Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 22 березня 2021, 11:19
35199
48

Остаточний список Шевченка: все одно залишаються питання

Валерій Василенко – про фінішний кадровий вибір наставника «синьо-жовтих» напередодні відбору на ЧС

| Оновлено 22 березня 2021, 11:19
35199
48
Остаточний список Шевченка: все одно залишаються питання
Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Шевченко

Бесєдін та Циганков травмовані, у Корнієнка та Харатіна - коронавірус, Степаненко вже давно поза грою через пошкодження. Ось цих п'ятьох кандидатів у національну збірну країни, викликаних Андрієм Шевченком на березневі матчі національної команди (проти збірних Франції, Фінляндії та Казахстану), на цей раз в складі «синьо-жовтих» ми не побачимо. Отже, розширений список футболістів, викликаних нашим тренерським штабом на стартові поєдинки відбору до чемпіонату світу 2022 року, автоматично зменшився на п'ять чоловік. Тобто, фактично, Андрію Миколайовичу навіть не довелося робити комусь «боляче». За нього все зробила сувора реальність.

Але, разом з тим, в ситуації, що склалася, тобто з урахуванням усіх цих кадрових пробоїн, Шевченко отримав можливість скористатися опцією довиклику. І він її використав. Як віщує прес-служба УАФ, головний тренер збірної України запросив в тренувальний табір команди форварда «Дніпра-1» Артема Довбика.

Безперечно, через травму Бесєдіна і не оптимальну (м'яко кажучи) форму Мораеса наша атакуюча ланка виглядає непереконливо. Так, залишається в строю головна зброя - Роман Яремчук, але йому явно потрібен «дублер». Шева це чудово розуміє і робить логічний крок. Чому саме Довбик? Питання, в принципі, дискусійне, адже нападник «дніпрян» навряд чи може вважатися однозначною і безперечною кандидатурою. Хоч вибір і невеликий (через простій Супряги в «Динамо» і відсутність «присутності» гравців потрібного амплуа в «Шахтарі»), все ж можна згадати про Шведа, Кулача, Будківського/ Тотовицького, Кравця. Але Шевченко свій вибір зупинив на форварді «Дніпра-1». Має право.


Фото - СК Дніпро-1. Артем Довбик

Але, сказавши «А», коуч «синьо-жовтих» не сказав, на мій погляд, «Б». В тому сенсі, що він міг довикликати інших гравців на проблемні позиції, але не зробив це. Чому - відповісти складно. Харатін і Степаненко - півзахисники, причому одного, дуже вузького амплуа - хвилерізи. Роль Тараса в нинішніх структурних побудовах збірної складно переоцінити, та й хавбек «Ференцвароша» зараз на хорошому рахунку. Тобто, їхня відсутність - явна втрата. Не менша, як мінімум, за відсутність Бесєдіна.

Я розумію, що спочатку, тобто в розширеному списку викликаних, значилося лише три форварди, серед яких Бесєдін, а опорних півзахисників в цьому списку вистачає. Але це - лише на перший погляд. Судіть самі. Коваленко зараз без ігрової практики, Зінченко, Шапаренко і Маліновський - гравці все ж іншої формації. З «профільних» залишаються троє: Макаренко, Шепелєв та Сидорчук.

Перші двоє - нестабільні, без достатньої ігрової практики і високої довіри. Динамівський капітан на їхньому тлі - явний топ: і практика, і теорія, і авторитет. Тільки от у Сергія є один явний недолік, що не замінити іншими чеснотами: відсутність швидкості. В контексті стартової гри відбору проти чемпіонів світу кандидату на цю відповідальну позицію потрібно мати, перш за все, швидкість: і в ногах, і в голові. На мій суб'єктивний погляд, хтось із луганського тріо Назарина - Юрченко - Іванисеня міг би претендувати на виклик в збірну, адже ні в чому не поступаються тому ж Сидорчуку. Але, знову-таки, Шевченко вирішив так, як вирішив.

Ну і Буяльський, як же без нього. Точніше, саме без нього. Провідного на даний момент півзахисника «Динамо» не виявилося ні в розширеному, ні в «стислому» списку. Так, на позиції Віталія в збірній можуть зіграти Маліновський, Зінченко, Зубков і Марлос, але і в цьому випадку, як на мене, не все так очевидно.


Фото - ФК Динамо Київ. Віталій Буяльський

Перші двоє - беззаперечні гравці основи. Півзахисник «Ференцвароша» трохи здав у порівнянні з осіннім відрізком сезону, тим більше у нього недавно була травма. У Марлоса, слава Богу, начебто все нормально зі здоров'ям. Але ось із ігровою формою - навряд чи. Тому двом нашим представникам АПЛ і Серії А дуже потрібна креативна підміна. Мені здається, ні Зубков, ні Марлос такими тепер не є. А Буяльський - є. І не тільки на мій погляд. Чому Андрій Миколайович продовжує його ігнорити?

Ну і наостанок - воротарське питання. Мені чомусь здавалося, що ближче до гри проти Франції Шевченко скоротить голкіперську квоту з п'яти чоловік до трьох. Але ні, всі на місці. При всій повазі до цих гідних панів, але навіщо їх так багато?

Оцініть матеріал
(193)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Федько
Раньше не вызвал даже в расширенный список Филипова который был хорош в УПЛ и наколотил 16 голов за сезон. Довбик сейчас раз стрельнул Ворскле и сразу в сборную. Логика решений Шевченко это отдельная история...
Михаил Степанов
когда я вижу тупой игнор Буяльского, при всех обстоятельствах, хочется Шеву назвать упоротым
Trasher311987
Смешно ни одного игрока Зари.
Дебильное кумовство и месть Суркисам
Vladsport
Подождите - никакой сейчас Коноплянка, желтая карточка Харатин, запасной в Динамо Шепелев, неиграющий Коваленко и даже дебютант Довбик в составе, Буяльский нет - это какой то прикол? Или у нас реально такой хороший, мудрый и независимый тренер...? Ну ну, посмотрим после игры с Францией...
inoj
Мені Шевченко зараз нагадує Фоменко. Той також, начебто, не погано почав, а потім якісь безглузді вчинки (дуже схожа історія с Олегом Гусєвим, якого він не викликав в збірну на ЧЄ) Якщо Шевченко буде діяти в тому ж дусі, все закінчиться так само як з Фоменко
brighi10
Я охренею если опять Коваленко попадет в окончательную заявку
Vbolivalnyk-Peter
А він Бущана в якості форварда, напевно, в разі травми Яремчука планує використовувати....
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Batya
Буй станом на сьогоднішній день у найкращих ігрових кондиціях від усіх інших півзахисників, так що не підходить за схемою.... повна ДУРНЯ особиста НЕПРИЯЗНЬ , ну Шева тренер, йому й відповідати за результат, або його відсутність...
Kevko
По Буяльскому все таки как то странно. Что там за такая "схема" у Шевченко, в которую Буяльский "не вписывается"? Коваленко, Шепелев... вписываются, а Буяльский нет?
Богдан Саженко
Буяльський вчора за динамо був прозорий .Треба було комусь взяти на себе шгру без Циганкова так Буя і зник з усіма потрохами
Богдан Саженко
Кухаревич вже зараз персппективнішґ Бєсєдіна.
Bismuth
Не верю я в этот вариант сборной. Пролёт с Францией и муки с остальными.
Игроки утомлены внутренними играми со своими сверхзадачами клубов.
Хотел бы я ошибаться...
baich
Надо Сёмину звонить, схема 9-1 это его тема) Но 5 вратарей это прям ноу-хау, внесут в конспекты с Францией я бы вообще на их месте поберег силы, мы и самым сильным составом мало что могли сделать, а сейчас тем более. А потом ещё 2 игры за 7 дней сыграть надо, и там важнее. А лавочка у нас прямо скажем короткая сейчас, не считая вратарей
MrchMdnss
не удивлюсь, если зарулят группу
Шевафартовый
Mac_Gyver
Спорт.юа! Почему ваш фильтр режет все сообщения? Ни одного мало-мальски оскорбительного слова или жаргона там нет!
Mac_Gyver
Ну и кто там выйдет? Цыганкова нет. Ярмоленко нет.
bzzzzz
та шош этот Валерий Василенко никак не успокоется
я конечно понимаю что статья ради статьи, но по поводу вопроса, то очевидно что Шева тренер и ему виднее, себе хуже он не будет делать.
А сидеть на диване и рассуждать какой состав должен быть у сборной, при этом не имея никакого отношения не только к самой сборной но и футболу в целом, эти все притензии выглядят смешно.
Богдан Саженко
На місці Шєви на форварда можна спробувати того ж Кухаревича нічим не гіршє чепляється за м"яч,а ще переспективнішє і побільшє для штрафной потовкатися.Обкатувати можна вже почати
tima fialko
Думаю Шевченко,все ж таки,у футболі трошки тямить