Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 15 лютого 2021, 13:19
22109
8

«Хамство» Еберг, ексклюзивна стрільба Цимбала і сенсація від білоруски Соли

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події першої частини чемпіонату світу

| Оновлено 15 лютого 2021, 13:19
22109
8
«Хамство» Еберг, ексклюзивна стрільба Цимбала і сенсація від білоруски Соли
Getty Images/Global Images Ukraine. Ганна Еберг

У минулу середу, 10 лютого, в словенській Поклюці стартував головний старт передолімпійського сезону-2020/21 – чемпіонат світу. У перші чотири змагальних дні було розіграно п'ять комплектів поспіль, а попереду – день відпочинку перед індивідуальними гонками.

Минулі п'ять гонок не принесли збірній України медаль, але подарували вболівальникам багато емоцій – як позитивних, так і не дуже. Про всі найцікавіші події першої частини чемпіонату світу можна ознайомитися в нашому традиційному огляді.

Серія чемпіонату

Відкрила головний старт сезону класична змішана естафета. Уже традиційно в цій дисципліні не було рівних норвежцям, які стали чемпіонами світу третій рік поспіль. У 2019 році збірна Норвегії виграла мікст в шведському Естерсунді, в 2020-му їй не було рівних в італійському Антгольці, а в минулу середу Стурла Легрейд, Йоганнес Бьо, Тіріл Екгофф і Марте Ройселанд тріумфували в словенській Поклюці.

Варто відзначити, що Йоганнес Бьо, Тіріл Екгофф і Марте Ройселанд брали участь у всіх трьох переможних змішаних естафетах на чемпіонатах світу, а їхній четвертий напарник щороку змінюється.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тріумфатори змішаної естафети

Скандал чемпіонату

Якщо в боротьбі за золоті медалі особливої ​​інтриги не спостерігалося, то в розподілі медалей, що залишилися вакантними, вийшов справжній трилер! Тренерський штаб збірної України ідеально підібрав склад на цю гонку: стартером був Артем Прима, другий і третій етапи бігли Дмитро Підручний та Юлія Джима, а роль фінішера дісталася Олені Підгрушній. Те, що цього разу чоловіки розпочинали гонку, а жінки закінчували, українцям було тільки на руку, адже Підгрушна на останньому колі, як відомо, вміє творити чудеса.

Прима, Підручний та Джима на своїх етапах виступили блискуче, а тому капітан жіночої збірної вирушила на фінальний відрізок гонки другою, з відривом в 18 секунд від збірних Швеції та Австрії. Підгрушна вирішила зробити ставку на чисту стрільбу, і на лежці відпрацювала ідеально, але на стрільбі стоячи насилу уникла штрафного кола, в той час як суперниці відстрілялися більш вдало. Наздогнати австрійку Гаузер було досить складно, а ось шведка Ганна Еберг відірвалася всього на п'ять секунд - цілком робоче відставання.

Олена досить швидко наздогнала суперницю, але обійти її було дуже складно, оскільки траса надто вузька і здійснювати подібні маневри на ній не так вже й легко. А подвійно складно це робити, коли суперниця усіма силами намагається завадити. Саме таку тактику вибрала Ганна, завдяки чому зуміла завоювати для збірної Швеції бронзу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Підгрушна і Ганна Еберг

«Останнє коло було дуже важким. У мене була хороша тактика, яка допомогла фінішувати третьою. Не впевнена, що хочу розкривати свої секрети. В таких умовах дуже складно боротися в кінці враховуючи вихід на фінішну пряму, тому мені потрібно було першою вийти на стадіон», - сказала Еберг-старша після гонки.

Україна до медалі не вистачило зовсім трохи, і Підгрушна після фінішу зі зрозумілих причин була вкрай розчарована поведінкою шведки. А заодно розповіла про її «секрети»: «Коли пішла друга половина кола, я почала обходити Еберг по правій стороні траси. Але вона, побачивши мене там, почала зміщуватися в бік, виштовхуючи мене в «свіжак» (свіжий, невкатаний сніг - прим.), а іноді навіть в кущі.

Як тільки вона бачила, що я її обганяю, просто підрізала – так було кілька разів. Це – абсолютно неспортивна поведінка, і, відверто кажучи, за двадцять років в спорті, я таку нахабність і хамство бачила вперше. Після цього на останній підйом я вже пішла за нею, потім на спуск, лижі прекрасно котили, і навіть не дивлячись на те, що я знову вийшла в свіжак, почала шведку обганяти, фактично вирівнялася, і в цей момент вона просто почала переставляти лижі між моїх.

Я мало не впала, і, зрозуміло, що рух було заблоковано. Виходячи на фініш, я вже намагалася обійти то праворуч, то ліворуч, але історія повторювалася знову і знову: вона зміщувалася то правіше, то лівіше, повністю перекриваючи будь-які мої маневри. Повторюся, це – абсолютно неприпустима поведінка в спорті, і я вважаю, що таких спортсменів потрібно карати».

Прима і Підручний спостерігали за боротьбою за бронзові медалі під час «закатки». Обидва дуже переживали і після фінішу залишилися розчарованими. За підсумками гонки Прима висловив думку, що потрібно було подавати протест, а Підручний вважає, що все було в межах правил, і Олені потрібно почекати, поки емоції трохи вщухнуть.

Так чи інакше, збірна України не встигла подати протест. Та й якби це зробили, не факт, що вердикт був би для нас позитивним. Саме таку думку висловив головний тренер Юрай Санітра:

«Після фінішу було дуже багато емоцій. Треба реально дивитися на ситуацію на останньому колі. Я кілька разів переглянув повтор по телебаченню, бачив аналіз в українських ЗМІ. Це просто боротьба на останньому колі: той, хто на крок попереду, може вибирати траєкторію траси.

Подавати вчора протест не було логіки. Треба це розуміти як спортивну боротьбу в кінці, прийняти для себе рішення, що робити наступного разу, коли буде така ситуація. Думаю, Олена правильно була трохи розчарована, але на дискваліфікацію Швеції це не тягнуло».

Результати змішаної естафети

Несподіванка чемпіонату

У чоловічому спринті головним претендентом на золото був лідер загального заліку Кубка світу Йоганнес Бьо. Але вже на стрільбі лежачи титулований норвежець спіймав два кола штрафу, після чого шансів на медаль залишалося вкрай мало.

Помилками Бьо-молодшого краще за інших вдалося скористатися шведу Мартіну Понсілуомі, який в цьому сезоні стабільно показує хорошу швидкість, але часто допускає багато промахів на вогневих рубежах. Цього разу Понсілуома провів ідеальну гонку і вперше в кар'єрі здобув особисту перемогу, ще й зробив це на головному старті сезону!

Getty Images/Global Images Ukraine. Мартін Понсілуома

Срібну та бронзову медалі завоювали французи: Сімон Дестьйo, який також закрив усі мішені, став віце-чемпіоном світу, а Емільєн Жаклен з одним промахом здобув медаль третьої проби. Йоганнес Бьо навіть з одним промахом здобув би перемогу, але через другий посів лише п'яте місце.

Стрільба чемпіонату

Українські біатлоністи на медаль в спринті не претендували, проте гонка все одно принесла позитивні емоції. В першу чергу порадував своїм виступом Богдан Цимбал, який добре проявив себе в кінці січня на етапах Кубка IBU і чемпіонаті Європи. 23-річний спортсмен набрав перші в кар'єрі очки до загального заліку Кубка світу, замкнувши топ-30.

Домогтися такого успішного виступу Цимбал зміг завдяки стрільбі. Він не тільки закрив всі 10 мішеней, але і витратив на всі постріли тільки 47,2 секунд. Цікаво, що це найкраща швидкострільність в гонці серед всіх 104 учасників. Юрай Санітра назвав стрільбу Богдана «ексклюзивною».

Лідери чоловічої збірної України Артем Прима і Дмитро Підручний не зуміли уникнути промахів, але в підсумковому протоколі опинилися трохи вище. Прима з одним промахом зайняв 20 місце, повторивши свій найкращий особистий виступ на чемпіонаті світу, а Підручний не закрив дві мішені і став 22-м.

Результати чоловічого спринту

Сенсація чемпіонату

Якщо перемога Понсілуоми тягнула на сенсацію лише з натяжкою, оскільки швед раніше вже забігав на п'єдестал пошани на Кубку світу, то білорусці Ганні Солі медаль навряд чи хто-небудь серйозно прогнозував. Спортсменка, яка в середньому допускає три промахи на двох вогневих рубежах і не входить навіть у топ-30 загального заліку, цього разу закрила всі мішені за класної швидкості на перших двох колах.

Після стрільби з позиції стоячи Сола була претенденткою на золото, оскільки показувала практично ідентичний час з норвежкою Тіріл Екгофф. Однак на останньому колі відпрацювати в тому ж темпі Ганна не змогла, програвши ще й француженці Анаіс Шевальє-Буше, у якої в пасиві один промах. Втім, для 24-річної білоруски бронзова медаль – перша в кар'єрі особиста нагорода на міжнародному рівні, тому вона однозначно радіє цьому успіху.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ганна Сола

Характер чемпіонату

Олена Підгрушна після програної боротьби за медаль у змішаній естафеті не розкисла, і видала дуже непоганий виступ у спринті. З одним промахом, допущеним на стрільбі лежачи, 34-річна українка посіла 11 місце, ставши найкращою в складі нашої команди. Причому традиційно порадувала Підгрушна останнім колом – на ньому вона виграла чистим ходом у всіх, крім німкені Франціски Пройсс (+1,4). Олена пробігла рівно на секунду швидше, ніж тріумфаторка гонки Тіріл Екгофф.

Другий найкращий результат в кар'єрі у своїй дебютній гонці на чемпіонатах світу показала 25-річна Дар'я Блашко. Один промах і 14 місце – відмінний початок чемпіонату, особливо якщо врахувати, що в січні екс-білоруска виглядала не кращим чином. А ось Юлія Джима і Валя Семеренко пробігли відразу по три кола штрафу. Джима була швидшою на лижні і посіла 37 місце. Валя в очкову зону не потрапила – замкнула топ-50.

Ще варто відзначити, що всі українки допустили по одному промаху на стрільбі лежачи. Будемо сподіватися, що це простий збіг, і вже в індивідуальній гонці наші біатлоністки порадують уболівальників чистою стрільбою, що дасть непогані шанси зачепитися за першу медаль.

Результати жіночого спринту

Рекорди чемпіонату

У гонку переслідування за підсумками спринту від збірної України не кваліфікувався Антон Дудченко, який через невдалу стрільбу в спринті посів лише 78 місце. Але це не завадило чоловічому персьюту стати для нашої команди однією з найуспішніших гонок на цьому чемпіонаті. Прима не закрив три мішені, непогано пробіг і показав другий кращий результат в кар'єрі, а також найкращий виступ на чемпіонатах світу – 8 місце.

Чергову класну гонку провів і Богдан Цимбал. Перспективний українець єдиний промах допустив на першому вогневому рубежі, а потім справно холоднокровно закривав мішені одну за одною. Він фінішував 18-м і тим самим зробив непогану заявку на потрапляння до мас-старту. Тепер Богдану потрібно спробувати забігти в очки в індивідуальній гонці. Прима, до речі, майже гарантував собі виступ в мас-старті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Богдан Цимбал

Дмитро Підручний став єдиним з українців, кому не вдалося поліпшити стартову позицію – 28 місце з 6 промахами в пасиві. Стільки ж помилок допустив новоспечений чемпіон світу в спринті Мартін Понсілуома, він фінішував 13-м.

Захист чемпіонату

А чемпіоном світу в чоловічій гонці переслідування другий рік поспіль став француз Емільєн Жаклен, якому вдалося закрити всі 20 мішеней. Ідеально відстрілявся і швед Себастьян Самуельсон, але йому за срібну медаль довелося на останньому колі боротися з Йоганнесом Бьо. Ймовірно, на двох штрафних колах норвежець витратив надто багато сил, а тому в фінішному спурті програв менш титулованому супернику.

Результати чоловічого персьюту

Провал чемпіонату

50 місце за підсумками спринту не дозволяло Валі Семеренко сподіватися на високе місце за підсумками переслідування, однак поборотися за потрапляння в очкову зону шанси були. На жаль, вони пропали вже після першої стрільби, на якій 35-річна біатлоністка закрила лише одну мішень і опустилася на останнє місце.

На другому вогневому рубежі Валя допустила п'ятий промах, після чого зійшла з дистанції. Ймовірно, для неї це була остання особиста гонка чемпіонатів світу в кар'єрі. Попереду індивідуальна гонка, і за планом повинна відбутися ротація складу. Замість Валі в ній виступить, швидше за все, її сестра Віта (хоча не виключений старт запасної – Анастасії Меркушиної).

Залишається сподіватися, що в жіночій естафеті, якщо її Валя побіжить, подібних проблем зі стрільбою вдасться уникнути.

Дубль чемпіонату

Переможниця спринту Тіріл Екгофф в гонці переслідування допустила всього два промахи при хорошій швидкості і зробила золотий дубль. Француженка Анаіс Шевальє-Буше довгий час боролася з норвежкою за перемогу, але в підсумку на останньому колі впустила й срібло, не зумівши нав'язати боротьбу австрійці Лізі Терезі Гаузер. Остання, до речі, завоювала першу медаль чемпіонатів світу в кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тіріл Екгофф

Точність чемпіонату

Найкращий виступ збірної України в особистій гонці в активі Олени Підгрушної. У жіночому персьюті досвідчена біатлоністка закрила всі 20 мішеней, а на останньому колі обійшла колишніх лижниць Деніз Геррманн і Марте Олсбю Ройселанд, і фінішувала сьомою. Якби подібну швидкість вдалося тримати протягом всієї гонки, це, безсумнівно, була б медаль...

А ось Дар'я Блашко і Юлія Джима без штрафних кіл не обійшлися: обидві допустили по три промахи і зайняли відповідно 24 і 25 місця.

Результати жіночого персьюту

***

Далі в програмі чемпіонату світу-2021 індивідуальні гонки, одиночна змішана естафета, естафети у чоловіків і жінок, а також мас-старти. Всі сім гонок, що залишилися, повинні пройти за участю українців, а тому шанси вивезти як мінімум одну медаль з Поклюки все ще є. З розкладом стартів можна ознайомитися за посиланням нижче.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
После жесткой задницы от Эберг у Елены не было вариантов, кроме как рвать на личных гонках. Она еще тянет, но сестричкам пора получать благодарности за достойную карьеру
Larry007
Был бы рад медаль но Эберг не была круговой и действовала по правилам, хватит на ровном месте раздувать. Помню Олена немку Дальмаер на финише вырезала и ниче немцы не орали. Там понаглее ситуевина была
euro2012_za_2012euro
По отбору в мужской масс-старт:
Предположим в мужской ИНДИ
три новых призера не из ТОП-15 тотала (НЕ ВЕРЮ !!)
Прима с 57 очками (может даже не участвуя) опускается на 21 место ,
далее ПРИ самых Неудачных раскладах , в теории он может опуститься на 36 непроходное место.
Так то в теории.. А учитывая, что новые Призеры, могут быть из текущих Конкурентов по очкам…
Ниже №33 Прима не будет, и старт почти обеспечен.
Во всяком случае на такие шансы ловить можно, даже не слезая с печи…
В прошлом году например тот же Прима 38 очками был 29-й в списке.
Поэтому Прима может быть спокен.
И не стартовать в своей нелюбимой индивидуалке.
Хотя при хорошей стрельбе он может, показать там очень хороший результат.
euro2012_za_2012euro
На счет 99% попадания Блашко в масс-старт Не согласен , еще придется попахать..
Она в теории может быть даже 44-й в рейтинге на масс-старт.
Очков 13-15 надо набрать в ИНДИ.
euro2012_za_2012euro
По отбору в женский масс-старт:
Предположим в женской ИНДИ
три новых призера не из ТОП-15 тотала (НЕ ВЕРЮ !!)
Пидгрушная с 66 очками (может даже не участвуя) опускается на 21 место ,
далее ПРИ самых Неудачных раскладах , в теории она может опуститься на 33 непроходное место.
Так то в теории.. А учитывая, что новые Призеры, могут быть из текущих Конкурентов по очкам…
Ниже №30 Пидгрушная не будет, и старт обеспечен.
В прошлом году например Иннерхофер с 57 очками была 27-й в списке.
Поэтому Пидгрушна может быть спокойна.
Александр Ад
Короче я думаю так.Подгрушной и Приме не надо бежать ИГ,а выступить в одиночной смешке.Соответственно бежать в ИГ- Тищенко.А у женщин в ИГ поставить Джиму,Блашко,Меркушину и Виту
vizuals
Ще й фотку обрали, де Йопберг з вареником
dimaprogs
Да уж, Эберг дала должок за Дальмайер) Все по честному.