Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 березня 2021, 14:51
19836
18

5 можливих варіантів продовження кар’єри Алекса Тейшейри

Блогер Sport.ua Сергій Рип’юк розмірковує над тим, де продовжить кар’єру екс-хавбек «Шахтаря»

| Оновлено 27 березня 2021, 14:51
19836
18
5 можливих варіантів продовження кар’єри Алекса Тейшейри
Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Тейшейра

В кінці лютого 2021 року футбольний світ сколихнула звістка: «Цзянсу Сунін» розформовує свою команду, яка наразі є діючим чемпіоном країни. Здавалось би, нічого аж такого дуже особливого – китайські клуби з їхніми трансферами вже давно нагадували мильні бульбашки, які от-от лопнуть. Подумаєш, лопнула найбільша з них. Тим більше, єдиний гравець команди, за яким більш-менш слідкували в Україні, з 1 січня отримав статус вільного агента і до цієї команди вже не має ніякого відношення.

Звісно, мова йде про колишнього гравця «Шахтаря» Алекса Тейшейру. На початку року ЗМІ розтрубили новину: Алекс переходить в команду Луческу! Звісно, такі заголовки були для клікбейту, але в принципі відображали новину вірно – мова йшла про Развана Луческу, який тренує саудівський «Аль-Хіляль».

Але на цьому повідомленні всі новини і зупинилися. Не було офіційних повідомлень про підписання контракту, а на Трансфермаркті Тейшейра досі відображається як вільний агент. Завершувати активні виступи Алекс точно не буде – вік і здоров’я дозволяють. Тому виникає логічне питання: де ж продовжить кар’єру 31-річний футболіст, який залишив досить яскравий слід у чемпіонаті України, ставши де-факто двічі підряд кращим бомбардиром (причому другий раз 22 голи було забито в першій частині чемпіонату, а які б рекорди побилися, якби Тейшейра залишився в «Шахтарі», одному Богові відомо) і якому пророкували як мінімум пристойну європейську кар’єру.

Варіант 1. Аль-Хіляль

Диму без вогню не буває. Новина про перехід в «Аль-Хіляль» сприйнялася цілком логічно – не дуже складний чемпіонат, непогано будуть платити, все, як під замовлення. Але чомусь не зрослося.

Таке враження, що і не зростеться. Дуже мало інформації, але здається, що, якби все було нормально, контракт із саудитами був би підписаний ще взимку. Щось пішло не так, а що – невідомо. Можливо, Алекс вирішив пограти-таки в Європі, а не в, м’яко кажучи, не найвідомішому футбольному чемпіонаті.

Getty Images/Global Images Ukraine

Варіант 2. Європейський топ-клуб

Перше, що спадає на думку - та ні. Футболістові вже за 30, як-не-як. Бувають, звісно, трансфери типу Пауліньйо і Кевіна-Принца Боатенга в «Барселону», але для цього треба сильне бажання конкретного тренера, який дуже вірить в гравця. Про таких тренерів в кар’єрі Тейшейри нічого не відомо.

Але з-поміж всіх клубів, яких ми можемо назвати європейськими грандами, один у цій ситуації стоїть особняком.

Міланський «Інтер» давно приглядався до Алекса. Була інформація, що «нерадзурі» хотіли купити Тейшейру ще в «Шахтаря», але не вийшло. Крім того, за чутками, існувала ймовірність, що Тейшейра мав пограти в «Цзянсу Сунін» сезон-другий, а а потім перейти в «Інтер», оскільки в цих клубів спільний власник.

Впродовж виступів Тейшейри в Китаї чутки про можливий трансфер бразильця на «Джузеппе Меацца» виникали періодично. Але кожний раз все закінчувалося інформацією «з великою ймовірністю, але наступного трансферного вікна».

То, може, цей момент настав? Свіжа кров «Інтеру» не завадить, а якісний футболіст в центрі поля згодиться. Еріксен ніяк не може знайти себе і все ближче до від’їзду з Мілана, тому місце на полі для Алекса знайдеться. Якщо і не в основу, то для глибини лавки – непоганий варіант. Тим більше, вік не перешкода. Де ж і розкриватися футболісту за 30, як не в чемпіонаті Італії, найбільш придатному для гравців, яких в інших чемпіонатах вважають не те що «пенсіонерами», але майже.

Варіант 3. Україна

Зрозуміло, що в нашому чемпіонаті Тейшейра може перейти тільки в дві команди. Зокрема, асистент директора по футболу донецького «Шахтаря» Даріо Срни Карло Ніколіні прямо заявляв, що клуб проводив переговори з Алексом Тейшейрою про можливе повернення. І тут досить неоднозначний момент. З одної сторони, «Шахтареві» Тейшейра не завадив би, якби в клубі не була така невизначена ситуація. Посада тренера на наступний сезон під питанням, молодь нестабільна, ветерани вже не ті. Тому здається, що, якби Тейшейра і перейшов би в «Шахтар», то опинився б в когорті тих гравців (якщо і не зараз, то за рік-два), які мають заслуги перед клубом, але яких з великою радістю позбулися б, якби не ці самі заслуги. З Тайсоном там все ясно, всі мости вже спалені. А що до інших - здається, що Марлоса, Мораеса та й Алана Патріка з Дентіньйо дотримають в команді до кінця контрактів, бо вказати їм на двері просто зараз – це, по-перше, не по-людськи і суперечить контрактам, по-друге, їх клас нікуди не подівся і щось корисне вони «Шахтареві» ще дадуть, по-третє, величезний удар по іміджу і посилу «Шахтар – це сім’я», по-четверте, відлякування потенційних бразильських новачків.


ФК Шахтар

Тому ця причина і є однією з перешкод для повернення Тейшейри в «Шахтар». Крім того, є й інша – той же Ніколіні говорив про дуже високі фінансові запити бразильця, які клуб не може собі для нього дозволити.

А от перехід в «Динамо» виглядає більш можливішим. Ще влітку, зразу після призначення Мірчі Луческу головним тренером киян, почалися поширюватися новини, що «Динамо» цікавиться бразильцем. Спершу на них була реакція типу «та ну, він в Китаї стільки заробляє, що йому той Київ», але врешті-решт все стало виглядати досить правдоподібно. Хоча, зрештою, на фоні призначення Луческу тоді правдоподібним виглядало будь-що.

Влітку «Динамо» Тейшейру так і не підписало, як і взимку. Але здається, що зробить ще одну спробу в червні. А фінансову сторону спробує згладити Луческу за допомогою особистих переговорів з бразильцем. Адже Мірчі Михайловичу гравець подібного типу в середину поля дуже потрібен. Якщо Луческу хоче не стояти на місці в плані результатів, то влітку, під Лігу чемпіонів, захоче якісного кадрового підсилення.

Варіант 4. Європейський середняк

Досить вірогідний варіант. Умовним «Бенфіці», «Бетісу», «Лідсу» чи «Сент-Етьєну»  Тейшейра точно не завадить. Гравець ротації чи гравець основи – буде залежати від ситуації. Головне, що в команді буде гравець високого рівня, причому неконфліктний. Ви ж не чули про скандали з Тейшейрою чи щось подібне нефутбольне?

Тому, як на мене, Алекс ще себе в Європі засвітить. Але, знову ж таки, багато що впирається в фінанси. Щоб Тейшейра перейшов в команду середнього класу, вона має або бути готовою усвідомлено виділяти з свого бюджету чималі кошти на його зарплату, або бути грошовим мішком з великими амбіціями (якими колись були, наприклад, «Малага» чи «Монако»).

Варіант 5. Клуб з МЛС чи Азії

Getty Images/Global Images Ukraine

Теж цілком ймовірний варіант. Тейшейра вже показав, що забезпечена старість себе і сім’ї йому, в принципі, важливіша, ніж ті Ліги чемпіонів і швидкоминуча слава. Тому може ще спокійно років 5 пограти в своє задоволення в якомусь грошовитому місці, отримуючи від умовних шейхів дивіденди і радуючи фанатів - вміє ж. Тому, якщо побачимо Алекса в умовних «Аль-Ахлі» чи «Лос-Анджелес Гелаксі», дивуватися теж не будемо.

Звичайно, що хотілося б побачити Тейшейру в більш звичних європейських  чемпіонатах, тому що досі є відчуття, що свого таланту в повній мірі він не показав. Але – це його життя, його вибір. І його треба поважати.

Оцініть матеріал
(87)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 9
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі наступного сезону

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Козак
31 Тейшейре,ещё играть и играть
ALM
Такая большая статья, а всем нас рать, где окажется Тейшейра. Лишь бы не назад в Украину
Trollface
Баблосос будет бежать за купюрой.
Александр Бондарь
Очень любит деньги,продолжит в США в ФОРТ НОКСЕ
dd dent
1О5, к чему эти фантазии
grig
Я думаю, что всем тут глубоко пофигу - где Тейшейра будет играть. Он даже не украинец. В Бразилии - другое дело, наверняка кому то и интересно.
Fangold
Суркіс скоріше всреться, чим буде платити йому високу зарплату
Trasher311987
Шахтер вряд ли возьмёт он не берет бразилов ради того чтобы они доигрывали в Украине.
А Динамо вполне может
Oleg Savchuk
Профукав кар'єру, спочатку в крисятнику скнів, потім в китаї, ніхто його не згадає, навіть екскремент макс