Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 10 квітня 2021, 02:07
9976
3

Еммануель Денніс: спалах у Зорі, дубль Реалу, чутки про АПЛ, дно в Кельні

Sport.ua аналізує кар'єру нігерійця, що вважався перспективним, після від'їзду з України

| Оновлено 10 квітня 2021, 02:07
9976
3
Еммануель Денніс: спалах у Зорі, дубль Реалу, чутки про АПЛ, дно в Кельні
Getty Images/Global Images Ukraine. Еммануель Денніс

Його поява в українській Прем'єр-лізі не справила ефекту бомби, що розірвалася. У березні 2016 року «Зоря» досить буденно повідомила про підписання на правах вільного агента перспективного нігерійського нападника Еммануеля Денніса. Тодішній наставник луганської команди Юрій Вернидуб, коли його попросили прокоментувати свіжий трансфер, був досить лаконічним, зазначивши, мовляв, взяли юного гравця, у якого є хороші перспективи, а клуб нічим не ризикує в ситуації, коли угода обійшлася йому в «тарілку борщу».

Хто б міг подумати, але вже через рік офіс «Зорі» був буквально засипаний факсами з пропозиціями від різних клубів, які прагнули викупити контракт Денніса. І це не банальна гра агентів, а дійсно результат роботи на полі самого футболіста. Судіть самі: в 22 поєдинках УПЛ-2016/17 Еммануель Денніс відзначився 6 забитими м'ячами, причому чотири з них відправив у сітку воріт «Динамо» і «Шахтаря» (строго по два дісталося, як «біло-синім», так і «помаранчево-чорним»).

Денніс на тлі УПЛ радував нестандартністю рішень. Так, нерідко Вернидуб критикував молодого нападника, який надто захоплювався індивідуальними діями і десь перетягував ковдру на себе, але в цілому такий форвард був потрібен «Зорі», причому як на полі, так і на трансферному ринку.

Влітку 2017 року луганчани прийшли до рішення продати Денніса в «Брюгге» за 1,7 мільйона євро. Тоді були ті, хто критикував керівництво «Зорі» за поспішне рішення - мовляв, гравця з таким потенціалом можна і потрібно було віддавати дорожче. І мало хто звернув увагу на одне з інтерв'ю генерального директора клубу тих часів Сергія Рафаїлова, в якому функціонер розповідав про непростий характер і специфічну ментальність нігерійського форварда.

У Бельгії аж ніяк не відразу молодий Денніс зумів вибитися в лідери своєї команди. В основу його підпускали дозовано, але це не заважало Еммануелю демонструвати звично непогану результативність. У прем'єрному сезоні в чемпіонаті Бельгії нігерієць прийняв участь в 30 поєдинках, з яких 12 починав у стартовому складі, записавши на свій рахунок 7 забитих м'ячів.

Getty Images/Global Images Ukraine. В Брюгге Еммануель Денніс добре себе проявив, аде його характер...

Новий сезон Еммануель Денніс починав уже в статусі гравця основи «Брюгге», і не розчарував. До відкриття зимового трансферного вікна на рахунку екс-форварда «Зорі» було 5 забитих м'ячів в чемпіонаті, що спричинило появу різних чуток в пресі. Зокрема, повідомлялося про інтерес до Денніса з боку «Байєра», менхенгладбахської «Боруссії» та «Фенербахче». Трансфер нігерійця оцінювався експертами в 6 мільйонів євро, але справа до якоїсь конкретики так і не дійшла.

Уже влітку 2019 року на горизонті з'явився «Зеніт», який виявив готовність заплатити за Еммануеля Денніса 8 мільйонів євро - пристойні гроші, як для бельгійського чемпіонату, і форварда, який забив за два сезони в чемпіонаті Бельгії начебто й чималі, але і аж ніяк не космічні 14 м'ячів. Але боси «Брюгге» відмовилися від продажу свого перспективного активу до Росії, і подальший хід подій показав, що вони на той період часу виявилися неймовірно прозірливими.

Зірковий час Еммануеля Денніса в «Брюгге» настав на початку сезону-2019/20. 1 жовтня в рамках групового раунду Ліги чемпіонів бельгійці вирушили в Мадрид на матч проти «Реала». Зустріч, відверто кажучи, не віщувала для «Брюгге» нічого хорошого, але в кінці першого тайму на табло «Сантьяго Бернабеу» світилися сенсаційні 0:2! При цьому обидва м'ячі бельгійців були на рахунку неповторного того вечора Еммануеля Денніса. Нігерієць на 71-й хвилині був замінений вже за рахунку 1:2, а за п'ять хвилин до фінального свистка в воротах «Брюгге» відзначився ще й Каземіро, не давши гостям виграти - 2:2. Але й ця нічия виявилася достатнім приводом, щоб про Еммануеля Денніса заговорили на всю Європу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еммануель Денніс забиває у ворота Реалу

Якщо влітку 2019 року, як повідомляли англійські таблоїди, боси «Брюгге» були готові відпустити Денніса за 13 мільйонів фунтів, то після феєричного виступу на «Сантьяго Бернабеу» ставки очікувань злетіли вдвічі - до 26 мільйонів. На горизонті відразу ж виник «Шеффілд Юнайтед», але треба було тільки трохи почекати, коли в справу вступлять клуби посерйозніше. Зокрема, вже на початку листопада 2019 року в англійських ЗМІ повідомлялося про прагнення підписати Денніса з боку «Арсенала» та «Лестера». Обидва клуби нібито були готові заплатити за нігерійця трохи менше 20 мільйонів фунтів, у той час, як «Брюгге» хотів більше.

У січні 2020-го, здавалося б, настав ідеальний час для «Брюгге», щоб розлучитися з Деннісом. Інтерес до форварда був на піку, сам гравець також демонстрував гідний футбол, але угода так і не відбулася. Подейкували, що предметний інтерес до нападника проявляв «Ньюкасл», але в ціні з бельгійським клубом «сорокам», як колись «Арсеналу» і «Лестеру», зійтися не вдалося. Денніс залишився, але інтерес до нього з боку топових команд продовжував залишатися досить гарячим.

У лютому минулого року в очах починало рябіти від перерахування клубів, які запланували для себе боротьбу за Еммануеля Денніса в літнє трансферне вікно - «Ньюкасл», «Брайтон», «Шеффілд Юнайтед», «Вотфорд», «Монако», «Сампдорія», а фаворитом називалася дортмундська «Боруссія», боси якої бачили в нігерійцеві величезний потенціал. У тому, що «чорно-жовті» не помиляються, сумніви остаточно випарувалися, коли 20 лютого 2020 року Денніс в рамках поєдинку Ліги Європи відзначився у воротах ще одного гранда європейського футболу - «Манчестер Юнайтед».

Але потім в Європі вибухнула коронавірусна криза. Більшість клубів, навіть дуже багатих, затягли паски і на трансферний ринок виходили в разі крайньої необхідності. Здавалося б, шансу вигідно продати Денніса в таких умовах у «Брюгге» не буде, але «Аталанта», за чутками, була готова домовлятися щодо купівлі нігерійця, так само, як залишався до африканця інтерес і з АПЛ, проте боси бельгійців на цей раз продемонстрували неймовірно недалекоглядну твердолобість. Вони хотіли виручити за екс-форварда «Зорі» 20 мільйонів євро, і ні центом менше. Логічно, що відсутність конструктива в переговорах в кінцевому підсумку відлякала всіх потенційних покупців, і чергове трансферне вікно закрилося для Еммануеля Денніса без зміни клубу.

А потім події розвивалися дуже стрімко. Назовні нарешті вирвався непростий характер нігерійця, про який свого часу недвозначно висловлювався Рафаїлов. В кінці листопада минулого року Денніса напередодні матчу Ліги чемпіонів проти дортмундської «Боруссії» виключили із заявки на матч через сварку, затіяну гравцем в клубному автобусі. Виявилося, що норовливого африканця посадили не на те місце, де б він хотів розташуватися. Денніс влаштував скандал, через що був вигнаний спершу з автобуса, а потім і виключений із заявки на матч.

Після цього стало ясно, що шляху назад немає. Вже через півтора місяця після повідомлень про небажання керівництва «Брюгге» продавати Денніса дешевше ніж за 20 мільйонів євро, в пресу потрапила інша новина - про готовність босів бельгійського клубу відпустити нігерійця всього за 8 мільйонів. Але цей трюк не спрацював, і бажаючих підписати Еммануеля не з’явилося ні відразу, ні в січневе трансферне вікно.

Справа в тому, що крім поганого характеру гравця, в його грі настав однозначний спад. У сезоні-2020/21 Денніс з'являвся на полі в складі «Брюгге» тільки в 9 матчах чемпіонату Бельгії, не зумівши відзначитися в них забитими м'ячами. На тлі цього інформація про норовливий характер набувала для потенційного покупця ще більш важливого значення. Говорили, що Денніс після невдалих матчів часто зривався на партнерах по команді в роздягальні, кричав, намагався ображати і навіть погрожувати фізично. На полі ж тренери «Брюгге» не могли впоратися з упертістю форварда, який в певні моменти просто відмовлявся слідувати їхнім вказівкам, а робив те, що вважав за потрібне...

Не дивно, що на початку нинішнього року терпінню тренерського штабу «Брюгге» прийшов кінець. Питання було поставлене односкладово - Деннісу потрібно шукати новий клуб. З урахуванням відсутності пропозицій щодо продажу, бельгійцям довелося шукати варіанти з орендою, знайти які також виявилося завданням непростим. В результаті тимчасово прихистити у себе опального форварда погодився «Кельн», який має одну з найгірших атак в нинішньому розіграші Бундесліги, і бореться за виживання.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еммануель Денніс і Альфонсо Девіс

У Німеччині для Денніса все починалося більш-менш оптимістично. Він, принаймні, відразу ж почав виходити в стартовому складі «козлів», але після п'яти безрезультатних поєдинків нігерієць швидко осів на лаві запасних. Там, на «банці», екс-форвард «Зорі» перебуває і зараз, виходячи в трьох останніх матчах «Кельна» в чемпіонаті виключно на заміну та, як і раніше, все так само безрезультатно... Ситуація, в яку потрапили «козли», бачиться досить непростою. За сім турів до фінішу команда займає 16-те місце, що дає право поборотися в стикових матчах за збереження прописки в першій Бундеслізі з третьою командою другої Бундесліги. Однак у «Армінії», яка йде 17-тою, очок рівно стільки ж, як і у «Кельна», а тому рубка на фініші буде досить запеклою, і складно сказати, чи буде в ній місце для Денніса, що осів на самому дні.

Прямо зараз в Німеччині пишуть, що «Кельн» навіть в разі збереження прописки в Бундеслізі не робитиме спроб викупити контракт Еммануеля Денніса. Трудовий договір нігерійця з «Брюгге» діє до літа 2022 року, а тому не виключено, що кровиночки у керівництва бельгійців цей нападник ще поп'є. Втім, це суто їхні проблеми, адже шанс вчасно продати гравця, коли той перебував на черговому піку своєї кар'єри, як раніше це зробила «Зоря», у «Брюгге» був, але жадібність підвела «чорно-синіх», так що тепер нехай віддуваються.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dadlismit
Жадность фраеров погубит. Это про менеджмент Брюгге, которые не согласились продать Денниса за отличные деньги, когда на него действительно был спрос.
Burevesynik
что-то похоже с Яремчуком происходит в Генте
UKRAINE FAN
Игрок стоит столько сколько за него дают. Бельгийцы как всегда думали разведут англичан на хорошие деньги за посредственных игроков но не срослось !