Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
450
0

Як почати грати у сквош?

Яким має бути графік тренувань

Як почати грати у сквош?

Для успіху будь-яких починань необхідно мати стійке рішення та мотивацію, яка рухатиме вас вперед і не дозволить здатися на половині шляху. Мотивація може бути різною – головне, щоб вона була достатньо сильною, аби втримати вас від спокуси залишитися лежати на дивані перед телевізором замість тренування.

Не соромтеся, через це проходять майже всі: вирішують, що «з понеділка – нове життя», обирають феєричну екіпіровку, заводять будильник, уявляють себе під крижаним душем, зі склянкою шпинатного смузі, а ввечері – у ліжку о двадцять першій.

Знаєте, що важливо у такому разі? Обрати потужний,  раціональний, мотивуючий аргумент, і це може бути здоров’я, фігура, альтернатива дієтам, гарна компанія, нетривіальний вибір виду спорту, нові зв’язки, зрештою, імідж, адже сквош називають грою принців та політиків – чому б і вам не долучитися?

У будь-якому випадку, мотивація має бути незламною – поки ви не закохаєтеся у сквош.

Це може трапитися на першому тренуванні, а може – на п’ятому, але, виходячи зі свідчень, не пізніше. Якщо ж і потім ви матимете сумніви – дайте собі трохи часу, щоб відчути гру, принаймні, ви нічого не втратите, крім калорій.

Почнемо з вибору клубу

Якщо ви абсолютний новачок у сквоші й не маєте рекомендацій або інших орієнтирів, достатньо зайти на сайт Федерації сквошу України   і обрати клуб, який розташований найближче до вас.

Ще одним критерієм вибору клубу може бути тренер. Іноді особистість наставника відіграє чи не найважливішу роль. Тому радимо розпочинати з декількох персональних тренувань, щоб відчути енергетику тренера і його методи навчання. Це дозволить зрозуміти, чи підходить він вам. Повний перелік тренерів можна зайти на сайті  Федерації сквошу Україниу розділі «Тренери». 

Заощадливий варіант – групове тренування. Для когось це кращий вибір, адже в групі, яка зазвичай складається з 3-5 початківців, легше приховати хвилювання, простіше сприймати власні промахи і вчитися на чужих помилках.

Далі – екіпіровка

Велика спокуса почати саме з неї, точніше, з спорт-шопінгу, закупивши купу модних футболок, кросівок, ракеток та шортів з банданами.

Проте до процесу вибору екіпіровки потрібно підходити дуже відповідально та усвідомлено. Щоб розпочати грати у сквош, вам необхідно мати:

Зручне апробоване взуття, яке надійно тримає голіностоп;

Комфортну спортивну форму, яка не обмежує рухи: це можуть бути лосини, шорти, спідниці і футболка і топ;

Для тих, у кого довге волосся, може знадобитися пов’язка;

Ракетку і м’яч можна взяти в оренду, а вже потім придбати власні.

Сквош – дуже вільний вид спорту, незважаючи на обмеженість площі корту, тому екіпіровка обов’язково повинна бути зручною саме для вас.

Яким має бути графік тренувань?

На початку необхідно провести кілька занять з тренером, який пояснить, як грати правильно, допоможе виправити неточності у вашій грі та відточити майстерність. Якщо розпочати відразу із самостійних занять, то існує ризик завчити неправильний варіант гри і постійно повторювати одні й ті ж самі помилки.

Для того, щоб побачити прогрес і встигати насолоджуватися грою, тренери рекомендують обирати щонайменше два-три тренування на тиждень із тренером і, за можливості, два соло-тренування.

Щодо часу тренувань, то він не має значення – аби вам було зручно. Також важливо враховувати завантаженість дня, ваш фізичний та емоційний стани. Сквош – дуже енерговитратна гра, тому гарне самопочуття – це важливо.

Підготовка до тренування

У процесі підготовки до тренування та під час нього важливо дотримуватися декількох правил:

Постарайтеся не їсти за дві години до виходу на корт;

Розігрійтеся й зробіть розтяжку перед грою. Цей процес включає коротку пробіжку, нахили в усі боки та гімнастику для кистей рук (які отримують особливо велике навантаження під час гри);

Візьміть із собою воду, щоб підтримувати водний баланс вашого організму під час тренування та після його закінчення;

Після занять спеціалісти не рекомендують одразу їсти. Найкраще – це свіжий сік та фрукти, аби вгамувати голод і приготувати організм до повноцінного прийому їжі;

Обов’язковим закінчення тренування є заминка та розтяжка.

Не виключено, що після першого тренування тіло болітиме – так буває завжди після інтенсивних тренувань. Особливо, якщо у вашому житті до цього не було регулярних фізичних навантажень. Сквош тестуватиме вас на витривалість та послідовність, бо спокуса «відпочити» і перенести тренування – зазвичай велика.   

Не жалійте себе занадто, але і не змушуйте грати, коли погано почуваєтеся. Сквош вимагає великих фізичних та інтелектуальних зусиль, але, як будь-який спорт, він насамперед повинен приносити користь та задоволення.  

Опанувати правила гри можна дуже швидко, і до вас прийде насолода від тренувань. На цьому етапі ваша мотивація вже не потребуватиме підсилення – сквош стане частиною способу вашого життя.

До зустрічі на кортах!

сквош
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.