Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 21 квітня 2021, 07:40
2497
0

Змінити все. Від Макса Звонова до Дінь Хоанг Ла

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про найвідоміших спортсменів, які змінювали прізвища

| Оновлено 21 квітня 2021, 07:40
2497
0
Змінити все. Від Макса Звонова до Дінь Хоанг Ла
fbu.ua. Максим Звонов

У контексті історії із зміною прізвища екс-гравця національної збірної України з баскетболу Максима Пустозвонова на «Звонов» ми вирішили згадати ще ряд випадків, коли спортсмени змінювали свої паспортні дані. У світовій практиці – це далеко не поодинокі факти, і майже всі знають, що, скажімо, Мохаммед Алі насправді при народженні мав ім’я Кассіус Клей. А от що, скажімо, Дінь Хоанг Ла і колишній голкіпер Микола Литовка - це одна і та ж людина, відомо не кожному.

Тож до вашої уваги наведемо цікаві історії із змінами прізвищ деяких спортсменів із України та ближнього зарубіжжя.

Максим Звонов (при народженні Пустозвонов)


БК Будівельник. Максим Звонов

Екс-гравець національної збірної України з баскетболу Максим Пустозвонов в Україні постать доволі відома. За 11-ть років виступів у складі української дружини він зіграв 59 зустрічей, що є третім показником в історії, був учасником чотирьох Євробаскетів (2011, 2013, 2015, 2017) і одного чемпіонату світу (2014). На клубному рівні Максим здобував золоті нагороди Суперліги із БК «Донецьк» у 2012-му та двічі піднімав над головою Кубок України з «Будівельником» (2015, 2021). Встиг пограти форвард і за кордоном в Румунії (чемпіонство та Кубок 2017) та США. І всі ці досягнення здобувалися під прізвищем Пустозвонов. Тож громом серед ясного неба стала новина на початку 2021-го, що Максим відтепер виступатиме під прізвищем Звонов. За це баскетболісту добряче дісталося «на горіхи» від уболівальників, які в Інтернет-спільнотах засуджували такий крок гравця, який, за їхніми коментарями, «зрадив батьківський рід» і таке інше. Сам Максим після цього шквалу негативних висловлювань пояснив свій вчинок на YouTube-каналі INTERSPORT Україна. За його словами, він давно хотів змінити прізвище:

«Я давно хотів змінити прізвище, навіть провів дослідження із професором, який вивчав моє фамільне дерево. Моє прізвище пішло саме від прізвища Звонов. Потім в якомусь коліні з’явився Пустозвонов. Через це часто відчував дискомфорт у житті. І я сказав собі, що якщо в мене народиться син, в мене буде достатньо сил та енергії піти і змінити прізвище на Звонов» - пояснив Максим.

Відзначимо, що його кохана Лана Кауфман 6 листопада минулого року в одній із клінік Маямі (США) народила нинішньому гравцю «Будівельника» сина, якого назвали Левом. І, як бачимо, свою обіцянку баскетболіст виконав і з 2021 року Максим Пустозвонов на всіх офіційних сайтах вказаний уже, як Максим Звонов.

Артур Абрахам (при народженні Аветік Абрахамян)

Getty Images/Global Images Ukraine

Біографія колишнього чемпіона світу в середній і другій середній вазі Артура Абрахама доволі цікава і сповнена багатьма видовищними боями. Народився боксер у 1980 році в Єревані під ім’ям та прізвищем Аветік Григорович Абрахамян. Ще в ранньому віці займався різними видами спорту. Так, на юнацькому рівні Аветік став призером чемпіонату Вірменії з велоспорту. У 15-річному віці Абрахамян разом із сім’єю переїхав до німецького Бамберга, де хлопець вирішив зосередитися виключно на боксі. У 2003 році вірменин почав кар’єру на професіональному рівні, але вже не як Аветік Абрахамян, а як Артур Абрахам. І вже за два роки боксер здобув пояс чемпіона світу у середній вазі по версії IBF, яким володів 5 років. Після цього Артур вирішив змінити категорію, піднявшись у другу середню вагу, де також став чемпіоном світу за версією WBО (2012-2013, 2014-2016).

Загалом зірковий «вірмено-німець» 16 разів захищав свої титули. Останній раз боксер виходив у ринг в квітні 2018-го і здобув перемогу по очках над данцем Патріком Нільсеном, здобувши вакантний титул чемпіона світу WBO International в другій середній вазі. Після цього взяв паузу в кар’єрі, а на початку нинішнього року 40-річний спортсмен оголосив про завершення своїх виступів у профі. За 15-річну кар’єру в професіоналах Артур Абрахам загалом провів 53 бої, в яких здобув 47 перемог, із них 30 нокаутом.

Терентій Луцевич (при народженні Вогба Тьєнчен)


ФК Гомель. Терентий Луцевич

Білоруський футболіст Терентій Луцевич – син білоруски та камерунця. Народився в 1991 році в місті Дуала (Камерун) під ім’ям та прізвищем Вогба Тьєнчен. Утім, коли йому було 6 місяців, помер його батько і мати перевезла сина до Білорусії, де його виховувала бабуся Анастасія Луцевич, адже мати повернулася працювати назад до цієї африканської країни. Із шести років Вогба почав займатися футболом, і до 2013-го року захисник виступав під ім’ям і прізвищем Вогба Тьєнчен. Навіть зіграв одну гру за молодіжну збірну Білорусії у 2011 році проти Туркменістану і забив у ній єдиний переможний  гол. Попри успішний дебют, більше до лав національної команди не викликався.

У 2013-му році фактурний захисник поміняв паспорт, в якому вказав духовне ім’я при хрещенні в православній церкві - Терентій, а нове прізвище взяв бабусине – Луцевич. Щодо клубної кар’єри, то гравець відіграв 142 гри в білоруській Вищій лізі і відзначився 18-ма м’ячами.

Алексіс Аманатідіс (при народженні Олексій Саврасенко)

Гадаю, персона Алексіса Аманатідіса не дуже відома навіть у спортивному середовищі. Але якщо згадаєш ім’я Олексія Саврасенка, то уболівальники зі стажем пригадають колишнього центрового збірної Росії початку і середини 2000-х. 215-сантиметровий гігант поїхав до Греції ще в 17-річному віці, де підписав контракт з одним із місцевих грандів «Олімпіакосом». Оскільки в грецькій першості був жорсткий ліміт на легіонерів, то невдовзі отримав громадянство цієї країни і нове ім’я Алексіс Аманатідіс. Так як до грецької збірної гравець явно не дотягував, то прийняв рішення виступати за російську, але через грецьке громадянство довго добивався дозволу у ФІБА представляти «першу батьківщину».

У 2000-му році центровий виставляв свою кандидатуру на драфт НБА, але так і не був обраний жодним із клубів. Попри невдачу в США, у грецького росіянина доволі успішно склалася кар’єра в Європі. Так, разом із збірної Росії він у 2007 році став чемпіоном Європи, на клубному рівні тричі вигравав Євролігу, 6 разів був чемпіоном Росії та двічі Греції. Завершив професійні виступи Олексій у 2013-му у віці 34-х років. Наразі Алексіс Аманатідіс, він же Олексій Саврасенко, обіймає посаду генерального менеджера ПБК «Локомотив-Кубань».

Дінь Хоанг Ла (при народженні Микола Литовка)

А от корінний киянин Микола Литовка заради виступів за національну команду В’єтнаму перетворився на Дінь Хоанг Ла. Саме під таким ім’ям та прізвищем виступав у в’єтнамській першості голкіпер. На батьківщині Микола Литовка так і не зіграв за клуби еліти, хоч числився запасним голкіпером київського ЦСКА, який у 1998-му дістався фіналу Кубка України. У 2003-му році футбольна доля занесла його до В'єтнаму у клуб елітної ліги «Канг Сайгон», але там враження на азійських тренерів Микола не справив і був відправлений в оренду до першолігового «Тханьхоа».

У цій команді українець став справжнім лідером колективу і за два сезони допоміг йому вийти до елітного дивізіону. У 2007 році тоді ще Микола Литовка став автором унікального рекорду у в’єтнамському футболі, зігравши 10 «сухих» матчів поспіль. Такі успіхи нашого земляка не пройшли мимо очей місцевих футбольних функціонерів, які запропонували йому змінити громадянство і за деякий час гравець отримав паспорт на ім’я Дінь Хоанг Ла. 31 травня 2009 року новоспечений в’єтнамець дебютував за цю збірну в переможному матчі проти Кувейту (1:0). Також провів ще один товариську зустріч у футболці збірної В’єтнаму проти грецького «Олімпіакосу» (1:0). Незважаючи на те, що не пропустив жодного м’яча в цих іграх, надалі до національної команди не викликався, адже місцева федерація футболу прийняла рішення про недопуск іноземних громадян, які прийняли громадянство, у збірну. Що цікаво, Микола мав досвід виступів за збірну України з пляжного футболу у 2003-2004 роках, з якою став бронзовим призером Чемпіонату Європи-2004.

Наразі екс-футболіст проживає в Києві, тренує дітей та… дає по сотні концертів за рік із своєю групою «7Е небо».

Олександр ШЕРШЕНЬ

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Андрій ЯРМОЛЕНКО: «Втратимо очки з Дніпром-1 – про титул УПЛ можна забути»
Футбол | 26 квітня 2024, 13:25 10
Андрій ЯРМОЛЕНКО: «Втратимо очки з Дніпром-1 – про титул УПЛ можна забути»

Лідер команди оцінив другу частину сезону киян

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.