Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 лютого 2021, 14:34
18182
2

Невіо СКАЛА: «Після Аустрії Ахметов був злий, і захотів змінити тренера»

73-річний італієць згадав, як переїжджав і як покидав Україну

| Оновлено 28 лютого 2021, 14:34
18182
2
Невіо СКАЛА: «Після Аустрії Ахметов був злий, і захотів змінити тренера»
Getty Images/Global Images Ukraine. Невіо Скала

Колишній головний тренер «Шахтаря» Невіо Скала розповів деякі подробиці своєї співпраці з донецьким клубом, яка тривала вісім місяців в 2002 році.

- Як ви приїхали тренувати в Україну?
- Це був 2002 рік. В той момент я якраз завершив свою співпрацю з «Бешикташем» в Туреччині. Одного разу мені зателефонували додому і почали говорити німецькою...

- Німецькою?
- Так, це був посередник в перемовинах. Я добре знаю німецьку мову, оскільки одружений на жінці родом з Німеччини. Цей чоловік запитав мене, чи готовий я стати тренером «Шахтаря». Спочатку я відмовився, дуже не хотілося знову їхати в чужу лігу, де говорять незнайомою мовою. Але потім мені сказали: «Послухайте, Невіо, поговоріть з президентом «Шахтаря» у Відні. Вони відвезуть вас в Донецьк, покажуть тренувальну базу і все інше...»

- Вони вас переконали?
- Я послухався поради. Дійсно, їхня тренувальна база - це щось унікальне і абсолютно сучасне. Тому я вирішив очолити команду, незважаючи на те, що в цей момент чемпіонат був на зимовій паузі. Це не було питання грошей. Я відразу попросив президента підписати зі мною шестимісячний контракт, а потім повернутися до обговорення, коли ми зможемо досягти результату.

- І результат був.
- Ми вперше в історії виграли чемпіонат і національний Кубок (вочевидь, мова саме про дубль, тому як до Скали «Шахтар» тричі ставав переможцем Кубка України, але жодного разу не перемагав у чемпіонаті - прим. ред.). Це стало можливим завдяки спільній роботі з хлопцями, з якими я відразу знайшов спільну мову. Це була сильна група на чолі з Тимощуком. Я вирішив дати йому капітанську пов'язку, адже у нього була харизма.

- Однак уже в наступному сезоні вас звільнили, незважаючи на виграні титули.
- Футбол такий. Ми програли 2:4 в Кубку УЄФА «Аустрії» в абсурдному матчі (насправді гра, яка відбулася 17 вересня 2002 року у Відні в рамках 1/64 фіналу Кубка УЄФА завершилася перемогою австрійської команди з рахунком 5:1 - прим. ред.), і президент був злий на цей результат. Він подзвонив мені і висловив бажання змінити тренера. Я погодився. І ми розлучилися в хороших відносинах.

Останнім клубом, з яким Скала працював головним тренером, був московський «Спартак». Звідти італієць пішов у вересні 2004-го, і після того відійшов від тренерської роботи. З 2015 по 2016 роки був президентом «Парми», а в основному вільний час присвячує розвитку виноробних ферм в Італії, власником яких є.

Оцініть матеріал
(211)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
andre_lui
Невио, спасибо за вклад в развитие украинского футбола!
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил