Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 31 березня 2021, 14:24
19075
0

Марлос, Жуніор Мораес та ще 7 бразильців, які виступають за інші збірні

Коли і без «селесао» можна успішно будувати міжнародну кар'єру...

| Оновлено 31 березня 2021, 14:24
19075
0
Марлос, Жуніор Мораес та ще 7 бразильців, які виступають за інші збірні
УАФ

У сучасному футболі далеко не рідкість ситуація з натуралізацією того чи іншого футболіста. До цієї процедури національні федерації і гравці вдаються вже досить давно, ставлячи за мету отримати взаємну вигоду: команди збільшують кадровий потенціал, а футболісти отримують шанс побудувати міжнародну кар'єру.

Однією з найбільш «плідних» націй з точки зору натуралізованих гравців іншими країнами, безперечно, є бразильська. Напевно в пам'яті уболівальників зі стажем ще свіжі приклади Деку, Пепе, Едуардо, Тіагу Мотти, Маркоса Піззеллі, Какау, які досить успішно виступали за різні європейські команди. Вітчизняні ж фанати не забули Едмара, що першим з бразильців «протоптав» стежку до збірної України, якою згодом скористалися Марлос та Жуніор Мораес.

Про двох останніх, а також ще про сім етнічних бразильців, які змінили громадянство, і нині є досить помітними гравцями в інших національних збірних, поговоримо прямо зараз...

МАРЛОС

Вік: 32 роки
Збірна: Україна
Матчі/голи: 21/1

Getty Images/Global Images Ukraine

Грати у футбол Марлос починав у «Корітібі», але на якісно новий рівень вийшов у «Сан-Паулу», звідки його і запросили в «Металіст» в січні 2012 року в обмін на 4 мільйони євро. У Харкові бразилець зумів стати досить помітною фігурою за мірками УПЛ, що допомогло йому отримати пропозицію від «Шахтаря», де хавбек і виступає з літа 2014 року, будучи в останні сезони одним з лідерів команди.

Втім, в збірну Бразилії Марлос виклику так і не дочекався, а ось з боку керівництва українського футболу зацікавленість в послугах хавбека була. Коли інтерес став двостороннім, Марлос отримав громадянство України, і 6 жовтня 2017 року дебютував за «синьо-жовтих» у поєдинку відбору на ЧС-2018 проти Косово (2:0). З тих пір на рахунку Марлоса вже 21 матч за збірну України і один забитий м'яч у ворота Литви (3:0) в кваліфікації на Євро-2020.

Жуніор МОРАЕС

Вік: 33 роки
Збірна: Україна
Матчі/голи: 10/1

Вихованець академії «Сантоса» Жуніор Мораес зовсім трохи пограв на топовом рівні в Бразилії. У 22 роки він перебрався в румунську «Глорію», з якої через рік перейшов в донецький «Металург». Потім Мораес ненадовго виїжджав до Болгарії заради виступів за тамтешній ЦСКА, але влітку 2012-го повернувся в «Металург» і грав за донецьку команду до фактичного моменту її розвалу. Влітку 2015 року Жуніор став футболістом «Динамо», а після закінчення трирічного контракту з киянами подався в «Шахтар», гравцем якого є і понині.

В різний час в ЗМІ говорилося про бажання Болгарії заграти Мораеса за свою збірну, але весною 2019 року форвард отримав українське громадянство, висловивши прагнення виступати за «синьо-жовтих». У команді Андрія Шевченка Жуніор дебютував 22 березня 2019 року в матчі відбору на Євро-2020 проти Португалії (0:0). Згодом навколо персони Мораеса виник серйозний скандал, який погрожував «синьо-жовтим» двома технічними поразками, але ФІФА стала на бік України і футболіста, відкинувши позови недоброзичливців. З тих пір Жуніор Мораес зіграв 10 матчів за збірну України, а дебютним м'ячем відзначився зовсім нещодавно - в поєдинку відбору на ЧС-2022 проти Фінляндії (1:1).

ЕМЕРСОН Палмері

Вік: 26 років
Збірна: Італія
Матчі/голи: 13/0

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець «Сантоса» Емерсон Палмері зіграв за першу команду цього клубу 18 матчів, перш ніж поїхав до Європи - спершу на правах оренду в «Палермо», а потім на таких же умовах, але вже в «Рому». На початку 2017 року римський клуб викупив за 2 мільйони євро контракт Емерсона у «риб», а через рік продав лівого захисника в «Челсі» вдесятеро дорожче.

На юнацькому рівні Емерсон залучався до виступів за збірну Бразилії U-17, з якою у 2011 році навіть виграв юнацький чемпіонат Південної Америки, але згодом прийняв пропозицію грати за національну команду Італії. У європейській пресі подейкували, що Емерсон до останнього чекав виклику до табору «селесао», двічі відмовляючись приїжджати в збірну Італії через нібито проблем зі здоров'ям, але в кінцевому підсумку дебютував за «Скуадру адзурру» 10 вересня 2018 року в поєдинку Ліги націй проти Португалії (0:1). З тих пір Емерсон провів за збірну Італії 13 матчів.

Маріо ФЕРНАНДЕС

Вік: 30 років
Збірна: Росія
Матчі/голи: 27/4

Getty Images/Global Images Ukraine

До 2012 року цей правий захисник виступав на батьківщині за «Греміо», вихованцем якого і є, після чого за 10,5 мільйонів євро перейшов в московський ЦСКА. З тих пір Фернандес є гравцем «армійців», заслуживши статус одного з найсильніших легіонерів за всю історію РПЛ.

На міжнародному рівні Маріо Фернандес грав за збірну Бразилії U-23, а в жовтні 2014 року провів один поєдинок за головну команду «селесао», який носив статус товариського (проти Японії - 4:0). Після цього захисника ще один раз викликали в розташування національної команди Бразилії, але ігрової практики він там не отримав. В результаті спільні зусилля керівництва ЦСКА і РФС по переконанню Фернандеса отримати російське громадянство і виступати за збірну цієї країни увінчалися успіхом. 7 жовтня 2017 року Маріо дебютував за Росію в спарингу проти Південної Кореї, а згодом став ключовим гравцем на правій «бровці» збірної. До теперішнього моменту на рахунку Маріо Фернандеса 27 матчів і 4 забитих м'ячі в складі російської національної команди.

ТЬЯГО Алькантара

Вік: 29 років
Збірна: Іспанія
Матчі/голи: 41/2

Getty Images/Global Images Ukraine

Син відомого бразильського футболіста Мазіньо та брат нинішнього хавбека ПСЖ Рафіньї Тьяго Алькантара в 14-річному віці переїхав з рідної країни в Іспанію, де потрапив в систему «Барселони». Згодом Тьяго через другу команду доріс до дебюту в стані «блаугранас», а після відходу Пепа Гвардіоли в «Баварію» прийняв рішення піти за екс-босом в Мюнхен. На даний момент Тьяго виступає за «Ліверпуль», куди перейшов у вересні минулого року за 22 мільйони євро.

З 16 років Тьяго почав залучатися до ігор юнацьких збірних Іспанії, а згодом отримав запрошення і з національної команди. Багато в чому з цієї причини болісного вибору і відмови від «селесао» в кар'єрі Алькантари не було. За іспанців він дебютував 10 серпня 2011 року в спарингу проти Італії (1:2). З тих пір провів за «Червону фурію» 41 матч і забив 2 м'ячі.

ЖОРЖИНЬО

Вік: 29 років
Збірна: Італія
Матчі/голи: 27/5

Жоржиньо народився в бразильському муніципалітеті Імбітуба, де переважна більшість населення живе вкрай бідно. Вже в 15 років хлопець вирішив переїхати до Італії, де у нього були родичі по материнській лінії, а незабаром вступив до академії «Верони», де і почав футбольний шлях. У січні 2014 року Жоржиньо за 9,5 мільйонів євро перейшов в «Наполі», а через чотири з половиною сезони подався в «Челсі», де виступає і понині, за 57 мільйонів.

Через ранній переїзд до Європи, і фактичний початок футбольної кар'єри в Італії, зв'язок Жоржиньо з Бразилією був не настільки міцним, як у багатьох інших гравців. Маючи на руках італійський паспорт, 24 березня 2016 року хавбек провів дебютний матч за «Скуадру адзурру» в рамках спарингу з Іспанією (1:1). До теперішнього моменту на рахунку Жоржиньо 27 поєдинків і 5 голів за збірну Італії.

РОДРІГО

Вік: 30 років
Збірна: Іспанія
Матчі/голи: 25/8

Народившись в Ріо-де-Жанейро, Родріго починав грати в футбол в академії тамтешнього «Фламенго», але потім в 12 років разом з батьками переїхав до Іспанії, де на юнацькому рівні пограв за «Уреку», «Нігран», «Сельту», перш ніж в 2009 році перейти в академію «Реала». У третій команді «бланкос» форвард фактично і почав професійно грати в футбол, але досить швидко мадридський клуб визнав перспективи гравця незначними і вирішив за краще продати Родріго в «Бенфіку» за 6 мільйонів євро. Згодом португальський клуб продав форварда в «Валенсію» за 30 мільйонів, а влітку минулого року «кажани» за таку ж суму відпустили Родріго в англійський «Лідс», де він і виступає зараз.

На юнацькому та молодіжному рівні Родріго пройшов практично через всі збірні Іспанії (U-19, U-20, U-21 та U-23), а 12 жовтня 2014 року, будучи ще гравцем «Бенфіки», дебютував за «Червону фурію» в поєдинку відбору на Євро-2016 проти Люксембургу (4:0), відзначившись в ньому асистом. Після того тривалий час не викликався в національну команду, але з 2017 по 2020 роки мав у збірній регулярну ігрову практику. До нинішнього моменту на рахунку Родріго 25 поєдинків і 8 голів за Іспанію.

ЕЛКЕСОН

Вік: 31 рік
Збірна: Китай
Матчі/голи: 4/3

Вихованець «Віторії» Елкесон зумів проявити себе в «Ботафого», ставши одним з найбільш цікавих варіантів на трансферному ринку для багатьох європейських клубів. Зокрема, в 2012 році в бразильській пресі був ряд публікацій про інтерес до Елкесона спершу з боку «Шахтаря», а потім і з боку «Динамо», але до якоїсь конкретики справа так і не дійшла. Проте на горизонті виник варіант з китайським «Гуанчжоу Евергранд», куди форвард і перебрався на початку 2013 року майже за 6 мільйонів євро. Через три роки футболіст за 18,5 мільйонів перейшов в «Шанхай СІПГ», а влітку 2019-го за 5,5 мільйонів повернувся в «Гуанчжоу Евергранд», де виступає і понині, маючи контракт до літа 2023 року.

Поїхавши в Китай, Елкесон досить швидко втратив перспективу бути запрошеним до збірної Бразилії, хоча в 2011 році викликався на її збір і провів на лавці запасних повний матч проти Аргентини, який носив статус товариського. Влітку 2019 року Елкесон отримав китайське громадянство і змінив ім'я на Аі Кесен. З тих пір провів 4 поєдинки за Піднебесну, в яких відзначився 3 забитими м'ячами.

Рафаел ТОЛОЙ

Вік: 30 років
Збірна: Італія
Матчі/голи: -

Вихованець бразильського «Гояса» Рафаел Толой в Європу переїхав з «Сан-Паулу». Спершу захисник на правах оренди виступав за «Рому», а пізніше його контракт у «триколірних» викупила «Аталанта». З літа 2015 року Рафаел провів більше двохсот матчів за бергамську команду, відзначившись у них 11 голами і 15 асистами.

У 2009 році Рафаел Толой встиг провести 19 поєдинків за збірну Бразилії U-20, але виклику до головної команди «селесао» так і не дочекався. В результаті бека, який не вважається в Серії А легіонером через наявний у нього італійський паспорт, 19 березня 2021 року викликали в «Скуадру адзурру» на найближчі матчі відбору на ЧС-2022. Поки 30-річний бек не дебютував за італійців, але Роберто Манчіні однозначно розраховує на гравця в найближчому майбутньому.

Оцініть матеріал
(99)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Він – сильний, але...» Італійський журналіст назвав недолік Довбика
Футбол | 08 жовтня 2024, 05:01 0
«Він – сильний, але...» Італійський журналіст назвав недолік Довбика

Лука Черчіоне порівняв Артема з Ромелу Лукаку

ВІДЕО+ФОТО. Секс-запис 24-річної судді та чиновника переріс у скандал!
Футбол | 08 жовтня 2024, 23:46 1
ВІДЕО+ФОТО. Секс-запис 24-річної судді та чиновника переріс у скандал!

Красуню запідозрили в сексуальних зв'язках із 61-річним функціонером із суддівського корпусу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.