б із донеччанами потягатися за перемогу в серії. Шкода, що програли».

«Важкими були всі матчі, але сьогоднішній все ж видався найскладнішим, бо гравці «Сокола» вийшли на поєдинок, мов на останній бій, - говорить тренер чемпіонів Павло Микульчик. – Кияни продемонстрували божевільну самовіддачу, вигризали кожен момент. А в додатковий час  ми схилили шальки терезів на свою користь і завдяки тому, що наші хлопці досвідченіші і зіграли більше таких матчів, і тому, що допрацювали до кінця».

Микульчик, який очолив «Донбас» лише перед заключним матчем півфінальної серії проти херсонського «Дніпра», розділяє чемпіонські лаври зі своїми попередниками. «Сергій Вітер та Ігор Чібірєв провели колосальну роботу, - каже він. – Їхній вклад у цю перемогу дуже вагомий. Вони збирали цих хлопців, провели хорошу селекцію. Тренувальний процес у них теж був вельми якісний. Мені залишилося довести почате до логічного завершення, до перемоги».

При цьому попри здобуття титулу білоруський наставник не знає, чи працюватиме з «Донбасом» у наступному сезоні. «Ці п’ять матчів у плей-оф провів у ролі виконувача обов’язки головного тренера, - нагадує Микульчик. – Стосовно майбутнього будемо розмовляти з керівництвом після приїзду в Дружківку, вже коли відсвяткуємо там перемогу з нашими вболівальниками».

«Сокіл» (Київ) – «Донбас» (Донецьк) – 3:4 ОТ (1:0, 1:1, 1:2, 0:1)

Рахунок у серії – 0:4

Шайби: 1:0 – Андрій Міхнов (Єгор Кузьменко), 08:11. 2:0 – Владислав Лисенко (Гільманов, Німенко, - більш.), 33:28. 2:1 – Шишлянников (Андрєй Бірюков, Тунхузін), 36:38. 2:2 – Пангелов-Юлдашев (Лялька, Туркін, - більш.), 44:30. 3:2 – Німенко (Андрейків, Букарєв), 51:11. 3:3 – Шишлянников (Тунхузін, Сигарьов, - більш.), 56:36. 3:4 – Казаковцев (Монс, Туркін), 63:26

«Сокіл»: Георгій Дубровський; Чолач – Андрейків, Сисак – Алєксєй Платонов, Букарєв – Владислав Лисенко, Олендаренко; Антон Рубан – Німенко – Фелікс Морозов, Гільманов – Єгор Курбатов – Алєксандр Павленко, Єгор Кузьменко – Андрєй Смирнов – Андрій Міхнов, Денис Гончаренко – Михайло Сімчук – Малетін, Коржилецький. Тренер – Олег Шафаренко

«Донбас»: Алєксєй Трифонов; Роман Кобелєв – Єгор Журавльов, Колесніковс – Пангелов-Юлдашев, Кожевніков – Тунхузін; Лялька – Микита Буценко – Пересунько, Монс – Туркін – Казаковцев, Шишлянников – Андрєй Бірюков - Сигарьов, Мільохін – Карамнов – Олександр Костиков. Тренер – Павло Микульчик

23 квітня. Київ. Спорткомплекс АТЕК. Без глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 10
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rugby1970
Надеюсь, восьмой титул - станет последним в ЧУ и дальше будем поздравлять только "СОКОЛ"!
гол
Последняя игра хоть была похожа не соревнование.
Хорошо что в Киеве и закончили - на Красном экскаваторе.)
ДОНБАСС это звучит!