Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Нідерланди
| Оновлено 13 квітня 2021, 16:08
14922
8

Квиток у великий футбол. 5 топ-гравців, що пройшли через скромний Гронінген

Коли шлях нагору логічно починається знизу...

| Оновлено 13 квітня 2021, 16:08
14922
8
Квиток у великий футбол. 5 топ-гравців, що пройшли через скромний Гронінген
Getty Images/Global Images Ukraine. Ар'єн Роббен

Нідерландський «Гронінген», чотири роки виступам за який свого часу віддав український хавбек Євген Левченко, ніколи не належав до когорти грандів тамтешнього футболу. За майже п’ятдесятирічну історію існування цього клубу, його головним досягненням є перемога в Кубку Нідерландів, яка трапилася в сезоні-2014/15. Жодних більш серйозних трофеїв «біло-зелена армія» (одне з прізвиськ команди) не завойовувала, хоча в останні роки є досить непростим суперником для всіх нідерландських грандів, раз у раз «відкушуючи» очки у них, настільки важливі потім для чемпіонської гонки.

Втім, «Гронінген» славиться в Нідерландах не цим, а своїм умінням допомагати талановитим футболістам виходити на якісно новий рівень з подальшим рухом вгору по кар'єрних сходах. Сьогодні ми згадаємо п'ятьох гравців, яким період в «Гронінгені» дав відчутний ривок в рівні виступів, і які згодом добилися чималих висот в топових командах континенту.

Ар'єн РОББЕН

В академію «Гронінгена» Ар'єн Роббен прийшов, коли йому було 12 років. За спогадами очевидців, вже тоді хлопчина подавав серйозні надії, демонструючи фантастичне вміння працювати з м'ячем на швидкості, а також віддавати приголомшливо точні передачі партнерам в завершальних фазах атак. У сезоні-1999/2000 Роббена почали залучати до тренувань в першій команді, а в грудні 2000 року тодішній наставник «Гронінгена» Ян ван Дейк дав Ар'єну можливість дебютувати в елітарній лізі чемпіонату Нідерландів. На момент виходу на поле Роббену було всього-на-всього 16 років 10 місяців і 10 днів!

Незабаром «Гронінген» підписав з Роббеном перший професійний контракт, але затриматися в «біло-зеленій армії» Ар'єну було не дано. Яскраву гру вінгера запримітили в ПСВ, який не поскупився виплатити клубу Роббена відступні в розмірі 4 мільйонів євро. Дебютний сезон за команду з Ейндховена став для Ар'єна дуже вдалим - він забив 12 м'ячів і віддав 7 результативних передач в 33 поєдинках, а ПСВ відсвяткував завоювання чемпіонського титулу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2004 року Роббен знову пішов на підвищення. На цей раз його за 18 мільйонів євро викупив «Челсі», де вінгер двічі став чемпіоном Англії, а всього завоював шість трофеїв за три роки, після чого за 35 мільйонів поїхав в «Реал», додавши до особистої колекції трофеїв ще й титул чемпіона Іспанії. У 2009-му Роббен за 25 мільйонів євро пішов у «Баварію», де і зупинив поневіряння по топ-чемпіонатах Європи. За наступні десять років Ар'єн виграв з мюнхенцями 21 трофей, в тому числі і заповітний «вухатий кубок» Ліги чемпіонів за підсумками сезону-2012/13.

Влітку 2019 року неабияк змучений травмами Роббен оголосив про відхід з «Баварії» і завершення кар'єри, але через дванадцять місяців прийняв рішення повернутися в футбол. Це була красива історія, адже новою командою Ар'єна став саме «Гронінген», однак проблеми зі здоров'ям все-таки позначилися - на даний момент 37-річний Роббен провів за «біло-зелену армію» лише 44 хвилини в двох поєдинках чемпіонату Нідерландів, а востаннє з'являвся на полі в жовтні минулого року...

Душан ТАДИЧ

Сербський нападник Тадич починав кар'єру на батьківщині, де його в 2010 році в рядах «Войводіни» й розшукали скаути «Гронінгена». Трансфер обійшовся «біло-зеленій армії» в один мільйон євро, і наступні два роки принесли Тадичу приголомшливий успіх на рівні чемпіонату Нідерландів. Серб проявив себе як неймовірно результативний гравець, а особливо давалися Душану результативні передачі.

У прем'єрному сезоні Тадич виконав 22 асисти і забив 7 м’ячів у 38 поєдинках, з урахуванням божевільної серії плей-оф за право зіграти в Лізі Європи, де у фінальній битві з двох матчів «Гронінген» спершу програв «Ден Хагу» з рахунком 1:5, потім взяв реванш з таким же рахунком (!), але поступився в серії пенальті... У другому сезоні в Нідерландах Тадич довів, що не є метеликом-одноденкою, відзначившись 17 результативними діями (7 голів + 10 асистів) у 34 поєдинках чемпіонату. Цього виявилося достатнім, щоб Душана за 5,5 мільйонів євро викупив «Твенте».

Getty Images/Global Images Ukraine

Після двох років виступів за «Твенте», протягом яких Тадич продовжив демонструвати божевільну результативність (29 голів і 30 асистів у 70 матчах), серба за 14 мільйонів євро придбав «Саутгемптон». Це дало можливість Тадичу спробувати сили в топовому чемпіонаті Європи - англійській Прем'єр-лізі. Там, прогнозовано, показники результативності Душана дещо знизилися, але в цілому він не розчарував, провівши 162 офіційні матчі за «святих» і записавши на свій рахунок 24 забитих м'ячі і 35 результативних передач.

Влітку 2018 року Тадич вирішив повернутися в Нідерланди, звідки пропозицію по ньому на 13,7 мільйонів євро надіслав «Аякс». З тих пір Душан є одним з лідерів атаки амстердамської команди, причому в дебютному сезоні забив 28 голів в 34 матчах, ставши поряд з Люком де Йонгом з ПСВ найкращим бомбардиром турніру. Зараз Тадичу 32 роки, він у 42 матчах нинішнього сезону відзначився 42 результативними діями (22 голи і 20 асистів), а контракт досвідченого нападника з «Аяксом» діє до літа 2023-го.

Дейлі БЛІНД

Дейлі Блінд народився і виріс в Амстердамі, а грати в футбол починав в академії «Аякса». Влітку 2008 року 18-річного Блінда перевели в першу команду амстердамців, але, незважаючи на неймовірний талант, про який говорили вже тоді, з ходу стати гравцем основи Дейлі не вдалося. Саме тому в січні 2010 року захисник, який вміє зіграти на позиції опорного хавбека, перебрався в оренду в «Гронінген».

Всього шість місяців в «зелено-білій армії» допомогли Блінду істотно поліпшити гру, і повернутися в «Аякс» вже більш досвідченим і зрілим футболістом. У «Гронінгені» Дейлі провів 19 матчів, причому в 18 з них виходив у стартовому складі. Після цього хлопець повернувся в «Аякс», де один рік перебував у статусі гравця ротації, а потім знайшов іншу роль - ключового виконавця першої команди. Ставши 4-кратним чемпіоном Нідерландів, на початку вересня 2014 року Блінд за 17,5 мільйонів євро перейшов в «Манчестер Юнайтед».

Getty Images/Global Images Ukraine

На жаль, період в англійській Прем'єр-лізі складно назвати успішним для Блінда, в тому числі і через низку досить серйозних ушкоджень. Втім, в сезоні-2015/16, коли «червоні дияволи» виграли Лігу Європи і Кубок англійської ліги, Блінд досить регулярно потрапляв до складу команди Жозе Моуріньо. Влітку 2018 року на Дейлі прийшла 16-мільйонна пропозиція від «Аякса», і боси «Юнайтед» вирішили за краще продати футболіста, з кар'єрою якого на «Олд Траффорд» все було не настільки гладко. З тих пір Блінд грає в Нідерландах за рідний клуб, з яким нещодавно продовжив контракт до літа 2023 року. Однак навряд чи Дейлі забув про ту роль, яку в його кар'єрі зіграла короткострокова, але вкрай успішна оренда в «Гронінгені».

Вірджіл ВАН ДЕЙК

Один з кращих центральних захисників сучасності Вірджіл ван Дейк свою професійну кар'єру, як і Ар'єн Роббен, починав у «Гронінгені». У «біло-зеленій армії» ван Дейк з’явився у 18 років, а вже через сезон перетворився на основного захисника цієї команди. У сезоні-2012/13 Вірджіл провів усі 34 поєдинки чемпіонату Нідерландів, забивши в них 2 м'ячі, але його команда через плей-оф не зуміла завоювати путівку в Лігу Європи.

Втім, персоною ван Дейка зацікавилися в Британії. Шотландський «Селтік» виплатив «Гронінгену» досить скромні 2,75 мільйони євро, чого виявилося достатньо для оформлення угоди по переходу Вірджіла в стан «кельтів». Там кремезний центрбек дуже швидко й органічно вписався в гру команди, вигравши за два сезони два титули чемпіона Шотландії, а потім за 15,7 мільйонів євро перейшовши в «Саутгемптон».

Getty Images/Global Images Ukraine

У стані «святих» ван Дейк провів два з половиною роки, довівши, що після шотландської Прем'єр-ліги може бути вельми конкурентоспроможним і на рівні англійської Прем'єр-ліги. Незабаром за Вірджіла в стані англійських та європейських грандів почалася справжня трансферна битва, виграти яку пощастило «Ліверпулю». За екс-бека «Гронінгена» «червоні» віддали майже 85 мільйонів євро - феноменальна сума для захисника, але в мерсисайдському клубі ні на секунду не пошкодували про такі інвестиції.

Останні два сезони ван Дейк був беззаперечно ключовим гравцем команди Юргена Клоппа і проводив по 38 матчів в АПЛ, проте в нинішньому році «червоні» ще в жовтні втратили Вірджіла через травму хрестоподібних зв'язок коліна. З тих пір нідерландський бек знаходиться під наглядом медиків, проходячи тривалий процес відновлення.

Луїс СУАРЕС

Уругваєць Суарес починав на батьківщині в «Насьоналі», але його першим європейським клубом став якраз «Гронінген». «Біло-зелена армія» влітку 2006 року витратила на придбання Луїса скромні 800 тисяч євро, і це вкладення виявилося неймовірно успішним. В команді з Гронінгена уругваєць встиг відіграти лише один сезон, забивши 13 м'ячів у 33 матчах, а потім його за 7,5 мільйонів євро встиг перекупити економічно більш потужний «Аякс». До слова, і до цього дня трансфер Суареса є одним з найбільш успішних для «Гронінгена», а також другим за сумою виручених коштів після Маркуса Берга, який в 2010 році пішов в «Гамбург» за 10 мільйонів.

Getty Images/Global Images Ukraine

В «Аяксі» Луїс Суарес затримався на три з половиною роки, після чого амстердамському клубу вже не вдалося й надалі утримувати талановитого, але непростого з точки зору характеру футболіста. На горизонті виник «Ліверпуль» з 26,5 мільйонами євро, чого виявилося достатньо для завершення угоди між нідерландським і англійським клубами.

На «Енфілді» Суарес провів досить яскравий період кар'єри. Особливо успішними були два останні сезони, в яких уругваєць перетворився на форварда топ-калібру. Недивно, що за ним почали полювати інші гранди європейського футболу, і в підсумку влітку 2014 року Суарес поїхав у «Барселону» за 82 мільйони євро. З каталонською командою Луїс виграв тринадцять трофеїв за шість років, після чого його, в якійсь мірі, порахували «відпрацьованим матеріалом», і в минулому вересні відпустили в «Атлетіко» за 7 мільйонів євро. Але своєю грою Суарес довів босам «Барси» і скептикам, що ще багато на що здатен в свої 34 роки. Зокрема, якісна гра і результативність уругвайця нині допомагають «матрацникам» боротися за чемпіонство в Ла Лізі.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(110)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тоналі загрожує ще одна дискваліфікація за ставки
Футбол | 28 березня 2024, 16:42 0
Тоналі загрожує ще одна дискваліфікація за ставки

Тепер хавбеку «Ньюкасла» висунула звинувачення футбольна асоціація Англії

Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст
Футбол | 28 березня 2024, 09:16 10
Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст

Кевіном Келсі всерйоз цікавляться за океаном

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Max salnkov
Цікаво, а тепер давайте про Херенвен)
Max salnkov
Якщо чесно, то навіть і не думав що хтось про Херенвен знає)
Сергей Чёрный
А ведь нам есть чему поучиться у голландцев как правильно выращивать и находить талантов а не всяких деревянных вроде Беседина.
Yura Юрий
ну топов не 5 а 3, Тадич и Блинд таковыми не являются даже с натяжкой. Суарес такой жиртрест был в молодости ))