Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 22 лютого 2021, 16:00
1243
2

Фіаско Пінтуро і Влхової, Шиффрін вже не та. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 22 лютого 2021, 16:00
1243
2
Фіаско Пінтуро і Влхової, Шиффрін вже не та. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

П'ятниця, 19 лютого

Ришнов (Румунія), HS97, особистий турнір

Субота, 20 лютого

Ришнов (Румунія), HS97, змішаний командний турнір

Дискваліфікації Гранеруда і Айзенбіхлера

У стрибунів з трампліну напередодні чемпіонату світу в Оберстдорфі відбувся етап в румунському Ришнові. Етап, який довгий час був під загрозою зриву, при чому з двох причин відразу: через брак снігу в Румунії, і через карантинні обмеження в Німеччині, згідно з якими всі, хто в'їжджає в країну, повинні пройти 2-тижневий карантин, який унеможливлював би участь в чемпіонаті світу.

Однак обидві проблеми благополучно розв'язалися: сніг в Ришнові з'явився, а строгий карантин для гостей з Румунії німці зняли. І, якщо раніше більшість топ-збірних планували їхати в Ришнов другими складами, то в підсумку таке рішення прийняла тільки Австрія.

До слова, австрійські дублери виступили дуже достойно. Ветеран Мануель Феттнер і юний Даніель Чофеніг після першої спроби займали перше і п'яте місця відповідно, і в другому раунді відступили в кінець топ-10, що для них також є дуже хорошим результатом. Феттнеру він, наприклад, навіть дозволив відібратися до складу збірної Австрії на чемпіонат світу.

Головною подією етапу в Ришнові стала дискваліфікація в другій спробі двох лідерів Кубка світу - Халвора Егнера Гранеруда і Маркуса Айзенбіхлера, в обох випадках за костюми. При чому, Гранеруд спочатку змагання виграв, але потім його результат другого раунду був анульований.

Дискваліфікації переможця на Кубку світу не було з січня далекого 2012 року, коли Грегор Шліренцауер був позбавлений перемоги на польотному старті в Кульмі через те, що у нього перед стрибком розійшовся замок комбінезона і стрибав він з розстебнутим. У підсумку та дискваліфікація коштувала Шліренцауеру перемоги в загальному заліку Кубка світу - він програв Андерсу Бардалю 58 очок. Гранеруду повторення такої долі, звичайно ж, не загрожує, а ось Айзенбіхлер другу позицію в загальному заліку втратити може.

Багато хто бачить в цих дискваліфікаціях двох лідерів Кубка світу прихований сенс. Одна з версій - Міжнародна лижна федерація (FIS) вирішила напередодні чемпіонату світу проявити свою суворість і покарати за найменші провини, і дати зрозуміти стрибунам: маніпуляцій під час ЧС ніхто не допустить. Друга версія - що Гранеруд і Айзенбіхлер напередодні чемпіонату світу вирішили спробувати якісь нові методи маніпуляції з костюмами, але номер не пройшов.

Getty Images/Global Images Ukraine

Завдяки дискваліфікації норвежця свою другу перемогу в нинішньому сезоні здобув Рьою Кобаясі: японець явно набрав форму перед мундіалем. До слова, ця перемога для Кобаясі стала 18-ю в кар'єрі на Кубку світу - новий національний рекорд Японії. Попередній, 17 перемог, належав Норіакі Касаї.

Незважаючи на дискваліфікацію Айзенбіхлера, варто відзначити солідний виступ збірної Німеччини, яка в останній місяць була в глибокій кризі. Карл Гайгер завдяки невдачі Гранеруда піднявся на подіум, П’юс Пашке став сьомим, а Контантін Шмід - 12-м. Останній поки що офіційно не відібралвся до складу Бундестіму на чемпіонат світу, але, швидше за все, Штефан Хорнгахер його в Оберстдорф все-таки візьме.

Проте, успішний виступ збірної Німеччини в Ришнові пов'язаний не тільки і не стільки з ростом форми команди, скільки з максимально зручним для німців трампліном - Бундестім на 90-метрових спорудах зараз відчуває себе явно краще, ніж на звичних великих трамплінах. Той же Шмід свій єдиний в кар'єрі подіум на Кубку світу заробив саме в Ришнові рік тому, а Гайгер в двох стартах в Румунії в 2020 році був першим і другим.

Також відзначимо прогрес двох лідерів збірної Польщі - Каміла Стоха і Давіда Кубацкі. Стох став другим (при завищених оцінках в обох спробах, але тим не менше), а Кубацкі - четвертим. У Каміла нарешті з'явилася стабільність, якої йому не вистачало в останні півтора місяці. Кубацкі в Ришнові дуже класно потрапляв в стіл відриву, але мав невеликі проблеми в польотній фазі. Якщо встигне їх виправити - буде одним з топ-фаворитів на середньому трампліні в Оберстдорфі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Понеділок, 15 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), комбінація, жінки

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), комбінація, чоловіки

Вівторок, 16 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), паралельний гігант, чоловіки/жінки

Середа, 17 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), командний турнір, паралельний слалом, чоловіки/жінки

Четвер, 18 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), гігантський слалом, жінки

П'ятниця, 19 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), гігантський слалом, чоловіки

Субота, 20 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), слалом, жінки

Неділя, 21 лютого

ЧС-2021. Кортіна д'Ампеццо (Італія), слалом, чоловіки

Шиффрін не провалила чемпіонат світу. Але вона вже не та

Перед чемпіонатом світу очікувань від Мікаели Шиффрін було дуже багато. Вона відмовилася від стартів в швидкісних дисциплінах на Кубку світу (а, значить, і від боротьби за загальний залік), щоб приділити час підготовки до мундіалю. І перша гонка американки на ЧС теж підігрівала інтерес: бронза в супергіганті при серйозній помилці в середині траси, здавалося, говорила про прекрасну форму Шиффрін і про те, що в технічних дисциплінах вона буде домінувати.

Однак в результаті домінування ми не побачили: в гіганті Шиффрін завоювала срібло, а в слаломі - бронзу, при цьому програвши переможцю майже 2 секунди. Без золота Мікаела не залишилася - вона перемогла в комбінації. 4 медалі, одна з яких золота - звичайно, такий чемпіонат світу у виконанні Шиффрін не можна назвати провальним. Однак він дуже яскраво свідчить про те, що велика американка вже не та: в технічних дисциплінах вона вже не здатна не тільки домінувати, але і просто регулярно перемагати, навіть розвантажуючи свій змагальний графік і більше уваги приділяючи тренуванням в профільних видах.

На жаль, після раптової загибелі батька рік тому Шиффрін з інопланетянина перетворилася на просту, живу людину. Чи назавжди? Сказати складно. Цілком ймовірно, що так, з огляду на те, що наступний сезон може стати останнім в її кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine

А ось головною героїнею нинішнього чемпіонату стала Лара Гут-Бехрамі. Після золота в супергіганті і бронзи в швидкісному спуску вона у впертій боротьбі з Шиффрін вирвала золото гіганта. Після важкої травми на домашньому ЧС-2017 швейцарка відчувала великі труднощі з тим, щоб повернутися на свій колишній рівень. Однак зараз, схоже, її кар'єра рухається в протилежному в порівнянні з Шиффрін напрямку: якщо американка вже не та, то Гут-Бехрамі якраз та, що до травми. А, можливо, навіть сильніша.

Ще однією героїнею мундіалю в Кортіні стала Катаріна Лінсбергер: як і у Гут-Бехрамі, у неї два золота і бронза. З тією лише різницею, що своє перше золото вона розділила з Мартою Бассіно, та ще й в паралельному гіганті, який поки складно розглядати як повноцінну дисципліну. Особливо на нинішньому чемпіонаті, де одна з трас була набагато швидша за іншу, через що ті, хто стартували в другій спробі по швидшій трасі, отримували перевагу через правило 0,5 секунди (той, хто на першій трасі програє, на другий стартує з відставанням не більше ніж в 0,5 секунди, навіть якщо насправді програв більше, або навіть взагалі зійшов з дистанції).

Після цього Лінсбергер сенсаційно взяла бронзу в гіганті, при цьому програвши Гут-Бехрамі всього 0,09 секунди. Гігант у австріяки явно відстаюча дисципліна в порівнянні зі слаломом, і такий виступ був свідченням відмінної форми напередодні слалому. І очікування з приводу Лінсбергер виправдалися: вона впевнено виграла, зумівши привезти Петрі Влховій і Шиффрін одну і дві секунди відповідно. Неймовірно!

Повертаючись до паралельного гіганту, золото Марти Бассіно стало рятівним кругом для збірної Італії і вберегло «Скуадру Адзурру» від тотального провалу на домашньому мундіалі: крім нього, на рахунку господинь жодної медалі. У швидкісних видах італійки за відсутності Соф’ї Годжі не зуміли поборотися за медалі, в комбінації теж, на слалом і надій ніяких не було. А ось провал в гіганті став дуже несподіваним: лідер сезону в цій дисципліні, Марта Бассіно, стала лише 13-ю, а Федеріка Бріньоне взагалі зійшла на першій спробі.

Ось так одна з найсильніший збірних світу ледь не залишилася без жодної медалі на домашньому чемпіонаті світу. При чому перемога Бассіно була здобута з максимальною долею везіння: двічі на стадії плей-оф вона вигравала завдяки фотофінішу, а в фіналі розділила золото з Лінсбергер.

Ще однією невдахою чемпіонату в Кортіні стала лідер Кубка світу Петра Влхова. Словачка залишилася без золота: срібло в комбінації і слаломі, провали в паралельному (виліт в кваліфікації) і класичному гіганті (12-те місце). Тепер їй належить захищати своє лідерство в загальному заліку, і зробити це в боротьбі з настільки сильною Гут-Бехрамі буде дуже складно - в кінці сезону Влхова ризикує залишитися ні з чим.

Пінтуро - головний невдаха чемпіонату

Як і у жінок, у чоловіків лідер Кубка світу покинув Кортіна без жодної золотої медалі - і це при тому, що як мінімум в двох видах Алексіс Пінтуро був беззаперечним фаворитом №1. Однак у комбінації француз став другим, програвши всього 0,04 секунди Марко Шварцу.

В іншій коронній для Пінтуро дисципліни, гіганті, у нього спочатку все йшло навіть краще, ніж за планом. Першу спробу Алексіс впевнено виграв, найближчими переслідувачами були сенсаційні Лука Де Аліпрандіні, Александер Шмід і Матьє Фавр, а своїм головним суперникам француз навіз цілу трамвайну зупинку. Здавалося б, ситуація ідеальна - бери і спокійно, без зайвого ризику доводь справу до впевненої перемоги.

Однак зробити він це не зумів: в другій спробі Пінтуро зійшов у середині траси і залишився ні з чим. Нічого не вийшло у нього і в слаломі в останній день змагань - скромне сьоме місце. В результаті Алексіс так і завершив нинішній мундіаль без золота, хоча після бронзи в супергіганті здавалося, що чемпіонат в Кортіні може стати бенефісом француза.

Getty Images/Global Images Ukraine

А головним героєм другого тижня світової першості несподівано став партнер Пінтуро по збірній Франції Матьє Фавр, який завоював два золота. Спочатку екс-бойфренд Мікаели Шиффрін переміг в паралельному гіганті, а потім скористався невдачею Пінтуро і переміг в гіганті класичному. Переміг, коли від нього цього абсолютно не чекали. У 2016-2017 роках Фавр по праву вважався одним з найсильніших гігантистів світу, і на рівних боровся з Марселем Хіршером і тим же Пінтуро. Однак після цього його кар'єра пішла на спад, і такий бенефіс був максимально непередбачуваним. Що лише в черговий раз підтверджує, наскільки несподіваними часто бувають титульні турніри в гірських лижах.

Таке реноме нинішній чемпіонат світу підтвердив і в останній день змагань, коли відбувся слалом. Золото завоював Себастьян Фосс Солевог. Протягом практично всієї своєї кар'єри норвежець вважався слаломістом майже топового, але все ж не елітного рівня. Фосс Солевог був стабільним, але не більше того: його заїзди були недостатньо ризикованими і швидкими, через що йому ідеально підходив знаменитий опис «Тоттенхема» з фільму «Залягти на дно в Брюгге».

Однак в нинішньому сезоні Себастьян до вершин таки дістався, і в середині січня під Флахау дістався до своєї першої в кар'єрі перемоги на Кубку світу. У Кортіні він завоював золото, хоча, будемо відверті, навіть в топ-3 фаворитів не входив.

А все тому, що слалом, як і гігант, запам'ятався низкою провалів топ-фаворитів. Клеман Ноель зробив грубу помилку в другій спробі і програв більше 10 секунд. Не уникнув невдачі навіть лідер слаломного заліку Кубка світу нинішнього сезону Марко Шварц, який взагалі зійшов з дистанції, хоча в цілому в нинішньому сезоні він є дуже стабільним. Так чи інакше, нинішній чемпіонат австрієць може занести собі в актив - він завоював золото в комбінації, випередивши самого Пінтуро.

У слаломі збірна Норвегії взагалі завоювала дві медалі: третім став Хенрік Кристофферсен. За своїм потенціалом Кристофферсен поряд з Ноелем надалі вважається найсильнішим слаломістом світу. І якщо француз на чемпіонаті світу зазнав чергової в нинішньому сезоні невдачі, то Крістофферсен на подив ні, і завоював бронзу.

Головною ж сенсацією слалому стало срібло Адріана Пертля, який вчасно підстрахував Марко Шварца. Великий успіх для 24-річного лижника, який на постійній основі виступає в Кубку світу трохи більше року.

Приблизно настільки ж несподіваним було срібло в гіганті Луки Де Аліпрандіні. У чоловічій частині змагань збірна Італії також не залишилася без медалі, хоча завойована вона була в тій дисципліні, де її чекали найменше. Могла бути у Італії медаль і в слаломі, але Алекс Вінатцер залишився четвертим. Ще один талановитий і ризиковий слаломіст в другій спробі вирішив зрадити самого себе, і замість того, щоб ризикнути на всі 100, поїхав консервативно - для медалі цього не вистачило.

Взагалі, варто відзначити аномально велику кількість сходів у слаломі, особливо на першій спробі. Причин тому дві. Перша - це те, що на чемпіонаті світу, на відміну від Кубка, спортсмени борються за медалі, яких всього три, а не за очки, які даються за потрапляння в топ-30. І якщо на Кубку світу багато хто задовольняється синицею в руці, то в Кортіні погналися за журавлем в небі.

Друга причина - це те, що за день до слалому керівники гонки ухвалили рішення змінити традиційний стартовий порядок другої спроби (з 30-го місця після першої спроби в зворотному порядку до лідера) на незвичний 15-1 і потім 16-30. Ніякого порушення правил тут немає: в регламенті чітко прописано, що журі має право змінювати традиційний стартовий порядок другої спроби не менше ніж за годину до старту першого раунду.

Так чи інакше, було очевидно, що в цього разу з результатом нижче 15-го на першій спробі по розбитій трасі в другому заїзді ловити вже буде нічого, тому всі відчайдушно ризикували і намагалися фінішувати в цій заповітній топ-15, щоб у другій спробі йти по більш-менш чистій трасі.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег инкогнито
чи не помилився автор у відношенні до Шифрін? вона ще здатна себе проявити в багатьох дисциплінах