Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 квітня 2021, 16:24
2509
2

Двічі в одну річку, або Чи варто чекати повернення Фонсеки в Шахтар

Блогер Sport.ua розмірковує над тим, наскільки можливе повернення португальця в «Шахтар»

| Оновлено 21 квітня 2021, 16:24
2509
2
Двічі в одну річку, або Чи варто чекати повернення Фонсеки в Шахтар
ФК Шахтар. Паулу Фонсека і Луїш Каштру (праворуч)

З великою долею ймовірності чемпіоном України цього сезону стане київське «Динамо». І, знову ж таки, великі шанси, що в новому сезоні «Шахтар» матиме нового тренера. Це може не статися тільки у трьох випадках – донеччани якимось дивом виграють «золото» чемпіонату, Каштру переконає керівництво у своїй можливості кардинально змінити ситуацію в наступному сезоні або не буде жодного кращого варіанту на позицію головного тренера. Як бачимо, всі варіанти, чесно кажучи, за реалістичністю такі собі.

Впевнений, що в «Шахтарі» вже це розуміють і приглядаються до нових потенційних кандидатур на роль чергового Містера. Не раз з’являлася інформація, що розглядається серед інших і кандидатура колишнього тренера Паулу Фонсеки. В нього якраз у Римі справи йдуть не дуже, завдання на сезон – потрапляння в Лігу чемпіонів – виглядає не те що вже проваленим, але дуже близьким до цього. Відіграти такий відрив від топ-4 в Італії цього сезону буде майже нереальним. Так, є шанси потрапити у ЛЧ через Лігу Європи, але, навіть якщо це станеться (тобто римляни виграють ЛЄ), осад від невиразної гри в сезоні все одно залишиться. Та й сам Фонсека, за чутками, не хоче залишатися в Римі.

Тому розглянемо всі переваги і недоліки потенційного другого пришестя Паулу Фонсеки на тренерський місток «гірників»

Плюси

Акліматизація. Зовсім не треба буде часу на розкачку. Паулу прекрасно знає структуру «Шахтара», його організацію, менеджмент, гравців. Йому не треба буде вивчати футболістів, адже Фонсека прекрасно знає, хто що може і на кого можна розраховувати. Тому можна буде починати зразу з ходу в кар’єр. Залишаються в команді його перевірені бійці Степаненко, Алан Патрік, Марлос, Мораес, Кривцов, Ісмаїлі, тому мікроклімат в команді і підтримка тренера забезпечені.

Суперництво з «Динамо» і Луческу. Фонсеці не раз закидали, що він вигравав чемпіонські титули з «Шахтарем», коли «Динамо» тренував Хацкевич, який, хоч і регулярно обігравав «гірників», але не міг з необхідною регулярністю набирати очки на дистанції. Тепер ситуація змінилася. «Динамо» тренує Луческу, який фактично привів «біло-синіх» до чемпіонства. Таким чином, Фонсеці, якщо він очолить «Шахтар», доведеться попотіти, щоб довести і всім, і самому собі, що попередні успіхи були саме заслугою донеччан, а не слабкістю суперника.

Побудова нової команди. Та й час відповісти на закиди, що, мовляв, Фонсека грав з командою, яку збудував ще Луческу. Доля правди в них є, адже ми пам’ятаємо, що на початках, коли Паулу намагався «перевести» «Шахтар» на свою схему 4-4-2, були різні нюанси, а остаточно ситуація стала на потрібні рейки, коли португалець повернувся до звичних луческівських 4-2-3-1. Тепер простору для реалізації своїх ідей буде багато, адже в «Шахтарі», крім ветеранів, є багато молоді, з якої можна буде ліпити все, що придумається. Цікаво було б  подивитися. що зміг би вигадати Паулу, будуючи новий «Шахтар». Ті ж 4-4-2 виглядали б цікаво, якщо, звісно, Фонсека захотів би повертатися до першооснов.


ФК Шахтар

Спокій. В Римі Фонсека постійно працював під напругою. Президент вимагав трофеїв вже і зараз, вболівальники були незадоволені результатами, Джеко псував мікроклімат всередині команди… В «Шахтарі» такого, як мінімум на початку, не буде – так, трофеїв теж вимагатимуть, але, наприклад, вболівальники такого впливу не мають, а головного бунтівника вже спровадили в «Інтернасьонал». Та й, чесно кажучи, рівень нашого чемпіонату, на жаль, з рівнем Серії А не порівняти, тому тут буде-таки спокійніше працювати.

Мінуси

Двічі в одну річку. Як правило, друге пришестя тренера в команду не дає очікуваного результату. Можна згадати для прикладу Сьоміна, який чудово попрацював з «Динамо» під час першої каденції, але не виправдав сподівань вдруге. У Фонсеки схожа ситуація. Є ймовірність, що його будуть сприймати як тренера, що кинув команду, а потім, після невдачі на новому місці, захотів повернутися. Відповідно, субординація хоч і буде, але десь там у голові кожного буде сидіти думка «а він же раз нас уже кидав…».  Тому цілком ймовірно, що, якщо Паулу і покине «Рому», він вибере собі наступним місцем роботи чемпіонат, в якому ще не працював.


ФК Шахтар

Рівень чемпіонату. Хтозна, чи захочеться Паулу після Європи повертатися у наш чемпіонат. Так, тут спокійніше, але після змагань з «Інтером», «Юве» чи «Аталантою» доведеться змагатися з «Десною», «Інгульцем» чи «Львовом». При всій повазі до цих клубів, але Фонсека, можливо, банально не зможе чи не захоче налаштовуватися на них після команд з Серії А. Важливо, щоб сам Паулу не відчував себе у чемпіонаті України збитим льотчиком і, відповідно, не просто відпрацьовував контракт, а викладався на повну.

Нова команда. Так, ветерани залишаються. Але на них одних далеко не виїдеш, як показав цей сезон. А молодь, в свою чергу, талановита, але нестабільна. Додо і Тете можуть видати суперматч, а потім кілька невиразних, причому не вони одні такі. По справжньому стабільних гравців у «Шахтарі» можна порахувати на пальцях одної руки – Степаненко (але він почав багато пропускати через травми – вік дає своє), можливо, Матвієнко… І,  мабуть, все. Потрібне, крім бразильської молоді, якісне підсилення на три-чотири позиції. Чи зможе керівництво забезпечити його – питання. А панькатися з молодими бразильцями, як це робив Луческу, банально немає часу.

Хто керуватиме «Шахтарем» в наступному році - Каштру, Де Дзербі, Срна або Фонсека - питання, відповідь на яке зараз, напевно, не знає ніхто. Тому нам залишається тільки здогадуватися. І чекати літа.

Сергій РИП’ЮК

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вова Чертрогатый
надо Луческу возвращать, вот это будет Санта-Барбара))
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил