Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 23 березня 2021, 03:22
9730
5

Багато надій, мало віддачі. Чому буксує проект Роналдо в Вальядоліді

«Феномен» хотів збудувати дуже пристойний клуб, але поки бореться з ним виключно за виживання...

| Оновлено 23 березня 2021, 03:22
9730
5
Багато надій, мало віддачі. Чому буксує проект Роналдо в Вальядоліді
Getty Images/Global Images Ukraine. Роналдо

У десяти останніх поєдинках в рамках Ла Ліги «Вальядолід» зумів здобути лише одну перемогу при п'яти нічиїх та чотирьох поразках. На даний момент клуб, власником і президентом якого є видатний бразилець Роналдо на прізвисько «Феномен», знаходиться в підвалі турнірної таблиці іспанського елітарного дивізіону, і аж ніяк не відповідає високим амбіціям свого власника, який під час перебування футболістом звик боротися за найвищі позиції, а тепер змушений нервово поглядати на таких же, як «Вальядолід», невдах Ла Ліги в надії, що ті не гратимуть вдаліше. Вперше у великому футболі команда Роналдо (нехай і не гравця, а президента) ризикує понизитися в класі, і це дуже неромантично...

На поточний момент «Вальядолід» з 26 очками в активі після 27 турів займає 16-е місце в Ла Лізі, випереджаючи лише «Уеску» (20 очок; 20-те місце), «Ейбар» (22 очки; 19-те місце), «Алавес» (23 очки; 18-те місце) та «Ельче», у якого на два очки менше, ніж у «біло-фіолетових», проте є матч в запасі проти «Севільї». Звичайно, навряд чи «Ельче» буде здатен переграти «нервіонців», проте «Вальядоліду», перш за все, потрібно оцінювати власні сили і можливості для набору очок, а тут можливі серйозні проблеми. Справа в тому, що в останніх одинадцяти турах у «біло-фіолетових» вельми непростий календар. Крім поєдинків з «Кадісом» та «Ейбаром», в іншому в суперниках у «Вальядоліда» будуть куди більш імениті й сильні команди - «Севілья», «Барселона», «Гранада», «Атлетік», «Бетіс», «Валенсія», «Вільярреал», «Реал Сосьєдад» та «Атлетіко». Рахуйте самі, на скільки очок клуб Роналдо може розраховувати в цих баталіях, якщо проти куди більш скромних опонентів він переважно грав внічию, або програвав...

Відсутність хороших результатів на полі демонструє, що спортивний проект під керівництвом «Феномена» не зробив жодного кроку вперед з того моменту, як зоряний бразилець став босом цього клубу. Власником і президентом «Вальядоліда» Роналдо опинився восени 2018 року, і з тих пір «біло-фіолетові», по суті, топчуться на місці. У першому сезоні «ери Роналдо» команда з Вальядоліда фінішувала якраз на 16-му місці, яке займає й нині. Тоді відстань від зони вильоту виявилася рівною чотирьом очкам, але переважна більшість фахівців з розумінням поставилися до такого результату - мовляв, Роналдо та його менеджерській команді треба дати хоча б мінімальний час на втілення ідей у життя.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак підсумки розіграшу Ла Ліги-2019/20 знову не принесли уболівальникам «Вальядоліда» серйозного приводу для радощів. «Біло-фіолетові» фінішували на 13-му місці, в шести очках від зони вильоту, але, по суті, виступили аналогічно з попереднім сезоном - навіть за очками була майже рівність (41 проти 42 відповідно). Втім, невеликий крок вгору ніби як був зроблений, а тому в сезоні-2020/21 від «Вальядоліда» нарешті чекали того, заради чого Роналдо і брався керувати цим клубом - просування в верхню половину таблиці, якого, як ми бачимо вже сьогодні, не трапилося й навряд чи це відбудеться за підсумками всіх тридцяти восьми турів Ла Ліги...

За наявною інформацією, 72,7% акцій «Вальядоліда» обійшлися Роналдо не менш ніж в 40 мільйонів євро. Подібні інвестиції виглядають солідно навіть для колишньої зірки світового футболу, тим паче, що за часів кар'єри гравця «Феномен» не дуже-то й економив на житті, вважаючи за краще брати від нього можливий максимум. Тому розглядати інвестицію в «Вальядолід» виключно, як бажання зайвий раз попіаритися, або опинитися у вищій футбольній тусовці - це не про Роналдо та «біло-фіолетових». Зрештою, якби було не так, то навряд чи в грудні минулого року «Феномен» наполіг на отриманні щомісячної зарплати за роботу президентом «Вальядоліда», розмір якої відтепер буде визначатися радою директорів перед затвердженням клубного бюджету на новий сезон.

В іспанських ЗМІ нещодавно фігурувала й інша цікава інформація. Роналдо дійсно не розглядав «Вальядолід», як клуб виключно для інвестицій. Він купував «біло-фіолетових» з далекосяжними планами перетворити цю команду в колектив, здатний грати в європейських кубках - в ідеалі в Лізі чемпіонів, але й від Ліги Європи або Ліги конференцій «Феномен», мабуть, не відмовився б. Для цього, згідно первинним задумам бразильця, «Вальядолід» повинен був в перші два сезони стабілізуватися, і міцно влаштуватися серед середняків Ла Ліги, після чого відбулося б «підвищення стелі очікувань», і ставилося б завдання здобувати путівки в єврокубки.

Але поки Роналдо, незважаючи на відсутність очікуваних результатів, не поспішає «рубати з плеча». Головним тренером «Вальядоліда» з моменту приходу «Феномена» в клуб і до цього дня залишається Серхіо Гонсалес - 44-річний фахівець без особливих досягнень на тренерському терені, проте такий, що чудово знає всіх наявних в його розпорядженні футболістів.

Не маючи великих грошей, «Вальядолід» вважає за краще використовувати творчий підхід при комплектації команди. Наприклад, в поточному варіанті складу команди відразу три футболісти орендовані «біло-фіолетовими» у інших клубів, ще п'ятьох виконавців клуб Роналдо підписав вільними агентами, і таку ж кількість футболістів підвищив до першої команди з власного дубля, що правда, лише одному Кіке Пересу вдалося проявити себе з кращого боку, і закріпитися в основі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Так, на покупку новачків в поточному сезоні «Вальядолід» також розщедрився майже на 11 мільйонів євро, але гроші на трансферну діяльність були отримані, перш за все, від продажу молодого ганського центрбека Мохаммеда Салісу в «Саутгемптон» за 12 мільйонів євро. Так було і в минулому сезоні, коли на покупки пішло 1,4 мільйони євро, а від продажу одного тільки Фернандо Калеро в «Еспаньол» «Вальядолід» виручив 8 мільйонів євро.

Іншими словами, Роналдо не доводиться оплачувати трансферну діяльність свого клубу з власної кишені. «Вальядолід» при ньому живе виключно на ті кошти, які клубу вдається заробляти, а в перспективі «Феномен» обов'язково захоче ще й отримувати куди більш значущі фінансові дивіденди, ніж одна лише президентська зарплата. Як з такою політикою керівника «біло-фіолетовим» ще й вибиратися в верхню частину турнірної таблиці, яка дасть можливість більше заробляти і краще «світити» своїх футболістів перед багатшими клубами, - питання вельми цікаве, але відповіді на нього не видно ось уже два з половиною роки.

«Вальядолід» дійсно буксує при Роналдо, і зараз складно сказати, як довго «Феномен» ще буде панькатися з проектом, який не приносить очікуваної віддачі. Єдине можна спрогнозувати з мінімальним ризиком помилитися: в разі вильоту «біло-фіолетових» з Ла Ліги, команду чекає нелегка доля, адже вона перестане бути цікавою своєму господареві практично в усіх відношеннях. Єдине, що радує з точки зору стороннього спостерігача - в нижній частині турнірної таблиці Ла Ліги в нинішньому сезоні буде як мінімум одна досить серйозна інтрига, хоча навряд чи особисто Роналдо цей факт доставляє хоч якесь задоволення...

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zhyr
А як він хоче відразу піднятись, не вкладаючи грошей? Якщо шукати, або вирощувати таланти, то потрібен час і круті тренери і селекціонери.
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил