Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 26 березня 2021, 15:45
17249
12

Неотесаний діамант з рідних місць Пеле. Чому Жажа так і не став зіркою

Талановитий бразильський футболіст не розкрив свій шалений потенціал навіть наполовину

| Оновлено 26 березня 2021, 15:45
17249
12
Неотесаний діамант з рідних місць Пеле. Чому Жажа так і не став зіркою
Getty Images/Global Images Ukraine

Цей гравець свого часу подавав величезні надії і міг би стати одним із топових футболістів із Бразилії, які скористалися своїм талантом, ставши відомими зірками. Утім, Джексон Авеліно  Коельо, він же просто Жажа, розпорядився природнім даром і фізичними даними геть не так, як міг,  обравши шлях веселого і безтурботного життя, в якому було місце алкоголю та порушенням режиму . Попри це українські  уболівальники футболу зі стажем назавжди запам’ятають шедевральні м’ячі цього нападника із нелегким характером, забиті ним із будь-якої відстані.

Тож сьогодні розповідь про одного з найпомітніших і найхаризматичніших легіонерів УПЛ кінця 2000-х , який у повній мірі так і не розкрив свій шалений потенціал бодай наполовину.

Із рідних місць Пеле - до Європи

Свої перші кроки у футболі юний Джексон Коельо розпочинав у клубі «Америка Мінейро» із Белу-Орізонті, хоча сам мешкав в місті Іпатінга, а це ні багато ні мало, більш ніж за 200 кілометрів від Белу. До слова, Іпатінга знаходиться в штаті Мінас-Жейрас, а це рідні місця самого Короля футболу Пеле. Високий, із потужним ударом форвард ніколи не був мегазабивним гравцем навіть в юному віці, і дебютувати за основу рідної команди Джексону так і не вдалося. Утім, на нього під час одного із матчів «молодіжки» звернули свою увагу скаути роттердамського «Феєноорда», які проводили «турне» по Бразилії, «полюючи» за місцевими талантами. Вони й запропонували форварду спробувати свої сили в Європі. Таким чином, Жажа  вперше за 18 років життя покинув межі Південної Америки, переїхавши до другого найбільшого міста Нідерландів після Амстердама.

Оренди за орендою і перший бунт Джексона

Молодий талант попри покладені на нього надії завоювати місце в основі команди, тренованої Руудом Гуллітом, так і не зміг. Ще б пак, боротися за місце під сонцем Жажі доводилося із такими монстрами атаки, як Дірк Кюйт, Соломон Калу, Данко Лазовіч тощо. Тож у  2005 році його відправили в оренду (яких у форварда ще буде чимало упродовж кар’єри) до сусідньої Бельгії, а саме в клуб «Вестерло», який на той час тренував не менш легендарний Ян Кулеманс. Прийшовши у ході сезону 2004/2005,  Джексон провів за середняка бельгійської першості 12 ігор і забив 1 гол. Причому єдиний влучний постріл був у ворота «Брюге», який в підсумку здобув золоті нагороди чемпіонату. У наступному році справи в бразильця пішли куди краще. Лівоногий форвард у 18-ти іграх першості відзначився 10-ма м’ячами. Тут боси «Феєноорда» заворушилися і вирішили трохи заробити на гравцю, який не вписався в командні дії роттердамців, тому у 2006-му Джексона Коельо продали до іспанського «Хетафе» із передмістя Мадрида за 1 мільйон євро . Там у бразильця явно «не пішло». За іспанців у той час виступали Даніель Гуіса -  майбутній чемпіон Європи-2008 з футболу та кращий бомбардир Прімери того ж року, Рікі,  Велько Паунович та Дієго Рівас. Щось показати у компанії таких одноклубників молодому футболісту було складно, тим більше, тодішній тренер «синіх» німець Бернд Шустер і не дав Джексону шансів себе проявити, двічі за сезон випустивши того на заміни в кінці гри. Тож у тому ж році Джексон Коельо відправився на батьківщину, в оренду до «Фламенго». 5 ігор і 0 голів – такі показники показав нападник у стані «червоно-чорних» і по поверненню до «Хетафе» знову відправився у «відрядження» до бельгійського «Генка», за який, до слова, тоді виступав український хавбек Олександр Яковенко. Утім, бразилець в команді Хуго Броса так і не заграв, і невдовзі повернувся до «Вестерло». Там Жажа знов згадав смак забитих м’ячів, провівши 4 голи в 9-ти іграх, але тоді ж і вперше проявився його бунтарський характер. Дізнавшись про інтерес до його персони з боку харківського «Металіста», бразилець почав відверто бунтувати, відмовившись тренуватися з командою. Закінчилася вся ця історія тим, що харків’яни виплатили 500 тисяч євро «Хетафе», якому належали права на Джексона і в 2008-му році форвард підписав із «Металістом» контракт на 3,5 роки.

Перехід в «Металіст»: неймовірні голи та 100 тисяч доларів від Ярославського

Дебютував бразилець в складі «Металіста» 8 березня 2008 року у виїзному матчі 20-го туру проти сімферопольської «Таврії» (0:0). А перший м’яч за харків’ян провів вже у четвертій грі за клуб 29 березня, вразивши в дебюті гри ворота Віталія Руденка із «Чорноморця». Цей гол у підсумку виявився переможним. Загалом до кінця турніру Жажа провів 11 ігор в чемпіонаті і забив усього 3 гола, нічим не виділяючись на фоні інших форвардів команди. «Металіст» же і сам наш герой здобули бронзові нагороди УПЛ. Здавалося б, Мирон Маркевич цього разу помилився, повіривши в бразильського не дуже забивного нападника.

Утім в наступному сезоні зірка Джексона засяяла новими барвами і він почав виправдовувати покладені на нього надії. У матчі 3-го туру 2 серпня 2008 року гол і пас Жажі допомогли харків’янам здобути сенсаційну перемогу в Києві над «Динамо» (2:1), а через кілька тижнів бразилець забив іншому фавориту змагань на його полі - донецькому «Шахтарю», допомігши команді здобути нічию (2:2).

Усього ж за осінній відрізок Прем’єр-ліги 50-й номер «Металіста» забив 10 м’ячів та поступився за цим показником лише динамівцю Ісмаелю Бангура. У розіграші останнього в новітній історії Кубка УЄФА бразилець теж почав просто феноменально. Після поразки у Стамбулі в першій зустрічі кваліфікаційного раунду від «Бешикташа» 0:1, у матчі-відповіді Жажа став героєм того неймовірного поєдинку, забивши 2 голи. А його перший влучний постріл у ворота Хакана Арікана став справжнім шедевром, який і зараз крутять по багатьох теле- і ютуб-каналах. Тоді харків’яни вчисту переграли турків з рахунком 4:1 і вийшли до групового етапу Кубка УЄФА, де «Металіст» дійшов до 1/8 фіналу турніру і спіткнувся лише на київському «Динамо». Програш в Київі 0:1 та перемога на переповненому «Металісті» 3:2, яка дозволила пройти далі саме киянам. Сезон завершився вже звичною «бронзою» слобожанської команди.

У наступній першості Жажа до останнього боровся за перемогу в гонці бомбардирів УПЛ  із Артемом Мілевським, але все ж таки Міля із 17-ма м’ячами на один влучний постріл випередив Джексона. До групового етапу новоствореної Ліги Європи «Металіст» не потрапив, поступившись у двох зустрічах австрійському «Штурму» (1:1 і 0:1).

Порушення режиму і від’їзд до Туреччини

Схоже, особистий успіх затьмарив голову Жажі Коельо  і третьої «бронзи» в Харкові йому було вже мало. Літом 2010 року бразилець пропустив передсезонний збір команди без поважної причини і був оштрафований клубом на кругленьку суму. З’явилися чутки, що Жажа постійний клієнт нічних клубів, де міг добряче прийняти «на груди». Сам бразилець в одному із своїх інтерв’ю, вже покинувши команду, не приховував цього факту і зазначив наступне: - «Не буду приховувати, я любив і люблю погуляти та випити. Але, якщо і випивав, то завжди знав міру і лише за 2-3 дні до гри. Рикун жартував, що якби я не пив, то міг би грати в «Барселоні».

Тож невдовзі Мирон Маркевич, який, по суті, реанімував кар’єру малозабивного форварда, на одній із прес-конференцій сказав, що Жажі в команди більше не буде. І в серпні 2010 року скандальний гравець підписав контракт із турецьким «Трабзонспором», який тоді тренував легендарний Шенол Гюнеш – нинішній наставник збірної Туреччини. Сума трансферу склала 4,5 мільйони євро. Варто сказати, що там він не загубився, хоч і конкурентом по нападу у нього був славнозвісний Бурак Їлмаз, який зараз захищає кольори «Лілля». У підсумку Жажа провів вдалий сезон, забивши 12 голів у 29 матчах турецької Суперліги. А команда із Трабзона здобула срібні нагороди першості, поступившись переможцю «Фенербахче» лише за додатковими показниками. Того року Шенол Гюнеш вивів свій клуб до групового раунду ЛЧ, але зіграти Жажі в найсильнішому футбольному турнірі планети так і не вдалося. Бразилець обрав інший вектор розвитку кар’єри, відправившись заробляти гроші до ОАЕ в команду «Аль-Ахлі». За рік покинув команду з Дубаю і повернувся на батьківщину в «Інтернасьональ», але і тут затримався ненадовго, адже знову взявся за старе, порушуючи режим.

Друге пришестя в «Металіст»: голи в товариських іграх і провалений чемпіонат

У кінці 2012-го року поповзли чутки, що Мирон Маркевич готовий надати «блудному сину» Жажі Коельо другий шанс. Цю інформацію невдовзі підтвердив і сам метр тренерського цеху України, зазначивши, що вірить в те, що гравець взявся за голову і принесе користь «Металісту». Тож у січні 2013-го року бразилець прилетів до Харкова, де підписав угоду, деталей якої не повідомляли. Відразу після цього форвард вилетів до Іспанії, де «Металіст» проходив збори. У першій же контрольній грі проти «Пясту» нападник відзначився дублем у ворота поляків (2:2). Здалося, що Жажа взагалі не покидав команду, але в чемпіонаті справи в бразильця геть не пішли. До кінця чемпіонату 2012/2013 нападник через незадовільну форму з’явився на полі усього три рази і забив один м’яч, проте «Металіст» здобув срібні нагороди УПЛ.

Така результативність і відношення до справи геть не влаштувала Мирона Маркевича і на одній із прес-конференцій він заявив, що готовий продати Жажу або відпустити в оренду. Знову поповзли чутки про «Трабзонспор», але в підсумку у липні 2013-го форвард пішов у чергову оренду в «Кайсеріспор». У команді Роберта Просінечкі Жажа  не провів і півроку, хоч дія орендної угоди була розрахована на рік. Забивши в 10-ти іграх чемпіонату 3 голи, Джексон Коельо повернувся до Харкова.

Тричі в одну річку не увійдеш? Жажа спростовує хет-триком «на коня»!

Приїхавши у розташування слобожанців до Іспанії, де ті проводили збори, Жажа так і не вразив Мирона Маркевича. Тож у березні 2014-го футболіст перейшов до «Коритіби» в річну оренду. А далі можна вже не гадати, скільки там пограв бразилець і куди повернувся тренуватися і доводити свою професійну майстерність. Звичайно – в Харків! Але вже не до того, хто розкрив його талант. На той момент Мирон Маркевич залишив Харків і очолив «Дніпро», також не було в команді і того, хто міг так щедро преміювати своїх футболістів за забиті голи – Олександра Ярославського. У першій половині чемпіонату 2014/2015 років новий наставник слобожанців, Ігор Рахаєв, дав шанс в офіційних іграх бразильцю, хоч той був, м’яко кажучи, не в кращих кондиціях. Утім, нападник віддячив тренеру за довіру, забивши в першому колі 5 голів у 10 матчах. «Лебединою піснею» бразильця став матч із «Зорею», зіграний в рамках 13-го туру. Приймаючи на власному полі луганську «Зорю», харків’яни переграли суперника з рахунком 4:2, а наш герой зумів відзначитися хет-триком у ворота Микити Шевченка. Після паузи в чемпіонаті Жажа полетів на батьківщину, обіцяючи у ЗМІ навесні продовжити свою гольову серію в УПЛ. Однак слова свого не дотримався, за бразильською звичкою запізнившись на збори команди. Ігор Рахаєв не став терпіти такого ставлення до справи, і майстер гарматних ударів остаточно залишив Харків. Усього за «Металіст» Джексон Коельо провів 99 ігор, в яких забив 43 м’ячі.

Життя після «Металіста» та сьогодення

Жажа Коельо недовго перебував без клубу і в лютому 2015-го перебрався до Піднебесної у клуб китайської Суперліги «Чунцін Ліфань». «Награв» опальний форвард там, як і в більшості своїх попередніх клубів – 6 ігор і 1 гол. Данна нестабільність бразильця не стала на заваді бельгійському «Локерену», який у тому ж році запропонував Жажі дворічний контракт. На диво у Бельгії, де його одноклубником був наш Сергій Болбат,  бразилець вже «не чудив» і відпрацював контракт від і до. Правда результативність зовсім впала, адже за два сезони зіграв за «Локерен» 32 гри і забив усього 5 м’ячів. У 2017-му наш герой перебрався до екзотичного Таїланду, де за три сезони трохи пригадав, що таке позиція форварда, забивши в місцевій Тай лізі 52 гола в 68 матчах. На даний час 35-річний футболіст із надпотужним ударом знаходиться в пошуках нового клубу, не плануючи завершувати свою кар’єру і, як зазначав у своїх інтерв’ю, мріє повторити свій фантастичний гол у ворота «Бешикташу» в офіційній грі.

Кращі голи Жажі

Олександр ШЕРШЕНЬ

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 5
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
Бешику фантастически забил
Comrade Me
Его удары были кошмаром для вратарей.
Все с подкруткой или отскоком от земли за пару метров от кипера.
Віталій Ткачук
Та всі, хто тоді слідкував за нашим чемпом, пам'ятають Жажо. Просто йому футбол став нецікавим ( гроші завадили ). Девіч і Едмар грали в футбол, і їх поважають вболівальники всіх клубів.
JohnNeuman
Скатился чемп в самое дно. Марлос и Тайсон были слабее Жажи и играли в Металле. Прошло много лет, теперь они пенсионеры и до сих пор пытаются тянуть Шахтер в еврокубках и еще Мораес из Метадона в придачу.
Поручик Ржевский
Прошу прощения, поправочки:
91-я минута, дистанция - ещё дальше, 35 метров где-то.
А так - всё по теме.
Посмотрите на этот шедевр.
https://www.youtube.com/watch?v=oi9TtyRZCrM
Поручик Ржевский
Я помню матч с Кривбассом, 95-я минута, ничья, Металлу нужны очки, судья уже хочет свистеть, но метров в 30-ти от ворот соперника кого-то сбивают, и надо пробить штрафной. Жажа устанавливает мяч, стадион замер и шепчет: "забьёт". Удар - и мяч, как снаряд с подкруткой влетает в сетку. Свисток, 3 очка, занавес.
temamx2727
"Рыкун шутил, что если бы я не пил, то мог бы играть в «Барселоне».
Та Рыкун сам если бы не бухал, то в Барсе не затерялся бы)
Муґунот Уух
неотесаным может быть только чурбан
dedpixto
во время своего последнего пришествия в "Металлист" Жажа был в своей наилучшей форме за всё время, потому что он сбросил вес - а он был жирненьким - и стал не только мощно бить, но и быстро бежать, причём оказалось, что у него великолепный скоростной дриблинг; а когда он приехал второй раз, то первым делом купил "Бентли", красовался по городу.
Вова Чертрогатый
е6ать даун подбирал музыку для последнего видео)) я не смог досмотреть это говно, вернее дослушать
Geniyfootball1985
Потому что тренер Мирон Богданович был