Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 березня 2021, 13:26
27835
7

Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Шахтаря

Що цікаво: всі вони до сих пір продовжують активні виступи

| Оновлено 18 березня 2021, 13:26
27835
7
Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Шахтаря
Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Тейшейра

Шахтар в останнє десятиріччя привчив до того, що вміє вчасно і задорого відпускати своїх ключових футболістів. Така політика принесла бюджету «гірників» солідні суми, які частково клуб реінвестує в підписання нових молодих талантів, доводить тих до певного рівня, продає, після чого «карусель» закручується по новій...

Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Динамо

Сьогодні ми пропонуємо згадати сімох найдорожчих проданих Шахтарем футболістів, а також коротко простежити, як склалася їхня доля і кар'єра після від'їзду з України.

7. Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ - 25 млн євро (тут і далі - дані порталу Transfermarkt)

Дмитро Чигринський в ранньому віці опинився в академії Шахтаря, але після її закінчення аж ніяк не відразу пробився в першу команду «гірників». Спершу центральному захиснику потрібне було «стажування» в запорізькому Металурзі, куди донецький клуб відправив Чигринського в оренду. Цією можливістю Дмитро скористався блискуче, і незабаром заслужив від Мірчі Луческу шанс заграти в першій команді Шахтаря, який також не упустив.

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2009 році Шахтар виграв Кубок УЄФА, а Чигринський грав одну з ключових ролей в успіху донецької команди. Його феноменальні довгі передачі і хороший вибір позиції змушували половину футбольної Європи захоплюватися молодим талантом академії «гірників». У підсумку на горизонті з'явилася Барселона, що заплатила 25 мільйонів євро за трансфер Чигринського, якого бачити в Іспанії особисто дуже хотів Хосеп Гвардіола. На жаль, в Іспанії центрбек провів тільки один сезон, не встигнувши як слід вивчити мову, і звикнути до місцевого життя. У Барселоні змінився президент, а тому клуб віддав перевагу поверненню Чигринського в Шахтар за 15 мільйонів євро. Але друге пришестя в стан «гірників» не стало для Дмитра успішним. Його замучили травми, через які за чотири з половиною роки захисник провів в УПЛ лише 37 матчів. У лютому 2015 року Чигринський пішов у Дніпро, де дещо «перезавантажив» свою кар'єру, а влітку наступного року поїхав до Греції, підписавши контракт з тамтешнім клубом АЕК. У стані «двоголових орлів» Чигринський в 2018 році виграв титул чемпіона Греції, і продовжує залишатися досить важливим гравцем першої команди в свої 34 роки. Щоправда, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація, згідно з якою влітку Чигринський може завершити кар'єру, і отримати в АЕКу посаду скаута.

6. Генріх МХІТАРЯН - 27,5 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Вірменський легіонер з'явився в Шахтарі влітку 2010 року. Подейкували, що Мірча Луческу хотів бачити його у своїй команді раніше, але спершу Мхітарян відіграв сезон в УПЛ в рядах донецького Металурга, після чого вже перебрався в стан «гірників». На диво швидко Генріх зумів адаптуватися до гри Шахтаря, налагодивши чудову взаємодію з численними бразильськими легіонерами команди. У підсумку за три сезони Мхітарян виграв з донецькою командою сім трофеїв, а в УПЛ-2012/13 з 25 забитими м'ячами став не тільки кращим бомбардиром ліги, а й встановив новий рекорд результативності.

Після цього Мхітарян виявив бажання поїхати в Європу. Історія його від'їзду була не зовсім гладкою для Шахтаря, але в підсумку «гірникам» вдалося виручити цілком пристойні кошти від трансферу вірменина в дортмундську «Боруссію», яка заплатила 27,5 мільйонів євро. У Німеччині Генріх також провів три сезони, вигравши два Суперкубки Німеччини, і будучи на доброму рахунку в команді, а потім за 42 мільйони євро відбув на Туманний Альбіон - до лав Манчестер Юнайтед. Наступні три роки кар'єри стали непростим випробуванням для Мхітаряна. У стані «червоних дияволів», а потім і в Арсеналі, куди вірменин пішов в обмін на Алексіса Санчеса, у хавбека не було такого статусу, як в Шахтарі або Боруссії. По суті, він опинився у ролі резервіста, миритися з чим не бажав. Це призвело до того, що на початку вересня 2019 року Мхітарян на правах оренди поїхав в Рому, яка через сезон підписала з Генріхом повноцінний контракт, причому в італійський клуб вірменин перейшов вільним агентом. Нині в стані «вовків» Мхітарян один з ключових гравців команди: багато грає, багато забиває, і в цілому, очевидно, знову отримує радість від футболу, що важливо в його 32 роки.

5. Дуглас КОСТА - 30 млн євро

У Шахтар Дуглас Коста перейшов на початку 2010 року з Греміо за 8 мільйонів євро. Цей хавбек став одним з небагатьох бразильців в історії «гірників», яким було потрібно мінімум часу на адаптацію. Практично з перших днів в Україні Дуглас Коста почав демонструвати свої фантастичні навички у поводженні з м'ячем, а ще забивав неймовірні за красою м'ячі. За п'ять з половиною років в Шахтарі Коста виграв 11 трофеїв, яскраво показавши себе на континенті в матчах Ліги чемпіонів і Ліги Європи.

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2015 року з пропозицією про придбання Дугласа Кости на Шахтар вийшла Баварія. У підсумку клуби знайшли взаєморозуміння в цьому питанні, і бразилець відбув до Німеччини в обмін на 30 мільйонів євро. Перший сезон в Мюнхені для Кости вийшов досить непоганим, а в другому він почав рідше потрапляти в стартовий склад. Після виграшу двох чемпіонських титулів з Баварією, влітку 2017-го Дуглас поїхав в оренду із зобов'язанням викупу в Ювентус. В Турині також провів непоганий дебютний сезон, але потім у нього все розладналося. У жовтні минулого року повернувся до Баварії на правах оренди, але влітку мюнхенці навряд чи будуть викуповувати Косту, а тому йому доведеться підшукувати собі новий клуб. Якщо вірити чуткам, то особливих проблем з пошуком нового місця роботи у 30-річного бразильця виникнути не повинно, оскільки в його послугах дуже зацікавлений Лідс Марсело Б'єлси.

4. ВІЛЛІАН - 35 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Вілліан є, мабуть, одним з найталановитіших бразильців, які коли-небудь переходили в Шахтар. В юному віці в Корінтіансі цей хавбек проявив себе дуже добре, чим змусив «гірників» влітку 2007 року викласти фантастичні на той момент для українського ринку 14 мільйонів євро на його придбання. Молодому вінгеру в Шахтарі довіряли, і він зумів відповісти взаємністю, почавши незабаром демонструвати гру високого рівня. Фінти, швидкість і поставлений удар - це ті якості, які давали зрозуміти: скоро Вілліан відправиться на підвищення. Однак відпускати свого лідера в Шахтарі не поспішали, незважаючи на бажання того змінити обстановку. Непроста ситуація, що виникла навколо цього моменту, вирішилася досить нетривіально - в січні 2013 року російський Анжі активував опцію викупу контракту Вілліана у «гірників» за 35 мільйонів євро, і бразилець відбув до РПЛ.

Втім, незабаром в Анжі почалися складнощі, пов'язані з проблемами його тодішнього власника, а тому вже влітку 2013 року Вілліан все за ті ж 35 мільйонів євро поїхав в Челсі, де відіграв наступні сім років. З «синіми» бразилець двічі ставав чемпіоном АПЛ, вигравав Кубок Англії та Кубок ліги, а ще ставав володарем головного трофею Ліги Європи. Влітку 2020 року після закінчення терміну контракту з Челсі, Вілліан вирішив прийняти пропозицію Арсеналу, підписавши з «канонірами» трирічну угоду. Нині 32-річний вінгер досить активно залучається до ігор Арсеналу, але його виступи викликають чимало нарікань з боку фахівців і вболівальників, а тому велике питання, чи зуміє Вілліан відпрацювати свій контракт з «канонірами» до кінця, або йому доведеться підшукувати собі новий клуб вже в найближчому майбутньому.

3. ФЕРНАНДІНЬО - 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Фернандіньо переїжджав в Шахтар з Атлетіко Паранаенсе вже далеким літом 2005 року. Тоді за цього центрального півзахисника «гірники» заплатили близько 8 мільйонів євро, але аж ніяк не відразу Фернандіньо вдалося стати беззаперечно основним в Шахтарі. Після декількох сезонів адаптації бразилець вийшов на фантастичний рівень, забивши в чемпіонаті-2007/08 11 м'ячів в 29 поєдинках. По суті, в той момент Фернандіньо і замінив співвітчизника Франселіно Матузалема, що втік з Донецька та мав феноменальний талант, але, за спогадами багатьох «гірників» того часу, часто порушував спортивний режим.

У Шахтарі Фернандіньо пережив багато: і радості перемог (в тому числі в Кубку УЄФА-2009), і складності поразок, і навіть важку травму, отриману восени 2010 року в поєдинку проти Оболоні, після якої багато хто з фахівців відкрито ставив хрест на кар'єрі бразильця. Але той повернувся в футбол, і влітку 2013 року переїхав до Манчестера Сіті за 40 мільйонів євро. У стані «городян» бразилець досить швидко став основним гравцем, і залишається таким понині, незважаючи на 35-річний вік. Кілька останніх років в ЗМІ раз у раз з'являються плітки про швидкий від'їзд Фернандіньо, але рівень його професіоналізму, і бездоганна робота, буквально змушують керівництво і Хосепа Гвардіолу кожен раз пропонувати бразильцеві новий контракт. Нинішня угода закінчується в кінці червня, і можливо, стане останньою для Ферни в Манчестер Сіті, але у нього, за чутками, вже є варіанти не тільки з поверненням до Бразилії, але й з тим, щоб завершити кар'єру і стати одним з асистентів головного тренера «городян», хоча остання інформація згодом і була спростована одним з видань.

2. Алекс ТЕЙШЕЙРА - 50 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Тейшейра прийшов у Шахтар на початку 2010 року з Васко да Гама за 6 мільйонів євро. Однак, на відміну від Дугласа Кости, який також поповнив ряди «гірників» в те трансферне вікно, Алексу потрібно було значно більше часу на адаптацію. У якийсь момент деякі фахівці і вболівальники навіть засумнівалися в райдужних перспективах цього виконавця в Шахтарі, але після продажу Генріха Мхітаряна в дортмундську Боруссію саме Тейшейра став заміною вірменина. Наступні два з половиною сезони стали для бразильця кращими в Україні. У першій частині сезону-2015/16 Алекс й зовсім забив у ворота суперників по УПЛ 22 м'ячі в 15 поєдинках, і був неймовірно близьким до того, щоб побити нещодавно встановлений Мхітаряном рекорд, але взимку покинув Шахтар.

Досить несподівано Тейшейра з України відбув не в Європу, а в Азію. Китайський Цзянсу Сунін в лютому 2016-го погодився заплатити витребувані керівництвом Шахтаря 50 мільйонів євро, а сам бразилець не став відмовлятися від можливості заробити фантастичні гроші в Піднебесній. У підсумку в Китаї Тейшейра провів п'ять років, до кінця відпрацювавши спочатку укладений контракт, і в останній сезон нарешті завоював титул чемпіона країни. На початку нинішнього року Алекс отримав статус вільного агента. Подейкували, що він може повернутися в Цзянсу Сунін, але цей клуб в кінці лютого через відмову інвесторів продовжувати фінансування був розформований. Також не відбувся і анонсований багатьма іноземними ЗМІ трансфер Тейшейри в саудівський Аль-Хіляль. Тому поки 31-річний Тейшейра продовжує залишатися без клубу, перебираючи різноманітні варіанти.

1. ФРЕД - 59 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

У Шахтар Фред перейшов з Інтернасьонала влітку 2013 року. За його трансфер «гірники» заплатили 15 мільйонів євро, адже хавбек шанувався одним з найбільш перспективних молодих виконавців на бразильському ринку в той час. Досить швидко Фреду вдалося стати своїм в Україні. Він демонстрував приголомшливий обсяг роботи на полі, а також відмінну якість боротьби за м'яч, не дивлячись на свою аж ніяк не видатну антропометрію. З приходом на тренерський місток «гірників» Паулу Фонсеки Фред перетворився на ключового гравця команди, звернувши на себе погляди грандів європейського футболу.

Влітку 2018 року Фред за 59 мільйонів євро перейшов до Манчестер Юнайтед. Спершу говорили, що бачити бразильця серед своїх підопічних хоче Хосеп Гвардіола, але в підсумку «червоні дияволи» випередили земляків з Сіті, хоча у Жозе Моуріньо Фред довгий час не міг намацати свою гру. У ЗМІ навіть потрапляли плітки про те, що сам португалець не дуже-то й хотів бачити бразильського хавбека в своїй команді, погодившись на трансфер від безвиході. Втім, після приходу на тренерський пост в Юнайтед Уле Гуннара Сульшера, Фред зумів вийти на новий рівень і довести, що є на Олд Траффорд вельми корисним гравцем. Нині бразильцеві 28 років, і в європейському футболі він, ймовірно, проведе ще як мінімум три-чотири сезони. Чи буде це в Манчестер Юнайтед? Подивимося.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(179)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках
Футбол | 19 квітня 2024, 10:54 12
Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках

А англійські команди вперше з 2015 року не пробилися до півфіналів Ліги чемпіонів та Ліги Європи

Лідер програв. Інгулець обіграв Карпати і скоротив відставання
Футбол | 19 квітня 2024, 15:16 0
Лідер програв. Інгулець обіграв Карпати і скоротив відставання

Завершились 2 матчі Першої ліги

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Мені, як вболівальнику Динамо, сумно дивитися на такі цифри.
Футбол в квадрате
Ну почти все перечисленные, заиграли на высоком уровне! Хорошая реклама для Шахтера, плюс приличное пополнение бюджета...
Виталий Островой
Среди всех фамилий только одна украинская - Чигринский. К этому списку можно было бы добавить и Ракицкого. За сколько его продали, кто помнит?
ivtbox
Адріану тра було додати.
YOU OK?
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил