Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 25 лютого 2021, 05:15
12189
7

Червоно-чорні проблеми: Мілан ризикує втратити лідерів

Sport.ua – про ключових гравців «россонері», яких клуб може втратити вже через кілька місяців

| Оновлено 25 лютого 2021, 05:15
12189
7
Червоно-чорні проблеми: Мілан ризикує втратити лідерів
Getty Images/Global Images Ukraine

«Мілан» у поточному сезоні здивував багатьох. «Россонері» потужно почали кампанію 2020/21 в національній першості. «Червоно-чорні» зазнали першої поразки тільки в 16-му турі Серії А, поступившись «Ювентусу» з рахунком 1:3. Довгий час команда Стефано Піолі була однією з найстабільніших в Європі і очолювала турнірну таблицю чемпіонату Італії. До теперішнього часу «Мілан» зазнав 2 поразок поспіль і віддав пальму першості «Інтеру», від якого відстає вже на 4 очки. Але навряд чи хтось буде звинувачувати «россонері», якщо вони не виграють скудетто. Повернення в Лігу чемпіонів уже буде великим успіхом для «червоно-чорних».

Керівництво «Мілана» зараз повинні турбувати інші питання, а саме – кадрові. Іван Газідіс і компанія ризикують втратити відразу трьох ключових гравців після закінчення сезону. Причому всі вони можуть покинути клуб безкоштовно. Зі Златаном Ібрагімовичем, в принципі, все зрозуміло. Швед підпише новий контракт із «россонері», якщо команда вийде в Лігу чемпіонів. З Джанлуїджі Доннаруммою і Хаканом Чалханоглу все набагато складніше. «Червоно-чорні» до цих пір не продовжили контракти із системоутворюючими гравцями і ризикують втратити обох безкоштовно вже через кілька місяців. Далі розглянемо докладніше ситуацію з футболістами і причини, через які вони можуть покинути «Міланелло» назавжди.

Джанлуїджі Доннарумма

Складно переоцінити важливість Доннарумми для «Мілану». Хлопцеві тільки 21 рік, але він уже провів 200 матчів у Серії А і є віце-капітаном «россонері». До того ж, Джиджі є хорошим гравцем на своїй позиції. Багато експертів вважають італійця одним із кращих голкіперів світу прямо зараз. Доннарумма жодного разу не грав у Лізі чемпіонів. У поточному сезоні голкіпер здорово допомагає команді в боротьбі за високі позиції в національному чемпіонаті і за місце в ЛЧ. Але що чекає футболіста після закінчення нинішньої кампанії – поки відкрите питання. Про це, напевно, не знає і сам гравець.

Контракт Доннарумми з «Міланом» розрахований до червня 2021 року. Сторони ще з минулого сезону ведуть переговори про нову угоду, але ніяк не можуть домовитися. Вже кінець лютого, але ніякої угоди як і раніше немає. Інтереси футболіста представляє Міно Райола, що ускладнює переговорний процес керівництву «червоно-чорних». Багатьом клубам складно вести переговори з цим агентом, і «Мілан» – не виняток. За нинішнім контрактом Доннарумма отримує 6 млн євро на рік. Райола вимагає для свого клієнта угоду з окладом в 10 мільйонів. Агент вибиває для футболіста зарплату на рівні Давіда де Хеа, Яна Облака і Мануеля Нойєра.

Керівництво «Мілана» вимоги голкіпера і його представника не влаштовують. «Россонері» готові підвищити гравцеві зарплату на 1 мільйон, а решту доплачувати бонусами. Але гроші – не єдиний камінь спотикання. Сторони не можуть домовитися і про тривалість контракту. Райола вимагає для футболіста угоду всього на 3 роки, та ще й із клаусулою в розмірі 30 млн євро. Сума відступних просто смішна за молодого і дуже перспективного воротаря. Райола явно показує, що, навіть підписавши новий контракт, Доннарумма піде, коли йому захочеться. У «Мілані» це розуміють, тому не приймають умов агента по жодному з перерахованих вище пунктів.

Getty Images/Global Images Ukraine
Getty Images/Global Images Ukraine. Джанлуїджі Доннарумма

Джиджі ризикує знову накликати на себе гнів фанатів з усього світу, що вже траплялося влітку 2017 року. Голкіпер тоді теж був близький до відходу з «Мілану» і не підписував новий контракт, вимагаючи істотного підвищення зарплати. На матчі молодіжного чемпіонату світу між збірними Італії та Данії вболівальники закидали футболіста фальшивими банкнотами і вивісили на трибунах банер з написом «Dollarumma». І це зробили польські фанати «россонері». Що тоді діялося в червоній частині Мілану, складно навіть уявити.

Будучи вихованцем «червоно-чорних», Джиджі негарно веде себе по відношенню до рідного клубу, вимагаючи від нього все більше грошей. Звичайно, важливу роль у всьому цьому відіграє Райола, але у футболіста повинна бути своя голова. Тим більше, що він повторює помилки 4-річної давності. Послугами Доннарумми активно цікавляться «ПСЖ» і «Манчестер Юнайтед». Обидва клуби, без сумнівів, зможуть задовольнити фінансові запити голкіпера. Але чи потрібно це йому самому? Залишившись в Італії, він може стати для «Мілана» тим, ким став Буффон для «Ювентуса» і Нойєр для «Баварії». Погнавшись за довгим чеком, він може втратити набагато більше, ніж гроші.

Хакан Чалханоглу

Чалханоглу проводить свій четвертий сезон у складі «Мілана». За цей час він став важливим гравцем для «россонері», особливо в команді Стефано Піолі. Після переходу в італійський клуб 27-річний турок в кожному сезоні набирає 10 і більше очок за системою гол+пас. Поки найуспішнішою для хавбека є кампанія 2019/20, в якій він забив 11 голів і віддав 9 результативних передач. У поточному сезоні на рахунку Хакана вже 6 м’ячів і 11 асистів. Чалханоглу не завжди проявляє себе у великих матчах, але на дистанції він приносить велику користь команді. До того ж, будучи яскраво вираженим атакуючим півзахисником, турок може зіграти і на позиції вінгера.

Хакан перейшов до «Мілана» з «Байєра» влітку 2017 року за 23,3 млн євро. Тепер контракт, підписаний із «россонері» тоді, наближається до завершення. Сторони налаштовані продовжувати співпрацю, але з окремих питань поки не можуть домовитися. Як і у випадку з Доннаруммою, головною перешкодою в переговорах є фінансове питання. Але ситуація трохи інша. За чинним контрактом Чалханоглу отримує 2,5 млн євро. Смішна зарплата за нинішніми (футбольними) мірками, особливо для гравця атаки. Бажання хавбека підвищити оклад – логічне, розумне і справедливе.

Спочатку Хакан вимагав від «Мілана» 7 млн євро на рік за новим контрактом. Для «россонері» це занадто багато. Футболіст пішов на поступки клубу, прийнявши до уваги ситуацію з коронавірусом. Зараз Чалханоглу, за різними даними, вимагає 5,5-6 млн євро на рік. «Мілан» офіційно запропонував гравцеві 4,5 мільйони, включаючи бонуси. Футболіста це не зовсім влаштовує. «Червоно-чорні» провели вже кілька переговорів з агентом турка, але домовленості між сторонами, як і раніше немає. За ситуацією ретельно стежить «МЮ». Отримавши хавбека влітку безкоштовно, манкуніанці будуть готові платити йому ті 7 мільйонів, які він спочатку вимагав у «россонері».

Getty Images/Global Images Ukraine
Getty Images/Global Images Ukraine

Чалханоглу не горить бажанням залишати «Мілан». У футболіста молода сім’я, яку все влаштовує в Італії. Але і Хакана можна зрозуміти. Коли людина кілька років добре виконує свою роботу, отримувати за це більше –нормальне бажання. До того ж, хавбеку зараз 27 років, він знаходиться на піку форми. Гравець розуміє, що наступний контракт повинен бути найбільшим в його кар’єрі, адже після 30-ти спад ігрової та фізичної форми неминучий. Крім того, будь-якому футболісту хочеться, щоб його цінували. Так уже склалося, що в професійному спорті любов і вдячність виражаються величиною контракту.

На відміну від Доннарумми, Чалханоглу поводиться стриманіше. Футболіст не тисне відкрито на клуб і більш гнучкий в переговорному процесі. Та й бажання покинути «Мілан» у нього не дуже велике. При цьому ймовірність того, що «россонері» можуть втратити обох гравців влітку, все ще досить висока. Генеральний директор «червоно-чорних» Іван Газідіс впевнений, що клуб продовжить контракти з ключовими виконавцями. Але функціонер говорить те, що від нього хочуть почути. Насправді ж ситуація зовсім не весела. Незамінних немає, але втративши важливих гравців, «Мілан» знову може потрапити в кризу, і хто знає, скільки знадобиться часу, щоб з неї вибратися.

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 29
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил