Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 03 березня 2021, 20:10
14776
36

Позиція №1 в збірній: хто буде грати у відборі на ЧС і Євро-2020?

Роздуми над воротарською позицією в команді Андрія Шевченка

| Оновлено 03 березня 2021, 20:10
14776
36
Позиція №1 в збірній: хто буде грати у відборі на ЧС і Євро-2020?
УАФ

Пізня осінь 2019 року, закінчилися матчі з Португалією і Сербією. Феєричний вихід збірної України на Євро-2020. Головний тренер Андрій Шевченко вже, здавалося, чітко визначився з трійкою воротарів, яких викликає в збірну і які будуть в заявці на Євро – Андрій П’ятов, Андрій Лунін та Юрій Паньків. Причому саме в такому порядку -  залізобетонно основним є П’ятов, його підміняє Лунін, а  Паньків, як і будь-який третій воротар, на підстраховці.

Але – коронавірус. Карантин. Перенесення чемпіонату на 2021 рік. А час не стоїть на місці, життя рухається вперед. Гравці, які завоювали вихід на Євро, за цей період пережили багато різних моментів у своїх кар’єрах, тому очевидно, що склад на Євро цього року буде відрізнятися від того, який би був торік. І особливо це буде помітно по воротарській позиції. Хто буде на Євро? Давайте подумаємо.

Андрій П’ЯТОВ
Матчів за клуб у сезоні 2020/2021 у всіх турнірах (з них «сухих»): 6 (1)

Getty Images/Global Images Ukraine

Практично незмінний кіпер донецького «Шахтаря» і збірної України в цьому сезоні різко втратив свої позиції. Після невпевненої гри в Суперкубку (пам’ятаєте гол Родрігеса?) тренер «Шахтаря» Луїш Каштру все більше почав довіряти місце в основі молодому Трубіну. Здавалося, це ненадовго (скільки вже таких, здавалось, короткотермінових конкурентів було в П’ятова), але ні. Спалах коронавірусу, безальтернативний Трубін проти «Реала» з «Інтером» – і 4 очки. Правда, 6 голів від «Боруссії» для Трубіна, здавалось, знову подарували місце в основі для Андрія, але… 4:0.

Далі знов бенефіс Трубіна в Лізі чемпіонів з «Реалом» та «Інтером», впевнена гра в чемпіонаті. І полірування лавки запасних П’ятовим.

У зв’язку з цим виникає питання: що вирішить Шевченко? Чи включить ветерана в заявку на Євро-2020 за старі заслуги, чи вирішить дати шанс кіперам, які мають стабільну практику? А може, навесні П’ятов відвоює місце в основі «Шахтаря»? Відповідь побачимо вже ближче до літа.

Андрій ЛУНІН
Матчів за клуб у сезоні 2020/2021 у всіх турнірах ( з них «сухих»): 1(0)

Getty Images/Global Images Ukraine

З Луніним теж все незрозуміло. Якщо перед неперенесеним Євро він розглядався як наступник П’ятова в збірній, то тепер його майбутнє вкрито туманом. Так, Інстаграм рясніє ефектними сейвами, але – на тренуваннях. А в офіційних турнірах на рахунку Андрія тільки один матч – в Кубку Короля Іспанії.

І два пропущених голи. Коли чекати другого матчу? Мабуть, коли Куртуа травмується чи отримає дискваліфікацію. Коли це буде? Хтозна. Чи вистачить попередніх заслуг для Шевченка? Поживемо - побачимо.

Георгій БУЩАН
Матчів за клуб у сезоні 2020/2021 у всіх турнірах ( з них «сухих»): 20 (8)

Getty Images/Global Images Ukraine

Про цього голкіпера в контексті збірної всерйоз минулого року ніхто не задумувався. Але завдяки тому ж коронавірусу Георгій став безальтернативним варіантом на матчі з Францією, Німеччиною та Іспанією. І став героєм, витягнувши безліч мертвих м’ячів. Здавалось, ось він, наступний твердий номер 1. Але почалися клубні матчі, і ми побачили звичного нестабільного Бущана, який може витягнути мертвий м’яч, а може спіймати метелика (гра з німцями у збірній тому підтвердження, хай там і було безліч сейвів).

Крім того, не можна зрозуміти одного: коли Бущан відбиває удари перед собою, це настільки серйозні удари, що по-іншому неможливо, чи все-таки помилки в воротарській техніці? Ну, і гра на виходах – це завжди валідол, перший матч із Брюгге цьому підтвердження. Справедливості заради, це біда багатьох наших голкіперів, що з цим робити, не знаю.

Плюс до цього, візуально здається, що Георгій нестабільний психологічно. Враження тільки від перегляду матчів на екрані, але тим не менш. Луческу після матчу з Брюгге (точніше, перелякано-збентежений Георгій під час вислуховування тренера) це наочно продемонстрував.

Чи буде Бущан на Євро номером 1? Все можливо, але, як здається, це дуже малоймовірно.

Анатолій ТРУБІН
Матчів за клуб у сезоні 2020/2021 у всіх турнірах (з них «сухих»): 17(8)

Getty Images/Global Images Ukraine

Трубін почав виходити на поле ще в кінці попереднього чемпіонату. Здавалося, це для відпочинку П’ятова, оскільки в «Шахтарі» тренери завжди в кінці виграних чемпіонатів дають шанс глибоким резервістам. Але (див. абзаци про П’ятова) коронавірус, талант, працелюбність і впевненість зробили з Анатолія чи на найстабільнішого воротаря країни прямо зараз. І буде справді дивним, якщо він не отримає свого шансу довести тренерам збірної, що він готовий зіграти на Євро. Думається, у весняних матчах ми побачимо Анатолія у формі національної команди. А далі все залежить від нього. Ну, і від цього клятого  коронавірусу чи іншого форс-мажору, який так любить відбуватися з футболістами перед великими турнірами.

То хто буде в заявці на Євро?

Як здається, четвертим зайвим з цієї компанії (нехай вибачать мене динамівські вболівальники) буде Георгій Бущан. Так, П’ятов не грає, але велика ймовірність, що він поїде на Євро для моральної підтримки і налагодження мікроклімату. Та й за старі заслуги в нас часто викликають в збірну, чого варті тільки приклади Анатолія Тимощука, Романа Зозулі (так, я пам’ятаю, що він сам призупинив свої виступи за збірну, але до того викликався з поясненням «на один матч можна зібратися і без форми»), «шальківського» Євгена Коноплянки…

Лунін – аналогічно. Є відчуття, що він буде на Євро, тому що, все-таки, потенціал у нього, очевидно, величезний і нерозкритий досі. І явні «косяки» в грі якщо і були, то їх на загальному фоні виступів небагато і вони не складають вражання стабільних, на відміну від тих же Бущана і П’ятова, в яких будь-хто з вболівальників з ходу назве 3-4 дуже грубих і явних ляпи. А про Трубіна – перечитайте ще раз абзаци про нього.

Хоча… Це футбол. Можливо, Різник і Нещерет, читаючи цю статтю, посміхнуться і подумають: «Пам’ятаєте, як перед домашнім Євро-2012 в нас були три воротарі, які мали там грати, - Шовковський, Дикань і Рибка? А хто з них зіграв на тому Євро?» Тому дочекаємося хоча б весняних матчів збірної, тоді поговоримо про позицію №1 вже більш впевнено.

Сергій РИП’ЮК

Опитування

Голосів 572
Хто буде основним голкіпером збірної України у найближчих матчах кваліфікації на ЧС-2022?

Георгій Бущан

201 голос 35.14 %

Анатолій Трубін

246 голосів 43.01 %

Андрій Пятов

55 голосів 9.62 %

Денис Бойко

9 голосів 1.57 %

Андрій Лунін

26 голосів 4.55 %

Руслан Нещерет

6 голосів 1.05 %

Важко сказати

29 голосів 5.07 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(83)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19
Футбол | 03 травня 2024, 22:23 1
Україна дізналася суперників у відбірковому раунді Євро-2025 U-19

Команда Михайленка потрапила до групи з Нідерландами, Словенією, Казахстаном

Арсенал і Борнмут назвали склади. Чи зіграє Зінченко проти Забарного?
Футбол | 04 травня 2024, 13:35 5
Арсенал і Борнмут назвали склади. Чи зіграє Зінченко проти Забарного?

Команди проведуть матч 36-го туру сезону-2023/2024

Коментарі 36
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zhyr
А я вважаю, що лишній Лунін. Нехай він буде найталановитішим українським голкіпером, але 1 зіграний матч, і поки без перспектив зіграти ще. Та й загальний ігровий досвід не такий вже й великий. На користь Пятова величезний досвід і те, що саме він захищав ворота на шляху до чемпіонату. 1 і 2 номер на данний момент ділять Трубін і Бущан, бо в варіант голкіпера з іншого клубу, крім Динамо і Шахтаря, не особливо віриться.
Alex86 1
исходя из ситуации на сегодня и "реалий", то заявка будет: трубин, бущан и за былые заслуги пятов да и из логики что все равно не выйдет
dima.krot
Считаю, исходя из игровой практики: Трубин, Бущан, Пятов, Лунин.
Трубин реально впечатляет. Тьфу-тьфу-тьфу....
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UKRAINE FAN
Думаю на евро поедут Пятов,Бущан,Трубин! Пятов за былые заслуги. Бущан хоть и далеко не надежный но с опытом да и последний год он стоял на воротах,Трубин как перспективный и с постоянной практикой в отличии от Лунина!
YOU OK?
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Добровольський Володимир
На мой взгляд на данном этапе,вратарь должен быть Трубин, не дотягивают до его уровня и Бущан и....
Виктор Андрущик
На сегодня лучший Трубин,короче:Трубин,Пятов,(Різник-Бущан),
но до Евро ещё время,а решать будет Шевченко.Были бы все здоровы.
andre_lui
Скажу непопулярное. Я на Евро за Пятова. А парни пусть отбор проходят. Конечно Короновирус и Каштру подставили Андрея, но что поделать такова се ля ви и футбол!
Владислав Корженевский
Хотелось бы Бущан или Трубин но будет Пятов
sv_2000
Странный вывод автора, как по мне.... Человек совсем не играет, понятно, что и косяков грубых мало можно вспомнить)) Хотя, единственный официальный матч, который кубковый, Лунин провел, мягко говоря, неидеально.
По моим ощущениям, тройка вратарей, прямо сейчас, за сборную следующий:
1) Трубин
2) Бущан
3) Пятов - опытный вратарь, нормальный вариант для 3-го вратаря, хоть и без практики.
Если будет все продолжаться в том же духе, то Шева будет выбирать между Бущаном и Трубиным. По состоянию на прямо сейчас Трубин предпочтительнее. Прежде всего за счет более уверенной игры на выходах, хотя тоже неидеальной. Психологическая неустойчивость Бущана - это бред. Смущался когда тренер его выговаривал? А что, он должен был ржать ему в ответ?)))
Александр Жаирс
Мне не хочется спорить с людьми у которых вместо рассудка эмоции.
Andriy_Bugayov
От якби ж Євро-2020 відбулось заплановано на літо 2020-го, як зазвичай, то серед воротарів точно би поїхали на турнір першим Пятов, другим Лунін і третім Бущан, а тепер цей ковід сплутав нам усі карти.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Добровольський Володимир
Это мнения болельщика ДК
Добровольський Володимир
Пятова нужно поблагодарить за работу и может сделать трениром вратаоей...
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Interstellar Петрович
Панькив.