Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 квітня 2021, 05:11
10857
10

Наші тріумфатори. 13 тренерів, команди яких вигравали чемпіонат України

За 29 років свої колективи до «золота» приводили не так і багато фахівців

| Оновлено 26 квітня 2021, 05:11
10857
10
Наші тріумфатори. 13 тренерів, команди яких вигравали чемпіонат України
ФК Динамо. Мірча Луческу

За весь час розіграшів футбольних чемпіонатів незалежної України перемагати в турнірі вдавалося лише трьом командам - «Таврії», «Динамо» і «Шахтарю». Серед тренерів, які приводили свої команди до «золота» чемпіонату України, різноманітність куди більше. На поточний момент 13 фахівців можуть похвалитися вирішенням цього завдання. Уже в найближчому турі Мірча Луческу може стати єдиним тренером в історії чемпіонатів України, який приводив до чемпіонства дві різні команди.

Анатолій ЗАЯЄВ

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Таврія»

Анатолій Заяєв віддав багато років роботі в сімферопольській «Таврії», що стала для нього по-справжньому рідною. Символічно, що саме цей фахівець був наставником кримчан, коли вони здобули сенсаційний титул чемпіона України в першому розіграші турніру. Тоді формат ліги був досить експериментальним, і у вирішальній сутичці зійшлися лідери битв в двох групах - «Таврія» (група А) і «Динамо» (група Б). «Золотий поєдинок» пройшов на стадіоні «Україна» у Львові, а перемогу сімферопольцям приніс єдиний м'яч Сергія Шевченка.

Після того тріумфу Заяєв попрацював ще кілька років в «Таврії», а потім і з багатьма іншими командами. Його останньою роботою у футболі став запорізький «Металург», де досвідчений фахівець займав пост виконуючого обов'язки головного тренера. 18 грудня 2012 року Заяєв, перебуваючи за кермом власного позашляховика, виїхав на зустрічну смугу і потрапив в ДТП, яка стала смертельною для нього. Анатолія Миколайовича не стало на 82-му році життя...

Михайло ФОМЕНКО

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Сезон-1992/93 для київського «Динамо» видався досить непростим. Команду лихоманило, а керівництво по ходу чемпіонату змінило трьох наставників - Анатолія Пузача спершу замінив Йожеф Сабо, а другу частину чемпіонату «біло-сині» проводили вже під керівництвом Михайла Фоменка. Цей фахівець і зумів привести «Динамо» до першого титулу чемпіона незалежної України, коли на фініші столична команда при рівності очок обійшла «Дніпро» за рахунок кращої різниці забитих і пропущених м'ячів.

Згодом Фоменко попрацював ще з цілим рядом команд в Україні, і навіть протягом короткого часу очолював національну збірну Гвінеї, але вінцем його кар'єри стало потрапляння з головною командою країни до фінальної частини чемпіонату Європи-2016. Що правда, безпосередній виступ «синьо-жовтих» на тому турнірі краще не згадувати... Саме після нього Фоменко був замінений на Шевченка, і фактично завершив тренерську кар'єру.

Микола ПАВЛОВ

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Динамо»

На чолі з Миколою Павловим «Динамо» закінчувало чемпіонат України в сезоні-1994/95, коли по ходу розіграшу з команди пішов Йожеф Сабо, а потім і Володимир Онищенко, що його замінив. З Павловим «біло-сині» провели заключні дванадцять турів першості, оформивши перемогу з 10-очковою форою над «Чорноморцем», який став другим.

Після «Динамо» Павлов попрацював з «Таврією», алчевською «Сталлю» та «Іллічівцем», але найбільших успіхів досяг все-таки з «Ворсклою», яку в сезоні-2008/09 сенсаційно привів до перемоги в Кубку України. Тоді у вирішальному матчі за трофей полтавчани обіграли «Шахтар», що ледь-ледь завоював Кубок УЄФА і знаходився в піднесеному настрої. З 2015 року Павлов відійшов від активної тренерської роботи, але залишився у футболі. Нині 66-річний фахівець є почесним президентом столичного футбольного клубу «Лівий берег».

Невіо СКАЛА

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Шахтар»

Італійський фахівець став першим тренером, який зумів привести амбітний «Шахтар» до чемпіонства в Україні. Скала очолив «гірників» по ​​ходу сезону-2001/02, змінивши Валерія Яремченка, який, в свою чергу, також по ходу чемпіонату підмінив Віктора Прокопенка, який пішов з посади. Під керівництвом Скали «Шахтар» зумів наздогнати і на фініші обігнати «Динамо». Долю титулу вирішив відрив в одне очко, а Невіо увійшов в історію «гірників» не тільки як перший іноземний тренер з далекого зарубіжжя, але й як фахівець, який привіз до Донецька дебютне «золото».

У тому ж 2002 року Скала був звільнений після шокуючої поразки в Кубку УЄФА від «Аустрії» (1:5). Потім попрацював в московському «Спартаку», а з 2004 року більше не повертався до тренерської роботи, хоча недовгий час був президентом «Парми». Нині 73-річний Скала живе в рідній Італії, де має бізнес з виробництва елітного вина, отримуючи від цієї діяльності, за власним зізнанням в пресі, неймовірне задоволення.

Анатолій ДЕМ'ЯНЕНКО

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Анатолій Дем'яненко працював у тренерському штабі «Динамо» за часів Валерія Лобановського, а в 2005 році отримав пропозицію стати головним коучем команди. З нею Дем'яненко зумів зробити «золотий дубль» в сезоні-2006/07. Тоді «біло-сині» на фініші чемпіонату «привезли» донецькому «Шахтарю» фору в 11 очок, не програвши жодного матчу в 30 турах (22 перемоги і 8 нічиїх).

Однак у вересні 2007 року Дем'яненко був звільнений, а згодом попрацював з «Нефтчі» в Азербайджані та «Насафом» в Узбекистані, перш ніж повернутися на батьківщину для роботи з «Волинню». Останньою тренерською роботою Дем'яненка на цей момент залишається нетривала співпраця зі словацькою «Нітрою» в 2020 році. Нині 62-річний фахівець є одним з віце-президентів Української асоціації футболу.

Юрій СЬОМІН

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Російський фахівець двічі очолював «Динамо», але чемпіонство з командою зумів взяти під час першої каденції, що тривала з січня 2008 по травень 2009 років. В УПЛ-2008/09 головний опонент київської команди «Шахтар» провалився зі старту, і на фініші не склав серйозної конкуренції підопічним Сьоміна. У підсумку «Динамо» виграло «золоті» медалі при 15 очках фори над «срібним» призером. Після того тріумфу Сьомін прийняв рішення повернутися в рідний для нього московський «Локомотив».

Через рік після від'їзду з Києва Сьомін повернувся в «Динамо», але другий період його роботи в Україні виявився невдалим. Потім досвідчений наставник очолював «Габалу» в Азербайджані, а також російські «Мордовію», «Анжі» та «Локомотив». У травні минулого року покинув стан «залізничників», і нині в свої 73 роки перебуває без роботи, хоча про завершення кар'єри не оголошував.

Луїш КАШТРУ

Кількість титулів: 1
Клуб-чемпіон: «Шахтар»

Португальський фахівець Луїш Каштру очолив «Шахтар» перед початком минулого сезону, і зумів видати фантастичний чемпіонат з «гірниками». Команда достроково оформила титул чемпіона України, а розрив між першим і другому місцем, на якому не без зусиль зуміло опинитися «Динамо», склав рекордні для національних чемпіонатів 23 очки. Крім того, в сезоні-2019/20 Каштру вивів «Шахтар» в півфінал Ліги Європи, що також додало йому вістів в експертному середовищі.

Втім, в нинішньому сезоні команда Каштру показує себе не настільки чудово, як раніше, а тому майбутнє фахівця в «Шахтарі» знаходиться під великим питанням. «Гірники» вперше за тривалий час ризикують завершити сезон без трофеїв, а тому керівництво не поспішає пропонувати Луїшу новий контракт замість того, який закінчується 30 червня.

Йожеф САБО

Кількість титулів: 2
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Прославлений український футболіст Йожеф Сабо також зумів стати з рідним «Динамо» чемпіоном країни в якості тренера, причому двічі. По ходу сезону-1993/94 цей наставник замінив на чолі «біло-синіх» Михайла Фоменка, й зумів довести столичну команду до завоювання «золота», обійшовши на фініші «Шахтар» відразу на 7 очок (за перемогу тоді давали ще два пункти).

Згодом Сабо пішов до збірної України, потім кілька разів повертався в «Динамо», з яким, зокрема, провів повний розіграш національного чемпіонату-1995/96, вигравши друге тренерське «золото» з киянами. Також одним з найбільш пам'ятних періодів його роботи є відрізок з 1996 по 1999 роки, коли національна команда при в цілому добротному рівні гри якимись примхами долі не змогла спершу пробитися до фінальної частини ЧС-1998 а потім і на Євро-2000... Саме на чолі з Сабо «синьо-жовті» здобули пам’ятну виїзну нічию проти Росії (1:1) з диво-голом Шевченка, а потім в стиках сенсаційно поступилися Словенії з не менш дивним голом Ачімовича-Шовковського... З 2007 року Сабо не з'являється на тренерській роботі, нині працюючи експертом на телебаченні.

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО

Кількість титулів: 2
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Олексій Михайличенко в перший раз очолив «Динамо» відразу після смерті легендарного наставника киян Валерія Лобановського, який вважав молодого асистента одним з найбільш гідних продовжувачів своєї справи. У підсумку під керівництвом Михайличенка «Динамо» два сезони поспіль набирало по 73 очка, чого виявлялося достатнім, щоб на три пункти випереджати «Шахтар» і двічі брати чемпіонство в Україні.

Після невдалого початку сезону-2004/05 Михайличенко був відправлений у відставку, а згодом очолював молодіжну та національну збірні України. Потім працював в менеджменті «Динамо», а в сезоні-2019/20 повернувся до тренерської діяльності, але не зумів повернути «біло-синіх» на вершину, знову пішовши з посади в кінці сезону. Нині 58-річний Михайличенко є спортивним директором «Динамо».

Сергій РЕБРОВ

Кількість титулів: 2
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Getty Images/Global Images Ukraine

Сергій Ребров очолив «Динамо» в квітні 2014 року, ставши виконуючим обов'язки наставника команди після відходу Олега Блохіна. В результаті молодий спеціаліст зумів відразу ж зарекомендувати себе, вигравши у «Шахтаря» у фіналі Кубка України, а в наступні два сезони Ребров довів, що той успіх не був випадковістю. Його «Динамо» два роки поспіль залишало «Шахтар» другим в чемпіонаті, а само брало «золото» і грало в Лізі чемпіонів. Після зміни наставника в стані «гірників» і приходу на посаду Паулу Фонсеки, Ребров поступився опоненту чемпіонством в своєму третьому сезоні на чолі «Динамо», після якого прийняв рішення змінити обстановку.

Пішовши з «Динамо», Ребров поїхав до Саудівської Аравії, де рік провів в «Аль-Ахлі», ставши віце-чемпіоном країни, а потім прийняв запрошення «Ференцвароша». З цією командою 46-річний наставник вже домігся істотних успіхів, в тому числі вивівши «фраді» до групового етапу Ліги чемпіонів в нинішньому сезоні. Нині саме Ребров є одним з найбільш перспективних і затребуваних українських наставників, які мають солідний авторитет на міжнародній арені.

Паулу ФОНСЕКА

Кількість титулів: 3
Клуб-чемпіон: «Шахтар»

Фонсека прийшов у «Шахтар» влітку 2016 року, змінивши на чолі команди багаторічного її наставника Мірчу Луческу. Якщо з румунським фахівцем два останні роки «гірники» не могли брати чемпіонство, то Фонсеці вдалося з ходу повернути «Шахтар» на переможні рейки. У підсумку в Україні португалець затримався на три сезони, вигравши три поспіль «золота» УПЛ, три Кубки та один Суперкубок країни.

Влітку 2019 року «Шахтар» оголосив про відхід Паулу Фонсеки в «Рому». Італійський клуб заплатив донецькому компенсацію за дострокове розірвання контракту тренера, що стало першою такою ситуацією в історії «гірників». Нині Фонсека залишається наставником «вовків», але його положення в Римі оцінюється аналітиками, як досить хитке. Вочевидь, врятувати Фонсеці пост головного тренера «Роми» може тільки перемога в Лізі Європи та супутня їй путівка в Лігу чемпіонів.

Валерій ЛОБАНОВСЬКИЙ

Кількість титулів: 5
Клуб-чемпіон: «Динамо»

Getty Images/Global Images Ukraine

Валерій Лобановський повернувся в Україну в 1996 році після тривалого періоду роботи зі збірними ОАЕ та Кувейту. Той вояж в азіатські країни, як потім багато разів говорили близькі до Лобановського люди, істотно підірвав здоров'я фахівця, але з «Динамо» він домігся приголомшливих успіхів. Столична команда не тільки п'ять сезонів поспіль ставала чемпіоном країни, а й наводила шереху в єврокубках, зокрема, діставшись до півфіналу Ліги чемпіонів-1998/99.

У травні 2002 року Валерій Лобановський відчув себе зле прямо під час виїзного матчу з запорізьким «Металургом». Після кількох днів перебування в лікарні, Лобановський помер в Запоріжжі, а чемпіонський титул столична команда, залишившись без свого ватажка, на фініші упустила...

Мірча ЛУЧЕСКУ

Кількість титулів: 8
Клуб-чемпіон: «Шахтар»

Getty Images/Global Images Ukraine

Румунський фахівець очолив «Шахтар» у 2004 році, і перетворив «гірників» на справжнього гегемона УПЛ. Під його керівництвом донеччани вісім разів вигравали чемпіонат України, що є найвищим досягненням для всіх наставників часів незалежності нашої країни. З 2010 по 2014 роки Луческу вигравав з «Шахтарем» чемпіонат п'ять разів поспіль, що стало повторенням досягнення Валерія Лобановського з «Динамо».

Після початку війни на Донбасі результати «Шахтаря» на внутрішній арені пішли вниз. Луческу неодноразово виправдовувався за них частими перельотами і відсутністю можливості для повноцінного відновлення сил футболістів, проте боси клубу вирішили, що Мірча банально себе вичерпав, і зробили ставку на молодого Фонсеку, за якого результати миттєво пішли вгору. Втім, влітку 2020 року Луческу повернувся в Україну, щоб очолити... київське «Динамо». Тоді ця новина наробила галасу в українських засобах масової інформації, але вибір Ігоря Суркіса виявився виправданим. Луческу спершу вивів команду в групу Ліги чемпіонів, де вона не гостювала вже кілька сезонів, а тепер близький до того, щоб повернути «Динамо» титул чемпіона України, який особисто для нього може стати дев'ятим. Причому, Мірча в цьому випадку може стати першим тренером, що вигравав «золото» в Україні з двома різними командами, адже до нього це не вдавалося нікому...

Текст: Meta.ua/sport

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, коли Реал ухвалить рішення щодо майбутнього Луніна
Футбол | 28 березня 2024, 23:40 0
Стало відомо, коли Реал ухвалить рішення щодо майбутнього Луніна

Marca опублікувала невелику статтю, яку присвятила Андрію та його успіхам

Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу
Футбол | 28 березня 2024, 17:44 6
Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу

Жерсон Родрігеш звинувачується в нападі та нанесенні побоїв колишній дівчині

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Нестор
Самый крутой - Анатолий ЗАЯЕВ!
Отказался сливать Золотой матч, как и его игроки. Об этом много написано из воспоминаний игроков Таврии, но редко где упоминают.
ktesibiy
На досуге провел аналитику касающуюся результатов Динамо Киев в эпоху после Майдана, когда клубный футбол в Украине сильно сдал позиции. Взял результаты первых 22 туров ЧУ чтобы сравнить с результатами Луческу (объективно говоря успех сего года Динамо в ЧУ связан не только с прогрессом Динамо, но и с серьезным регрессом Шахтера, потому было интересно понят лучше ли результаты в Динамо в этом году, и насколько лучше) в статистике умышленно не брались результаты игр с Шахтером, так как обыграть нынешний сдавший Шахтер возможно проще чем год или 2 назад. Что же получилось:
Сезон 20/21 - за 22 тура 16 побед и 4 ничьи (плюс победа и поражение с Шахтером)
Сезон 19/20 - 14 побед, 3 ничьи и 3 поражения (плюс 2 поражения с Шахтером)
Сезон 18/19 - 16 побед, 2 ничьи и 3 поражения (победа и поражение с Шахтером)
Сезон 17/18 - 12 побед, 5 ничьих и 3 поражения (победа и ничья с Шахтером)
Сезон 16/17 - 14 побед, 3 ничьи и 3 поражения (Ничья и поражение с Шахтером)
Сезон 15/16 - 20 победа и 1 ничья, с Шахтером успел пройти 1 матч (Поражение)
Сезон 14/15 - 17 побед и 4 ничьи, с Шахтером успел пройти 1 матч (Ничья)
Итого кроме двух очень сумбурных сезонов 14/15 и 15/16 результаты Динамо были хуже чем в этом году, при этом уровень клубов УПЛ с тех пор на мой взгляд хоть и не существенно но вырос, потому учитывая то что за период Луческу большие деньги в Динамо не вкладывались, и серьезных трансферов не было, то все таки Луческу как тренер лучше всех предшественников, и ИМХО его назначение тренером было правильным решением.
Max123
Алексей Михайличенко в первый раз возглавил «Динамо» сразу после смерти легендарного наставника киевлян Валерия Лобановского, который считал молодого ассистента одним из наиболее достойных продолжателей своего дела.
Ага, а еще он считал его человеком, который в футболе вообще не разбирается. Есть даже такая история, про листочек с составами на игру.