Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 13 квітня 2021, 06:35
7078
1

Сміт – новий чемпіон. Але рішення суддів вкрай суперечливе

Лев Кравців – про можливого суперника Олександра Гвоздика

| Оновлено 13 квітня 2021, 06:35
7078
1
Сміт – новий чемпіон. Але рішення суддів вкрай суперечливе
Getty Images/Global Images Ukraine

Джо Сміт очікувано виграв пояс чемпіона світу за версією WBO у напівважкій ваговій категорії. Поєдинок вийшов важким. Максим Власов зробив все, що міг, але судді вирішили, що і цього недостатньо.

Сміт програв початок поєдинку, але потім виправився

Перші раунди вийшли для американця непростими. Якщо не брати до уваги важке влучання в другому раунді, всі інші епізоди він програв.

Власов взявся за вирішення проблеми з перших секунд, поки був свіжим. Максим, як більш по-боксерському розвинений спортсмен, перегравав суперника, частіше і більше влучав, а до третього раунду ще й розбив брову американському фавориту.

Джо в черговий раз виявив дива витримки. Раунд за раундом у нього виходило відчутно менше, ніж у опонента, але він гнув свою лінію: так, пропускав, але запускав у відповідь свої торпеди по голові і тулубу з єдиною метою - втихомирити запал опонента.

Лише до п'ятого раунду це почало виходити з більшою регулярністю, ніж до цього. Перша по-справжньому гарна трихвилинка від американця - саме п'ята. Він і влучав більше, і, що важливо, відчутніше. Максим теж тримав майже все, що летіло, але було зрозуміло, що, якщо удари росіянина мають більше накопичувальний ефект, то удари американця - руйнівний. Вже якщо Сміт влучав, то здавалося, що кожен такий удар може завершити поєдинок.

Починаючи з екватора і до чемпіонських раундів, боксери передавали ініціативу один одному, як гарячу картоплю. Власов проявляв активність своїми різноманітними комбінаціями, розкриваючи не найбільш топовий захист опонента. Сміт лупив у відповідь, прилаштував свій джеб так, щоб візаві все частіше наражався на нього і заряджав важкою ударною рукою.

Головна зброя, якою Джо не просто взяв титул, а й вибив з опонента всі сили, були саме ці сильні удари. По-перше, американець впевнено і результативно обробив тулуб великого суперника. По-друге, зустрічав правою так, що, якщо росіянину і не хотілося перевернутися, то, як мінімум, мінус до витривалості додавався кожну хвилину.

Максим не боксував з 2019 року, йому 34, а в ринзі він провів уже майже п'ятдесят поєдинків. Але це нічого, якщо не додавати сюди ще і згонку ваги. Власов боксував і в крузервейті, а в ринг вийшов відчутно більшим за Сміта. І перенесений коронавірус, який б'є під дих будь-кого. З огляду на темп поєдинку, дивно, що з усіма цими моментами, росіянин підсів аж до чемпіонських раундів.

Ось що точно можна без коливань віддавати американцеві - так це їх. З десятого стало очевидно, що Власов тримається на чесному слові. Він просто втомився, а сили брати нізвідки. В такому темпі боксувати всі раунди зміг би не кожен боксер, який не скидав вагу і не переніс коронавірус. Проте, чемпіонські трихвилинки Максим точно програв. Не дотягнув зовсім трохи, хоч і намагався боротися на рівних до кінця.

В одинадцятому раунді мало не трапився нокдаун. Після серії зустрічних ударів Власов зайшов у клінч, нахилився, а Сміт вдарив його по потилиці раз, а потім додав ще раз. Максим взяв коліно, сигналізуючи про удар по потилиці.

Getty Images/Global Images Ukraine

Рішення ризиковане, адже рефері міг і нокдаун відрахувати, але третій у рингу вчинив навпаки. Рефері дав Власову до п'яти хвилин часу (скільки - вже вирішував сам боєць), щоб той міг відновитися.

Навряд чи росіянин пропустив аж так сильно, щоб сісти. Просто знайшов законний спосіб відпочити, що викликало у команди Сміта обурення. Вони бігали по залу, розмахували руками і закликали до рефері, щоб той і нокдаун відрахував, і бій продовжив. Суддя залишився непохитним - Власов повинен відновитися.

Максим не зловживав своїм становищем, хоча секунданти наполягали: якщо не готовий, відпочинь. Але на підсумковий результат це ніяк не вплинуло.

Перемога дісталася американцеві рішенням більшості суддів. Перший дав нічию - 114-114. Другий - мінімальну перемогу Сміта 115-113. Третій побачив досить впевнену перемогу фаворита - 116-112. Третій рахунок спірний, звичайно. Нічия - цілком відповідний результат, як і мінімальна перемога будь-якого з боксерів.

Судячи з коментарів, багато хто побачив і впевнену перемогу Власова (віддають йому 8-9 раундів), і нічию, і мінімальну перемогу Сміта за рахунок активності в чемпіонських раундах. Але тут потрібно враховувати, що в США на вечорі боксу, організованому під Сміта, перемогу за очками в дуже і дуже близькому бою з програними фінальними раундами росіянинові не віддадуть. І, швидше за все, будуть праві.

Getty Images/Global Images Ukraine

І що, тепер бій з Гвоздиком?

Олександр, до речі, поєдинок дивився - викладав історії в Інстаграм. Після перших раундів питав, невже варто чекати апсету, а в кінці привітав переможця. А також згадав, що дехто обіцяв йому бій з переможцем і написав «Подивимося».

Ну, подивимося. Гвоздик у найкращій формі, якщо не нарветься на удар, повинен розбирати Сміта. Ну і, якщо підготуватися краще, ніж до Бетербієва, тому що Джо невгамовний, а останній свій бій зі схожим суперником Олександр програв саме через фізичну готовність.

Навіщо цей поєдинок Сміту, незрозуміло. Гвоздик - не найбільш грошовий варіант з одного боку, але, з огляду на ажіотаж до повернення, може, все не так вже й погано. Зрештою, Бетербієв і Бівол теж не заробляють дуже багато і не дають жити в розкоші суперникам. Так уже склалося, що бокс у них хороший, але грошей це не дає. Хіба що в Росію до Бетербієва приїхати битися.

Варіант цей, до речі, цікавий. Сміт - клієнт Артура. Захисту немає, любить йти вперед, приймає. Правда, і у відповідь вдарити може, а з огляду на проблеми Бетербієва з захистом, можна розраховувати на диво. Якщо влучить.

Найцікавіше, навіщо Гвоздику цей бій? Олександр живе в США, робить бізнес і явно не голодує. Амбіції, і не більше. Прийти, ще раз довести всім і собі, що ти можеш. Що не втік, а просто прийняв рішення піти.

Якщо є палке бажання повторити, тоді, звичайно ж, чекаємо.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 22
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Elblanko
Яркий гвоздік, він зав'язав....