Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 22 березня 2021, 15:52
5027
5

Скандальний фінал гірськолижного сезону. Підсумки зимового тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 22 березня 2021, 15:52
5027
5
Скандальний фінал гірськолижного сезону. Підсумки зимового тижня
Getty Images/Global Images Ukraine

Гірські лижі

Старти тижня:

Середа, 17 березня

Ленцерхайде (Швейцарія), швидкісний спуск, чоловіки - скасований

Ленцерхайде (Швейцарія), швидкісний спуск, жінки - скасований

Четвер, 18 березня

Ленцерхайде (Швейцарія), супергігант, чоловіки - скасований

Ленцерхайде (Швейцарія), супергігант, жінки - скасований

Субота, 20 березня

Ленцерхайде (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Ленцерхайде (Швейцарія), слалом, жінки

Неділя, 21 березня

Ленцерхайде (Швейцарія), слалом, чоловіки

Ленцерхайде (Швейцарія), гігантський слалом, жінки

Скандальний фінал сезону приніс Влховій ВКГ

Фіналу сезону в гірських лижах всі вболівальники чекали з нетерпінням: і у чоловіків, і у жінок доля володаря Великого кришталевого глобуса (ВКГ) повинна була визначитися саме в Ленцерхайде. Ми могли отримати драматичну розв'язку в останній гонці, як в чоловічому біатлоні, проте в підсумку сценарій вийшов небанальним, але дуже розчаровуючим. Через складні погодні умови (в першу чергу мається на увазі сильний туман) обидва швидкісних види і у чоловіків, і у жінок були скасовані.

У жінок це, звичайно ж, було на руку Петрі Влховій - без скасованих швидкісного спуску і супергіганта її головна суперниця, Лара Гут-Бехрамі, втрачала практично всі шанси обійти її в загальному заліку. Такою ситуацією Влхова не могла не скористатися, і в підсумку принесла Словаччині перший в історії ВКГ в гірських лижах.

Обуренню Гут-Бехрамі не було меж: вона висловлювала його і в інтерв'ю, і вирішила влаштувати демарш під час недільного гіганту. Швейцарка вийшла на старт, але демонстративно зійшла з дистанції вже на самому старті:

В інтерв'ю Лара в черговий раз підняла питання, яке багатьох у світі гірських лиж обурює вже багато років: дуже сильний перекіс календаря в сторону технічних дисциплін, через що швидкісники практично не мають шансів виграти загальний залік. Навіть якщо ходять на топовому рівні ще і гігант, як сама Гут-Бехрамі.

У підсумку в нинішньому сезоні у жінок відбулося 13 гонок у швидкісних видах при 18 у технічних. У чоловіків цей перекіс ще сильніший - 12:23. Про які рівні умови може йти мова? Як можна говорити про те, що загальний залік Кубка світу виконує свою функцію визначення найсильнішого і найуніверсальнішого гонщика світу? Дискусія, яку підняла Гут-Бехрамі, насправді напрошувалася вже давно - просто зараз з'явився хороший привід.

Навіть якщо брати окремо календар фіналу сезону в Ленцерхайде - питань виникає багато. Наприклад, для чого були потрібні в п'ятницю абсолютно нікому не потрібні командні змагання? Чи ви не простіше було зробити п'ятницю резервним днем ​​для швидкісних видів? Так, з огляду на погоду, яка панувала в п'ятницю в Ленцерхайде, цей резервний день все одно б не врятував, але сам принцип складання календаря фіналу від цього менш ідіотським не стає.

Зазвичай велика кількість технічних дисциплін і вкрай сумнівних зі спортивної точки зору паралельних стартів намагаються пояснити тим, що вони більш зручні для перегляду наживо, на стадіоні. Але кому вони були потрібні в такій кількості в нинішній, коронавірусний сезон з порожніми трибунами? Не кажучи вже про те, що сама теза про привабливість технічних і паралельних видів вкрай сумнівна: найпрестижнішими і найвідвідуванішими видами Кубка світу залишаються швидкісні спуски в Кітцбюелі і Венгені. Загалом, питань багато, і ігнорувати їх FIS вже не має права.

Getty Images/Global Images Ukraine

Повертаючись до самих змагань, крім Влхової була ще як мінімум одна гірськолижниця, якій скасування швидкісних видів на фіналі сезону зіграла на руку - це Соф’я Годжа. Італійка домінувала в швидкісному спуску в першій половині сезону, але потім отримала досить важку травму, що дозволяло її суперницям поступово скорочувати відставання. Перед фіналом сезону над Годжею нависла досить реальна загроза втрати Малий кришталевий глобус (МКГ) в швидкісному спуску.

Італійка навіть ризикнула самої приїхати в Ленцерхайде і заявитися, незважаючи на недоліковану травму. У підсумку вийшло так, що Годжа просто прилетіла до Швейцарії для того, щоб без боротьби забрати свій трофей - єдина вища справедливість, яка перемогла завдяки цьому скасуванню. А емоції Гут-Бехрамі зрозуміти можна: аж надто довгим і важким було її повернення на топ-рівень після важкої травми, щоб зараз спокійно сприймати те, що трапилося.

Головною подією самих змагань стала боротьба за МКГ в слаломі. Катаріна Лінсбергер перемогла на фіналі і, слідом за золотом чемпіонату світу, взяла і Кубок світу в цій дисципліні. Невже у нас з'явилася нова королева слалому? З такими гучними висновками, мабуть, поспішати поки не будемо, однак скептикам, які називали тріумф австрійки на чемпіонаті світу випадковим, Лінсбергер точно роти закрила.

Не пощастило в домашніх стінах не тільки Гут-Бехрамі, але і ще одній швейцарці - Венді Холденер. Вона підхопила коронавірус і пропустила обидва старти в Ленцерхайде. Залишається тільки шукати відповіді на запитання, чому не була відправлена ​​на карантин вся збірна Швейцарії? Втім, як ми вже змогли переконатися, подвійні стандарти в цій країні - справа звична.

Дуже сильно провела фінал сезону Мікаела Шиффрін, проте американка так поки і не може здобути свою ювілейну, 70-ту перемогу на Кубку світу. У слаломі більше секунди їй привезла Лінсбергер, а в гіганті американка не зуміла зупинити потужну контратаку Еліс Робінсон. Молода новозеландка вдруге поспіль виграє фінал сезону в гіганті. Причому, як і рік тому, третьої несподівано стала Мета Хроват. Що стосується Робінсон, то вона явно вміє набирати топову форму під кінець сезону. Навіть в позаминулому сезоні в 17-річному віці Еліс на фіналі стала другою - то був її перший в кар'єрі подіум на Кубку світу.

Пінтуро отримав ідеальний подарунок на 30-річчя

У чоловіків рівень інтриги перед фіналом сезону був ще вищим: Алексіс Пінтуро випереджав Марко Одерматта всього на 31 бал. І, як і у жінок, скасування двох швидкісних видів знижувала шанси Одерматта до мінімуму. Іронія долі: швейцарська погода, цілком ймовірно, позбавила ВКГ двох представників Швейцарії.

Після скасування швидкісного спуску і супергіганта до суботнього гіганта Одерматт явно підійшов деморалізованим і немотивованим, і в підсумку посів лише 11-те місце - від того Марко, який ще тиждень тому розгромив всіх в Краньскій Горі, не залишилося і сліду. Пінтуро ж в суботу виповнювалося 30 років, і він сам підніс собі ідеальний подарунок: перемога на етапі, МКГ в гіганті та дострокове завоювання ВКГ, до якого француз йшов стільки років.

Getty Images/Global Images Ukraine

Так, можна говорити про те, що в значній мірі доля допомогла йому завоювати головний трофей кубкового сезону, але чорт забирай, цей глобус він заслужив. І потребував він його набагато більше, ніж Одерматт. Марко - молодий суперталант, у якого ще вся кар'єра попереду: якщо обійдеться без серйозних травм, то перед ним відкриваються перспективи навіть стати новим домінатором а-ля Марсель Хіршер. І свої глобуси він ще візьме: вже зараз можна сказати, що якщо в міжсезоння швейцарець обійдеться без форс-мажорів, то до наступного сезону він підійде в статусі фаворита №1.

А ось у Пінтуро це був, можливо, останній в кар'єрі шанс завоювати ВКГ. Частково йому пощастило, але, варто визнати, на самому фіналі Алексіс зробив все, що від нього залежало, щоб завоювати цей трофей: після перемоги в гіганті він в неділю ще й став третім у слаломі. Несподівану перемогу там здобув Мануель Феллер, а другим став партнер Пінтуро по збірній Франції Клеман Ноель. Під кінець сезону Ноель знову став нагадувати того, кому віддавали лаври найкращого слаломіста на найближчі роки. Четвертим став ще один вундеркінд - Алекс Вінатцер.

Що стосується гіганта, то не можна не відзначити черговий успіх Штефана Бреннштайнера. Так, австрієць не зміг знову піднятися на подіум, але свою серію потраплянь в топ-5 продовжив - четверте місце. Після чемпіонату світу 29-річного Бреннштайнера наче підмінили, і він піднявся на небачені для себе висоти.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 20 березня

Клінгенталь (Німеччина), HS140/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 21 березня

Клінгенталь (Німеччина), HS140/10 км, особистий Гундерсен

Ріібер поставив переможну крапку в сезоні

Двоєборці після двотижневої перерви провели фінал сезону - вдруге в цьогорічній зимовій кампанії вони приїхали в Клінгенталь. За традицією фінал мав відбутися в Шонаху, однак знаменитий Кубок Шварцвальда був скасований через брак снігу.

Всі більш-менш значущі питання в Кубку світу були закриті ще до чемпіонату світу, тому з турнірної точки зору етап у Клінгенталі був наполовину товариським. Так чи інакше, Ярл Магнус Ріібер оформив переможний дубль, в черговий раз довівши свою перевагу.

В цілому ж змагання на 120-метровому трампліні в черговий раз показали, що при змаганнях на великих трамплінах двоборці з ухилом в бік стрибків отримують занадто велику перевагу, яку сильні лижники вже не в змозі відіграти. З цим явно треба щось робити: або збільшувати дистанцію гонки до 15 км, або міняти систему перерахунку очок в секунди перед гонкою.

Getty Images/Global Images Ukraine

Герой і відкриття чемпіонату світу Йоханнес Лампартер довів невипадковість свого гучного успіху в Оберстдорфі. В суботу 19-річний австрієць став третім, а в неділю в боротьбі за подіум в фінішному спринті програв Фабіану Ріссле - четверте місце. При цьому обидва рази Лампартер не надто сильно виступив на трампліні - дев'яте і сьоме місця. Прогрес австрійця в лижному ході очевидний.

Друге місце в суботу зайняв Акіто Ватабе, а в неділю - Еспен Бьорнестад: відмінна ілюстрація того, в наскільки більш вигідних умовах були двоборці-стрибуни. Для Бьорнестада недільний подіум став єдиним в сезоні на Кубку світу. Але ж починалася нинішня зимова кампанія у нього з того, що Еспен обіграв Ріібера на чемпіонаті Норвегії - від Бьорнестада в нинішньому сезоні чекали набагато, набагато більшого.

Збірна Німеччини на домашньому етапі реванш за провальний чемпіонат світу взяти, за великим рахунком, не змогла. Одне третє місце Фабіана Ріссле - цього занадто мало. Крім самого Ріссле, нікому не вдалося провести вік-енд стабільно: Вінценц Гайгер провалився в суботу, а Мануель Файсст і Йоханнес Рідцек - в неділю. Що стосується Еріка Френцеля, то він весь вік-енд в Клінгенталі провів блідо і обмежився боротьбою (не завжди успішною) за потрапляння в топ-10. Дуже слабка кінцівка сезону для Бундестіму - напередодні олімпійського сезону є над чим замислитися.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Мне нравится, когда на параллельных спусках, после первого старта спортсменов меняют местами, но при этом разницу минимизируют до определенного времени, а после второго уже учитывают полностью и чем не равнозначней эти спуски, тем больше шансов на победу у спортсмена, который попадает на более быстрый спуск во втором заезде. Спортивный принцип аж зашкаливает!
MrchMdnss
Downhill 7гонок
Super-G 6 гонок
Giant slalom 8 гонок
Slalom 9 гонок
более-менее принцип равенства соблюдается ... это вам не биатлон, где индивидуальной гонки практически нет ... может Вирер, Пройсс и Ханна бы подтянулись к норвежкам, которую её не умеют ходить
MrchMdnss
с победой Петру

а Гут и прочим подобные вопросы поднимать в начале сезона, но не в конце, когда на всьо заранее подписались