Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 19 квітня 2021, 20:44
819
0

Драматична розв'язка битви на Амстелі. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 19 квітня 2021, 20:44
819
0
Драматична розв'язка битви на Амстелі. Підсумки тижня в велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine

Гонки тижня

11 - 18 квітня - Тур Туреччини

Минулого тижня пройшла багатоденка Тур Туреччини. Вона вже кілька років як втратила статус гонки Світового туру, і склад учасників багатоденки був відверто скромним. Але все ж на нинішньому Турі Туреччини відбулося кілька подій, які не дозволяють обійти цю гонку стороною.

Перша - подія світового масштабу. У понеділок, 12 квітня на другому етапі перемогу здобув Марк Кевендіш. Для легендарного британського спринтера це перша перемога за більш ніж три роки (!!!) - з лютого 2018 року, коли він виграв етап Туру Дубая.

Однією перемогою Кев не обмежився - він їх здобув три поспіль. Три перемоги за три дні - такого з Марком не траплялося з далекого 2013 року, коли він виграв відразу чотири поспіль етапи на Турі Катару.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зрозуміло, що значимість цих перемог Кевендіша перебільшувати не варто - все ж він, будемо відвертими, обіграв далеко не найсильніших суперників. Найсильніші і найіменитіші з суперників-спринтерів Марка на Турі Туреччини - Яспер Філіпсен, Андре Грайпель, Крістоффер Халворсен і Рік Цабель. Не густо, скажімо прямо.

Однак той факт, що «Deceuninck Quick Step» вдалося реанімувати кар'єру британця, вже викликає захоплення. Після двох провальних попередніх сезонів це здавалося абсолютно неможливим. Після переходу в команду Патріка Лефевра Кевендіш тільки прогресує, але поки що складно сказати, на наскільки високий рівень він зможе в підсумку вийти. Але про перемоги на Гран Турах мріяти поки що рано - за живих Сема Беннетта, Давіде Баллеріні і Альваро Ходеги Марку навіть місце в складі на супербагатоденки не гарантоване. Та й Фабіо Якобсена, для якого Тур Туреччини став першою гонкою після повернення, з рахунків теж не скидаємо.

Інша подія, яку варто відзначити на Турі Туреччини - це перемога українця Віталія Буца в гірському заліку. Безсумнівно, одне з головних досягнень в кар'єрі 34-річного українського ветерана, який в цілому гірником ніколи не вважався і більше тяжів до спринту. Але будемо відверті: перемога спринтера Буца зі скромної команди «Salcano Sakarya» в гірському заліку - дуже яскраве свідчення слабкого складу учасників Туру Туреччини.

18 квітня - Амстел Голд Рейс

А в неділю відбулася головна подія тижня: Амстел Голд Рейс, який за традицією відкривав триптих Арденнських класик. У минулому році головна гонка Голландії не відбулася через пандемію коронавірусу, тому Матьє Ван дер Пул в статусі діючого чемпіона провів цілі два роки. З огляду на те, який космічний перфоманс він видав на Амстелі два роки тому, два роки походити серед чемпіонів Амстелу він більш ніж заслужив.

Однак захищати свій титул капітан «Alpecin Fenix» не приїхав, пославшись на втому через насичену весняну кампанію. А його вічний суперник Воут Ван Арт саме Амстелом свій весняний сезон закривав.

І закрити він зумів перемогою. Але перемога ця стала дуже неоднозначною: перше місцем лідерові «Jumbo Visma» віддали тільки після перегляду фотофінішу. Але навіть сотні переглянутих повторів не переконали в тому, що Ван Арт випередив Тома Підкока - здається, саме британець з «Ineos Grenadiers» перетнув фінішну лінію першим:

Однак переможця визначали не за повторами з цієї камери, а за фотофінішем, і він віддав перемогу Ван Арту. Хоча багато хто вважає, що помилково, тому що стоп-кадр, за яким визначався переможець, був зроблений не на самій фінішній лінії, а трохи раніше.

Що цікаво, за чотири дні до Амстелу, 14 квітня, Ван Арт і Підкок розіграли між собою перемогу на дуже схожій за рельєфом бельгійській одноденці Флеш Брабансон. І там Підкок обіграв Ван Арта - впевнено, без допомоги фотофінішу. Так чи інакше, Підкок за цей тиждень довів, що вже готовий вигравати одноденні гонки найвищого рівня в боротьбі з гонщиками екстра-класу.

Третім на Амстел Голд Рейс став Максімільян Шахманн. «Bora Hansgrohe» вела всю гонку дуже активно, розуміючи, що для перемоги свого капітана їм треба зробити гонку максимально селективною - дуже багато хто з його прямих конкурентів володіють більш сильним фінішем. У підсумку втекти самому німцеві не вдалося - і не тому, що гонка була недостатньо селективною, а просто тому, що він був недостатньо сильний для цього.

Дуже не пощастило Пріможу Роглічу. Другий капітан «Jumbo Visma» отримав прокол колеса в момент, коли в гонці почалися вирішальні події, зловив на заміні колеса цілу хвилину і в боротьбу за найвищі місця вже не повернувся.

До слова, під час проколу колеса Рогліча був знятий епізод, який породив нову хвилю розмов про механічний допінг: педалі на велосипеді Рогліча продовжували крутитися, навіть коли він з нього зліз:

В цілому ж варто відзначити, що і Ван Арт і Ван Дер Пул вже зараз, в квітні виглядають втомленими. Багато разів говорилося про те, що їхня участь в гонках з велокросу в міжсезоння, коли інші гонщики відпочивають, допомагає їм легше входити в шосейний сезон і швидше набирати пікову форму, але тепер назовні вилізла і зворотна сторона цієї медалі.

Наступний тиждень

19 - 23 квітня - Тур Альп (Австрія, Італія)

Уже в понеділок стартує багатоденка Тур Альп, відома багатьом любителям велоспорту зі стажем ще по своїй старій назві - Джиро дель Трентіно. Ця гонка не входить в Світовий тур, але є дуже важливим етапом підготовки до Джиро д'Італія. У плані маршруту Тур Альп в цьому році не здивував: традиційний набір горбистих і гірських етапів без важких фінішних гір.

Серед фаворитів загального заліку - такі зірки як Саймон Йейтс, Тібо Піно і Найро Кінтана. З двома капітанами їде команда DSM - Роменом Барде і віце-чемпіоном минулого Джиро Джеєм Хіндлі. У числі претендентів на перемогу - і два російських таланти, Олександр Власов і Павло Сіваков. Хоча капітанський статус Сівакова в «Ineos Grenadiers» спробує оскаржити Хосе Соса. Виступить на Турі Альп і Ильнур Закарін зі своїм «Gazprom RusVelo», але його стан зараз під великим питанням. Те ж саме можна сказати і про легендарного Кріса Фрума.

Доменіко Поццовіво вигравав цю гонку ще коли вона називалася Джиро дель Трентіно, але зараз навіть потрапляння в топ-5 буде для нього успіхом. Поборються за високі місця також Х'ю Карті і Пельо Більбао. Допомагати баску в складі «Bahrain Victorious» буде наш Марк Падун.

21 квітня - Флеш Валлонь (Бельгія)

25 квітня - Льєж - Бастонь - Льєж (Бельгія)

Проте, головною подією тижня будуть дві Арденнські класики. У середу відбудеться, напевно, найбільш передбачувана з точки зору сценарію гонка в світовому велоспорті - Флеш Валлонь. Сценарій завжди один: до фінального короткого, але крутого підйому на Мур де Уї під'їжджає велика група, і виграє той, хто видає кращий панч на фінішній горі - ніяких тактичних ігор, ніяких результативних ранніх атак.

З цього випливає і ще одна особливість Флеш Валлонь - те, що тут базові навички штурму коротких стін мають більше значення, ніж поточна форма. Дуже часто на Флеш Валлоні високо заїжджають гонщики, у яких поточна форма далеко не блищить.

Саме тому до числа топ-фаворитів зараховуємо короля цієї гонки, 5-кратного чемпіона Алехандро Вальверде. Тим більше, зараз 40-річний іспанський суперветеран переживає свою чергову молодість. Може капітан «Movistar» поборотися і за перемогу на Льєж - Бастонь - Льєж, яка в неділю закриє сезон весняних класик, але там його шанси нижчі.

До числа топ-фаворитів віднесемо і 2-разового чемпіона Жуліана Алафіліппа. Хоча капітан «Deceuninck Quick Step» напевно буде більш мотивований на Льєж - Бастонь - Льєж, щоб взяти реванш за ідіотську поразку в минулому році.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чинному чемпіону «Ла Дойенн» Прімож Роглічу більше не доведеться ділити капітанські повноваження з Воутом Ван Артом - він буде головною ставкою «Jumbo Visma». Спробує реабілітуватися за невдачу на Північних класиках «Ag2r La Mondiale». Для цього у них є Боб Юнгельс і Бенуа Конефруа. Відразу три капітана у «Астана» - Алекс Аранбуру, Якоб Фульсанг і Олексій Луценко. Головною ставкою буде саме датчанин, хоча зараз його форма викликає питання.

Два капітана і у «Bahrain Victorious» - Матей Мохоріч і Ділан Тьойнс. У першого вищі шанси на Льєж - Бастонь - Льєж, у другого - на Флеш Валлонь. Допомагати їм на Льєж - Бастонь - Льєж буде і Падун, який повернеться з Туру Альп. Розміняти третє місце Амстелу на щось більш цінне спробує Максімільян Шахманн. Альтернатива йому в складі «Bora Hansgrohe» - Вілко Келдерман. Два капітана і у «EF Education First» - це колумбійці Рігоберто Уран і Серхіо Ігіта.

Справжній дрім-тім привезе «Ineos Grenadiers» - у них відразу п'ять гонщиків можуть поборотися за перемогу. Крім Підкока це Адам Йейтс, Міхал Квятковскі, Річард Карапас і Тао Ґеоґеґан Харт. Багато варіантів і у «UAE Emirates» - це і Тадей Погачар, і Дієго Уліссі, який відновлюється після проблем з серцем, і Давіде Формоло, і Руй Кошта, і Марк Хірші, який втягується в сезон після «загадкової» паузи, яка, з чуток, була пов'язана з проблемами з антидопінговим законодавством. Також не скидаємо з рахунків Давіда Году, Естебана Чавеса, Майкла Меттьюза, легендарного Філіпа Жільбера і Бауке Моллему.

Дайджест новин

- Мабуть, головна новина минулого тижня - травма Вінченцо Нібалі. Легендарний італієць зламав зап'ястя на тренуванні і на наступний же день переніс операцію. Звісно, Тур Альп і Льєж - Бастонь - Льєж він пропускає. Участь в Джиро також під дуже великим питанням, хоча сам «Акула» обіцяє «зробити все можливе і неможливе», щоб вийти на старт улюбленої «Корса Роза».

- Як ми вже повідомляли минулого тижня, у «Vini Zabu» відібрали вайлд-кард на участь в Джиро через два допінгових скандали менш, ніж за рік. Замість неї на Джиро виступить інша італійська проконтинентальна команда - «Androni Giocattoli Sidermec», якою керує легендарний Джанні Савіо. Виступає за неї і український вундеркінд Андрій Пономар. Але чекати його на Джиро не варто - надто великі навантаження для 18-річного неопрофі, який і так в березні дебютував на дорослому рівні найдовшою велогонкою світу, легендарною Мілан - Сан Ремо.

- Слідом за Ремко Евенпулом «Deceuninck Quick Step» продовжив контракт з ще однією своєю суперзіркою - Жуліаном Алафіліппом. Нова угода розрахована до кінця 2024 року.

- Прімож Рогліч в процесі підготовки до Тур де Франс не виступить в червні ні на Дофіне, ні на Турі Швейцарії. Таким чином словенець хоче уникнути зайвої втоми і спаду форми на третьому тижні. Стратегія спірна, але поспостерігати за її реалізацією точно буде цікаво.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.