Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 14 березня 2021, 20:04
5129
2

Бразильські бомбардири. Які перспективи 7 найкращих голеадорів Серії А

Основна інформація про голеадорів заокеанської ліги, увагу якій приділяють у всьому світі

| Оновлено 14 березня 2021, 20:04
5129
2
Бразильські бомбардири. Які перспективи 7 найкращих голеадорів Серії А
Getty Images/Global Images Ukraine. Маріньо

В кінці лютого завершився 64-й розіграш бразильської Серії А. На фініші шанувальників цього чемпіонату чекала абсолютно приголомшлива розв'язка, коли «Фламенго», що лідирував перед заключним туром, на виїзді поступився «Сан-Паулу» (1:2), однак обійти «стерв'ятників» так і не вдалося «Інтернасьоналу», який на своєму полі скатав драматичну нульову нічию проти «Корінтіанса». У підсумку «Фламенго» здобув свій сьомий в історії титул чемпіона Бразилії, попутно ще й захистивши звання найсильнішої команди країни, оскільки в 2019 році Серію А також виграли «стерв'ятники».

Але сьогодні ми не будемо говорити про командні баталії, а пропонуємо зосередитися на індивідуальних показниках. Якщо ще точніше, то на сімці найкращих бомбардирів розіграшу, що завершився, а також їхніх перспективах: хто, найімовірніше, залишиться в Бразилії, а хто, можливо, незабаром почне колотити м'ячі пачками в одному з європейських чемпіонатів?

7. Дієго СОУЗА - 13 голів

Клуб: «Греміо»
Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Дієго Соуза

Цей нападник, що здатен також зіграти центрального атакувального півзахисника, досить добре відомий в Україні завдяки своїм виступам у складі «Металіста». У стан харківського клубу Дієго Соуза перейшов з «Крузейро» за 6,5 мільйонів євро влітку 2013 року, але вже через рік повернувся назад до Бразилії - спершу на правах оренди, а потім і на постійній основі.

У січні 2020 року Дієго Соуза перейшов на правах вільного агента з «Сан-Паулу» в «Греміо», і зумів стати в нагоді у своїй новій команді. У 25 матчах досвідчений форвард відзначився 13 забитими м'ячами, ставши кращим бомбардиром «мушкетерів», які фінішували на шостому місці, заробивши путівку в кваліфікацію Кубка Лібертадорес.

Контракт Дієго Соузи з «Греміо» був продовжений в кінці минулого року ще на один сезон, а тому форвард, ймовірно, продовжить виступати в стані «мушкетерів». Влітку йому виповниться 36, що з високою часткою ймовірності говорить про те, що сезон в Серії А-2021 стане останнім для Соузи на такому високому рівні. Втім, вік поки не заважає Дієго демонструвати пристойну результативність - 13 голів в 2020-му за «Греміо», 7 - в 2019-му за «Ботафого», 12 - в 2018-му за «Сан-Паулу» і 11 - в 2017-му за «Спорт Ресіфі».

6. Херман КАНО - 14 голів

Клуб: «Васко да Гама»
Вік: 33 роки
Громадянство: Аргентина

Getty Images/Global Images Ukraine. Херман Кано

До минулого року цей аргентинський нападник ніколи не грав у чемпіонаті Бразилії. Він виступав у Аргентині, Парагваї, Мексиці, але особливо успішним був у Колумбії, де забив 101 м'яч в 140 поєдинках за «Індепенд'єнте» з Медельїна. На початку січня 2020-го Кано на правах вільного агента перейшов в «Васко да Гама», де зумів в 34 матчах забити 14 голів, що становить більше третини від загальнокомандного показника в 37 забитих м'ячів.

Втім, зусиль і старанності Хермана не вистачило, щоб «Васко да Гама» зберіг прописку в елітарному дивізіоні. Клуб з Ріо-де-Жанейро, що переживає не найкращі часи в останні роки, спікірував в Серію Б, а майбутнє самого Кано поки бачиться невизначеним. Контракт 33-річного форварда з «Васко да Гама» розрахований до кінця нинішнього року, але чи захоче Херман грати в Серії Б - питання, відповідь на яке покаже найближче майбутнє.

Очевидно, що в Європу Кано навряд чи перебереться (не той вік, та й він ніколи раніше не грав на Старому континенті, щоб зараз починати процес адаптації), а ось в Південній Америці у нього варіантів вистачає. Подейкують, що нині Херман посварився з босами «Васко да Гама» через те, що ті не виконали взяті на себе раніше фінансові зобов'язання. Це може посприяти відходу Кано з «Васко да Гама», але з великою часткою ймовірності форвард залишиться в Бразилії. Нині інтерес до аргентинця, за чутками, виявляють «Греміо», «Корінтіанс» та «Атлетіко Мінейро».

5. Габріел БАРБОЗА - 14 голів

Клуб: «Фламенго»
Вік: 24 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Габріел Барбоза

Цей нападник прекрасно відомий в Європі, тому як влітку 2016 року міланський «Інтер» заплатив «Сантосу» за молодого на той момент Барбозу майже 30 мільйонів євро. Однак перебування в Італії стало для Габріела справжнім жахом, так само як невдало склалася і піврічна оренда в «Бенфіці». Тому в січні 2018 року «Інтер» відправив Барбозу в оренду в «Сантос», а через рік - у «Фламенго».

На початку 2020 року «Фламенго», будучи в статусі чемпіона Бразилії, викупив контракт Барбози у «Інтера» за дуже солідні за тамтешніми мірками 17,5 мільйонів євро. Все тому, що в 2019 році Габріел чудово проявив себе в чемпіонаті, забивши 25 голів в 29 матчах і беззаперечно ставши кращим голеадором Серії А. У 2020-му Барбоза забив майже вдвічі менше (14 голів в 25 матчах), але продовжував залишатися важливим гравцем для «стерв'ятників», з якими у нього чинний контракт до кінця 2024 року.

Непросто передбачити, як складеться найближче майбутнє Габріела, але поки, мабуть, сам він не сильно хоче знову покидати Бразилію заради Європи. Відверто кажучи, хороших варіантів в січні у Барбози на Старому континенті і не було, а тому перспектива залишитися у «Фламенго» нині не видається для цього гравця невдачею. Швидше навпаки, після півтора років забуття і постійної критики в Європі, нині кар'єра Габріела переживає справжній ренесанс.

4. Тіаго ГАЛЬЯРДО - 17 голів

Клуб: «Інтернасьонал»
Вік: 31 рік
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Тіаго Гальярдо

У Європі про Тіаго Гальярдо знають одиниці, але в Бразилії він є досить відомим виконавцем, який вийти на пік кар'єри зумів вже в зрілому віці. У Серії А-2019 форвард добре зарекомендував себе в «Сеарі», де забив 12 голів в 34 матчах, і заслужив запрошення від «Інтернасьонала».

У стані «колорадос» Гальярдо був ключовим форвардом в минулому сезоні, забивши 17 м'ячів в 29 поєдинках. Це стало абсолютно кращим показником в команді, яка до останнього сподівалася завоювати чемпіонство, але випустила його з рук буквально в останньому турі. В середині липня Тіаго відсвяткує свій 32-й день народження, але до кінця 2022 року його контракт належить «Інтернасьоналу», боси якого пов'язують з форвардом певні надії в майбутньому.

Втім, на початку лютого Гальярдо був досить близький до відходу з «Інтера». Боси «колорадос» прийняли пропозицію саудівського «Аль-Хіляля» щодо шестимісячної оренди форварда із зобов'язанням подальшого викупу. Але в установлений термін араби не внесли необхідну суму для забезпечення угоди, і вона провалилася. Сам Гальярдо не виказував якогось невдоволення з цього приводу і, здається, готовий продовжити кар'єру в «Інтернасьоналі».

3. МАРІНЬО - 17 голів

Клуб: «Сантос»
Вік: 30 років
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Маріньо завдає удару

Ще один футболіст, який добре відомий в Бразилії і практично невідомий за її межами. За всю свою кар'єру Маріньо лише одного разу залишав рідну країну - в січні 2017 року він за 5 мільйонів євро перейшов з «Віторії» в китайський «Чанчунь Ятай», де встиг півтора роки пограти пліч-о-пліч з Одіном Ігало, а потім за 2,15 мільйони євро повернувся до Бразилії, будучи викупленим «Греміо».

З травня 2019 року Маріньо виступає в «Сантосі». Переважно він грає правого вінгера, хоча може за необхідності закрити і протилежний фланг. Минулий сезон однозначно видався для Маріньо найкращим в кар'єрі. Він забив 17 м'ячів в 27 матчах бразильської Серії А, істотно поліпшивши свій індивідуальний рекорд, який раніше дорівнював 12 голам у 27 матчах за «Віторію» в сезоні-2016.

Контракт Маріньо з «Сантосом» розрахований до кінця 2022 року. На даний момент вінгер відновлюється від коронавірусу, й планує допомогти «рибам» пробитися в основну сітку Кубка Лібертадорес через два раунди кваліфікації, які необхідно буде подолати «Сантосу».

2. КЛАУДІНЬО - 18 голів

Клуб: «Ред Булл Брагантіно»
Вік: 24 роки
Громадянство: Бразилія

Getty Images/Global Images Ukraine. Клаудіньо

24-річний вихованець академій «Сантоса» і «Корінтіанса» Клаудіньо здатний зіграти як на вістрі атаки, так і під нападником, або на будь-якому з флангів. Найчастіше в «Ред Булл Брагантіно» його використовували в сезоні-2020 в якості висунутого форварда, і він сповна відплатив тренерам за довіру. У 35 матчах Клаудіньо забив 18 голів, хоча ще в минулому сезоні грав з командою в Серії Б, де відзначився 10 забитими м'ячами в 34 поєдинках.

На прогрес Клаудіньо звернули увагу і аналітики Transfermarkt, які стрімко збільшили оціночну вартість цього гравця. Якщо минулої осені вона становила менше одного мільйона євро, то нині дорівнює вже 8,5 мільйонам. Більш того, є великі сумніви, що досить стабільний у фінансовому плані «Ред Булл Брагантіно» погодиться відпустити свого гравця за таку суму, а не запросить в кілька разів більше.

У січні нинішнього року Клаудіньо встиг продовжити контракт зі своїм клубом до кінця 2024-го. За даними бразильської преси, у керівництва «Ред Булл Брагантіно» є прагнення не відпускати гравця в інші команди з національного чемпіонату, а за необхідності здійснення продажу провести угоду з європейським клубом. В кінці лютого повідомлялося, що «Аякс», «Рома» та «Лейпциг» ведуть серйозні переговори з «Ред Булл Брагантіно», причому німецький клуб не є фаворитом, незважаючи на приналежність до однієї материнської компанії. Поки ж Клаудіньо грає за свою нинішню команду в Лізі Пауліста, а ось що чекає його влітку – це одна з головних інтриг трансферного ринку в Бразилії.

1. ЛУСІАНО - 18 голів

Клуб: «Сан-Паулу»
Вік: 27 років
Громадянство: Бразилія


ФК Сан-Паулу

У 23 роки цей форвард перебрався з «Корінтіанса» в Європу. Його орендував на один сезон «Леганес», але в Ла Лізі бразилець не зумів відразу почати виблискувати, та ще й не в найсильнішій команді. У 25 матчах (11 - в основі) Лусіано відзначився 4 голами, а через рік «Леганес» продовжив оренду легіонера із зобов'язанням викупу, щоб незабаром віддати того в суборенду «Панатінаїкосу». Але в Греції Лусіано ще більше захандрив, а тому «Леганес» змушений був відправити бразильця в оренду на батьківщину - в «Флуміненсе».

Влітку 2019 року «Леганес» продав Лусіано в «Греміо» за 1 мільйон євро, але той забив у сезоні лише 5 голів в 19 матчах Серії А, а тому через рік «мушкетери» погодилися відпустити гравця вільним агентом в «Сан-Паулу». А ось у стані «триколірних» Лусіано несподівано розцвів - 18 голів в 31 матчі, причому лише двічі гравцеві вдавалися дублі, а ще в 14 матчах він йшов з поля з одним забитим м'ячем в активі.

Контракт Лусіано з «Сан-Паулу» розрахований до кінця 2022 року. У лютому бразильські ЗМІ рапортували про те, що послугами 27-річного гравця цікавляться клуби з Близького Сходу, Китаю та Європи, але до реальних пропозицій поки справа не дійшла. Новоспечений головний тренер «Сан-Паулу» Ернан Креспо хотів би, щоб Лусіано залишився серед його підопічних і на майбутній сезон, але не найкраще фінансове становище клубу може призвести до того, що форвард буде проданий, якщо по ньому прийде реальна пропозиція. Подейкують, що задирати суму «триколірні» не збираються, і цілком готові відпустити свого найкращого бомбардира минулого чемпіонату за 3-5 мільйонів євро. Але чи запропонує їх хтось за форварда, який лише в 27 років видав по-справжньому добротний сезон в бразильській Серії А?..

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 18:50 0
Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини

Місце у воротах Луніна може зайняти Куртуа

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
igor_986
Короче нету в Бразилии розсыпи нападающих
dd dent
Оч занимательно, но для чего сия заметка здесь?