Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 квітня 2021, 08:59
6598
14

Імперія зла, або Не поспішайте вручати титул Брукліну

Як створювалися і чого досягли суперкоманди НБА у XXI столітті

| Оновлено 10 квітня 2021, 08:59
6598
14
Імперія зла, або Не поспішайте вручати титул Брукліну
Getty Images/Global Images Ukraine. Кайрі Ірвінг, Джеймс Харден та Кевін Дюрент

Історія має властивість повторюватися. Особливо, якщо це історія помилок. Але хіба це погано, коли в твоїй команді грають два з трьох найкращих баскетболістів сучасності (пробач, Янніс)? І три з 15-и кращих. А ще є троє хлопців, які недавно вважалися зірками ліги. Напевно, це мрія будь-якої людини, яка сідає грати в спортивний симулятор НБА2К. Але як створювалися і що змогли виграти такі поєднання зіркових гравців ліги в реальному житті?

Згадаймо історію?

Для початку визначимося в термінах. Ми з вами будемо говорити лише про колективи, і без того сильні, але до яких приєднувалася топ-5 зірка НБА на піку кар'єри, або про штучне об'єднання трьох і більше зірок у розквіті сил в одній команді. Першою такою командою є, природно, ЛАЛ початку століття.

«Лос-Анджелес Лейкерс», 2000-2004

Як створювалися? Після затяжних переговорів по новому контракту з «Орландо» Шакіл О`Ніл вирішив змінити клубну прописку. Влітку 1996 року, будучи вільним агентом, він підмахнув контракт з «Лейкерс» на 121 млн доларів. Шакіл приходив у молоду команду з новачками -Брайантом і Фішером, але ЛАЛ вже вважалися колективом рівня плей-оф (4-і на Заході у 1996 році). А зі своїм новим бігменом вони отримали +3 перемоги в загальний залік і 4-го кращого бомбардира в НБА за підсумком сезону 1996/1997.

Чого досягли? Пік «Лос-Анджелеса» припав на сезони 2000-2004, за які вони зуміли виграти три-піт і стати домінуючою і страхітливою силою у всій лізі. Команді Шака, Кобі, Фокса, Фішера, Оррі і Філа Джексона просто не було рівних ані за кількістю таланту в ростері, ані за його якістю: найсильніший баскетболіст тієї НБА (Шакіл О`Ніл) і топ-5 зірка (Кобі Брайант) грали разом.

Що сталося далі? Конфлікт двох провідних баскетболістів команди, безглузда комплектація складу, зайва самовпевненість стали причиною провалу ЛАЛ у плей-оф 2003 року. А підоспілі в наступному сезоні Пейтон і Мелоун, ветерани на не самих великих контрактах, лише завершили розвал тих неймовірно сильних «Лейкерс» - поразка в фіналі від «Детройта».

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарі Пейтон та Карл Мелоун

Далі Шакіл О`Ніл був обміняний, ветерани завершили кар'єру або пішли в іншу команду. А головними помічниками Брайанта стали Одом, Батлер і ... Кріс Мім. Відродження команди довелося чекати довгих 4 роки.

«Маямі», 2010-2014

Як створювалися? Всі ми пам'ятаємо той відеоефір, коли ЛеБрон Джеймс оголосив про своє рішення «перевезти свої таланти в Маямі». Крім того, ми пам'ятаємо і його роздуми про «ні один, ні два, ні три титули чемпіонів НБА». Тоді, у 2010 році, Пет Райлі створював команду, яка повинна була стати династією на десятиліття вперед. Двоє з трьох найсильніших баскетболістів того часу, плюс відповідний їм кидаючий «великий» в статусі зірки НБА. Про що ще можна мріяти? «Вони здатні закінчити сезон з підсумком 82-0», - говорили вболівальники.

Чого досягли? Перший млинець вийшов глевким. «Хіт» були биті Дірком і його старими товаришами по команді. А в другому сезоні «Маямі» Джеймса, Вейда і Боша... висіли на волоску від грандіозного провалу в історії сучасної НБА: «Коли ми горіли в плей-оф «Бостону» (2-3), я почав розуміти, що Пет пошле нас всіх куди подалі. Відчував, що він розпустить команду», - згадував ЛеБрон під час хвилинки спілкування з фанатами.

Після тієї серії (4-3 на користь «Хіт») команда взяла два чемпіонства, видала в «регулярці» переможну серію з 27 матчів поспіль, і вважається однією з найсильніших команд за всю історію баскетболу, а Джеймс утвердився на Олімпі НБА, як «Найсильніший після Джордана».


Getty Images/Global Images Ukraine. Дуейн Уэйд, Леброн Джеймс та Кріс Бош

Що сталося далі? У сезоні 2013/2014 «Маямі» потихеньку почали розвалюватися, і до 4-го поспіль фіналу НБА «дожили» мало хто. Бош став повноцінним «рольовиком», Вейд, Бетьє, Аллен і Хеслам не витримали тиску віку, Челмерс і Коул так і не набралися мізків, а Майк Міллер... не був продовжений перед стартом того сезону через економію.

Після болісної поразки від «Сан-Антоніо» Джеймс повернувся в «Клівленд», Вейд став ходячою емблемою «Хіт», а Бош, погравши ще трохи, завершив кар'єру за станом здоров'я.

Повернулися «Маямі» на арену великого баскетболу лише в минулому сезоні.

«Лос-Анджелес Лейкерс», 2012-2013

Як створювалися? Після чемпіонств 2009 і 2010 років в ЛАЛ тверезо оцінили свої шанси на конкурентоспроможність у лізі, де є «Маямі» і підростаючі «громовержці» з Оклахоми, і вирішили почати свою гонку озброєнь. Ростер «Лейкерс» поповнив кращий центровий НБА Двайт Ховард. Також Стів Неш погнався за титулом, як свого часу це робили Мелоун з Пейтоном, і теж опинився в компанії Брайанта, Газоля і Волд Піса. Тим самим, стартова п'ятірка «Лос-Анджелеса» включала в себе відразу п'ятьох «олл-стар». Нічого не нагадує?

Чого досягли? Підняли великий галас навколо себе самих. Провалили передсезонку 0-8. Провалили початок сезону в НБА 1-4. До середини чемпіонату горіли 15-21 - найгірший старт сезону з 1993 року. Лише в останньому матчі заскочили в плей-оф. Через напружену боротьбу за постсезон 34-річний Кобі Брайант (39 хвилин в середньому за матч) отримав травму, яка змусила його в подальшому завершити кар'єру. Були «свіпнуті» САС в першому ж раунді ігор на виліт-2013.


Getty Images/Global Images Ukraine. Стів Неш, Кобі Брайант та Тім Говард

Що сталося далі? Ховард не зміг витерпіти тиску Лос-Анджелеса, а команда втомилася від його постійного ниття. Центровий перебрався в «Х'юстон» як вільний агент. Кобі зіграв лише в шести матчах наступного сезону, Неш - в 15-и, Газоль - в 60-и. Метта Волд Піс теж грав у сезоні 2013/2014, але за «Нью-Йорк». Так розвалилася найзнаменитіша команда НБА, а повернулися на світову арену ЛАЛ лише після другого сезону ЛеБрона Джеймса в майці «Лейкерс».

«Голден Стейт Ворріорз» 2016-2019

Як створювалися? Чому не враховую чемпіонство 2015 і фінал НБА 2016? Найзначнішим посиленням тієї команди був уже ветеранистий Андре Ігуадала. Всі інші хлопці - вихованці клубу, плюс отриманий в результаті обміну Ендрю Богут.

І ось уявіть собі, команда «73-9» безсоромно користується підвищенням стелі заробітної плати в лізі і бере собі замість 3&D рольовика другого (після Джеймса) за силою баскетболіста того часу. Який ідеально підходить під схеми Стіва Керра.

Чого досягли? Два беззаперечних чемпіонства. Це був час протистояння Джеймса і ГСВ, коли різниця між ними і іншими колективами ліги була настільки величезна, що в побуті баскетбольних уболівальників навіть з'явився спеціальний термін - «Лебронто»: ти можеш вигравати скільки хочеш у «регулярці», але в плей-оф все одно «влетиш» 4-0.

А як щодо головної п'ятірки ГСВ? Каррі-Томпсон-Іггі-Дюрент-Грін. Хто здатний кинути їм виклик? Тільки команда «Ворріорс» -2019 із Казінсом у складі. На папері кинути виклик, природно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Дюрент, Клей Томпсон та Стівен Каррі

Що сталося далі? «Сезон можна закривати. Переможець відомий вже до початку регулярки», - головна фраза серед фанатів НБА після переходу Казінса в «Голден Стейт» на виключення середнього рівня. І їхній головний опонент у фіналі - «Торонто». У тому протистоянні Дюрент зіграв 12 хвилин, Томпсон - 5 неповноцінних матчів, а Казінс розписався у своїй непотрібності в сучасній НБА. Та ще й Сіакам врятував для «Репторс» пару ігор (19.8 очок за матч).

Та суперкоманда проіснувала лише три сезони та встигла виграти два фінали, але наслідки переходу Дюрента (і Казінса) ГСВ пожинають донині: Томпсон пропускає вже другий сезон, Грін вже давно отримав, що хотів, і планомірно деградує (від травм у тому числі) в плані корисності в нападі. А Каррі, хоч і демонструє гру на рівні МВП, але йому вже 32 роки.

Ви думаєте, що «Брукліну» вже варто вручати чемпіонські персні? Як показує практика, не поспішайте цього робити. В їхній перший спільний сезон так вже точно.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 28
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини
Футбол | 23 квітня 2024, 19:32 11
Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини

Очікується, що проти «Реал Сосьєдад» зіграє Кепа Аррісабалага

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
der_MaiStier
Гарний матеріал. Якщо Харден в ПО буде вести Бруклін так, як у регулярці, то вони зметуть всіх суперників своєю надзвичайною атакою. Тільки травми їх можуть зупинити. Найсильніший можливий суперник в ПО - Денвер. Щодо ГСВ. Не вина команди, що ліга виписала такі фінансові речі, за якими рольовий гравець, який повністю обісрався у 7-й грі фіналу, претендував на максималку, яка робила його найоплачуванішим гравцем команди, що виглядало просто дико. Найсильніший баскетболіст НБА останнього десятиліття коштував їм лише на 2-3 млн дорожче за того обісраного рольовика. Вибір був очевидний
Timur24
Вячеслав, дякую, як завжди, за класну статтю. Думаю цього сезону знову буде ЛАЛ, а наступного, якщо в Брукліні залишиться ця трійця, то все можливо. Хоча як бачимо без лідерів (майже місяць) Лейкерс здав. Деандре я не можу зрозуміти вони підписали як підсилення чи ротація складу? ПС: чи була стаття про гру наших гравців в нових командах Сві і Леня, їх гру чудову (особливо Сві і в стартовій 5). Деколи дивлюся матчі за їх участі, так коментатори дуже хвалять Сві. І ще, є бажання, час і інфо можливо?) написати статтю про наших хлопців в NCAA чи лізі G, здається в коледжах (універах) є деякі наші гравці. Читав, здається про хлопця з Франківська. Було б цікаво хто ще може заграти в НБА чи збірній. Дякую!
mayakovskiy1
Кто видел Юту этого сезона, ничего раньше времени Бруклину вручать не будет. Конли и Митчелл + лучший центр лиги на сейчас это очень сильное трио.
Плюс Юта играет в командный баскетбол, а не беги-бросай как Бруклин. Плюс всем хорошо известно что Харден имитирует защиту. Так что Бруклин не выиграет даже восток
vovast
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ihor Ambrosov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Timur24
Що за дибіл мінусує?? придурки(((