Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Європейська Суперліга
| Оновлено 20 квітня 2021, 13:31
23662
49

Футбольні сепаратисти. 15 запитань про європейську Суперлігу

Все, що потрібно знати про головну футбольну революцію 21 століття

| Оновлено 20 квітня 2021, 13:31
23662
49
Футбольні сепаратисти. 15 запитань про європейську Суперлігу
thesuperleague.com

Товариші! Футбольна революція, про необхідність якої так довго говорили більшовики (хоча, пардоньте, в нашому випадку саме меншовики), відбулася! Здійснилася в недільний вечір, 18 квітня. Саме цю дату можна вважати днем ​​народження європейської футбольної Суперліги.

Сама дата обрана не випадково. «Змовники» вирішили зіграти на випередження УЄФА: 19 квітня Європейський футбольний Союз мав намір представити новий формат змагань в Лізі чемпіонів і Лізі Європи.

УЄФА таки затвердив новий формат клубних турнірів. Але трюк з випередженням від босів новоявленої Суперліги вдався по повній. Практично всі світові спортивні зведення 19 квітня були присвячені саме цій темі - Суперлізі. Вона, ця тема, немов надокучливий модний мотив, звучить з усіх динаміків і прасок. На неї не тільки звернули уваги, а й прокоментували як вищі футбольні, так і не менш високі державні чини. Склалося враження, що за один лише понеділок сталося стільки футбольних подій, скільки в «неврожайні» часи не збирається і за цілий рік. Загалом, інформації дуже багато, вона з'являється фактично щогодини, причому чим далі, тим гостріше і резонансніше: на кожну «відповідь Чемберлена» знаходиться ще крутіший реверанс і хід. Давайте зараз спробуємо розкласти всі ці купи даних по поличках. Найпростіше це буде зробити в режимі питання - відповідь.

Отже, Суперліга - це хто?

На даний момент це дванадцять клубів з Англії, Іспанії та Італії. Конкретно: «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті», «Ліверпуль», «Челсі», «Арсенал», «Тоттенхем», «Реал», «Барселона», «Атлетіко», «Ювентус», «Інтер» і «Мілан».

Скільки клубів в Суперлізі має бути в підсумку?

Двадцять. З них п'ятнадцять братимуть участь в турнірі на постійній основі (тобто не будуть вилітати), а ще п'ять команд будуть змінюватися, чи то пак заходити-виходити.

Чому в Суперлізі немає німецьких і французьких клубів?

Суто візуально Ліга з приставкою Супер такою навряд чи може вважатися, якщо під її склепіннями не буде «Баварії» і «ПСЖ». Організатори СЛ запрошували мюнхенський гранд до себе на «посиденьки» (так само, як і дортмундську «Боруссію» і «Лейпциг»), але поки що німецькі колективи не мають наміру йти на такий радикальний крок. На роздуми німцям Суперліга виділила рівно місяць. «ПСЖ», може, і має намір, але це, напевно, той випадок, коли хочеться і колеться, але не можна. Справа в тому, що власник паризького клубу Аль-Хелаїфі за сумісництвом - керівний чин в УЄФА, а також пов'язаний багатомільйонними зобов'язаннями з європейським футбольним Союзом і катарським телебаченням за право транслювати матчі ЛЧ. Парижани повинні визначитися впродовж найближчих 14 днів - саме стільки їм виділили в СЛ.

В СЛ можуть грати інші клуби, не з відомої топ-п'ятірки?

Так. Подейкують, що там хотіли б бачити «Порту», ​​«Бенфіку» і «Аякс». Але це поки що непідтверджена інформація.

А «Шахтар» чи «Динамо» там, випадково, не чекають?

На жаль чи на щастя, не чекають - для СЛ ми занадто «дрібнуваті». Там, вочевидь, обмежаться представниками Західної Європи.

Коли Суперліга збирається стартувати?

Уже зовсім скоро: в серпні цього року. Відчуйте різницю: якщо УЄФА планує реорганізувати Лігу чемпіонів з сезону 2024/2025, то Суперліга збирається грати вже в найближчому сезоні.

Якою буде формула проведення Суперліги?

Двадцять команд розділять на дві групи, по десять учасників. На груповому турнірі суперники грають за коловою системою, тобто кожен з кожним. На цьому етапі команди зіграють по 18 матчів. Далі - стадія плей-оф. З двох груп в неї потрапляють безпосередньо по три кращі команди, а ті, хто зайняв четверте і п'яте місця, грають два стикові матчі, щоб потрапити до чвертьфіналу. Чвертьфінал і півфінал граються по два матчі: вдома - в гостях, фінал - один матч, який планується зіграти на нейтральному полі.

Дати вже визначені?

Планується, що матчі Суперліги гратимуться серед тижня, тоді як у вік-енд учасники нового клубного формування гратимуть в національних чемпіонатах.

Як на цю ідею відреагували провідні футбольні ліги?

Ніхто з топ-п'ятірки європейських ліг (АПЛ, Ла Ліга, серія А, Бундесліга і Ліга 1) не підтримав ідею створення Суперліги. Більш того, всі ці організації висловилися публічно проти її створення і функціонування. Поточні чемпіонати Англії, Іспанії та Італії взагалі можуть не дограти або скасувати. На Апеннінах деякі клуби (конкретно - «Аталанта») закликають виключити трьох змовників із серії А.

Хто править балом в Суперлізі?

Getty Images/Global Images Ukraine. Флорентіно Перес

Знайомі всі обличчя. Глава організації - бос мадридського «Реала» Флорентіно Перес. Творець епохи «Галактікос» вже давно «обуреваємий» ідеєю створення закритого клубу великих футбольних товстосумів, і ось, нарешті, його ідея втілилася в життя. Подейкують, що саме дон Флорентіно умовив своїх заклятих друзів по Примері - «Барсу» і «Атлетіко» - піти слідом за ним до світлого майбутнього. У нього є два заступники: президент «Ювентуса» і вже колишній керівник Асоціації європейських клубів Андреа Аньєллі і господар «МанЮнайтед» Джоель Глейзер.

За чий рахунок банкет?

Генеральним спонсором європейської футбольної Суперліги виступив один із найбільших американських фінансових холдингів Джей Пі Морган Чейс. Банкіри з Манхеттена готові вкласти в СЛ майже шість мільярдів євро. Але не безкоштовно: американці планують «відбити» доходи за рахунок продажу прав на телетрансляції.

Як будуть розподілятися доходи між клубами СЛ?

П'ятнадцяти постійним учасникам турніру спочатку буде виплачено близько трьох з половиною мільярда євро. Але не рівними частками. Хтось отримає 89 мільйонів, а хтось - відразу 310. Чому така несправедливість? Ну, великі гроші люблять тишу і не люблять публічність, тому з цього приводу складно сказати щось певне. Швидше за все, сума виплат буде залежати від місця, зайнятого командою на груповому етапі. Але стартовою виплатою справа не обмежиться. Планується, що учасникам СЛ трохи пізніше буде виплачено ще близько шести з половиною мільярдів євро (причому не тільки «батькам-засновникам», а й тим, хто буде брати участь на непостійній основі). Ці гроші будуть спрямовані, в основному, на боротьбу з наслідками епідемії коронавірусу.

Як на все це відреагував УЄФА?

Дуже жорстко. Ясна річ, що панове з європейського футбольного Союзу сильно проти. Вони погрожують виключити нинішні дванадцять клубів, та й взагалі всіх потенційних учасників СЛ, з усіх можливих змагань як на клубному рівні, так і на рівні збірних (це стосується гравців, які виступають в колективах СЛ). До того ж, УЄФА погрожує відібрати право приймати Євро-2020 відразу у кількох стадіонів, які є власністю клубів СЛ. Пряма мова президента УЄФА Александера Чеферіна: «Моя думка? Ми повинні дискваліфікувати всіх гравців команд цієї Суперліги від участі в турнірах УЄФА і ФІФА». Офіційне рішення відомства Чеферіна з приводу і «розкольників», і долі нинішнього розіграшу ЛЧ і ЛЄ, втім, як і проведення Євро-2020, буде оголошено трохи пізніше.


Getty Images/Global Images Ukraine. Александер Чеферін

Як відреагувала ФІФА?

Менш жорстко, ніж УЄФА. Точніше, міжнародна футбольна федерація «висловлює заклопотаність» і закликає «всі сторони конфлікту сісти за стіл переговорів». Загалом, відомство Інфантіно поки що придивляється.

А як відреагувала Україна?

Ось що з цього приводу написав в одній із соцмереж президент УАФ Андрій Павелко: «Європейський футбол продовжує активно розвиватися і використовує найкращі інноваційні напрацювання та інструменти для ще більш якісної організації єврокубків і системи солідарності з усіма клубами і національними асоціаціями Європи. Будь-які інші проекти і рішення, прийняті поза об'єднаним футбольним співтовариством - за межами правил. Команда УЄФА як ніколи єдина і налаштована на максимально ефективну роботу щодо подальшого розвитку футболу». Судячи з цього посту, Павелко теж проти Суперліги.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(139)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів
Футбол | 19 березня 2024, 06:45 10
Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів

Найкращі дві асоціації в рейтингу за сезон отримають перепустки

Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна
Футбол | 19 березня 2024, 00:31 7
Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна

21 березня о 21:45 відбудеться півфінал плей-офф кваліфікації Євро-2024

Коментарі 49
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ёкарный Бабай
Турнир мертворожденный, организаторы умудрились обговняться еще на этапе проектирования
avtv5555
НУ если Павелко против тогда пизд.ц суперлиге.
Maximus
JP Morgan не просто финансирует весь этот шабаш, но и планирует отбить бабки на трансляциях. Это ж сколько надо продать прав на показ, чтобы отбить такой проект??? Я очень сомневаюсь, что украинский болельщик готов будет выложить баксов 50 за одну трансляцию матча ЕСЛ. Тем более, что после старта этой «лиги» многие болельщики попросту отвернуться от своих любимых команд. Одно дело пойти на стадион, и совершенно другое покупать каждую трансляцию за баснословные деньги. Одно понятно точно, шаровых трансляций ЕСЛ не будет. Лично моё предпочтение, и дальше смотреть ЛЧ и ЛЕ под эгидой УЕФА. Теперь эти турниры станут очень конкурентны
DKTheBest2
15 постійних команд, які не будуть вилітати?
А якщо п'ять команд із цих постійних займуть останні місця , тоді як? Не чесно з самого початку.
funcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Orbitgr
Треба Колос запустити в СЛ, замість Баварії, яка відмовилась. Це додасть колоріту та епатажності цьому проекту й у СЛ з'явиться шанс на існування, а без Ковалівки, як не крути, Суперлізі - торба
Сергей Журавко
Ну да,к мнению Павелко в первую очередь прислушаются.Аталанта жжёт! Исключить из Серии А Интер,Милан и Ювентус. Наш Руслан Малиновский станет чемпионом! А чё? Парень реально заслужил.
Panda1818
Походу весь этот шабаш с суммами в сотни миллионов за и для футболистов завел футбол в тупик. А карантин повсеместно это всё добил
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Orbitgr
Фани вже багатьох з цих команд проти, це теж проблемка для засновників СЛ.
euro2012_za_2012euro
Официальным гимном СЕПАРлиги предлагаю песню Оли Поляковой - Асталависта, сепаратиста!
padlo95
Самое интересное, что это делается не ради футбола и болельщиков, а ради бабла.... 10 млрд за год собираются выручить
Trollface
Супер Лига для мажоров. А когда исчезнет спонсор, что они будут делать? Проситься назад в будку? Тем кто не хочет играть по правилам в ЛЧ И ЛЕ места нет.
bullyUA
УЕФА должен запретить командам, которые хотят выступать под его эгидой встречаться с командами из суперлиги. Пусть эта суперлига сама с собой играет.
Богдан Саженко
по суті це теж саме що зробив уєфа з товариськими матчами групи А,В,С,Д, для збірних тільки це для клубів і більш комерцілізоване.Але все одно мені на той же Реал цікавішє дивитися з моєю юлюбленной командой ,а не постійно з ліверами ,барсами .Увесь цимєс пропадає
Minolt
ФК Калуш хоче в суперлігу. Де і кому писати заяву. Впевнений що обовязково приймуть.
24forever
Доход НБА в 2010 году составил 3,8 миллиарда долларов, и, при расходах чуть более 3,6 миллиарда долларов, операционная прибыль за год составила 183 миллиона долларов, а показатель рентабельности — 4,8 %
если 200 миллионов чистого прибутку разделить на 20-30 франшиз, то таке себе итоги ...
24forever
ДА НИКАКАЯ СУПЕРЛИГА НЕ СПАСЕТ ОТ БАНКРОТСВА
ни Реал, ни Барсу, ни МЮ, ни даже шейхотимы ...
Leo Leo
Та не,а как они будут если Павелко против? Ничего ж не получится..
Ivan Ivanov
дело пахнет керосином. никакой уважающий себя банк, тем более американский J.P.Morgan, никогда не предоставит ни одного доллара на финансирование проекта, если есть даже минимальные риски по реализации проекта. а здесь, учитывая санкции со стороны УЕФА, рисков немеренно. поэтому, никакой Супер Лиги, не будет. дураков думаю не будет, чтобы выбрасывать деньги на ветер..