Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 лютого 2021, 14:47
2331
0

10 фактів про сквош, які ви не знали

Sport.ua ділиться найцікавішими фактами про гру у сквош

| Оновлено 15 лютого 2021, 14:47
2331
0
10 фактів про сквош, які ви не знали

Сквош – це гра з історією: зародившись у в’язницях, вона змогла здобути статус елітарної та джентельменської. Проте гравців у сквош об’єднує насамперед лідерське мислення, а не приналежність до певного класу. Понад 25 мільйонів людей у світі займаються сквошем і цікавість до гри щороку зростає, будуються нові корти і проводяться турніри. Сквош є найбільш імовірним претендентом на включення в програму Олімпійських ігор у 2024 році. 

Ми відібрали 10 цікавих фактів про сквош, які заслуговують вашої уваги.

1. Сквош виник у в’язниці

Офіційним місцем зародження сквошу вважають заміську школу в Лондоні, де у 1890 році школярі спробували відбивати від стіни м’який м’яч. Адміністрація закладу забороняла використання жорстких м’ячів, бо це могло пошкодити будівлю, тому учні користувалися м’якими гумовими, які не завдають шкоди поверхням стін.

Перші згадки про сквош датуються 1807 роком у книзі про побут лондонців. Там розповідається про безпечних злочинців, таких як ув’язнені вищого класу Лондонської боргової в’язниці, які грали в гру схожу «на ракетки». Мета гри полягала у відбиванні м’яча у стіни в’язниці, що було одним з видів фізичних тренувань та способів проведення часу для ув’язнених.

2. Чому гра називається сквош?

Назва гри пов’язана з прямим значенням слова «squash», що, у перекладі з англійської, означає «розплющений» або «гарбуз, патисон».

Перші гравці використовували м’ячики із натурального каучуку, які дуже легко деформувалися і сплющувалися від удару об стіну. Відповідно, через розплющення м’ячів гру назвали сквош.

Сучасні м’ячі для сквошу залишаються дуже м’якими, але виготовляються з більш міцних матеріалів, ніж каучук, тому не розплющуються і відбиваються неушкодженими.

3. Перший у світі ядерний реактор побудували в залі для гри у сквош

У 1942 році італійський фізик Енріко Фермі з колегами таємно спроєктували і збудували перший у світі атомний реактор. Місцем для будівництва обрали університетський сквош-корт у центрі міста Чикаго.

Конструкція складалася із 45 тисяч графітових цеглин, між якими були розташовані шари з природного урану. Реактор отримав назву «Чиказька дровітня» (Chicago Pile-1, CP-1). 

4. Корти для сквошу існують майже у 200 країнах світу

За 200 років існування сквош з лондонської в’язниці поширився на весь світ. Згідно з даними Всесвітньої федерації сквошу, у сквош грають більше 25 мільйонів людей на 50 000 кортах у 186 країнах світу. Щонайменше в 10 країнах сквош є популярнішим за хокей.

5. У 2003 сквош визнали найбільш здоровим видом спорту за версією американського журналу Forbes

Основними критеріями відбору були: м'язова сила, витривалість, гнучкість, кількість витрачених калорій, кардіореспіраторні навантаження і ризик отримання травми.

6. Година сквошу може спалити до 1500 калорій

Сквош вимагає залученості всіх груп м’язів, абсолютної зосередженості на пересуванні м’яча та оперативного реагування. Це забезпечує якісне тренування серцево-судинної і дихальної систем та дозволяє спалювати від 600 до 1500 калорій за одну годину гри, більше ніж плавання, біг чи їзда на велосипеді за такий проміжок часу. Навантаження години гри можна порівняти з бігом на дистанцію до 15 км.

7. Корт для гри у сквош був на кораблі «Титанік»
Тривалий час сквош вважався грою для еліти, тому  скористатися кортом на «Титаніку» могли лише пасажири першого класу.

У примітці до схеми «Титаніка» було записано: «Корт для гри у сквош розташований на палубі F і знаходиться у веденні професійного гравця. Квитки на використання корту можна отримати в офісі замовлень, і, при бажанні, оплатити послуги професійного тренера: 50 центів (у басейн квиток коштував 1 долар) за пів години. М'ячі можна придбати у тренера, у нього ж можна купити або орендувати ракетку. На платній основі можна заздалегідь зарезервувати корт у тренера, але не дозволяється займати його більш ніж на годину, якщо є інші охочі».

8. Найпрестижніші змагання зі сквошу проводяться у відомих та знакових місцях.

Серед найвідоміших: Трафальгарська площа у Лондоні, підніжжя Єгипетських пірамід, історичний вокзал Нью-Йорка – Гранд сентрал стейшн.

9. Королівська сім’я Британії вважає сквош одним із найкращих видів спорту та активно займається ним

Принц Філіп навіть грав у сквош під час народження свого первістка. За традицією британської корони чоловіків не допускають до пологів, тому він обрав улюблений спорт для очікування народження сина.

10. Принц Монако Реньє III (чоловік Грейс Келлі) грав у сквош щодня

Він правив Монако протягом 56 років і є одним з найвідоміших монархів-довгожителів у європейській історії, що знаходився при владі так довго.

Можливо, секрет його довголіття - це щоденна гра у сквош, яка допомагала підтримувати здоров’я та фізичну форму?

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі – Олімпіада. Магучіх і Геращенко виступлять на етапі Діамантової ліги
Інші види | 06 липня 2024, 20:11 0
Далі – Олімпіада. Магучіх і Геращенко виступлять на етапі Діамантової ліги

Легкоатлети готуються до головного турніру чотириріччя

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 06 липня 2024, 10:06 23
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбувається в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.