Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 19 березня 2021, 18:47
5516
18

Це було безславне полювання

Валерій Василенко – про фатальний виліт наших грандів з Ліги Європи

| Оновлено 19 березня 2021, 18:47
5516
18
Це було безславне полювання
Getty Images/Global Images Ukraine

З жеребом дійсно не пощастило. Пари могли бути і такими: «Динамо» - «Янг Бойз», «Шахтар» - «Олімпіакос». Але жереб, як і Батьківщину, не вибирають. Тому вийшло так: дві найкращі команди України на стадії 1/8 фіналу Ліги Європи зіграли проти п'ятих за підсумками минулого сезону команд Іспанії та Італії.

Чи було спочатку, ще напередодні протистоянь, відчуття краху? На мій погляд, ні. Ну точно ні. Особисто я сподівався, що «Динамо» дасть гідний бій «субмарині», а «Шахтар» і зовсім пройде «вовків».

На чому грунтувався мій оптимізм? Стосовно нашого віце-чемпіона - на прищепленому команді Луческу умінні терпіти, чекати чужі помилки і використовувати свої сильні сторони, які, на щастя, в нинішньому єврокубковому сезоні прорізалися. Хоча, в той же час, я прекрасно усвідомлював те, що на даний момент «субмарина» з точки зору класу, перш за все індивідуального, перевершує «біло-синіх».

Стосовно «Шахтаря» мої «рожеві окуляри» трималися, перш за все, за рахунок вірування в те, що в даному випадку індивідуальний клас вище саме у нашої команди. Ну правда, кого ми зараз можемо назвати з «Роми» гравцями дуже серйозного рівня? Джеко та Мхітаряна. Але обидва проти «гірників» практично не зіграли. Решта - нам до снаги. Плюс я думав, що погана форма нашого чемпіона - це лише тому, що Каштру просто її не форсує, намагаючись вийти на пік десь у квітні. Нарешті, персона нинішнього тренера римлян, колишнього тренера донеччан, повинна була стати для «Шахтаря» справжнім подразником.

***

Як же я прорахувався. Причому в обох випадках. Класова різниця між «Динамо» і «Вільярреалом» виявилася просто непереборною, як між люмпеном і олігархом. І якщо в першому матчі це впадало в очі лише тоді, коли гості володіли м'ячем, бо решта нівелювалася мотивацією і завзяттям господарів, то в другому поєдинку ця різниця була схожа на прірву. 

Getty Images/Global Images Ukraine

Та що там говорити, якщо сам Луческу махнув рукою на результат. «Не дуже-то й хотілося»: саме так можна інтерпретувати й стартовий склад від київського Містера, і особливо його заміни. Чесно кажучи, це було гнітюче по своїй буденності, по своєму спокою видовище. Адже практично всі команди цієї стадії, програвши в перших матчах (за винятком, хіба що, «Янг Бойз»), зуміли дати бій в повторних поєдинках. А загребське «Динамо» і зовсім створило маленький подвиг, відігравши фору в два сухих м'ячі і розбивши хоч і кризовий, але все одно дуже сильний «Тоттенхем». Ви побачили хоча б крихти того, що київське «Динамо» намагалося провернути в такт своїм хорватським одноклубникам? Я теж не побачив. «У цьому році у нас не вийшло, в наступному буде інакше» - ось головний підсумок двох ігор проти «Вільярреала» від Мірчі Луческу. І не причепишся ж, все начебто правильно. Але правильність ця - якась стерильна, пластилінова. З нею грати в чемпіонаті України, а не в єврокубках. Велике цій команді не по плечу.

***

Не по плечу воно виявилося і «Шахтарю». Півфіналіст Ліги Європи, який вижив в групі смерті ЛЧ, приємно здивувавши футбольну Європу своїми молодими даруваннями, у весняній частині сезону був схожий лише на свою тінь. Провал за провалом, а ще відчутна в очах і діях гравців байдужість - часом складалося враження, що підопічні банально «плавлять» Каштру. На мій примітивний погляд, матчі проти «Роми» повинні були врятувати сезон для «Шахтаря». Адже, якщо в чемпіонаті не вдасться стати «золотими», успіх в Лізі Європи міг би певною мірою стати індульгенцією і для тренера, і для деяких його підопічних.

На жаль, такої індульгенції не буде. Та ніякої не буде, взагалі-то. «Хай живе Фонсека: ті, хто йдуть на смерть, вітають тебе»: приблизно за таким сценарієм пройшли стики «Шахтаря» і «Роми». Яка там нафіг принциповість, яке там нахрін бажання довести і покарати. Навпаки: суцільні посмішки та обнімашки. А ще з точки зору гри «Шахтар» виявився до банальності прогнозованим. Фонсека знав, чого очікувати від Каштру. Каштру, схоже, так і не дізнався, чого очікувати від свого попередника і друга. «Тоттенхем» не показав на полі не те що основ футболу, а навіть основ життя» - так відреагував Моурінью на вліт його підопічних на «Максимірі». Мені здається, ці слова міг би вимовити і Каштру. Було б справедливо і правильно.

Але португалець визнав сезон «задовільним», а причиною провалу з «Ромою» назвав «психологічну і фізичну втому». І якщо з першою частиною десь можна погодитися (в сенсі з «задовільно»), то з другою - ні в якому разі. Тому що всі види втоми у «гірників» були після минулого євросезону. Взимку вони добре відпочили, останніми з клубів УПЛ вийшовши з відпустки, перезавантажувалися, зволікали під час турецьких зборів, а в чемпіонаті і Кубку мали лише одного суперника приблизно однакового зросту: звідки втома, пане Луїш Мануел Рібейру? Ви ось говорили перед грою, майже що чистою українською - «Ми віримо, що ви вірите». Ми то і правда вірили, а ось ви і ваші підопічні, схоже, ні...

***

Підсумок закономірний за формою, але страшний за своєю суттю: чотири поразки з чотирьох, різниця забитих/пропущених 1 - 9. І відчуття на «підкірці», що навіть і не намагалися стрибнути вище свого заду. 

Печалька. І безвихідь. Волали в один голос, що можемо втратити пряме місце через сезон в ЛЧ, і ось, догралися. Потрібна була хоча б одна перемога з чотирьох, але «ті, що йдуть на смерть» тупо йшли або прогулятися, або поржати. Отримайте і розпишіться. Через рік в Лізі чемпіонів від нас взагалі може нікого не бути. Такий ось головний підсумок ідолопоклонства і стерильності.

І ось ще що. Тут недавно один колишній діяч, який незабаром стане нинішнім, віщав, що, мовляв, буду займатися своєю командою лише тоді, коли 30 тисяч глядачів будуть регулярно ходити на матчі. А якщо, мовляв, не будуть - гори воно синім полум'ям. Ось він, наш особливий шлях, наша ментальність: починаємо не з фундаменту, а з даху. Тому і маємо. Точніше, нас мають.

Нехай краще відразу все горить синім вогнем...

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nazar Mozol
Нажаль, все правда
mayakovskiy1
Наверное впервые соглашусь с Василенко. Две команды чуть выше среднего показали наше РЕАЛЬНОЕ место
UKRAINE FAN
Динамо вообще как будто забыло выйти на матч даже вспомнить не чего. Один из худших матчей даже при Хацкевичи такого не было. А по шахтеру еще после матча с Маккаби стало все понято . Любой соперник оставит горняков за бортом турнира
mayjumanji
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
olex.mykhailov
"складалося враження, що підопічні банально «плавлять» Каштру" В мене це враження з самого початку сезону вже склалося!
Василь Меленчук
Виліт наших кращих клулів із ЛЄ із 4 поразками за плечами, а ще спортивний арбітражний суд Лозанни (CAS) залишив в силі рішення Контрольно-дисциплінарного комітету УЄФА щодо гри Швейцарія — Україна, а також гра наших львівських клубів за які я уболіваю - це якийсь футбольний треш. Не знаю коли я знову повірю в український футбол. А якщо взяти поведінку та бої наших боксерів, Світоліна чудить останнім часом. За кого вболівати із українських спортсменів, хіба що за наших стрибунок у висоту. Ярослава Могучих та компанія кращі.....
onco-clown
Делаю закидушку такую для размышления:
А что если сезон не так плох?
Динамо в прошлом вообще вылетели из группы ЛЕ, а тут 1/8, притом легионеров толком нет в команде.
Шахтер в группе смерти оставил позади себя Интер, обыграли Реал дважды. Да, на этот раз не полуфинал ЛЕ, но если б более благоприятный жребий, прошли бы условный Олимпиакос и никто бы не ворчал, но не сложилось так к сожалению.
А потеря прямой путевки в ЛЧ - это во многом следствие более ранних сезонов, когда набирали 5.500 и 5.600. Этот же сезон, относительно предыдущего, не слишком прям хуже.
oenergo.com
У Ромы в приоритете национальное первенство, поэтому берегли силы и включались лишь эпизодически.
Орест Орищишин
Футбол в Україні деградує. Рівень футболу Динамо К та Шахтаря - це рівень гри аутсайдерів Примери та Серії А Соромно так безпомічно програвати.
oenergo.com
Ну правда, кого мы сейчас можем назвать из «Ромы» игроками очень серьезного уровня? Джеко да Мхитаряна. Но оба против «горняков» практически не сыграли. Остальные – нам чета.
--------------------------------------------

А первую игру посмотреть лень было. Там даже профан увидел бы превосходство игроков Ромы.
kadaad .
В нищей стране все умирает, вот и футбол туда же.
YOU OK?
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил