Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 07 березня 2021, 06:16
8075
5

П'ять гравців Барселони, які мають мало ігрової практики у Кумана

Мабуть, в інших командах вони б могли бути на провідних ролях...

| Оновлено 07 березня 2021, 06:16
8075
5
П'ять гравців Барселони, які мають мало ігрової практики у Кумана
Getty Images/Global Images Ukraine. Рональд Куман

Барселона - це один із грандів сучасного європейського футболу, від якого завжди чекають виключно найвищих результатів. Нинішній сезон складається не найкращим чином для каталонців, що проявляється не тільки в проблемних результатах в чемпіонаті і Лізі чемпіонів (чого варті лише домашні 1:4 в першому матчі 1/8 фіналу турніру від ПСЖ), але й в ситуації навколо колишньої адміністрації клубу, справами якої нині активно займаються слідчі органи...

Втім, Рональда Кумана жоден з цих факторів не може убезпечити від відставки в кінці сезону за незадовільні спортивні результати. Нідерландський фахівець в цілому має непоганий з кадрової точки зору склад команди, щоб вміло варіювати їм, вибираючи потрібних футболістів під ті чи інші тактичні задумки, а також даючи відпочити лідерам, коли зробити так дозволяє ситуація.

Цікаво, що навіть широка ротація, якою нині користуються практично всі тренери топ-команд Європи через нестабільну ситуацію навколо коронавірусу, не дає належної кількості ігрового часу частині гравців Барселони. Сьогодні пропонуємо виділити тих, хто в стані «блаугранас» незбагненно мало виходить на поле під керівництвом Рональда Кумана.

НЕТУ

Getty Images/Global Images Ukraine

Бути запасним воротарем в топ-клубі Європи - сама по собі справа невдячна, тому що розраховувати на велику кількість ігрової практики доводиться навряд чи. З урахуванням того, що нині безальтернативним стражем воріт Барселони є німець Марк-Андре тер Штеген, який прекрасно себе проявляє, у Нету з самого початку було не так вже й багато шансів закріпитися в основі каталонської команди. Однак 3 матчі в Лізі чемпіонів, 2 - в Кубку Іспанії і 6 - в Ла Лізі не бачаться тієї цифрою, на яку заслуговує вельми якісний бразильський воротар.

Нині Нету лише 31 рік, і цілком зрозуміло, чому в січневе трансферне вікно кіпер дуже хотів змінити прописку. У послугах бразильця був зацікавлений Арсенал, але в підсумку перебратися в Лондон кіперу так і не вдалося. Буквально в останній момент Куман і боси Барселони передумали відпускати Нету, а головний тренер дуже цікаво прокоментував це рішення для преси: «Це правда, що його представник просив клуб про трансфер, і ми сказали ні, тому що Нету для нас важливий воротар, і ми хочемо, щоб на кожній позиції у нас зберігався якісний резерв».

Зрозуміти бажання тренера нескладно, адже в разі пошкодження або ще якихось проблем з тер Штегеном, знайти практично рівноцінного змінника для німця - завдання надскладне, однак і бажання Нету не виглядає якимось нелогічним. Після двох відмінних сезонів у Валенсії, ось уже другий рік в Барселоні воротар лише просиджує штани на лаві запасних, ловлячи дежавю - колись щось подібне з Нету вже траплялося, після трансферу з Фіорентини в Ювентус...

Рікі ПУЧ

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодий вихованець академії Барселони Рікі Пуч, який в 21 рік встиг назбирати безліч позитивних відгуків про ступінь свого таланту, в минулому сезоні більш-менш активно підпускався до ігор за першу команду попередником Рональда Кумана Кіке Сетьєном. Але зараз ситуація йде таким чином, що Пучу потрібно замислитися над питанням пошуку нової команди, щоб не тільки не застигнути в розвитку в Барселоні, а й зовсім не пустити під укіс кар'єру, особливо якщо в команді на наступний сезон залишиться Куман.

В середині грудня минулого року ряд іспанських видань повідомив, що Куман на одному з тренувань перед всією командою звинуватив Пуча в «стукацтві». Нібито нідерландський фахівець заявив хавбеку наступне: «Я знаю, що це ти зливаєш інформацію про нас пресі». У ЗМІ якраз з'явилися дані про те, що деякі гравці Барселони незадоволені награванням Куманом тактичної схеми, яку вони вважають непридатною для гри «блаугранас», а також такою, що вносить тактичний дисбаланс в дії команди.

Варто відзначити, що в нинішньому календарному році ситуація для Пуча ніби як трохи покращилася - в лютому він навіть двічі з’являвся в основі Барселони на матчі Ла Ліги, а всього має на рахунку 7 матчів за каталонців в чемпіонаті. Однак поки в активі Рікі тільки 182 хвилини на полі, хоча в минулому сезоні він провів 507 хвилин, так що говорити про будь-який прогрес навряд чи доводиться, але ж Пуча називали «новим Іньєстою»...

Матеус ФЕРНАНДЕС

Минулого літа Барселона заплатила 7 мільйонів євро Палмейрасу за викуп трансферних прав на центрального півзахисника Матеуса Фернандеса, який в Бразилії вважався вельми перспективним. Однак з тих пір 22-річний футболіст ніяк не може навіть дебютувати за «блаугранас» в Ла Лізі, провівши лише один офіційний поєдинок за першу команду каталонців в Лізі чемпіонів - 17 хвилин у виїзному поєдинку проти київського Динамо, який завершився легкою перемогою підопічних Кумана (4:0).

З урахуванням того, що ставку на Фернандеса Куман робити не збирається, виникає резонне питання в доцільності його літнього підписання, однак відповідь на нього може дати лише керівництво, яке краще розуміє логіку прийняття такого рішення. Сам хавбек навіть висловлював готовність тимчасово пограти за дубль Барселони, але в той момент в його кар'єрі як раз трапилася травма, яка залишила Матеуса без футболу на півтора місяця.

До слова, пошкодження підколінного сухожилля у значній мірі завадило січневому трансферу Фернандеса з Барселони. Ніхто з клубів не висловив готовність викупити або хоча б орендувати півзахисника, який не має ні практики, ні належної фізичної підготовки, а тому ці аспекти Матеусу варто якось підтягнути на тренуваннях «блаугранас», щоб влітку знову поставити питання перед керівництвом про відхід з метою більш адекватного продовження спортивної кар'єри, ніж просиджування на «банці»...

Хуніор ФІРПО

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2019 року Барселона заплатила за перехід Фірпо 18 мільйонів євро, які «капнули» на рахунки Бетіса. У Ернесто Вальверде та Кіке Сетьєна в минулому сезоні іспанець домініканського походження користувався довірою, провівши 17 матчів в Ла Лізі, з яких 11 - зі стартових хвилин. Однак в поточному сезоні Куман демонструє, що Фірпо йому не дуже-то й потрібен, а ставку нідерландець продовжує робити на Жорді Альбу, який аж ніяк не молодіє.

Поки на рахунку Фірпо п'ять матчів в чемпіонаті Іспанії, з яких лише два Хуніор починав з перших хвилин. Логічно, що за останній рік оціночна вартість трансферу Фірпо істотно знизилася - з 25 до 10 мільйонів євро, адже для підвищення цього показника футболісту потрібно грати, і мати можливість яскраво проявляти свої найкращі якості.

Подейкують, що в січні інтерес до Фірпо проявляли Мілан та Арсенал. «Россонері» хотіли за 500 тисяч євро орендувати Хуніора до кінця сезону з опцією подальшого викупу за 20 мільйонів, однак буквально в останній момент Барселона відкинула такий варіант, вважаючи його недостатньо привабливим. Можливо, влітку каталонці повернуться до можливості продати Фірпо, щоб заробити трохи грошей для більш активної роботи на ринку, але поки кар'єра 24-річного Хуніора знаходиться практично на паузі, потребуючи кардинальних рішень та ефективного перезавантаження...

Міралем П'ЯНИЧ

Getty Images/Global Images Ukraine

Провівши чотири чудових сезони в Ювентусі і вигравши за цей період чотири «золота» Серії А, а також два Кубки і один Суперкубок Італії, Міралем П'янич влітку минулого року вирішив змінити обстановку і переїхати на Піренеї. Барселона якраз проявила інтерес до включення боснійського хавбека в угоду по трансферу в Ювентус Артура, проте на Камп Ноу балканець поки не отримує очікуваної кількості ігрового часу.

У більшості випадків П'янич лише виходить на заміну (11 матчів з 17, які до теперішнього моменту Міралем провів в Ла Лізі за каталонців), і це явно не та ситуація, яку малював в своїх уявленнях боснієць, підписуючи контракт на чотири роки з Барселоною. Цікаво, що Артуру від'їзд з Іспанії, навпаки, допоміг дещо частіше з'являтися в складі з перших хвилин, а тому назвати трансферну угоду успішною для всіх її сторін навряд чи можливо.

Поки складно сказати, як Куман буде використовувати П'янича в останніх матчах сезону, але з уже побаченого напрошується висновок про те, що 30-річний боснієць точно не буде для нинішнього коуча Барси наріжним каменем у формуванні гри півзахисту команди. А якщо так, то прийдешнім літом Міралему буде не зайвим задуматися про інші варіанти і клуби, щоб залишок кар'єри не загубити на Камп Ноу, адже останні тринадцять років П'янич звик бути виключно в статусі ключового гравця команд, за які виступав...

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sasha18
Фірпо міг би навіть грандів підсилити
roman75zpr
В УПЛ их, для поддержания практики! За счет Барсы, конечно