Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 лютого 2021, 16:12
11795
67

Хто в Шахтарі замінить Коваленка?

Валерій Василенко розмірковує, як і ким «Шахтар» може замінити гравця, який пішов в «Аталанту»

| Оновлено 06 лютого 2021, 16:12
11795
67
Хто в Шахтарі замінить Коваленка?
ФК Шахтар

Віктор Коваленко не був гравцем основного складу «Шахтаря». І за великим рахунком, і за маленьким. У нього не виходило в силу різних причин. Чому - на цей рахунок мудрувати вже пізно: поїзд пішов, і універсальний півзахисник тепер буде доводити свою профпридатність і право на місце в стартовому протоколі в іншому місці. Там йому буде напевно ще складніше. Знову-таки, в силу різних причин і обставин. Але про це поговоримо як-небудь наступного разу, коли хлопець зіграє хоч пару матчів в серії А. Або навпаки, не зіграє. Будемо чекати, загалом, адже відповісти на це злободенне питання може лише час.

А ось «Шахтарю» час зараз навряд чи помічник. У тому плані, що хоч епопея з переходом Коваленка начебто як і затягнулася, проте, з одного боку, в клубі до останнього сподівалися, що Віктор не втече, а з іншого - він хоч і був лише «для глибини лавки», зі своєю роллю справлявся непогано. При всіх недоліках 24-річного футболіста, про які ми всі прекрасно чули, у нього була і купа своїх достоїнств. Рослий, двожильний, вміє багато і корисно рухатися, незамінний при пресингу і грі без м'яча, а також в просторах між лініями. Так чи інакше, «Шахтарю» доведеться, причому оперативно, його якось або кимось заміняти. Ось на цю, вельми актуальну тему, і давайте поміркуємо.

***

Почнемо з того, що спеціально купувати людину на «місце» Коваленка «гірники» навряд чи будуть: ні в нинішнє трансферне вікно (в Україні воно відчинене до другого березня), ні в літнє. З тієї простої причини, що дана вакансія хоч і актуальна, але не «кровоточить». До того ж, як мені бачиться, в структурі «Шахтаря» достатньо гравців, які або вже зараз, або згодом можуть замінити новоспеченого бергамаска.

Отже, розглянемо варіант «виховання Баби Яги в своєму колективі», тобто без залучення когось із зовні і без різких рухів. Якщо взяти за основу варіант, що клубний лазарет «помаранчево-чорних» порожній, то варіація гравців в центрі поля може бути наступною: Степаненко на місці чистого опорника, трохи вище розташовуються Алан Патрік і Маркос Антоніо. За такою схемою «Шахтар» і грав, узагалі-то. Тобто, якщо всі будуть здорові, донецький «загін» не дуже то й помітить втрату «бійця». Дана варіація може зазнати змін в сторону «бразілізації»: місце хвилеріза може отримати Майкон, Патрік і Антоніо залишаться на своїх позиціях, а Степаненко за такого алгоритму може стати додатковим козирем для Каштру, якщо знадобиться посилювати/змінювати гру по ходу поєдинку. До того ж, в таку схему за гострої необхідності можна впровадити на позицію розігруючого Марлоса. Видовищність, ефектність і взаєморозуміння будуть гарантовані.


Getty Images/Global Images Ukraine. Маркос Антоніо (праворуч)

Однак при такому розкладі все ж знаходяться і мінуси. Всі згадані вище донецькі «чарівники м'яча» не відрізняються ні особливою фактурою, ні особливим завзяттям вигризати м'яч і територію. Вони не дуже комфортно почувають себе в момент чужого пресингу, не кажучи вже про гру проти фізично потужних і швидких суперників. Коваленко в таких випадках і давав необхідний баланс команді, доповнюючи бразильців. Стало бути, в умовах, що склалися, в рази збільшується і без того дуже серйозна роль Степаненка. Особливо в важливих матчах. «Шахтар» повинен берегти Тараса, як зіницю ока. На пару-трійку сезонів його ще має вистачити, а ось далі потрібно буде думати.

Але так далеко ми зараз заглядати не будемо - невдячна це справа, та й час зараз не сприяє тривалим прогнозам і оракулам. Просто відзначимо, що чотири гравці середини поля «Шахтаря» (Степаненко, Майкон, Патрік і Антоніо) плюс Марлос можуть вирішувати і локальні, і складні завдання в режимі онлайн. І якщо всі будуть в строю, відсутність Коваленка навряд чи буде особливо позначатися.

***

Ясна річ, є й інший шлях вирішення проблеми. Він більш трудомісткий і клопіткий, тим не менш, саме він може принести відчутніші результати вже в найближчому майбутньому. Я маю на увазі перекваліфікацію молодих гравців команди «під Коваленка».

Опріч непоганих профільних якостей, Віктор відрізнявся ще однією визнаною в «Шахтарі» чеснотою: він був українцем, отже, з його появою в основі тренер міг дозволити собі виставити «зайвого» легіонера. Тому важливо, щоб «дублер» Коваленка мав ще й український паспорт.

На мій погляд, з молодих українців, які є в клубному розпорядженні, під потрібні для гравця середини поля характеристики найбільше підходять Судаков і Вакула. Ліпити з них універсалів на подобу Коваленка - справа не одного дня. Але чомусь мені здається, що вона того варта.        


Getty Images/Global Images Ukraine. Георгій Судаков

Судакова Каштру встиг випустити за першу команду і в чемпіонаті, і в Лізі чемпіонів. Дебют в УПЛ Георгію вдався: і зіграв непогано, і навіть гол забив. Але потрібно робити знижку, що матч був проти серйозно знекровленого «Маріуполя». Проте, швидкість і різкість Судакова сподобалися. До своїх 18-ти років в «Шахтарі» Жора встиг пограти майже на всіх позиціях в півзахисті і навіть на вістрі атаки. Приблизно так, як колись молодий Коваленко. Але головне його достоїнство в рамках нашої теми - витривалість і функціональна готовність. Він уже зараз може дати фору деяким гравцям основи «Шахтаря» в плані інтенсивності руху і пресингу. Так, немає досвіду, мало обріс м'язами, але це все наживне. Головне ж є - прагнення і задатки. Залишилося все це пустити в правильне русло.

На моє глибоке переконання, Вакула на цю позицію підходить навіть краще. Крім всіх потрібних «профільних» характеристик Влад володіє ще швидкістю і технікою. Та й з універсалізмом у нього повний порядок: може зіграти і в півзахисті, і в атаці, і навіть на правому крилі захисту. Він в цьому плані виглядає ефектніше за Судакова. Та й з точки зору впровадження в колектив не було б особливого дискомфорту ні у нього, ні у колективу. Так, був серйозний проступок на зборах з «Десною», але ж це не вирок на все життя, чи не так? Якщо хлопця вчасно поставити на місце - в прямому і переносному сенсі - з нього вийде класний футболіст. Справа за малим: за їжаковими рукавицями і довірою.

Загалом, ким і як замінити Коваленка - варіантів у «Шахтаря» цілком достатньо. Можна не мудрувати лукаво, затягнути пояси і «скребти по засіках», а можна мудрувати і грати на перспективу. Не забуваючи і про Мудрика, до речі.

Який варіант з можливих вибере Каштру? Ну, на мій погляд, обережний португалець стане використовувати бразильський варіант в поєднанні зі Степаненком. Хоча не виключено, що більше ігрового часу стане отримувати і Судаков. У будь-якому випадку, через місяць-півтора ми зможемо з упевненістю відповісти на питання, наскільки відчутною стала для «Шахтаря» втрата Коваленка.

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований
Футбол | 22 квітня 2024, 17:55 32
ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований

Ідуть палкі суперечки: чи перетнув м'яч лінію воріт на 29-й хвилині

Анчелотті повідомив Луніну, яка у нього буде роль після повернення Куртуа
Футбол | 22 квітня 2024, 11:19 11
Анчелотті повідомив Луніну, яка у нього буде роль після повернення Куртуа

Український воротар найближчим часом має продовжити контракт з «Реалом»

Коментарі 67
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fon513
Так он вроде сам на замене бьіл...? Потому и свалил...
_ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kvlad200760
Василенко вже не знає чим себе зайняти. Ось і вирішив поговорити на тему "хто замінить гравця ротації" Але ж це маячня. Він видає цілу купу корисних якостей Коваленка а про недоліки пише туманно- "при всех недостатках 24-летнего футболиста, о которых мы все прекрасно наслышаны," А як бути з тими хто не чув про недоліки Коваленка,а побачив тільки нарізку його голів в Ютубі? Ось мені цікаво які можуть бути недоліки у гравця який за словами того ж Василенка "Рослый, двужильный, умеющий много и полезно двигаться, незаменимый при прессинге и игре без мяча, а также в пространствах между линиями"? Звісно у нього не бразильська техніка володіння м*ячем але це й усе що наприклад я побачив у Коваленко.Але це й усе з недоліків. Поле бачить,ударом володіє (пригадати хоча б його переможний гол в ворота Динамо на останніх секундах),вміє грати головою(що при його зрості теж перевага),фізично витривалий і я не пам*ятаю що після позиційної помилки Коваленка його команда пропускала голи.При цьому доволі скромний і працелюбний хлопець. І в Аталанті у нього має все вийти,принаймі я на те сподіваюсь.А якщо в команді утвориться пара Малиновський-Коваленко (а це цілком ймовірно) то від цього ще й збірна виграє!!!
Tеllur
Кто заменит?
Украина - большая!
Желающих выступать за Шахтёр можно выстраивать в очередь.
Alexxx1402
Я могу заменить,как и многие,кто хотя бы немного играл в футбол
Богдан Саженко
Вакула грати за Шахтар не буде ,якщо взагалі будже грати хоч десь .Виявився звичайним алконавтом ,порушуючи режим
JekFunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Zhez53
Вопрос : Как бросить сырое яйцо на бетонный пол, не разбив его?
Ответ: Как угодно. Бетон сложно разбить...
VAD
Пустое место кто заменит? Конопля
oenergo.com
- Ты будешь мне опорой, сынок! - говорил Папа Карло, переделывая Буратино в костыль.
zzg77
Кто в Шахтере заменит Коваленко? Да кто угодно!!! Даже Пятов с Трубиным спокойно сыграют на таком же уровне.
Vipfishman2
С этой «сложнейшей» задачей справится любое бревно ...🤣🤣🤣можно просто вынести на поле скамейку запасных - ни кто и не заметит замены🤣🤣🤣
oenergo.com
Кто упал — лежит, песню снег сложил
Нам про лесосплав.
(с)
fon513
Так он вроде сам на замене бьіл...? Потому и свалил...
DK1961
Бревно можно заменить только другим бревном
Ukrainian_football
Да кто угодно заменит
Сергей Чёрный
Виктор полено будет и дальше протирать скамейку , так как кроме беготни и прессинга больше ничего не умеет.
oenergo.com
Мальвина отказывает Буратино в интимной близости:
- Буратино, тебе пять минут удовольствия, а мне потом два дня занозы из *изды выковыривать.
_ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил