Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:52
3539
3

З масовою бійкою. Сокіл розгромив Маріуполь у вирішальній грі 1/4 плей-оф

Репортаж кореспондента Sport.ua з Києва

| Оновлено 12 травня 2021, 18:52
3539
3
З масовою бійкою. Сокіл розгромив Маріуполь у вирішальній грі 1/4 плей-оф
Фото Івана Вербицького

«Хокей – це неймовірно! Вперше дивлюся хокейний матч уживу і перебуваю під великим враженням. Який там футбол? Це щось неймовірне!». Ці слова належать чемпіонові світу з карате Станіславу Горуні, який відвідав заключний поєдинок чвертьфінальної серії плей-оф УХЛ у Києві і побачив усе, чим найшвидша гра в світі приваблює – яскраві голи, агресію і кілька льодових боїв.   

Київський «Сокіл» вийшов у першому після шестирічної відсутності сезоні в півфінал Української хокейної ліги. Нехай і не так легко, як і очікувалося, але підопічні Олега Шафаренка здолали «Маріуполь» і гарантували собі участь в медальних поєдинках.

Після матчу гравці «Сокола» виглядали щасливими і щиро вітали один одного. Було видно, що сенсаційна поразка 0:3 в другому матчі серії неабияк їх збадьорила.

«На мій погляд, на результат нашого попереднього поєдинку вплинув той факт, що наш домашній майданчик менший за маріупольський, - вважає воротар «Сокола» Георгій Дубровський. – Можливо, маючи лише день перепочинку, ми не встигли перелаштуватися. Суперники звикли до свого льоду, а ми розгубилися. Плюс – їх рятував воротар Гафіуллін. На те й плей-оф, тут будь-хто може виграти в будь-кого. «Регулярку» можна забути».

«У Маріуполі ми грали далеко не бойовим складом, - додає тренер киян Костянтин Сімчук. – Відсутніми з різних причин було четверо гравців. При цьому ми непогано розпочали гру, але шайба не йшла у ворота й Гафіулін суперників рятував».

На заключний матч тренерському штабові «Сокола» вдалося виставити усі найкращі сили. У складі були і оборонець Павло Голубич, який не грав у Маріуполі, і ще один захисник Валерій Белинський та форварди Антон Рубан та Умед Гільманов, які пропустили обидва попередніх поєдинки. Найкращий бомбардир «Сокола» в регулярному чемпіонаті Рубан, щоправда, грав незвично мало, що вочевидь свідчить про те, що після застуди він повноцінно ще не відновився.

«Антона ми не берегли, він грав так, як складалася гра, - пояснює Костянтин Сімчук. – Сьогодні хлопців не потрібно було додатково налаштовувати, всі все розуміли без зайвих слів».

Вийшовши на рідний лід спорткомплексу АТЕК з розумінням, що права на помилку більше немає, «соколята» визначили хід поєдинку вже впродовж стартових трохи більше, ніж двох хвилин, коли дві шайби у ворота Ільяса Гафіулліна відправили Андрєй Смирнов та Фелікс Морозов.

Невдовзі ж після того, як на табло загорілися цифри 2:0, киян спіткала прикрість: один із гравців команди-суперниці свідомо в’їхав у коліно центрфорвардові Єгорові Кузьменку, який саме 26 березня святкував 22-річчя. Єгор скорчився від болю і покинув лід з допомогою партнерів за командою. На щастя, пошкодження виявилося не надто серйозним і Кузьменко повернувся на майданчик ще в першому періоді.

Агресивні, з елементами провокацій дії хокеїстів «Маріуполя» стали ще відвертішими в другому періоді, уже після того, як Віталій Андрейків кидком від синьої лінії закинув третю шайбу. Надто помітним у спробах спровокувати когось із опонентів на сутичку був відомий боєць Кирило Фроленко, який на старті чемпіонату, ще виступаючи за «Крижаних Вовків», відзначився файтом з нападником «Сокола» Алєксандром Павленком.

Цього разу на провокації Фроленка гравці київської команди, розуміючи, що можуть отримати матч-штраф і пропустити перший поєдинок півфіналу, тривалий час не реагували. Виділився в цьому контексті лише згадуваний Кузьменко. Після того, як з його передачі Дмитро Німенко провів четвертий гол, Єгор штовхнув Фроленка, котрий проїжджав поруч, у спину. Така зухвалість, здається, здивувала не лише суперника, а й гравців та тренерський штаб «Сокола».

У тій ситуації зусиллями суддів та гравців обох команд сутички вдалося уникнути. А ось за дві хвилини до завершення зустрічі маріупольці нарешті свого досягли. Фроленко нарешті довів суперників до максимальної точки кипіння. За партнерів постояв, може, не такий майстерний у льодових кулачних боях, але досвідчений і безкомпромісний Андрій Міхнов. Свій міні-бій Фроленку нападник програв, але при цьому виглядав достойно.

Щойно ж судді всадили Кирила і Андрія на лаву штрафників, як на льоду спалахнула масова бійка три проти трьох. Не налаштовані на мордобій були лише три гравці «Сокола» - оборонець Алєксєй Платонов, котрий при цьому ще й заспокоїв маріупольського візаві Сєрґєя Пахмуріна, нападник Богдан Сушак і голкіпер Георгій Дубровський. При цьому колега останнього Ільяс Гафіуллін навіть пропонував земляку-росіянину зійтися у воротарському бою.

«Ми з Ільясом – земляки, з одного міста, з Уфи, - коментує Дубровський. – Я йому показав, що мені треба грати далі, а ти поїдеш додому. Не бачив сенсу в сутичці. Побитися я міг, але хочу допомогти команді в першому матчі наступного раунду. Думаю, Ільяс так вчинив не від великого розуму. Взагалі, всі ми зараз щасливі, що вдалося виграти серію в «Маріуполя». Це плей-оф і наразі важливо просто перемагати. Байдуже, з яким рахунком. Я особисто радію не стільки двом матчам «на нуль», скільки нашому виходу в півфінал. Разом з тим, дякую обороні, що допомогли мені у двох поєдинках залишити ворота недоторканими. Вони безліч разів блокували кидки, що в меншості, що в рівних складах. На сьогоднішній матч ми вийшли максимально мотивованими, з розумінням, що ми сильніші і повинні пройти далі. Хотілося довести собі і вболівальникам, що другий матч – банальне нещастя. Сьогодні ми вийшли сконцентрованішими і використали свої моменти. «Маріуполь» - наполегливі хлопці, ми очікували від них такого опору. Навіть за рахунку 4:0 вони продовжували лізти на ворота, кидати. З ними було дуже цікаво».

«Було видно, що «Маріуполь» налаштований битися до кінця, в прямому і переносному сенсах, - підсумовує тренер «Сокола» Костянтин Сімчук. – У суперників не бракує хлопців, які можуть побитися. Своїх підопічних ми попередили, щоб були до цього готовими і грали до кінця, не дивлячись на рахунок. Фактично, завелися ми лише наприкінці, після неприємного інциденту, коли капітан «Маріуполя» Володимир Чердак нишком вдарив Валеру Белинського ліктем по щелепі, «струсонув йому лампочку». Не бачу в таких діях сенсу. Це некрасиво і не по-чоловічому. Після того наші хлопці й не стрималися. А що Флоленко провокував? У нього такий стиль гри, він грає агресивно, може побитися. Ми були до цього готовими. Андрій Міхнов протиставив габарити габаритам».

«При цьому не сказав би, що «Маруіполь» грав брудно, - продовжує Сімчук. – Просто це плей-оф, суперники намагалися чіплятися до останньої миті, грали кістка в кістку. Іноді, може, переходили межі, але то не було критично. Не таємниця, що початок нового року вийшов для нас доволі непростим. Вийшло, що до плей-оф уся наша команда підійшла в пошуку своєї гри. Цей матч показав, що хлопці нарешті відчули впевненість у собі, намацали свою гру. Радий, що двічі відіграв «на нуль» Дубровський. Георгій вміло підчищав за хлопцями, а ті допомагали йому. Наш воротар зіграв у свою силу. Хоча Дмитро Кубрицький теж був готовий вийти і допомогти команді. Просто у чвертьфіналі ми не стали застосовувати ротацію. Певен, що у плей-оф Діма ще зіграє».

Таким чином, «Сокіл» у півфінальній серії плей-оф до чотирьох перемог зустрічатиметься з чинними чемпіонами з «Кременчука». Перші матчі відбудуться 31 березня і 2 квітня на майданчику опонентів. Після того команди переїдуть до Києва.

«Кременчук» останнім часом виглядав надзвичайно грізно. Регулярний чемпіонат підопічні Олександра Савицького завершили розгромною перемогою над «Соколом» 8:1, а «Білий Барс» у першому матчі чвертьфінальної серії обіграли 11:4.

«Бувають матчі, коли нічого не виходить, - згадує поєдинок, який його команда програла 1:8, Дубровський. – Але в плей-оф зовсім інший хокей. Зараз ми день відпочинемо і почнемо підготовку до гри з «Кременчуком». На результативність суперників уваги не звертаємо. Кожен матч не схожий на попередній. У «Кременчуку» – хлопці бойові, з ними буде важко. Але, думаю, тренери підготують нас найліпшим чином. Підійдемо до цієї серії в найліпшому стані. З плей-оф взагалі вилітати не хочеться. Тому сьогодні й були такі емоції після перемоги над «Маріуполем».

«На фініші сезону «Кременчук» набрав гарну форму, - висловлюється про майбутнього суперника Костянтин Сімчук. – Це хороша, плейофівська команда. Але ми впродовж усього сезону проводили з ними цікаві, рівні матчі. Думаю, наші хлопці розуміють, з ким ми будемо грати і як треба грати. Певен, що серія буде цікавою».

«Сокіл» (Київ) – «Маріуполь» - 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Рахунок в серії – 2:1

Шайби: 1:0 – Андрєй Смирнов (Гільманов), 00:46. 2:0 – Фелікс Морозов (Єгор Курбатов, Алєксандр Павленко), 02:15. 3:0 – Андрейків (Ступак), 26:38. 4:0 – Німенко (Єгор Кузьменко), 37:36

«Сокіл»: Георгій Дубровський; Олендаренко – Голубич, Сисак – Алєксєй Платонов, Белинський – Андрейків, Владислав Лисенко; Антон Рубан – Єгор Кузьменко – Андрій Міхнов, Алєксандр Павленко – Єгор Курбатов – Фелікс Морозов, Гільманов – Андрєй Смирнов – Німенко, Ступак – Ярослав Панченко – Малєтін, Михайло Сімчук. Тренер – Олег Шафаренко

«Маріуполь»: Гафіуллін; Костарєв – Нікіта Зуєв, Петрухно – Пахмурін, Скурихін – Фроленко, Гуров – Філімонов; Коваленко – Кудрін – Градусов, Чердак – Севастьян Карпенко – Зайцев, Святослав Тимченко – Корчоха – Бондаренко, Луговий – Мазур – Мостовий. Тренер – Сергій Вітер

26 березня. Київ. Спорткомплекс АТЕК. Без глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rugby1970
Только - "СОКОЛ", только - ПОБЕДА!!!
adidas777
Поздравляю Сокол!!!
oenergo.com
Надо иметь в составе пару панчеров. Их задача выйти на поле, и вырубить особо агрессивных у соперника. Проблема решена.