Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Клубный чемпіонат світу
| Оновлено 12 лютого 2021, 03:21
5269
2

Андре-П'єр Жиньяк: Легенда Мексики і претендент на золото клубного ЧС

Один з лідерів «Тигреса» - колишній форвард збірної Франції, якого вже призабули в Європі

| Оновлено 12 лютого 2021, 03:21
5269
2
Андре-П'єр Жиньяк: Легенда Мексики і претендент на золото клубного ЧС
Getty Images/Global Images Ukraine

Андре-П'єр Жиньяк. Це ім'я, яке Хосе Франсіско Торрес чув вперше.

На календарі - літо 2015 року, і гравець збірної США і провідний півзахисник «УАНЛ Тигрес» готувався допомогти своїй команді домогтися успіху. Вдалося піднятися на першу сходинку таблиці, але перший раунд плей-оф привів до краху, і чемпіоном став «Сантос Лагуна». Успіх був помітний, але другий за чотири роки титул виявився недосяжним.

Тому тим літом «Тигрес» вирішив витратитися на посилення, яке повинно було допомогти йому надолужити згаяне. Він купив Андре-П'єра Жиньяка. Трансфер, скажімо так, незвичайний: футболісти з Європи рідко переїжджають в мексиканську лігу. Ще рідше трапляється так, щоб вони переїжджали на самому піку своїх можливостей.

Колись свою кар'єру тут завершували Пеп Гвардіола, Еміліо Бутрагеньо і Луїс Гарсія. Легендарний Ейсебіо теж встиг затриматися в Монтерреї.

Але Жиньяк від них відрізнявся. За п'ять років свого перебування в Мексиці він став людиною легендарною в клубі. Варто було йому з'явитися, як команда стала вигравати все, що можна. По суті, одноосібно француз дозволив «Тигрес де ла Універсідад Аутонома де Нуево-Леон» (а це - офіційна назва клубу) домогтися найуспішнішого періоду в його історії. Тож не дивно, що його записують в герої місцевого фольклору.

З Жиньяком «Тигрес» чотири рази ставав чемпіоном, а недавно ще й виграв Лігу чемпіонів КОНКАКАФ. Він - провідний бомбардир в історії клубу завдяки 144 голам. Коли він повісить бутси на цвях, француз цілком може увійти до десятки кращих в історії всієї ліги.

Коротше кажучи, Андре-П'єр Жиньяк є легендою мексиканського футболу.

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2015, втім, все було трохи не так. Він був ветераном чемпіонатів світу - зрідка, не завжди, Жиньяка можна було побачити в синій футболці збірної. Він був відомим гравцем в Лізі 1, але світовою зіркою його не можна було назвати.

Тому, коли стало відомо про підписання, Торрес зробив те ж, що і всі - подивився нарізки з виступами француза в YouTube.

«Ніхто його не знав, - зізнається він сайту Goal. - Але коли я дізнався про те, що ми його купили, я став шукати відео з його участю, щоб подивитися, як зможу з ним зігратися. Так я побачив, що він насправді крутий форвард. Кожен удар в отвір закінчувався голом. Нам потрібен був якраз хтось такий».

Французу знадобилося кілька матчів для того, щоб відзначитися своїм першим м'ячем, який залетів у ворота бразильського «Інтернасьонала». Так «Тигрес» пройшов у фінал Кубка Лібертадорес, в якому поступився аргентинському «Рівер Плейт».

У своїй першій Апертурі (зимовому чемпіонаті) Жиньяк відзначився 11 голами, які допомогли «Тигрес» пройти до плей-оф. Далі він забив в обох іграх чвертьфіналу. Попереду маячив фінал проти «Пумас», якому француз забив - знову в двох матчах, та ще й у серії післяматчевих пенальті. Підсумок - перший з багатьох титулів.

Торрес мав рацію: Жиньяк був саме тим, хто потрібен. За шість років зі свого пришестя він побив кілька рекордів і перетворив «Тигрес» на топ-клуб Мексики і всього континенту.

«Я знав, що він багато чого доб'ється, - говорить Торрес, який залишив «Тигрес» у 2019 році. - Він завжди був чудовим гравцем. З ним все відразу по-іншому. Він старанно працює на футбольному полі і за його межами. Ми все ще спілкуємося».

У словах Торреса криється істина: Жиньяк завоював любов публіки не тільки своїми виступами. По суті, до нього привертає один той факт, що він сам зупинив свій вибір на «Тигрес» у такому неочевидному чемпіонаті.

Коли його купили, він закінчив сезон у «Марселі» з 21 голом - це більше, ніж було у Златана Ібрагімовича і Едінсона Кавані в «ПСЖ». Йому надходили пропозиції з АПЛ, а він взяв і вибрав Мексику в 29 років.

При цьому, коли він все-таки опинився в новій країні, він не вів себе так, ніби приїхав у відпустку або просто грати упівсили. Він відразу ж акліматизувався, відразу ж став «своїм» у незнайомій культурі. Він не здавався іноземцем, і за це його полюбили і одноклубники, і глядачі.

«Я з'явився в клубі у 2015 разом з Андре і Акуіно, - говорить Юрген Дамм. - Жиньяк вже трохи говорив іспанською. Він відразу хотів освоїти мову для того, щоб не було проблем з розумінням. Згодом він став краще, а зараз він взагалі лепече, як справжній мексиканець!»

«Я вірю, що це - його ключ до успіху. Його відрізняє якась простота і харизма. Він відразу знаходить з одноклубниками спільну мову. Якого б успіху він не домагався, він завжди зберігав цей баланс, і завжди був доброзичливим. Бути лідером - в його ДНК. Він завжди багато мовить в роздягальні. Він підтримує і молодих, і ветеранів».

Аж до недавнього часу в колекції Жиньяка не було одного важливого трофею - Ліги Чемпіонів КОНКАКАФ. З «Тигрес» він пройшов у фінал тричі за чотири сезони, але кожен раз поступався «Америці», «Пачуці» і «Монтеррею». Все змінилося минулого року: в рамках кампанії, яка розтягнулася мало не на 12 місяців через пандемію, француз знову взявся геройствувати і знову пробився до фіналу, де на мексиканців чекав «Лос-Анджелес» з Карлосом Велою - головним суперником Жиньяка за звання гравця турніру.

У напруженому протистоянні міг бути тільки один переможець, і на 84-й хвилині останнє слово вставив Жиньяк. З цього моменту ніхто не міг сказати, що цей іноземець не заслуговує канонізації.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ну а зараз у всіх нас є шанс побачити Жиньяка і «Тигрес» у справі, адже вони планують поборотися за клубний чемпіонат світу. Мексиканський клуб ще жодного разу не ставав чемпіоном престижного чемпіонату, але все буває вперше. Поки що «тигри» впевнено розправляються з суперниками: у другому раунді був переграний південнокорейський «Ульсан Хенде», а в півфіналі - «Палмейрас». У фіналі вже чекає «Баварія» - мабуть, найсерйозніший суперник у кар'єрі нападника.

Чи хвилюються мексиканці? Не схоже. Тут вірять, що крім Жиньяка, в команді достатньо виконавців топ-рівня. «У нас є не тільки Жиньяк, але і чудовий воротар Науель Гусман, класний вінгер Карлос Сальседо, півзахисники Гідо Пісарро і Рафаел Каріока, а в нападі - новачок Карлос Гонсалес» - вважає Дамм.

«Це сильна конкурентоспроможна команда, здатна здивувати весь світ».

Здається, який фінал, які шанси? Але в Мексиці посміхаються: їхній забивний талісман вже не раз робив неможливе. Втім, йому не потрібно нічого доводити. Може в Європі його і забули, але на іншій півкулі Жиньяк - це великий нападник, який ніколи не розчаровував. Він - справжній король тигрів.

Переклад Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Robert Monroe
Жиньяк поїхав грати у Мексику майже у 30 років - навряд чи це можна назвати піком кар'єри, скоріше ближе до заходу. Але поїхав дійсно після надрезультативного сезону у Марселі.
Trasher311987
Круто я его помню ещё ржал с лягушатников Нафига им чувак с Мексики в сборной.
Удачи с Баварией