Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 26 квітня 2021, 05:17
15404
10

Ремонт червоної машини: Баварія готується до великих змін

Sport.ua – про мюнхенський клуб, який очікує змін на всіх фронтах

| Оновлено 26 квітня 2021, 05:17
15404
10
Ремонт червоної машини: Баварія готується до великих змін
Getty Images/Global Images Ukraine

У листопаді 2019 року для «Баварії» почалася нова епоха, хоча тоді ніхто про це не підозрював. Мюнхенці звільнили Ніко Ковача після розгромної поразки від «Айнтрахта» з рахунком 0:5. Його місце зайняв досвідчений, але малопомітний широкому колу вболівальників фахівець – Ханс-Дітер Флік, який зробив «рекордмайстра» знову великим клубом. Під керівництвом нового тренера «Баварія» виграла 6 трофеїв за півтора року. Іншими словами – все, що можна виграти на клубному рівні.

Та кожна історія рано чи пізно закінчується. У Мюнхені зараз неспокійно. Клуб стоїть на порозі великих змін: в керівництві, в складі і на тренерському містку. Необов’язково ці зміни будуть поганими, але вони будуть, і хто знає, якою стане «Баварія» вже через кілька місяців. Далі розглянемо докладніше, які саме зміни чекають «рекордмайстра» в найближчому майбутньому.

Відхід ветеранів

Кадрова ситуація важлива для кожного клубу, особливо для «Баварії». Зазвичай мюнхенці заздалегідь вирішують, кого будуть відпускати, продавати і підписувати. Так було вирішено не продовжувати контракти з хавбеком Хаві Мартінесом і захисником Жеромом Боатенгом. Рішення щодо іспанця, в принципі, логічне. У «рекордмайстра» вистачає футболістів, які можуть зіграти в центрі поля, тому відхід екс-гравця «Атлетіка» ні для кого не став великим сюрпризом. Мартінес проводить дев’ятий рік у складі «Баварії», після чого відправиться за новим викликом. Подейкують, що Хаві може повернутися в Більбао.

Далі мюнхенський клуб втрачає відразу двох центральних захисників, причому обидва вони, як і Мартінес, ідуть вільними агентами. Це Боатенг і Давид Алаба. В обох випадках розставання вийшло не найкращим. Члени керівництва «рекордмайстра» не соромилися публічно говорити про австрійця і його агента, називаючи того «акулою» та іншими словами. У випадку з Боатенгом уже футболіст був ображений на клуб. Жером не розумів, чому йому не пропонують новий контракт. Дійсно, 32 роки для захисника – нормальний вік, до того ж Боатенг – свій хлопець, що важливо для «Баварії». Але рішення вже прийнято.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джером Боатенг та Давід Алаба

Алаба провів у системі «Баварії» 12 років, Боатенг – 10, тому їх обох можна назвати ветеранами мюнхенського клубу. Одного з центрбеків замінить Дайо Упамекано, з яким «червоні» вже домовилися про перехід в міжсезоння. Але заміну другому гравцеві німці поки не знайшли. Ймовірно, парою основних центральних захисників «Баварії» в наступному сезоні будуть Упамекано і Ніклас Зюле. Але хто буде на підстрахуванні? Навряд чи чемпіони Німеччини зараз всерйоз розраховують на 18-річного Тангі Ньянзу, який в поточному сезоні Бундесліги провів на полі лише 37 хвилин. Мюнхенцям треба буде добре попрацювати на трансферному ринку, особливо в пошуку захисників.

Крім перерахованих вище гравців, «Баварію» після закінчення сезону залишить і вінгер Дуглас Коста. Бразилець не став серйозним посиленням для німців, тому вони повернуть його «Ювентусу». Крім того, виїхати з Мюнхена вже через кілька місяців можуть голкіпер Александер Нюбель і півзахисник Корентен Толіссо. Обидва отримують не так багато ігрового часу, як їм хотілося б, тому розставання виглядає логічним. Тільки Нюбеля «рекордмайстер», швидше за все, продавати не буде, а відправить в оренду. Все-таки третій голкіпер «Баварії» Рон-Торбен Хоффманн ще занадто молодий для того, щоб уже бути наступником Мануеля Нойєра.

Зміна тренера

Кілька днів тому Флік заявив, що хоче покинути «Баварію» після закінчення сезону. Вболівальників це повідомлення засмутило. Флік всього за 1,5 роки став одним із найуспішніших тренерів в історії «рекордмайстра», тому радіти тут дійсно нема чому. У клубі теж негативно відреагували на заяву тренера. Керівництву не сподобалося, що фахівець публічно заявив про свій намір, хоча між сторонами була домовленість обговорити всі в кінці квітня.

Флік не став називати причину свого рішення. Фахівець лише заявив, що ні з ким не обговорював роботу в збірній Німеччини, де його дуже хочуть бачити. За даними ЗМІ, головна причина відходу тренера – Хасан Саліхаміджич. Спортивний директор «Баварії» не завжди враховує думку Фліка в трансферних питаннях. Лерой Сане – мабуть, єдиний новачок за останній час, у важливості підписання якого були згодні обидві сторони. Флік раніше відкрито заявляв, що в поточному сезоні у мюнхенців склад слабший, ніж у попередньому. Це пряме посилання на роботу Саліхаміджича.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ханс-Дітер Флік та Хасан Саліхаміджич (праворуч)

У керівництві «Баварії» немає єдиної думки щодо того, хто правий. Спортивного директора підтримали президент клубу Герберт Хайнер і глава наглядової ради Уллі Хенесс. Тренера підтримує голова правління «рекордмайстра» Карл-Хайнц Румменігге. Але він з наступного року покине свою посаду, поступившись місцем Оліверу Кану. Мабуть, Флік подумав, що екс-голкіпер «Баварії» стане на бік колишнього одноклубника і він зовсім залишиться без підтримки. Як би там не було, рішення прийнято. У фахівця контракт до червня 2023 року, але сторони, напевно, домовляться про його дострокове розірвання.

Головна інтрига міжсезоння: хто змінить Фліка в «Баварії»? Історія показує, що мюнхенці найкраще виступають при німецьких тренерах. Але тут зараз немає явної кандидатури. ЗМІ в якості претендентів називають Юліана Нагельсманна і Юргена Клоппа, але обидва ці варіанти малоймовірні. Наставник «РБ Лейпциг» ще занадто молодий для роботи в такому великому клубі. Та й важко уявляється, як Нагельсманн буде справлятися з авторитетами типу Томаса Мюллера. Ковачу свого часу серйозно діставалося за те, що він тримав німця на лавці запасних.

Клопп ще менш явний варіант. По-перше, у Юргена контракт з «Ліверпулем», по-друге, в його резюме значиться робота в дортмундській «Боруссії». Слабо віриться в те, що він піде працювати в «Баварію». Ще з мюнхенським клубом ЗМІ пов’язують нині вільного Массіміліано Аллегрі. Але, знову ж таки, іноземні тренери рідко показують хороші результати з «Баварією». Останній італієць (Карло Анчелотті) протримався в Мюнхені недовго. З огляду на перераховані вище фактори, не варто виключати, що команду може очолити Мирослав Клозе, який зараз допомагає Фліку. Варіанти з асистентами в «Баварії» періодично спрацьовують.

Перестановки в керівництві

Насправді перестановки в керівництві «Баварії» почалися ще 1,5 роки тому. Першою великою подією стало небажання Хенесса балотуватися на черговий президентський термін. Функціонер почав працювати на керівних посадах в «Баварії» з 1979 року. Можна сказати, що весь цей час він очолював мюнхенський клуб. Після Хенесса керівництво «рекордмайстром» взяв на себе колишній топ-менеджер концерну Adidas Хайнер, який і зараз очолює «Баварію». Хоча, варто визнати, що Улі досі має великий вплив у клубі, не дивлячись на те, що тепер у нього роль спостерігача.

Другою великою подією для «Баварії» стане відхід Румменігге з посади голови правління. Калле працює в мюнхенському клубі з 1991 року. Спочатку він 11 років був віце-президентом «рекордмайстра», а потім 19 років протримався на нинішній посаді. Румменігге зарекомендував себе хорошим функціонером. Він був причетний до багатьох успіхів «Баварії» як на внутрішній арені, так і на європейській. Його наступником стане ще одна легенда «рекордмайстра – Олівер Кан. Всі знають про відданість «Титана» мюнхенському клубу, але яким він буде керівником – поки велике питання.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олівер Кан

З початку 2020 року Кан є членом правління «Баварії», але серйозних рішень він поки не приймає. У спілкуванні з пресою екс-голкіпер «червоних» в основному повторює слова Румменігге і Саліхаміджича. З 1 січня 2022 року уродженець Карлсруе повноцінно займе місце Калле і візьме на себе управління багатьма аспектами діяльності клубу. Але починати приймати рішення Кану треба вже зараз. Перше питання на порядку денному –тренерське. Оллі буде брати безпосередню участь в призначенні нового наставника, так і в трансферних питаннях теж. Досвід гравця йому, безумовно, допоможе, але необхідно також вміти вести переговори і вибудовувати комунікацію з позиції клубу.

Судячи з бажання Фліка покинути «Баварію», підтримкою Кана він не заручився. З одного боку, Оллі і Саліхаміджич повинні спрацюватися, враховуючи їхнє багате спільне минуле. Але інтересами тренера функціонеру не можна нехтувати. У «Баварії» не люблять, коли хтось робить різкі публічні заяви, але Флік мав рацію, відзначаючи, що спортдир не підсилив склад на поточний сезон. Мюнхенці підписали трьох гравців на 62 млн євро, двох орендували і ще трьох взяли вільними агентами. Але ніхто з них, по суті, не підсилив серйозно команду. Сане виступає нестабільно, Ерік Максим Шупо-Мотінг не є повноцінною заміною Левандовському, а Дуглас Коста розчиняється на полі. Тому дружба – дружбою, але Кану потрібно буде прийняти багато важливих рішень з «холодною» головою, щоб «Баварія» залишалася великою.

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 1
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 08:22 1
Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна

Ікер опублікував пост у своєму Twitter, мадридський клуб вибив «містян» із ЛЧ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viacheslav
Бавария и так мощная. если бы не травмы. их главные проблемы - это резерв и своя академия. посмотрим, как Кан их решит. и ещё - много лишних футболистов в составе (Сар, Толиссо, Шупо, Нюбель). ах да, и Салихамиджич, он реально провалился (Нюбель, очень дорогой Эрнандез, Коста, дал уйти Алабе).
alzhovtyak
"парой основных центральных защитников «Баварии» в следующем сезоне будут Упамекано и Никлас Зюле. Но кто будет на подстраховке?"
Люка Эрнандес, плюс в центре может сыграть Павар в случае чего. Но, конечно, лучше еще кого-то подписать
24forever
как ждала Бавария пол-века такого забивного как Герд Мюллер в лице Левандовски Роберта, так будет ждать и других достойных на своих позициях
скажем, вратари у них великие раз в 30 лет после Второй Мировой .... Нюбель не заменит ни Ману, ни Кана, ни Зеппа Майера, итд итп
Trollface
Кабину им не хило помяли в этом году.
OKs100
Очевидно, что Левпндовски нужно как можно быстрее продавать и покупать за 300-400 миллионов Холанда.
Нестор
Если даже в Баварии такой процесс, то что тогда говорить о Шахтёре....