Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 23 березня 2021, 13:06
27611
5

Не для Серії Б. Гравці Ювентуса, які покинули клуб через Кальчополі

Згадуємо персоналії, а також відстежуємо, як рішення покинути Турин позначилося на їхній кар'єрі

| Оновлено 23 березня 2021, 13:06
27611
5
Не для Серії Б. Гравці Ювентуса, які покинули клуб через Кальчополі
Getty Images/Global Images Ukraine. Златан Ибрагимович

Сезон-2005/06 в італійській Серії А був затьмарений грандіозним корупційним скандалом, який отримав назву «Кальчополі». Через нього у «Ювентуса», що виграв той чемпіонат, трапилися найсерйозніші проблеми з усіх фігурантів справи. Туринський гранд був позбавлений титулу, а також понижений у класі. Наступний чемпіонат «Ювентусу» довелося починати в Серії Б, однак далеко не всі футболісти того зіркового складу команди погодилися грати в нижчій лізі. Сьогодні ми пропонуємо згадати тих, хто вважав Серію Б негідною своєї кар'єри, і покинув «Ювентус» влітку 2006-го...

Олів'є КАПО

Громадянство: Франція
Вік влітку 2006-го: 25 років
Пішов у: «Леванте»

Туринці підписали центрального французького півзахисника Олів'є Капо ще влітку 2004 року, коли зуміли забрати того на правах вільного агента з «Осера». На той момент Капо встиг провести 9 матчів за збірну Франції, однак переїзд в Турин негативно позначився на його кар'єрі. Олів'є не був основним гравцем «Ювентуса» в сезоні-2004/05, провівши на полі лише 276 хвилин в 14 матчах у Серії А. Влітку 2005 року «стара синьйора» віддала Капо в оренду «Монако», а коли той повернувся, боси «Юве» не вважали хавбека корисним команді навіть у Серії Б. Той пішов у «Леванте», знову на правах оренди, а влітку 2007-го за 2,3 мільйони євро був проданий «Бірмінгему», так що туринцям навіть вдалося трохи заробити на французі.

Капо провів у «Бірмінгемі» лише сезон, а потім був проданий «Вігану» за 4,4 мільйони євро, але там його кар'єра не склалася. Згодом Олів'є пограв за «Булонь», «Селтік», «Аль-Ахлі», в 2012-му повернувся в рідний «Осер», але через рік поїхав у грецький «Левадіакос». Ігрову кар'єру Капо й зовсім завершив у Польщі - в 2015 році в рядах «Корони» з Кельце.

Мануеле БЛАЗІ

Громадянство: Італія
Вік влітку 2006-го: 25 років
Пішов у: «Фіорентину»

Вихованець «Роми» Мануеле Блазі перейшов в «Ювентус» влітку 2002 року за 17,7 мільйонів євро. Після двох сезонів в оренді в «Перуджі» та «Пармі», Блазі провів 27 матчів в Серії А-2004/05, але в наступному чемпіонаті грав куди рідше, програвши конкуренцію підписаному влітку Патріку Вієйра. Коли «стара синьйора» була понижена до Серії Б, Блазі не захотів грати в нижчій лізі, і на правах оренди перейшов до «Фіорентини». У стані «фіалок» був ключовим гравцем, і допоміг команді фінішувати шостою - в єврокубковій зоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мануеле Блазі

Влітку 2007 року Блазі остаточно покинув «Ювентус», будучи проданим за 5,5 мільйонів євро в «Наполі». На контракті в неаполітанському клубі провів чотири сезони, але лише в перших двох був важливою фігурою. Після провів сезон в оренді в «Палермо», і за 1,5 мільйони був проданий в «Парму» влітку 2011-го. Подальша кар'єра Мануеле вже не була надто успішною: він виступав за «Лечче», «Пескару», «Варезе», в 2015 році подався в індійський «Ченнаїн», потім ненадовго повернувся в Серію С до лав «Іск'ї», а кар'єру гравця завершив в 2017-му після ще одного нетривалого вояжу в «Ченнаїн». Нині 40-річний Блазі є тренером кіпрської команди «Айя-Напа».

Ліліан ТЮРАМ

Громадянство: Франція
Вік влітку 2006-го: 34 роки
Пішов у: «Барселону»

Чемпіон світу та Європи Ліліан Тюрам перейшов в «Ювентус» ще в 2001 році з «Парми» за дуже пристойні на ті часи гроші (80 мільярдів італійських лір, що еквівалентно приблизно 41 мільйону євро зараз). У Турині Тюрам провів п'ять сезонів, за які виграв чотири чемпіонства, два з яких згодом були відібрані у «старої синьйори» через «Кальчополі». Після пониження «Ювентуса» до Серії Б Ліліан прийняв рішення змінити клуб, пішовши за 5 мільйонів євро в «Барселону». З каталонцями за два роки виграв лише один Суперкубок Іспанії, потрапивши в команду далеко не в найкращі для неї часи, коли раніше вибудувана Франком Райкардом система почала давати збій.

Влітку 2008 року, коли Тюраму було вже 36-ть, він покинув «Барселону». Спершу захисник хотів повернутися на батьківщину, де інтерес до співпраці з ним виявив «Парі Сен-Жермен», але медичне обстеження в стані парижан показало наявність проблем з серцем у ветерана, через що той прийняв рішення завершити ігрову кар'єру.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фабіо Каннаваро і Ліліан Тюрам

Фабіо КАННАВАРО

Громадянство: Італія
Вік влітку 2006-го: 32 роки
Пішов у: «Реал»

Фабіо Каннаваро був одним з кращих італійських захисників «дев'яностих» і «нульових» років. Недивно, що керівництво «Ювентуса» було дуже зацікавлене в залученні в команду такого маститого футболіста, що туринцям і вдалося зробити влітку 2004-го, коли вони викупили Фабіо у «Інтера» за 10 мільйонів євро. У стані «Ювентуса» Каннаваро двічі вигравав Серію А, але обидва титули згодом були анульовані. Влітку 2006-го Фабіо за 7 мільйонів євро переїхав в «Реал», а в складі збірної Італії став чемпіоном світу на турнірі в Німеччині. В цьому ж році Каннаваро був визнаний кращим футболістом планети, отримавши престижну нагороду «Золотий м'яч».

У «Реалі» Каннаваро провів три сезони, вигравши два чемпіонства і один Суперкубок Іспанії. Влітку 2009 року Фабіо, піддавшись на вмовляння уболівальників «Ювентуса», повернувся в туринський гранд, але відіграв там тільки один сезон, а потім відбув закінчувати кар'єру в грошовиті чемпіонати ОАЕ та Індії, де пограв за «Аль-Ахлі» та «Бенгал Тускерс» відповідно. На початку березня 2012 року стало відомо, що Каннаваро «повісив бутси на цвях», а незабаром італієць почав тренерську кар'єру. Нині 47-річний фахівець є наставником китайського «Гуанчжоу» (до перейменування - «Гуанчжоу Евергранд»), з яким в 2019 році ставав чемпіоном Піднебесної, а також вигравав тамтешній Суперкубок.

Адріан МУТУ

Громадянство: Румунія
Вік влітку 2006-го: 27 років
Пішов у: «Фіорентину»

Кар'єра Адріана Муту і до «Ювентуса» складалася не без скандалів, а тому «Кальчополі» явно не став у ній чимось особливо примітним в цьому аспекті. У «Ювентус» Муту перейшов на початку 2005 року з «Ліворно», де почав перезавантажувати кар'єру після відбуття дискваліфікації за вживання наркотичних засобів. Фактично перехід в «Ліворно» був схемою підписання Муту для «Ювентуса», який на той момент не міг дозаявити ще одного гравця, що не має громадянства країни-члена Євросоюзу. У сезоні-2005/06 Муту став гравцем основного складу «старої синьйори», але після пониження її в класі, вирішив не залишатися в Турині, а відбув за 8 мільйонів євро в «Фіорентину».

Getty Images/Global Images Ukraine

П'ять наступних років в стані «фіалок» стали кращим періодом в кар'єрі румунського нападника. Він не розжився якимись трофеями, проте регулярно виходив на поле і, що ще більш важливо для нападника, регулярно забивав, особливо в перші три роки. Всього за «Фіорентину» Муту провів 143 матчі, в яких забив 69 м'ячів і віддав 26 результативних передач. Після Флоренції румун пограв за «Чезену», «Аяччо», «Петролул», індійську «Пуна Сіті», а завершив кар'єру гравця в 2016 році в румунському клубі «Тиргу-Муреш». З січня минулого року Адріан Муту є головним тренером молодіжної збірної Румунії з футболу.

Патрік ВІЄЙРА

Громадянство: Франція
Вік влітку 2006-го: 30 років
Пішов у: «Інтер»

Французький півзахисник, який ставав з «триколірними» чемпіоном світу в 1998-му і чемпіоном Європи в 2000-му, грав в Італії на зорі кар'єри. Тоді, в сезоні-1995/96, Вієйра не вдалося проявити себе в «Мілані», але згодом в лондонському «Арсеналі» Патрік розкрився у всій красі. Влітку 2005 року «Ювентус» викупив чіпкого футболіста у «канонірів» за 20 мільйонів євро, але в Турині той провів тільки один рік. Після скандалу з «Кальчополі» Вієйра вирішив за краще покинути розташування «старої синьйори», будучи проданим в «Інтер» за 9,5 мільйонів євро.

Getty Images/Global Images Ukraine

У стані «нерадзуррі» Вієйра став чотириразовим чемпіоном Італії, а також володарем Кубка і Суперкубка цієї країни. Крім того, в 2010 році команда Жозе Моуріньо виграла Лігу чемпіонів, і Патрік додав ще й цей найпрестижніший трофей в свою і без того серйозну їх колекцію. Закінчував кар'єру Вієйра в 2011 році в «Манчестер Сіті», де надалі перейшов на адміністративну роботу. Останнім місцем у футболі, де запам'ятався Вієйра до нинішнього моменту, була «Ніцца», яку Патрік тренував з липня 2018 року по грудень минулого.

Джанлука ДЗАМБРОТТА

Громадянство: Італія
Вік влітку 2006-го: 29 років
Пішов у: «Барселону»

Правий захисник Джанлука Дзамбротта в «Ювентус» прийшов ще влітку 1999 року, і згодом зумів стати важливим гравцем першої команди. До 2006-го бек в стані «старої синьйори» виграв безліч трофеїв, але грати в Серії Б не захотів. У підсумку туринці продали Дзамбротту в «Барселону» за 14 мільйонів євро, де той провів два сезони і виграв лише Суперкубок Іспанії. Після відходу з поста головного тренера «блаугранас» Франка Райкарда і приходу на посаду Хосепа Гвардіоли, Дзамбротта за 10,5 мільйонів євро був проданий в «Мілан».

Getty Images/Global Images Ukraine

За «россонері» Джанлука відіграв чотири сезони, ставши в 2011-му чемпіоном і володарем Суперкубка Італії. Через рік оголосив про завершення кар'єри, але відновив її в 2013-му в швейцарському «К'яссо». Погравши чотири місяці в цій команді, Дзамбротта все ж остаточно «повісив бутси на цвях». Згодом був головним тренером «К'яссо», а останньою на цей момент роботою в футболі для Джанлуки була посада асистента головного тренера китайського «Цзянсу Сунін» Фабіо Капелло, яку він покинув ще навесні 2018 року разом зі своїм екс-босом.

ЕМЕРСОН Феррейра

Громадянство: Бразилія
Вік влітку 2006-го: 30 років
Пішов у: «Реал»

Ім'я в європейському футболі бразильський опорник Емерсон зробив собі в леверкузенському «Байєрі», з якого у 2000 році перейшов до «Роми», а ще через чотири сезони - до «Ювентуса» за 28 мільйонів євро. У стані туринської команди був ключовим гравцем на протязі двох років, коли вона ставала чемпіоном Серії А, але згодом ці титули були у «старої синьйори» відібрані. Після «Кальчополі» Емерсон побажав покинути Турин, і за 16 мільйонів євро поїхав у «Реал».

У Мадриді бразилець провів лише один сезон, будучи важливим гравцем першої команди, і завоювавши «золото» Ла Ліги. Уже влітку 2007-го Емерсон за 5 мільйонів євро перейшов до «Мілана», але успіху там не досяг. Навесні 2009 року бразилець розірвав контракт з «россонері», і відбув на батьківщину, де підписав угоду з «Сантосом». Через чотири місяці перебування в таборі «риб» через проблеми зі здоров'ям Емерсон оголосив про завершення кар'єри. Після того з 2012 по 2013 роки допомагав Вандерлею Лушембурго в «Греміо», а з 2015 року є одним з членів правління американського клубу «Маямі-Дейд».

Златан ІБРАГІМОВИЧ

Громадянство: Швеція
Вік влітку 2006-го: 24 роки
Пішов у: «Інтер»

Getty Images/Global Images Ukraine

«Ювентус» став першою топовою командою в кар'єрі Златана Ібрагімовича з по-справжньому топового футбольного чемпіонату. У стан «старої синьйори» шведський голеадор перейшов в серпні 2004 року з «Аякса» за 16 мільйонів євро. Провів 92 матчі і забив 26 голів за туринців, але трофеями не розжився через все той-таки скандал «Кальчополі».

У Серію Б разом з «Ювентусом» молодий і амбітний Ібрагімович падати не захотів, а тому влітку 2006-го був проданий в «Інтер» майже за 25 мільйонів євро. Там Златану вдалося виграти п'ять трофеїв за три роки, а потім він за 69,5 мільйонів перейшов до «Барселони», хоча через рік «Інтер» став переможцем Ліги чемпіонів. У Каталонії кар'єра у шведа не склалася, і він через рік був орендований «Міланом», а ще через сезон підписав з «россонері» повноправний контракт. Потім Ібрагімович пограв за «Парі Сен-Жермен», «Манчестер Юнайтед» і «Лос-Анджелес Гелаксі», перш ніж знову повернутися в «Мілан» в січні минулого року. Нині Златану 39 років (40 виповниться в жовтні), і він має контракт з «россонері» до завершення нинішнього сезону, а нещодавно ще й повернувся в національну збірну Швеції, з якою хоче зіграти у фінальній частині Євро-2020 прийдешнім літом.

Оцініть матеріал
(223)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 12
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
yuriy_kent
Хоть и болел за Милан в то время, но реально Юве были звери. Хороший материал. Теперь бы прочесть о тех игроках, которые остались и вытянули Юве.
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trasher311987
Автору спасибо
Валентин Бизюков
Очень тяжелый был период для Юве, зато сразу выявились те, кто играли не за команду.
Спасибо тем, кто остались, Буффон, Дель Пьеро, Трезеге... Помню, как вчера, хоть и прошло почти 15 лет.
Alex1976
Болею за Интер. Помню те события. Приятно было почитать. Спасибо большое автору !