Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 25 лютого 2021, 06:26
22648
5

Голкіпери-бомбардири з найбільшою кількістю м’ячів у світовому футболі

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про воротарів, які полюбляли забивати голи

| Оновлено 25 лютого 2021, 06:26
22648
5
Голкіпери-бомбардири з найбільшою кількістю м’ячів у світовому футболі
Getty Images/Global Images Ukraine. Рожеріо Сені

У футбольному середовищі є поширеним вислів, що воротар – це пів команди. І дійсно від блискучої реакції та сейвів голкіпера часто залежить результат того чи іншого матчу.  Утім, не є рідкістю, коли гравець на позиції воротаря виконує не лише свої безпосередні обов’язки, а й функції форварда, засмучуючи своїх колег по амплуа влучними і результативними ударами. Наразі у сучасному футболі не так багато голкіперів-бомбардирів, але свого часу такі зіркові особистості, як Рожеріо Сені, Хосе Луїс Чілаверт чи Хорхе Кампос регулярно забивали голи у ворота суперників.

Сьогодні ми вирішили згадати «олдскульних» легендарних «забійних» кіперів, які окрім своєї безпосередньої роботи не цуралися брати на себе обов’язки нападників та хавбеків.

Тож до вашої уваги топ-10 найкращих воротарів-бомбардирів сучасності, які були справжніми майстрами пенальті та штрафних ударів.

10. Марко БАЛОТТА

Країна: Італія
Роки кар’єри: 1982 -2015
Голи: 30

Getty Images/Global Images Ukraine

Вічний пілігрим італійського футболу і найбільш віковий гравець, який коли-небудь грав у Серії А та Лізі чемпіонів. Востаннє Марко Балотта виходив на поле в якості професійного гравця у травні 2008-го року у віці 44 роки і 38 днів, а в Лізі чемпіонів побив рекорд Алессандро Костакурти, відігравши за римський «Лаціо» в 43 роки, 8 місяців і 8 днів. За свою кар’єру змінив понад 10 команд і відзначився 30-ма голами. Лаври бомбардира не давали спокою Марко і після завершення виступів на професійному рівні.

Так, у 2014-му році ветеран захищав честь клубу 8-го дивізіону «Калькара» і, маючи за плечима 50 років, грав у… нападі, де у 25-ти матчах забив 5 м’ячів. Наразі ветеранистий кіпер «заспокоївся» і тренує воротарів напівпрофесійної «Кастельверти».

9. Місаель АЛЬФАРО

Країна: Сальвадор
Роки кар’єри: 1988 – 2010
Голи: 31

Сальвадорець Місаель Альфаро не дуже відомий за межами цієї центральноамериканської країни, але на батьківщині є справжньою легендою, провівши 42 матчі за національну збірну. Цей голкіпер провів всю свою кар’єру у місцевому чемпіонаті і забив там 31 м’яч. Причому лише 11 із пенальті. Всі інші результативні удари Місаель провів із гри, виконуючи штрафні удари та допомагаючи своїм командам при кутових. Завершив ігрові виступи сальвадорець у серпні 2010-го року після серйозної травми шиї, отриманої в матчі свого клубу «Ісідро Метапан»  проти «Атлетико Марте».

8. Ханс Йорг БУТТ

Країна: Німеччина
Роки кар’єри: 1994 – 2012
Голи: 32

Getty Images/Global Images Ukraine

Ханс Йорг Бут є рекордсменом серед воротарів за голами в одній із топових європейських ліг (26 м’ячів у Бундеслізі) і утримує рекорд за «кіперськими» голами в Лізі чемпіонів (3). Що цікаво усі лігочемпіонівські влучні постріли реалізовував виключно «Ювентусу» і своєму легендарному колезі по амплуа Джанлуїджі Буффону.

Німець три рази грав у фіналі найпрестижнішого турніру планети, але в 2002-му всі пам’ятають фантастичний гол Зідана, в 2010-му – фантастичну гру Дієго Міліто, а в 2012-му молодий та гарячий Мануель Нойєр уже витіснив ветерана із основи «Баварії», але і він не приніс Бутту Кубок чемпіонів навіть як гравцю резерву. За збірну Німеччини воротар-бомбардир провів 5 матчів, пропустивши 2 голи.

7. Марсіо Луїс Сілва Лопес Сантос СОЗА (Марсіо)

Країна: Бразилія
Роки кар’єри: 2002 – 2019
Голи: 34

Володар традиційного для бразильців довгого прізвища - один із багатьох воротарів-снайперів бразильського чемпіонату, які представлені в нашому топі. Він ніколи не грав у збірній чи інших грандах, але, виступаючи в скромних «Гояс» та «Атлетико Гойяніенсе», вправно забивав голи. В основному із пенальті. Найвдаліше Марсіо провів сезон 2012-го року, коли зумів за сезон наколотити 11 голів у всіх турнірах. Завершив професійну кар’єру гравець два роки тому, граючи за нижчоліговий «Гояно». В останньому сезоні 38-річний страж воріт теж забив один м’яч із пенальті за свій клуб у чемпіонаті.

6. Рене ІГІТА

Країна: Колумбія
Роки кар’єри: 1985 – 2010
Голи: 41

Getty Images/Global Images Ukraine

Рене Ігіта  - один із найкращих воротарів збірної Колумбії в історії. Гравець, який отримав прізвисько «Ель Локо», що в перекладі означає божевільний, повністю відображає його стиль гри. Рене у рамці воріт перетворював футбол на шоу. Для нього не було проблемою піти в обіграш у своєму штрафному і не важливо, скільки гравців суперників було поряд. У збірній та клубах, яких виступав протягом 26-ти років своєї кар’єри, завжди був штатним пенальтистом та виконавцем штрафних ударів.

Загалом колумбієць 41 раз засмучував колег по амплуа. Не варто забувати і його легендарний «удар скорпіона», який «Ель Локо» виконав 6 вересня 1995-го року не десь на тренуванні чи в грі з аутсайдером, а в матчі проти збірної Англії (0:0). Також воротар відомий тим, що встиг побувати за гратами за зв’язки із наркобароном Пабло Ескобаром, однак після 7 місяців «ізоляції» його випустили на волю, так і не пред’явивши жодних обвинувачень. Але саме цей факт завадив Рене Ігіті поїхати до США на чемпіонат світу 1994. Завершив кар’єру кіпер-бомбардир в 2010-му році у віці 44 років.

5. Дімітр ІВАНКОВ

Країна: Болгарія
Роки кар’єри: 1996 – 2011
Голи: 42

Дімітр Іванков, на відміну від Рене Ігіти, ніколи не відзначався екстраординарною поведінкою на полі і за його межами: в тюрмі не сидів і ворота покидав лише для виконання пенальті. Його сильна сторона – саме гра на останньому рубежі, а тоді вже результативні удари. Попри це екс-голкіпер збірної Болгарії, за яку виступав у 2003-2010 роках (65 ігор), зумів із одинадцятиметрової позначки «настріляти» 42 голи в чемпіонатах Туреччини та Болгарії. До слова, цей показник є найкращим серед усіх європейських воротарів-бомбардирів. Окрім надійної гри у рамці воріт і пробиття пенальті Дімітр Іванков відомий тим, що, захищаючи кольори «Кайсеріспора» у фіналі кубка Туреччини 2008, зумів забити 2 голи із пенальті та тричі відбив удари суперників «з точки». 23 червня 2011-го року 36-річний воротар-бомбардир підписав контракт із кіпрським «Анортосісом», але 8 серпня того ж року після вильоту кіпріотів із Ліги Європи угоду розірвали за згодою сторін. Після цього Дімітр Іванков завершив свою професійну кар’єру.

4. Джоні Вегас ФЕРНАНДЕС

Країна: Перу
Роки кар’єри: 1997 – 2017
Голи: 45

Ще один голкіпер-бомбардир - представник Латинської Америки. Усю свою 20-річну кар’єру гравця Джоні Вегас Фернандес провів в чемпіонаті Перу. Причому ніколи не був вірним якомусь клубу тривалий час. Загалом змінив понад 15 команд і відзначився 45 разів (враховуючи 1 гол в Південноамериканському Кубку та 4 м’ячі в другому перуанському дивізіоні з футболу). Така часта зміна клубів ніяк не завадила Джоні стати легендою у себе на батьківщині і фанати завжди тепло його вітають, де б він не з’являвся на різноманітних футбольних заходах. Завершив ігрову кар’єру майстер штрафних ударів і пенальті у 2017-му році у віці 41-го року та став помічником головного тренера «Уніон Комерсіо» із міста з цікавою назвою Нуева Кахамарка.

3. Хорхе КАМПОС

Країна: Мексика
Роки кар’єри: 1988 – 2004
Голи: 46

Getty Images/Global Images Ukraine

Хорхе Кампос – один із найнижчих воротарів в історії футболу (168 см). Утім, даний факт не вплинув на його воротарські здібності і упродовж 10 років (1994 – 2004) він був основним кіпером збірної Мексики, за яку провів 130 ігор. Хорхе був доволі епатажним гравцем і уболівальники зі стажем, мабуть, пам’ятають його ефектну гру за межами штрафного майданчика і  яскраву форму власного дизайну. Окрім рідного мексиканського чемпіонату, воротар-снайпер встиг пограв в MLS за «Лос Анжелес Гелексі» та «Чікаго Файр». Що цікаво, Хорхе Кампос забивав свої 46-ть голів не лише з пенальті чи штрафних, а й із гри, адже на початку та кінці кар’єри часто діяв на позиції нападника.

Після завершення своїх виступів у 2004-му році мексиканець встиг попрацювати помічником головного тренера Рікардо Лавольпе в збірній Мексики на чемпіонаті світу-2006. На даний момент Хорхе Кампос є власником бізнесу фастфуду, а також працює журналістом на TV Azteca.

2. Хосе Луїс ЧІЛАВЕРТ

Країна: Парагвай
Роки кар’єри: 1985 – 2004
Голи: 67

Getty Images/Global Images Ukraine

Хосе Луїс Чілаверт довгий час був рекордсменом світу, як найрезультативніший воротар в історії футболу, забивши із штрафних та пенальті 67 голів. Парагваєць є єдиним голкіпером на планеті, який робив хет-трик у матчі найвищого дивізіону країни. Так, в листопаді 1999-го року «Бульдог» (кличка Чілаверта), захищаючи кольори аргентинського «Велеса Сарсфілд», відзначився трьома влучними одинадцятиметровими пострілами в грі проти « Феррокаріль Оесте» (6:1). Окрім Парагваю та Аргентини, Хосе Луїс Чілаверт пограв і в Європі: «Сарагоса» (1988 – 1991) та «Страсбур» (2000 – 2002). За збірну Парагваю протягом 1989 – 2003 років провів 73 матчі, в яких відзначився 8 разів. Завершив свою професійну кар’єру воротар-бомбардир у 2004 році і працював коментатором на американському телеканалі Univision. Має свій бізнес, пов'язаний з нерухомістю. Наприкінці 2020-го року «Бульдог» заявив про свою участь у виборах президента Парагваю, які відбудуться у 2023-му році.

1. Рожерио СЕНИ

Страна: Бразилия
Годы карьеры: 1990 – 2015
Голы: 132 (из них 129 в официальных матчах, учтенных ФИФА)

Getty Images/Global Images Ukraine

Забити за кар’єру 132 голи – далеко не поганий показник для форварда середнього класу, а для голкіпера така результативність здається чимось нереальним. Тим не менше найкращому воротарю-бомбардиру планети це вдалося. Рожеріо Сені втілював свою історію в життя лише в одному клубі – бразильському «Сан Паулу». За свою  23-річну кар’єру в цій команді провів  більше 1000 матчів, забив 132 м’ячі і став справжнім ідолом місцевих уболівальників.

Бомбардир в рукавичках не лише бив пенальті, а й влучно реалізовував штрафні. Так, із свого гольового доробку 70 приходяться на пенальті, 61 на влучні штрафні удари і один м’яч Рожеріо Сені забив із гри. Завершив свої виступи голкіпер-бомбардир у 2015-му році. Через 2 роки розпочав свою тренерську кар’єру, очоливши рідний «Сан Паулу», але не пропрацював там і року. Потім були «Форталеза» та «Крузейро». 10 листопада минулого року Рожеріо Сені очолив «Фламенго».

Оцініть матеріал
(82)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Рідкісне видовище! Лунін привітав вундеркінда Реала після гри Ла Ліги
Футбол | 27 квітня 2024, 02:32 0
ФОТО. Рідкісне видовище! Лунін привітав вундеркінда Реала після гри Ла Ліги

Королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0, єдиний гол забив Арда Гюлер

СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»
Футбол | 26 квітня 2024, 22:38 45
СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»

Директор «Шахтаря» з футболу розповів про ставлення до сербів та росіян

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tеllur
Спасибо автору. Классная тема!
Сени как то мимо меня прошёл, как и Кампос. Ну знал... и всё.
А вот Чилаверт это конечно фигура! Каждую игру от него ждал какого то чуда или прикола.
nivava
Селезньову не показуйте, бо ше не було у нас воротаря-ЦАРя...
hanter567
Приятно что то вспомнить,а что то и узнать!!!
norma_zap
Посмотрел ролик про Сени - это что-то фантастическое, сколько раз перебрасывать стенку на исполнении загоняя мяч в самый угол, по какой-то нереальной траектории. Надо было еще и наборку сейвов в перемешку с голами. как-то на чемпионате 2002 он особо внимание не привлекал, надежный вратарь, а все самое интересное у той Бразилии было впереди. Чилаверт запомнился и Игита. Помню Игита что-то начудил с камерунцами в 1990-м.
Tеllur
Дмитрий Зозуля из ВПК-Агро?