Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 березня 2021, 06:30
26950
16

Історія Харві Есайаса: обдурив футбол, щоб побути в Реалі та Мілані

Хтось назве його пройдисвітом, але знайдуться й ті, хто вважатиме пестунчиком долі...

| Оновлено 16 березня 2021, 06:30
26950
16
Історія Харві Есайаса: обдурив футбол, щоб побути в Реалі та Мілані

Кажуть, що міцна чоловіча дружба цінніша за всі гроші на світі. Напевно це твердження прямо зараз викличе скепсис у багатьох читачів, однак порада автора - наберіться терпіння, вивчіть даний текст до кінця, а вже потім робіть повноцінні висновки і міркуйте про те, хто тут правий, а хто - ні.

Харві Есайас - футболіст, про існування якого не знають 99,99% посвячених уболівальників, не кажучи вже про тих, хто «грою мільйонів» цікавиться на рівні: «А який там рахунок?» Народившись в 1974 році в Амстердамі в сім'ї емігрантів з Суринаму, Есайас з дитинства мріяв стати футболістом. Батьки не заважали бажанню хлопчака, і віддали того займатися у відповідну школу, а до 17 років Харві за рівнем та якістю гри доріс до академії «Аякса», звідки і отримав запрошення.

На жаль, незабаром в амстердамському гранді прийняли рішення про відсутність доцільності тримати Есайаса в системі надалі, а тому молодий футболіст, який діяв на позиції флангового захисника, змушений був поїхати до Бельгії, де продовжив кар'єру в молодіжній команді «Андерлехта». Не минуло й року, як Есайас повернувся в Нідерланди, підписавши перший професійний контракт в своїй кар'єрі. Таку пропозицію Харві зробив «Фейєнорд», причому дебютувати в чемпіонаті Есайасу випало в принциповому для молодого футболіста поєдинку проти «Аякса».

Вочевидь, тодішній наставник роттердамців Вім ван Ханегем чітко зрозумів, наскільки вмотивованим буде 19-річний Есайас, раз довірив беку місце на полі в такому важливому матчі. Харві тренера не підвів - він на 18-й хвилині забив гол, зробивши рахунок 2:0 на користь «Фейєнорда», і в принципі робив все, щоб роттердамці поїхали з Амстердама з перемогою, але в кінцівці Ярі Літманен все ж врятував «Аякс» від поразки - 2:2.

Getty Images/Global Images Ukraine. 1993 рік. Харві Есайас у «Фейєнорді» (третій праворуч у верхньому ряду)

Після яскравого старту, Есайас провів ще 4 поєдинки в чемпіонаті до кінця сезону, і в цілому отримував досить позитивні відгуки про свою гру. Здавалося б, попереду у хлопчини прекрасне майбутнє, але стати постійним гравцем першої команди Харві в «Фейєнорді» так і не вдалося. За три сезони в Роттердамі Есайас провів лише 9 матчів, після чого був змушений шукати інші можливості для розвитку кар'єри.

Есайас пішов на пониження. Спочатку в його кар'єрі з'явився «Гронінген», але заграти там Харві також не вдалося (ті ж 9 матчів, але вже за один сезон), а тому влітку 1997-го етнічний суринамець опинився у «Камбуурі». Нажаль, але в клубі з міста Леуварден, який на той момент грав у другому дивізіоні нідерландського футболу, за рік Есайас і зовсім не провів жодного матчу. Хлопець був у розпачі, а тому в липні 1998 року погодився перейти в «Дордрехт», що також грав у другій нідерландській лізі, уклавши з цим клубом короткостроковий контракт. За «баранячі голови» (прізвисько «Дордрехту») Харві провів 7 поєдинків і відзначився 1 асистом, але по завершенні першої частини сезону контракт із захисником продовжений не був...

У січні 1999 року колись перспективний вихованець академії «Аякса» Харві Есайас виявився нікому непотрібним. Саме тоді захисник вперше задумався про відхід з футболу, але доля мала на цей рахунок інші плани. Есайас підтримував тісні дружні відносини з іншим етнічним суринамцем Кларенсом Зеєдорфом, з яким познайомився ще в структурі «Аякса» на юнацькому рівні. Хавбек в той час грав за «Реал», і зумів переконати керівництво мадридського клубу запросити Есайаса в стан «бланкос». Контракт був підписаний, але Харві грав виключно за «Кастілью» - дубль «Реала».

Вже через рік «Реал» продав Зеєдорфа в «Інтер», а Есайасу вдалося добути в Мадриді після від'їзду свого покровителя лише до кінцівки сезону. Влітку 2000-го Харві пішов в «Самору», де провів за рік 20 матчів, а потім знову виявився незатребуваним на ринку вільних агентів...

У цей момент Есайас остаточно втомився боротися з вітряними млинами, прийнявши рішення спробувати себе поза футболом. Він працював у цирку, придорожньому кафе, де спершу мив посуд, а потім дослужився до офіціанта, розносячи замовлення відвідувачам. Подейкували навіть, що Есайас, який неабияк набрав вагу, брав участь в нелегальних боях без правил, на яких і зумів трошки «піднятися» з фінансової точки зору. Це дозволило Харві придбати антикварну крамницю і приміщення, в якому у вихідні крутили дискотеку, але в цілому Есайас брався за будь-яку роботу, здатну поповнити його бюджет і дозволити жити на більш-менш пристойному рівні.

Минуло три роки. Есайас вже забув, як виглядає футбольний м'яч, як раптом в одній з телефонних розмов з Зеєдорфом, з яким Харві невпинно підтримував зв'язок, сталося те, що допомогло екс-гравцю «Фейєноорда» повернутися в футбол. Причому відразу в футбол топ-рівня! Есайас в задушевній бесіді з другом проговорився - мовляв, живу непогано, але не так, як ви там, у футболі. Зеєдорф, недовго думаючи, відповів товаришеві: «Так ти хочеш повернутися в футбол? Може, замовити про тебе слівце в «Мілані»?» Харві був на сьомому небі від щастя!

Twitter. 2015 рік. Зліва направо: Харві Есайас, Кларенс Зеєдорф і Едгар Давідс

Зеєдорфу вдалося переконати Карло Анчелотті дати шанс захиснику, доступному на вільному трансфері. Есайас прибув на тренувальну базу «россонері» в Міланелло, і буквально шокував лікарів та тренерський штаб - Харві важив понад 100 кілограмів! Анчелотті, не дивлячись на всю повагу до Зеєдорфа, засумнівався в доцільності угоди, але Есайас пообіцяв тренеру, що за короткий термін зможе привести себе у форму. По закінченні трьох місяців Харві дійсно скинув близько 15 кілограмів, а «Мілан» запропонував захиснику контракт до кінця сезону.

Важливо, що приводив себе у форму Есайас виключно за свої гроші - «Мілан» дозволяв захиснику користуватися всіма умовами тренувальної бази, але не платив бажаючому повернутися в футбол бідоласі ні копійки. Подейкували, що фінансово Харві здорово підтримав все той же Зеєдорф, для якого бачити щасливим друга означало куди дорожче, ніж покласти на депозитний рахунок чергову пачку доларів.

Старанність і працездатність Есайаса допомогли йому здобути прихильність Анчелотті. Карло почав зрідка включати нідерландського захисника в заявку на матчі, а 12 січня 2005 року випустив того на заміну в матчі-відповіді кубкового протистояння з «Палермо». 14 хвилин Харві вистачило, щоб створити прекрасний шанс забити для Йон-Даля Томассона, який після якісного прострілу від бека ткнув м'яч прямо у воротаря команди-суперниці.

У травні 2005-го Харві Есайас у складі делегації «Мілана» відправився до Стамбула на фінальний матч Ліги чемпіонів проти «Ліверпуля», якому судилося увійти в історію. Прогнозовано нідерландський бек не увійшов до заявки на гру, розташувавшись на трибунах, але й це було для Харві втіленням казки - фактично він обдурив футбол, адже дістався до самої його вершини, не володіючи яскравим талантом і здібностями, а просто маючи гарного і чуйного друга, готового на все заради товариша.

Влітку 2005 року Есайас покинув «Мілан», але ще якийсь час «поварився» у футболі, провівши сезон в «Леньяно» та півроку в «Лекко». На початку 2007-го Харві вдруге прийняв рішення завершити кар'єру футболіста, яке вже виявилося безповоротним. Очевидно, що якби не Зеєдорф, то життя Харві Есайаса могло скластися інакше, причому, повертаючись до матеріальної сторони питання, далеко не факт, що на своїх «вільних хлібах» захисник зумів би заробити більше, ніж після повернення у футбол. Після цього ви до сих пір впевнені, що гроші можуть означати більше, ніж справжня чоловіча дружба?.. Зрештою, остання, як показують різні приклади, і дає можливість багатьом пристойно заробити, або просто отримати.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(208)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 04:39 3
«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі

Даніель Коллінс у двох сетах розгромила Катерину Александрову у півфіналі змагань

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bolela11111
Интересная история. Попал парень высоко по блату (Точно не пронаших?). Пас на видео шикарень, но детали почему нигде не сыгрался не раскрыты. Зеедорф 5+
Igor Krasnenko
У нас так вся країна працює, кум, брат, сват,. сімейний подряд
Алекс Морган
Супер стаття! Цікаво було б почути про когось таку історію з УПЛ! можу дати підказку Коваленко
andeka1968
Це просто фантастика! Молодець, хлопець, а Зеэдорф показав, що таке справжня дружба.
SportsMan
Аж интересно, как Зеедорфу удалось убедить Анчелотти насчет 30-летнего 100-килограммового 3 года не игравшего Эсайаса? Он волшебник? Гипнотизер? Или шантажировал, типа не возьмете, я тоже уйду?
Петя Рудик
Дай Бог усім таких друзів
El_Maestro
Крутая статья! Согласен, что в наше время ценнее денег, только ДРУЖБА!!!
P.S. Знаю, что в 70-е одни пацаны из Питера на секцию дзюдо ходили, так те ребята вообще далеко пошли)
jetcrow
На самом деле, человек который обманул футбол это Алиев. Как мог такой талантливый рэпер дважды стать чемпионом страны?
umnuy2
У нас тоже начиная с детских школ талант не главное
Ukraine
Ну якщо відверто, то в нас таких повно....
Кум, зять, ...
Починаючи з Бєсєдіна завершуючи Алієвим
JohnNeuman
Вот оно - уг
SportsMan
Из этой истории два вывода:
1. У селекционеров Аякса таланта в своей профессии, похоже, еще меньше, чем у Эсайаса в футболе. В 17 лет еще не было дружбы с Зеедорфом, так за какие заслуги Эсайас попал в академию Аякса? Был талант и вдруг исчез? Или селекционеры просто косоглазые?
2. В футболе таки дурные деньги и платятся кому попало. Можешь быть полным бревном, но если удалось каким-то способом пролезть в клуб, будешь получать такую зарплату, о которой большинство людей и не мечтали. При этом сам ты эту зарплату абсолютно не заслуживаешь. Когда уже футболистам будут платить в соответствии с личными достижениями, а не тем больше, чем лучший клуб тебя содержит?
Tеllur
На чертей он нам надо?