Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 26 квітня 2021, 05:19
3669
0

Досвід - не головне. 5 наймолодших тренерів в історії АПЛ

Райан Мейсон з «Тоттенхема» став наймолодшим тренером клубу Прем'єр-ліги

| Оновлено 26 квітня 2021, 05:19
3669
0
Досвід - не головне. 5 наймолодших тренерів в історії АПЛ
Getty Images/Global Images Ukraine. Райан Мейсон

Після відставки Жозе Моуріньо «Тоттенхем» призначив виконуючим обов'язки головного тренера клубу 29-річного Райана Мейсона, який працював з молодіжною командою «шпор». Під його керівництвом «Тоттенхем» вже здобув першу перемогу, обігравши в минулому турі «Саутгемптон». Мейсон же став наймолодшим наставником в історії Прем'єр-ліги.

Згадаймо топ-5 найбільш молодих тренерів команд англійської Прем'єр-ліги за всю історію існування цього турніру, яка бере свій відлік з 1992 року.

Рууд ГУЛЛІТ – 33 роки 352 дня

Громадянство: Нідерланди
Клуб: «Челсі»

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 1995 року Рууд Гулліт на правах вільного агента перебрався з «Сампдорії» в «Челсі», який на той момент був середняком АПЛ без особливих претензій на серйозні трофеї. Тодішній наставник «синіх» Гленн Ходдл спочатку ставив Гулліта в лінію оборони, але згодом все-таки висунув нідерландського гравця у своїй схемі вище - на більш звичну позицію в центрі півзахисту.

Через рік, влітку 1996-го, Ходдл перейшов на роботу головним тренером збірної Англії, а виниклу вакансію в «Челсі» вирішили заповнити перевіреними кадрами, затвердивши Гулліта на посаді граючого тренера. 17 травня 1997 року «Челсі» обіграв з рахунком 2:0 «Мідлсбро» в фіналі Кубка Англії, вигравши свій перший трофей за попередні 27 років, а Гулліт став першим в історії іноземним тренером, чия команда стала володарем Кубка Англії.

У прем'єрному сезоні за Гулліта «Челсі» фінішував на шостому місці в АПЛ, а до лютого розіграшу АПЛ-1997/98 «сині» перебували на другій сходинці в таблиці, але Рууду продовжити роботу з командою не судилося. Нідерландець раптово був відправлений у відставку, яка, за чутками, стала наслідком вкрай напружених стосунків між молодим фахівцем і керівництвом клубу. І нехай згодом сам Гулліт спростовував ці плітки, але будь-якої більш виразної версії свого виходу з «Челсі» Рууд так і не повідав.

Після «Челсі» Гулліт попрацював в АПЛ з «Ньюкаслом», а пізніше покинув Англію. Був тренером юнацької збірної Нідерландів, «Фейєноорда», «Лос-Анджелес Гелаксі» і «Терека». У 2017 році був асистентом головного тренера національної збірної Нідерландів Діка Адвоката, але покинув цей пост у листопаді того року. З тих пір не має досвіду активної тренерської роботи.

Андре ВІЛЛАШ-БОАШ – 33 роки 301 день

Громадянство: Португалія
Клуб: «Челсі»

Getty Images/Global Images Ukraine

Андре Віллаш-Боаш, який ніколи не грав у футбол на професійному рівні, до початку самостійної тренерської роботи допомагав Жозе Моурінью в «Порту», ​​«Челсі» та «Інтері». Заявити про себе на повний голос Віллаш-Боашу вдалося, коли він в сезоні-2010/11 зумів виграти з «Порту» чемпіонат, Кубок і Суперкубок Португалії, а також додав до них перемогу в Лізі Європи.

Влітку 2011 року Віллаш-Боаш отримав пропозицію очолити «Челсі», від якої не став відмовлятися, незважаючи на те, що йому не було ще й 34 років. На той момент Андре шанувався одним з найбільш багатообіцяючих наставників у світовому футболі, але справи в «Челсі» у португальця не пішли. «Сині» не змогли нав'язати конкуренцію «Манчестер Сіті» і «Манчестер Юнайтед» у Прем'єр-лізі, а тому в лютому 2011-го після поразки в першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів від «Наполі» з рахунком 1:3, власник «Челсі» Роман Абрамович не витримав, відправивши Віллаш-Боаша у відставку, і заплативши йому близько 13,5 мільйонів євро в якості неустойки.

Примітно, що італієць Роберто Ді Маттео, який прийшов на заміну Віллаш-Боашу і був асистентом португальця, зумів вивести «Челсі» у фінал Ліги чемпіонів-2011/12, у якому в післяматчевій серії пенальті лондонці виявилися сильнішими за «Баварію». Влітку Ді Маттео отримав повноцінний контракт, але пропрацював у клубі зовсім недовго, будучи звільненим уже в листопаді 2012 року.

Що стосується Віллаш-Боаша, то його кар'єра після «Челсі» розвивалася наступним чином: в липні 2012-го Андре очолив «Тоттенхем», де провів півтора сезони і знову був відправлений у відставку. Потім Віллаш-Боаш працював у Росії з «Зенітом», у Китаї - з «Шанхай СІПГ», а з літа 2019 року і до недавніх пір очолював французький «Марсель», звідки був звільнений через розбіжності з клубним керівництвом.

Джанлука ВІАЛЛІ – 33 роки 227 днів

Громадянство: Італія
Клуб: «Челсі»

Getty Images/Global Images Ukraine

Віаллі прибув до Англії у 1996 році, коли Рууд Гулліт, що очолив «Челсі», захотів бачити італійця, який покинув «Ювентус» вільним агентом, серед своїх підопічних. Дивно, але після несподіваного звільнення Гулліта, керівництво «Челсі» запропонувало очолити команду саме Віаллі, причому, як і раніше у випадку з нідерландцем, на правах граючого тренера.

З перших же матчів Віаллі вдалося налагодити результати - під його керівництвом команда виграла шість з десяти останніх ігор сезону-1997/98 в АПЛ, фінішувавши на четвертій позиції. Втім, найбільших успіхів «Челсі» під керівництвом Джанлуки домагався в кубкових змаганнях. Зокрема, у 1998 році «сині» виграли Кубок англійської ліги, Кубок володарів кубків і Суперкубок УЄФА, а через два роки додали до цієї колекції Кубок і Суперкубок Англії.

Початок сезону-2000/01 видався невдалим для «Челсі», через що керівництво клубу поспішило «повісити всіх собак» на Віаллі, відправивши італійського фахівця у відставку. До цих пір серед шанувальників «синіх» існує думка, що Джанлука був одним з найбільш яскравих і цікавих тренерів команди в епоху АПЛ до покупки клубу російським мільярдером Романом Абрамовичем.

Після «Челсі» Віаллі недовго попрацював в Англії з «Вотфордом», а потім вирішив піти з ремесла і податися на телебачення, де приміряв на себе роль експерта. З листопада 2019 року Джанлука Віаллі також є координатором національної збірної Італії.

Кріс КОУЛМАН – 32 роки 313 днів

Громадянство: Уельс / Ірландія
Клуб: «Фулхем»

Вихованець «Манчестер Сіті» Кріс Коулман так і не пограв за рідну команду на професійному рівні, зате провів чимало поєдинків у складі «Суонсі», «Кристал Пелас» і «Блекберна», а в 1997 році перебрався в «Фулхем», де відіграв п'ять років, перш ніж оголосити про завершення активних виступів.

«Повісивши бутси на цвях», Коулман не втрачав часу, і відразу ж увійшов до тренерського штабу француза Жана Тігана в тому ж «Фулхемі», виконуючи функції одного з асистентів головного тренера. Коли у березні 2003-го Тігана звільнили, саме Коулман зайняв посаду, що звільнилася, ставши наймолодшим тренером в історії «дачників».

Якщо в сезоні-2002/03 «Фулхем» фінішував 14-м із 6-очковим відривом від зони вильоту, то в першому повноцінному чемпіонаті під керівництвом Коулмана «дачники» посіли досить високий 9-й рядок, не даючи своїм фанатам приводу переживати за збереження прописки в елітарному дивізіоні англійського футболу. Втім, клубна політика не сприяла тому, щоб «Фулхем» забирався ще вище в турнірній таблиці АПЛ. Продажі лідерів (Луї Саа і Стіда Мальбранка) підкосили команду, яка наступні два роки за Коулмана фінішувала вже в нижній частині «турнірки». У підсумку в квітні 2007 року керівництво «Фулхема» прийняло рішення про звільнення Коулмана після того, як команда видала 7-матчеву серію без перемог.

Влітку 2007 року Коулман очолив «Реал Сосьєдад», але незабаром повернувся до Англії, отримавши пропозицію від «Ковентрі». Потім працював у грецькій «Ларисі», зі збірною Уельсу і з «Сандерлендом». З 2018 з 2019 роки Коулман був головним тренером «Хебей Чайна Форчун», який до нинішнього моменту залишається його останньою командою у тренерській кар'єрі.

Аттіліо ЛОМБАРДО – 32 роки 67 днів

Громадянство: Італія
Клуб: «Кристал Пелас»

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 1997 року «Кристал Пелас» підписав футболіста «Ювентуса» і збірної Італії Аттіліо Ломбардо, якому на момент переїзду на Туманний Альбіон був 31 рік. Своєю грою італієць досить швидко завоював повагу вболівальників «Селхерст Парк», хоча в цілому справи «склярів» в прем'єрному для Ломбардо сезоні в АПЛ складалися з рук геть погано.

У березні 1998 року після переходу Стіва Коппелла з посади головного тренера на пост директора з футболу «Кристал Пелас», саме Ломбардо був призначений виконуючим обов'язки наставника першої команди. Під керівництвом молодого і абсолютно недосвідченого для такого рівня італійця «склярі» провели 7 матчів, у яких здобули 2 перемоги при 5 поразках. Цього прогнозовано виявилося мало, щоб зберегти прописку в елітарному дивізіоні.

Після вильоту в Чемпіоншип «Кристал Пелас» очолив Террі Венейблс, а Ломбардо повернувся до більш звичних для нього функцій футболіста. Щоправда, зіграти більше за «склярів» італієць не зумів. Спершу він заліковував серйозну травму, а потім у клубу почалися фінансові проблеми, і Аттіліо вважав за краще повернутися в Серію А, де контракт йому запропонував «Лаціо».

Остаточно кар'єру футболіста Ломбардо завершив у «Сампдорії» влітку 2002 року. Після цього працював з молодіжними командами генуезців, а потім очолював швейцарський «Кьяссо», італійські «Кастельнуово», «Леньяно» і «Спецію». З 2010 по 2012 роки працював асистентом Роберто Манчіні в «Манчестер Сіті», а потім рік керував резервною командою «городян». Пізніше був помічником того ж Манчіні і Чезаре Пранделлі, який прийшов тому на зміну в «Галатасараї», а ще - асистентом Роберто Ді Маттео в «Шальке» і Синіши Михайловича в «Торіно». З березня 2019 року працює в тренерському штабі національної збірної Італії, будучи одним з асистентів Роберто Манчіні.

Олексій ШАТІЛОВ

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Два основні гравці залишили запорізький Металург
Футбол | 19 березня 2024, 14:40 0
Два основні гравці залишили запорізький Металург

Володимир Білоцерковець і Богдан Могильний тривалий час захищали кольори клубу

У українського боксера вкрали можливість завоювати чемпіонський пояс WBC
Бокс | 19 березня 2024, 08:05 3
У українського боксера вкрали можливість завоювати чемпіонський пояс WBC

Сергій Богачук мав битися проти Себастьяна Фундори, але...

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.