Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 11 квітня 2021, 14:23
5489
0

Антилень, або Найрезультативніші українці в НБА

Олексій Лень став найрезультативнішим українцем в НБА

| Оновлено 11 квітня 2021, 14:23
5489
0
Антилень, або Найрезультативніші українці в НБА
Getty Images/Global Images Ukraine

Зірки НБА здатні набирати більше 2000 очок за сезон. А що ж «рольовики»? Та ще й не американці, а бігмени «старої школи». Їхня головна функція - це бути важливим гвинтиком у побудові гри команди. На обох боках майданчику. Заслони, обманні маневри, «кати». Та й в захисті потрібно викладатися як вмієш, але завжди по повній. Інакше - «Євроліга» (в кращому випадку) вже чекає. Так, на набір очок сил може залишатися зовсім небагато.

І тим цінніше досягнення нашого баскетболіста Олексія Леня, якого він досяг нещодавно - став найрезультативнішим українцем в НБА.

Кого ж він обігнав і хто його найближчі опоненти в цьому списку? Для того, щоб оцінити як слід рекорд Леня, зануримося в історію і виділимо разом з вами найрезультативніших українців в НБА.

Святослав Михайлюк, 1010 очок 

Getty Images/Global Images Ukraine

Яке головна зброя нашого Сві? - це набір очок. Бажано з-за дуги. Один з наймолодших дебютантів української Суперліги. Елітний снайпер у студентах. Лідер збірної України. «Детройт» спеціально під Михайлюка розчистив свій ростер перед початком поточного сезону, бажаючи бачити його одним з лідерів нападу команди. Але наш баскетболіст набирає свої очки вже в «Оклахомі». І непогано це робить (10.3 пунктів за гру). Єдиний захисник у нашому списку в своєму третьому сезоні в лізі вже стрибнув на 5-е місце у рейтингу топ-бомбардирів. Чого чекати далі від нашого шутера?

Святослав два рази міняв команди посеред сезону і, як бачимо, психологічної стійкості йому не позичати. Щоразу це йде тільки на користь нашому баскетболістові. Але як щодо працьовитості і бажання вивести свою гру на новий рівень? Адже контракт на наступний сезон Сві ще не підписав. А значить, говорити про Михайлюка, як у майбутньому рекордсмена за набраними очками серед українців, ще дуже рано.

Олександр Волков, 1019 очок


Getty Images/Global Images Ukraine

Напевно, найталановитіший українець, який грав в НБА. Один з перших баскетболістів із СРСР в Америці, Волков лише за два сезони 1989/90 і 1991-92 рр. зумів набити в кільце опонентів 1019 балів. Входив у ротацію (31 гра в старті зі 149) досить сильної «Атланти» з Вілкінсом, Мозесом Мелоуном (головний конкурент Волкова за позицією), Ріверсом і Майком Фрателло в якості головного тренера. Удостоювався похвали від самого Майкла Джордана за два блок-шоти на ньому і за вміння центрового Волкова атакувати з-за дуги: «У нього є триочковий, не дай йому кидати», - казав Джордан Піппену. Ех, якби не травми.

Зараз член Залу слави ФІБА розташовується на 4-му місці нашого рейтингу і дає коментарі про наших хлопців в НБА: «Знаючи Михайлюка, його бажання, мотивацію і любов до баскетболу, як він тренується, то цілком допускаю, що він може вийти на новий, ще більш високий рівень».

 Станіслав Медведенко, 1390 очок


Getty Images/Global Images Ukraine

Найбільш фартовий баскетболіст, на думку читачів Sport.ua, проте потрапив в НБА завдяки своїй працьовитості і вмінню користуватися своїми неабиякими габаритами. Український бігмен не був задрафтований жодною командою ліги. Але під час американського турне БК «Київ» місцеві скаути звернули увагу на молодого хлопця, який поодинці обіграв «Портленд» (42 очки в тому матчі записав на свій рахунок саме Медведенко).

Станіслав міг опинитися в «Далласі» або «Фініксі», але від пропозицій «Лос-Анджелеса», як згадував наш баскетболіст: «Не відмовляються».

Так, відіграти майже всю кар'єру в компанії Шека і Кобі, виграти два титули чемпіона НБА і вважатися одним з найкращих українців, які грали за океаном - дорогого коштує. Але перш за все, важливо відзначити те, що Медведенку вдалося цілих шість років протриматися в одній з кращих організацій американського спорту і беззастережно найсильнішій команді початку століття. Та ще й кожну 5-ю гру «Лейкерс» проводити «в старті». А значить, 3-е місце в нашому рейтингу і 1390 підсумкових очок в найсильнішій лізі світу - це скоріше величезний результат виконаної роботи баскетболістом. Ну і як же тут без частки везіння. ЛАЛ є ЛАЛ.

Віталій Потапенко, 3995 очок


Getty Images/Global Images Ukraine

11 сезонів в НБА. Далеко не кожен європеєць здатний похвалитися такими цифрами. Так, команди нашого баскетболіста зірок з неба не хапали, Потапенко лише тричі зайшов у плей-оф, не зігравши там жодного разу в стартовій п'ятірці. Але в сезоні 1998/1999 українець набирав по 10.0 очок в середньому за матч, виступаючи у складах «Бостона» (33 гри, 32 - в старті; 10.8 очок за матч) і «Клівленда» (8.4 очок за матч).

Також варто відзначити, що Віталій на драфті 1996 року був обраний під загальним 12 піком, що є дуже навіть хорошим результатом, як для європейця в Америці середини 90-х. А ще в середньому він проводив на паркеті майже по 20 хвилин за гру (якщо не брати до уваги три останні роки кар'єри), а загальний показник зіграних в НБА матчів у Потапенка становить 610 (189 - в старті). Пік виступів в Америці припав на сезони 1998-2000, коли «Український потяг» майже завжди починав матчі своїх команд з перших хвилин і набирав понад 9 очок в середньому.

Свій перстень чемпіона НБА Потапенко отримав, уже будучи тренером. А саме, асистентом Тайрона Лю в «Клівленді» у 2016 році.

Видатна і тривала кар'єра, яку вже перевершив за очками, і здатний перевершити за сезонами інший українець - наш сьогоднішній рекордсмен.

Олексій Лень, 4000 очок

Getty Images/Global Images Ukraine

«З Ленем, Михайлюком і Майком (Фрателло) боролися б за медалі на всіх турнірах», - заявив нещодавно Олександр Волков. Чи не це знак якості нашого центрового? А тепер детальніше.

Леня вибрали під дуже високим 5 номером драфту (нехай і сам драфт був слабеньким). Він проводить восьмий сезон в лізі. Уже встиг відіграти у 510 матчах регулярного сезону НБА (40% з них - у стартовій п'ятірці). У «Фініксі» після першого провального сезону на нього почали робити ставку і випускали на паркет з перших хвилин у кожному другому матчі. У сезоні 2018/2019, граючи за «Атланту», українець набирав 11.5 очок в середньому за матч - особистий рекорд у найсильнішій лізі світу. На майданчику в НБА Лень проводить 19.3 хвилини за матч - найкращий показник серед усіх наших хлопців.

Як і у Михайлюка, у Леня немає контракту на наступний сезон з його нинішньою командою. Але 15 матчів у старті поспіль (на сьогоднішній день) з пристойним ігровим часом і 7.5 очок за матч в середньому (а якщо відняти не найвдаліший старт в команді) показують, що наш центровий цілком здатний розраховувати на більш конкретні пропозиції від керівництва «Вашингтона».

4000 очок за 8 років кар'єри в НБА - вражаючий результат. Тим більше, для гравця, якого списували грати в Європу вже у цьому сезоні. Невдача в «Торонто» (а на це були свої причини)? - не біда. Слід встати з колін і продовжувати йти до мрії - грати в НБА. І як же класно Лень там зараз грає.

Бонус:

В'ячеслав Кравцов, 97 очок

Кравцов - елітний бігмен для чемпіонату України, досить швидкий і атлетичний центровий для Європи. Але в НБА він став лише «одним з». Одним з багатьох високих і потужних центрових початку 2010-х. І так, завдяки Кравцову Лень легше адаптувався до НБА, коли вони разом грали за «Фінікс».

Кирило Фесенко, 305 очок 

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже талановитий і дуже зарозумілий. Від'їзд Фесенка за океан був лише питанням часу. Але ось із результатом не склалося: 5 сезонів, але тільки 137 ігор.

Олексій Печеров, 438 очок


Getty Images/Global Images Ukraine

Високий, рухливий, з кидком, Печеров, як і Фесенко, теж не зміг розкрити свій талант повною мірою. Але результат екс-гравця БК «Київ» за набраними очками за три сезони в Америці, все ж, не найгірший.

Віктор Хряпа, 643 очки

Киянин Віктор Хряпа виступав в НБА в 2004-2008 роках за «Портленд» і «Чикаго». Великих успіхів у складах обох клубів не досяг: провів 143 матчі і набрав 643 очки. Але, повернувшись до Європи, був частиною домінуючого в Євролізі ЦСКА. А на міжнародному турнірі в 2007 році в складі збірної Росії виграв Євробаскет, склавши разом з Андрієм Кириленком найбільш залізобетонну пару фронт-корту на турнірі. Навіть По Газоль не встояв перед зв'язкою Хряпа-АК 47 і промахнувся в вирішальний момент фіналу. А найбільш примітний момент у тому, що відомий сайт «Basketball-reference.com» позначає Віктора українцем.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.