Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 лютого 2021, 22:22
23435
27

Владислав Вакула: заручник і кілер власного таланту

Здається, 21-річний вінгер ступив на слизьку доріжку, яка може залишити його на узбіччі футболу

| Оновлено 11 лютого 2021, 22:22
23435
27
Владислав Вакула: заручник і кілер власного таланту
ФК Шахтар. Владислав Вакула

Останні два тижні життя молодого і яскравого півзахисника Владислава Вакули нагадують кадри з якогось моторошного трилера, коли кар'єра героя за лічені дні перетворюється зі світлої і багатообіцяючої на щось сіре й непривабливе. Лише в середині січня «Шахтар» відправив вінгера набиратися досвіду в оренду в «Десну», але зараз гравець вкрай далекий від будь-якої перспективи грати на рівні УПЛ у весняній частині сезону. Все через проблеми з дисципліною та скандальні витівки, які вже на початку кар'єри можуть стати серйозною перешкодою для Вакули на шляху до світлого футбольного майбутнього...

***

Владислав Вакула, який народився в квітні 1999 року в Бердичеві Житомирської області, вже на юнацькому рівні уславився ще тією «жабкою-мандрівницею». З 2009 по 2016 роки юний Владислав встиг пограти за команди з Києва (серед них було і «Динамо»), Бердичева, Дніпра, Вінниці та Харкова. Практично скрізь Вакула був на хорошому рахунку у тренерів, які займаються вихованням молоді. Фахівці відзначали прекрасну техніку, швидкість, динаміку дій і націленість на ворота суперника у Владислава.

Втім, бути яскравим і технічним «бігунком» - це зовсім не запорука успіху у вітчизняному футболі. У тактичних нюансах до Вакули були питання, та й працювати над собою в цих аспектах футболіст не дуже-то й поспішав. Однак в якийсь момент ситуація, склалося враження, почала змінюватися. Влітку 2016 року Вакула опинився у «Сталі» з Кам'янського, де спершу грав за команди U-19 та U-21, перш ніж отримати можливість заявити про себе на вищому рівні.

Дебютувати в УПЛ Вакулі вдалося 5 серпня 2017 року у виїзному для «Сталі» матчі проти «Карпат». Тодішній наставник «сталеварів» Єгіше Мелікян кинув 18-річного хлопця в бій на заміну на 54-й хвилині, коли рахунок був 1:1. Та «Сталь» під керівництвом вірменського фахівця виглядала по-своєму привабливо. Команда без топових гравців і серйозного бюджету намагалася демонструвати цікавий для уболівальників футбол, рідко вдаючись до вибудовування ешелонованої оборони та використання тактики «автобуса». Кам'янчанам гостро не вистачало досвіду та зіграності, через що вони не могли похвалитися великою кількістю набраних очок, і в підсумку в кінцівці сезону посіли останнє місце в турнірній таблиці УПЛ.

Вакула в тому сезоні провів всього 3 поєдинки на рівні Прем'єр-ліги, відігравши в цілому 72 хвилини, і не відзначившись гольовими діями. Але вже тоді багато хто з фахівців звернули увагу на цього білявого хлопчину, чия хороша футбольна нахабність та відсутність боязкості перед авторитетами не могли не впадати в око. Звичайно, школи і досвіду ще не вистачало в багатьох аспектах, але було ясно, що якщо «Сталь» кане в безодню, то Вакула без проблем зможе знайти собі новий притулок, де й продовжить розвиток.

***

Влітку 2018 року Вакула перейшов в «Маріуполь» на правах вільного агента. Подейкували, що технічний хлопчина потрапив до поля зору «Шахтаря», але донецький клуб вирішив не втручатися в ситуацію, і дозволити вінгеру поки спробувати проявити себе в дружній для «гірників» команді з берегів Азова.

Складно судити, як по-справжньому відбувалися справи навколо переходу Вакули в «Маріуполь», і чи треба шукати в цьому питанні якісь «підводні камені», але в команді Олександра Бабича Владислав несподівано для переважної більшості футбольних уболівальників став одним з лідерів і тих гравців, від чиїх дій всерйоз залежав результат ледве не кожного поєдинку.

ФК Мариуполь
ФК Маріуполь

Здається, в тому сезоні Вакула не тільки звично намагався отримувати задоволення від футболу, діючи на полі максимально яскраво та вигадливо (на рахунку хавбека було 155 обведень, що виявилося шостим показником в лізі на той період, причому якість цих дій також була на досить прийнятному рівні - 49% обведень стали успішними), але й усвідомив, що від його роботи, відповідальності і ступеня взаємодії з партнерами на полі в істотній мірі залежить кінцевий результат в кожному поєдинку. Було схоже, що Вакула почав ставати більш зрілим і серйозним виконавцем, йдучи від юнацьких звичок і деякої нерозсудливості. Ймовірно, це багато в чому і стало своєрідним каталізатором для трансферу вінгера в «Шахтар».

Що правда, «гірники» не стали відразу ж забирати футболіста собі, залишивши в «Маріуполі» ще на півроку, хоча спочатку планували зворотну оренду терміном на один сезон. У весняній частині сезону-2019/20, карти в якій більшості команд сплутала пандемія коронавірусу, Вакулі вдалося зіграти тільки в двох поєдинках, коли доля чемпіонства була вже вирішена. При цьому, в матчах проти «Колоса» та «Олександрії» Луїш Каштру вирішив поекспериментувати, випустивши Владислава не на звичному для того лівому фланзі атаки, а справа в обороні, де португальський тренер гостро потребував хорошого конкурента/змінника для Додо в аспекті не надто впевнених дій від Бутка та Болбата.

***

Сезон-2020/21 Вакула в «Шахтарі» починав в якості абсолютного резервіста. Втім, нічого страшного в цьому не було з урахуванням молодого віку гравця, а також кадрових проблем навколо все того ж коронавірусу, через який шанси проявити себе випали великій кількості гравців, що знаходяться на контракті в «Шахтарі». Головне, що не дивлячись на відсутність настільки яскравої динаміки в прогресі, яка проявилася у Вакули в «Маріуполі», в стані «гірників» не поспішали ставити «хрест» на гравцеві, вважаючи за краще в зимове трансферне вікно знайти для того команду, де Владислав зумів би отримувати більше ігрової практики.

З урахуванням того, що Каштру і менеджмент «Шахтаря» в січні вирішили достроково повернути з оренди в «Десні» Михайла Мудрика, можливість поїхати до Чернігова для Вакули спочатку сприймалася, як прекрасний шанс знову змусити говорити про себе всіх шанувальників УПЛ на повний голос. Але після всього двох тижнів з моменту офіційного оголошення про перехід Вакули в «Десну», чернігівський клуб несподівано повідомив про дострокове припинення оренди. За нашою інформацією, Владислав «вилетів» з «Десни» за грубе порушення спортивного режиму, чого Олександр Рябоконь терпіти не побажав.


ФК Шахтар

Слідом за цим у пресі заговорили, що Вакула з самого початку не дуже-то й хотів їхати саме в «Десну». Нібито куди ближче до душі Владиславу був би перехід на правах оренди в добре йому знайомий «Маріуполь». Що правда, тут вінгер не врахував той факт, що команду з берегів Азова нині тренує вже не Олександр Бабич, а Остап Маркевич, який з початку сезону вибудував абсолютно новий колектив, і в якійсь мірі досяг успіху в цьому, дивлячись на результати приазовців і враховуючи, що через реконструкцію домашнього стадіону всі матчі в першій частині чемпіонату «Маріуполь» був змушений проводити на виїзді.

Тиск на самого Вакулу також посилився. Була інформація, що директор з футболу «Шахтаря» Даріо Срна особисто розмовляв з 21-річним талантом, пояснивши тому, що оренда в «Маріуполі» буде останньою можливістю для Владислава довести власну спроможність і перспективність для донецького клубу. Але на попередження від боса, якщо воно дійсно мало місце, Вакула не звернув належної уваги. Пізно увечері 8 лютого молодий футболіст влаштував дорожньо-транспортну пригоду в Маріуполі, якимось дивом залишившись неушкодженим і не угробивши нікого з оточуючих. За неофіційною інформацією, футболіст перебував у стані алкогольного сп'яніння, що на тлі нещодавнього «зальоту» в «Десні» виглядає сюрреалістично для керівництва «Шахтаря», яке покладало певні надії в майбутньому на молодого гравця...

Екс-футболіст «Шахтаря» В'ячеслав Шевчук навіть висловився з цього приводу, причому вельми непривабливо для Вакули: «Я його знаю, як футболіста. Обдарований, талановитий футболіст. Думаю, не дарма «Шахтар» підписував з ним контракт. У нього є відмінні якості, щоб вирости в майстерного гравця. Те, що відбувається з ним зараз, це молодість. Вочевидь, у хлопця неправильне трактування життєвих пріоритетів. Є приказка: «бережи честь змолоду», яка відноситься не тільки до дівчат, а й до футболістів. Думаю, після цих ситуацій у керівників «Маріуполя» і «Шахтаря» має відбутися з хлопцем розмова, щоб поставити його на правильний шлях. Це в наше покоління молоді гравці могли «чудити», зараз же час інший. Але хлопець, можливо, зачепив наше минуле».

Складно сказати, що і де зачепив Вакула, й чим він думав, якщо робив це взагалі, коли сідав в нетверезому стані за кермо (того ж 8 лютого, але 2014 року насмерть розбився екс-форвард «Шахтаря» і «Маріуполя» Майкон Перейра), але боси приазовського клубу вже відмовилися від можливості підписувати вінгера. Воно й зрозуміло: не для того Маркевич-молодший стільки місяців наполегливо ліпив з групи гравців, яка дісталася йому, єдине ціле, щоб зараз ризикувати втратити весь цей колектив через єдину «паршиву вівцю», що затесалася в його ряди.

***

Безумовно, Владиславу Вакулі буде неприємно читати про себе такі алегорії. Однак кращих на поточний момент 21-річний футболіст просто не заслуговує. І це не через бажання образити, або якось зачепити Вакулу, а виключно заради того, щоб підстьобнути його до роботи над собою, і повернення поглядів на футбол. Будь-який молодий талант, чи є він гравцем «Шахтаря», чи «Динамо» або іншої вітчизняної команди, повинен чітко розуміти, що ніякі колишні заслуги й компліменти від преси не дають захисту від подальшої критики за проступки, які не мають нічого спільного з футболом.

Здається, Вакула дуже рано повірив у власну велич і успішність. Трансфер в «Шахтар» буквально запаморочив молодому футболісту голову, і зробив його спершу заручником власного таланту, а потім і його ж кілером. Ті події, які зараз відбуваються в кар'єрі Вакули, є проявом закопування (вбивства, знищення, ліквідації - кому що більше до смаку) таланту з боку Владислава...

Чи отримає Вакула ще один шанс в «Шахтарі»? Складно сказати, адже нещодавніми проступками Владислав залишив пляму не тільки на власній репутації, яка ще не встигла стати чимось знаковим для вітчизняного футболу, але й на іміджі всього донецького клубу. Чи потрібні «гірникам» ті, хто не цінує заповітні «молоточки» на грудях? Це питання, яке, ймовірно, найближчим часом вирішать боси «Шахтаря». І якщо Вакула так і залишиться поза заявкою донеччан та інших клубів на другу частину сезону, то нічого дивного в такому рішенні бути не може. Треба ж якось карати тих, хто вперто не хоче робити висновків з чужих помилок, а успіху сподівається домагатися виключно на експлуатації власного таланту...

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vipfishman2
«що на тлі нещодавнього «зальоту» в «Десні» виглядає сюрреалістично для керівництва «Шахтаря»....🤣🤣🤣🤣 То есть четыре случая , когда игроки Шахтера были уличены в применении допинга для руководителей ржавых выглядит нормально , а подпивший тинейджер вызвал жуткую ярость у одного из этих залетевших допингистов? 🤣🤣🤣🤣 как же это все показушно выглядит 🤣🤣🤮
Tеllur
Вообще ничего особенного не успел даже увидеть в этом игроке. Пусть идёт в кузнецы
счастья
Полесье Житомир
DK1961
Обсерают Киев на каждом шагу - и одновременно не хотят уезжать из столицы и пользуются всеми благами столичной жизни!!! Одним словом - твари. Даунецкие
UKRAINE FAN
Это его карьера, жизнь хочет через пару лет играть в аматорах пускай дальше бухает и панты бросает!
DK1961
Уже заставляют Колос играть со шлюхтером на "его" стадионе НСК!!! Пусть лохметовские питомцы ЖИВУТ и играют в Мариуполе - где и прописаны официально!!!
Виктор Андрущик
А было б неплохо увидеть Владислава в Полесье с Шищенком,но пребывание в Украине ему сейчас не желательно,так как это соблазн к предыдущим проступкам.Владик тебя спасет чемпионат с другим менталитетом.Работай и все наладится,удачи тебе.
anatoliy120
Более элементарного вопроса чем с Вакулой быть не может. Пусть обращается в Киевскую Одиторскую Группу "Планета":info info@planeta8d.com тел. 0957939699. Там его проведут по программе "Ремонт жизни".
Владимир Копяк
Может это растет второй Алиев или Селезнев? Давайте не будем мешать парню делать "карьеру"
Алексей Есенин
почти все правильно написал про динамо. так и есть. и при независимой украине также тянули динамо за уши и федерация и особенно судьи. потом власть сменилась и такой же беспредел начал творить шахтер. и в стране не переваривать ни динамо ни шахтер. чдо таврия стала чемпионом, а так был бы и днепр которого защимили динамовцы и металлист, изза шахтера. такова наша реальность. а фанаты везде одинаковые - тупоголовые малолетки - это не фанаты, а сборище недоносков, которые могут проЯвлять свою силу лишь в толпе. и не надо разбиваить страну на два лагеря шахтер и динамо - за них лишь болееют куне и даунцы. не в харькове не во львове, мягко говор не приветствовали шахтер и все что с ним связано. настоящее движение это в двух мертвых клубах днепр и металлист, которые убили имеено шахтер и динамо. из двух зол выбирают меньшее а посему и динамо, хоть и не заслуживает это
OKs100
Неудивительно, немногие могут сохранить голову, когда тебе 21 год, а на счетах несколько десятков миллионов долларов.
Сало
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил