Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 08 лютого 2021, 15:19
5167
2

Чемпіонат світу-2021 з гірських лиж. Прев'ю

Чемпіонат світу-2021 з гірських лиж. Прев'ю

| Оновлено 08 лютого 2021, 15:19
5167
2
Чемпіонат світу-2021 з гірських лиж. Прев'ю
Getty Images/Global Images Ukraine

Уже в понеділок, 8 лютого в італійській Кортіна д'Ампеццо стартує чемпіонат світу з гірськолижного спорту. Він триватиме до 21 лютого. За цей час буде розіграно 13 комплектів нагород - по 6 у чоловіків і жінок і один в змішаному паралельному змаганні.

Місце дії - легендарна траса «Тофане» в самому серці Доломітових Альп. Вона щорічно приймає етапи жіночого Кубка світу. Також Кортіна вже приймала чемпіонат світу 1932 року і Олімпіаду 1956 року. А вже в 2026 саме траса «Тофане» буде знову приймати гірськолижні змагання чергової зимової Олімпіади.

Фаворити

Жінки

Аналіз передстартових розкладів починаємо з жінок, тому що саме представниці прекрасної статі першими вступлять в боротьбу 8 лютого. У нинішньому сезоні в жіночому Кубку світу склалася досить цікава ситуація: в кожній з чотирьох основних дисциплін є свій яскраво виражений домінатор.

На превеликий жаль італійських тіффозі, одна з цієї четвірки на ЧС-2021 не виступить. Йдеться про Соф’ю Годжу, яка в 5 швидкісних спусках нинішнього сезону здобула 4 перемоги і один раз фінішувала другою, і, звичайно ж, була головним фаворитом швидкісного спуску і в Кортіні. Також Годжа була одним з головних претендентів на медалі і в супергіганті.

Однак лише за тиждень до домашнього мундіалю Годжа впала в Гарміш-Партенкірхені і отримала важку травму - перелом великогомілкової кістки правого коліна і розтягнення зв'язок. Нинішній сезон для шибайголови з Бергамо завершено, а змагання в швидкісному спуску на ЧС будуть більш інтригуючими.

За відсутності Годжі на звання головного фаворита в швидкісному спуску в рівній мірі претендують Брізі Джонсон і Корінн Сутер. Американка стала одним з головних відкриттів нинішнього сезону, і в швидкісному спуску показує неймовірну стабільність: у п'яти стартах у неї чотири третіх і одне п'яте місце. Джонсон - вузький фахівець швидкісного спуску, це її єдиний медальний шанс на нинішньому ЧС, тому на карту буде поставлено все.


Getty Images/Global Images Ukraine

Корінн Сутер - єдина в нинішньому сезоні, крім Годжі, у кого є перемога в швидкісному спуску - було це на початку сезону в Валь д'Ізері. Після цього форма швейцарки пішла на спад, однак Корінн вміє виходити на пік форми в потрібний момент, що і підтвердила на попередньому ЧС в Оре, де завоювала срібло і бронзу в двох швидкісних видах. Є у неї шанси на призове місце в супергіганті і цього разу, але все ж у швидкісному спуску вони вищі.

За відсутності Годжі збірна Італії буде розраховувати на те, що вистрілить досвідчена Елена Куртоні або молода Лаура Піровано. Вміє вистрілити в потрібний момент Естер Ледецка - її золото в супергіганті на Олімпіаді-2018 шокувало весь спортивний світ. Зараз у неї нарешті з'явилися стабільно високі результати в швидкісних видах протягом усього сезону, тому медаль чешки в даунхілі або супергіганті не стане сенсацією.

Також не варто скидати з рахунків австрійку Тамару Тіпплер, німкеню Кіру Вайдле, і чемпіонку в швидкісному спуску двох попередніх мундіалі Ілку Штухец. Так, нинішній сезон у словенки виходить невдалим, але спортсменку такого класу ніколи не варто скидати з рахунків. Рекомендуємо звернути увагу і на Кайсу Вікхофф Лі. Молода норвежка вже давно вважалася «королевою тренувань», однак за тиждень до ЧС нарешті зуміла по-справжньому вистрілити і в рамках змагань - четверте і друге місця в двох супергігантах. Якщо Лі зловить кураж - то стане дуже небезпечною суперницею в Кортіні.

У супергіганті в нинішньому сезоні домінує Лара Гут-Бехрамі. Після важкої травми на домашньому ЧС-2017 зіркову швейцарку вже поквапилися списати з рахунків, але в нинішньому сезоні вона нарешті повернула собі пікову форму і претендує на перемогу в загальному заліку Кубка світу. До чемпіонату в Кортіні вона підходить з серією з 5 поспіль перемог в супергіганті, і, звісно, є головним фаворитом в цій дисципліні. Хоча Гут-Бехрамі має високі шанси на медалі також в швидкісному спуску і гігантському слаломі.


Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже небезпечні в супергіганті також дві зірки збірної Італії - Марта Бассіно і Федеріка Бріньоне. Може здивувати і лідер загального заліку Петра Влхова, яка на останньому супергіганті в Гарміші стала другою. Хоча для цієї трійці головні медальні шанси все ж в технічних дисциплінах.

Особливо це стосується Бассіно, яка в нинішньому сезоні перетворилася на домінатора в гіганті: 4 перемоги в 6 стартах. Італійка з ранніх років вважалася новою зіркою. І лише в минулому сезоні Бассіно початку по-справжньому виправдовувати численні аванси. У Бріньоне нинішній сезон виходить слабкішим за попередній, і захистити звання переможця загального заліку Кубка світу їй не вдасться. Однак на чемпіонаті світу Федеріка цілком може поборотися за медалі, при чому не тільки в гіганті, але і в супері і в комбінації.

Найсильнішою і найстабільнішою гігантісткою останнього десятиліття за сумою досягнень можна назвати Тессу Ворлі. Француженці вже 31 рік, але вона не дозволяє собі випадати з еліти гігантського слалому. Ворлі - вузький фахівець гіганту, інших реальних медальних шансів у неї немає, тому мотивація у неї буде максимальна. Тесса вміє вистрілювати в найпотрібніший момент - вона вже двічі ставала чемпіонкою світу, в 2013 та 2017 років роках. І в Кортіні у неї є відмінні шанси поповнити свою колекцію ще однією медаллю.

Мікаела Шиффрін в нинішньому сезоні повністю відмовилася від стартів у швидкісних дисциплінах, хоча повернути собі позиції домінатора в технічних це їй не допомогло. Шиффрін надалі сильна і має високі шанси на золото і в слаломі, і в гіганті, але все ж вони у американки найнижчі на титульних змаганнях за останні років шість.


Getty Images/Global Images Ukraine

У слаломі покінчити з домінуванням Шиффрін зуміла Петра Влхова. Лідер Кубка світу виграв 3 з 5 слаломів нинішнього сезону і ще двічі була четвертою. І зараз саме словачка виглядає фаворитом №1. У гіганті вона за останній місяць відчутно здала, тому впевненості в тому, що вона зможе зібратися на ЧС, немає. Також Влхова буде одним з головних фаворитів комбінації - останнім часом вона стала справжнім універсалом.

У комбінації її головною суперницею стане пряма конкурентка за загальним заліком Кубка світу Мішель Гізін. Швейцарка також є абсолютно універсальною лижницею, але, на відміну від Влхової, її шанси на медалі і в слаломі, і в гіганті приблизно однакові.

А ось Катаріна Лінсбергер на топовому рівні виступає тільки в слаломі, і інших медальних шансів у лідера збірної Австрії не буде. У своїй коронній дисципліні Лінсбергер зараз дуже стабільна, і австрійської команді залишається лише сподіватися, що ця стабільність не підведе її у вирішальний момент.

Помітно здала в усіх дисциплінах, крім слалому, і Венді Холденер. Хоча і в ньому рівень результатів швейцарки також трохи впав: якщо раніше вона стабільно була другою-третьою, то зараз так само стабільно заїжджає в топ-6, при цьому піднявшись на подіум в нинішньому сезоні лише раз. За звичкою зараховуємо Венді і до фаворитів комбінації, хоча регрес у супергіганті ставить під великі сумніви її призові шанси.

Чоловіки

Переходимо до чоловіків, і тут теж почнемо з того, що на ЧС ми недорахуємось кількох гучних імен. Перш за все, мова йде про чинного володаря Кубка світу Александера Омодта Кілде, який мав дуже хороші шанси завоювати другий Великий кришталевий глобус (ВКГ) поспіль. У Кортіні норвежець був би топ-фаворитом в швидкісних видах, а також небезпечної темною конячкою в гіганті, і, можливо, також в комбінації. Не виступить на ЧС і одне з головних відкриттів нинішнього сезону, Райан Кокран-Зігле, який отримав перелом шиї на етапі в Кітцбюелі. Як і Кілде, американець був би одним з фаворитів у швидкісних змаганнях.

Представлення фаворитів ми почнемо з технічних дисциплін. Якщо точніше - зі слалому, який обіцяє бути максимально непередбачуваним. У нинішньому сезоні вся усталена за багато років ієрархія в цій дисципліні полетіла шкереберть: багаторічні гранди розчаровують, і в лідери несподівано вирвався Марко Шварц. Австрієць у нинішньому сезоні є дуже стабільним, і близьким до завоювання МКГ в слаломі. Останнім часом він майже не провалюється, і якщо цього не станеться на ЧС, то шанси на медаль у нього дуже високі.

Клеман Ноель і Хенрік Крістофферсен після відходу Марселя Хіршера здавалися вищою лігою чоловічого слалому, але нинішній сезон для них виходить дуже складним. За своїм потенціалом Ноель залишається, напевно, найсильнішим слаломістом світу, але при цьому в нинішньому сезоні він катастрофічно нестабільний: постійні грубі помилки, сходи з дистанції. Коли ж Ноель цих помилок уникає - обіграти його дуже складно, що і було доведено тиждень тому в Шамоні. Тому, головним суперником Ноеля на ЧС може стати він сам.


Getty Images/Global Images Ukraine

У Крістоффесрена ситуація трохи інша. У більшості його виступів в слаломі в нинішньому сезоні просто немає того блиску, тих швидкостей, які потрібні для боротьби за перемогу. Але при цьому двічі норвежець все ж зумів зібратися і здобув дві досить несподіваних перемоги. Чи зуміє Кристофферсен зробити те ж саме в Кортіні - сказати складно, але списувати його з рахунків точно не варто.

Катастрофічно нестабільні також Мануель Феллер і Алекс Вінатцер. Австрійця це стосується в меншій мірі: все ж у нього в нинішньому сезоні є перемога і сумарно три подіуми. А ось Вінатцер після дуже потужного початку сезону (третє і четверте місця в перших двох слаломах) всі подальші старти провалив.

В середині сезону на топ-рівень раптово вирвався Лінус Штрассер, який в Загребі навіть добрався до перемоги. Однак зараз форма німця знову пішла на спад, і підстав чекати від нього феєрії на ЧС немає.

А ось хто стабільні, так це Рамон Ценхаузерн і Себастьян Фосс-Солевог, які в нинішньому сезоні, як і Шварц, жодного разу не зійшли з дистанції, і жодного разу по-справжньому не провалилися. На майбутньому ЧС шанси Ценхаузерна ми все ж оцінюємо вище. Все ж 2-метровий швейцарський гігант і базово слаломіст більш високого класу, і поточна форма у нього краща (два других місця на двох останніх слаломах в Шамоні), і успіхи на титульних у нього вже є - срібло Олімпіади в Пхенчхані.

Не скидаємо з рахунків в слаломі також лідера Кубка світу Алексіса Пінтуро і швейцарця Лоїка Мейяра. Хоча для обох все ж головний медальний шанс - це гігант. Особливо це стосується француза, який підходить до ЧС з серією з трьох перемог поспіль в гіганті. Також Пінтуро за традицією буде топ-фаворитом комбінації.


Getty Images/Global Images Ukraine

Хто ж, крім Мейяра, буде боротися з Пінтуро в гіганті? В першу чергу - ще один швейцарець, головний конкурент Алексіса в загальному заліку Марко Одерматт. Є у нього шанси на медаль і в супергіганті - після досить слабкого старту сезону під кінець січня він помітно додав у швидкісних видах.

Дуже сильний в нинішньому сезоні і Філіп Зубчіч: у нього є перемога в Санта Катеріні, а на останніх двох гігантах саме він був найближчим переслідувачем Пінтуро. У Жана Краньєца в нинішньому сезоні проблема за проблемою: спочатку - смерть батька, потім - проблеми зі спиною, через які він не виступав з 8 січня. Складно сказати, в якому стані словенець буде на ЧС, але за своїм класом він залишається одним з найкращих гігантистів світу.

Що стосується швидкісних видів, то явний фаворит є в супергіганті. Ім'я йому - Вінсент Кріхмайр, який набрав чудову форму: другий місце і дві перемоги в трьох останніх стартах. Є у австрійця медальні шанси і в швидкісному спуску, але в цьому сезоні даунхіл у нього помітно слабкіший.

Неймовірно стабільний останнім часом ще один австрієць - Маттіас Майер. Починаючи з 30 грудня він завершив на подіумі всі 6 стартів в швидкісних видах. Майер - дворазовий олімпійський чемпіон, і прекрасно вміє вистрілювати в потрібний момент. А ось на чемпіонатах світу у нього в активі поки що немає жодної медалі, і 30-річний австрієць націлений на те, щоб заповнити цей вагомий пробіл у своєму послужному списку.

Успішна серія Кріхмайра в супергіганті пов'язана не останню чергу з травмою Мауро Кавіцеля - найсильнішого супергігантиста останніх років. Швейцарець близький до відновлення, проте його участь в чемпіонаті світу надалі під питанням. І той факт, що у чоловіків перший комплект нагород буде розіграно саме в супері, явно не на руку Кавіцелю. Не скидаємо з рахунків і легендарного ветерана К'єтіля Янсруда, який проводить дуже слабкий сезон, але вміє вистрілювати в потрібний момент - як, наприклад, 2 роки тому в Оре, де сенсаційно взяв золото в швидкісному спуску.


Getty Images/Global Images Ukraine

Зараз же до даунхілу в статусі фаворита №1 підходить Беат Фойц, який зараз лідирує в боротьбі за четвертий поспіль для себе МКГ. Проблемним було повернення після травми ще одного короля швидкості - Домініка Паріса. Однак останні етапи в Кітцбюелі і Гарміш-Партенкірхені показують, що італієць все ж встиг набрати форму перед домашнім чемпіонатом світу: на «Штрайфі» він повернувся на подіум, а на «Кандахарі» вперше після травми переміг.

Паріс - діючий чемпіон світу в супергіганті, проте знову боротися за золото в цій дисципліні він, напевно, поки що не готовий. А ось у швидкісному спуску - цілком. Крім нього збірна Італії на домашньому мундіалі в швидкісних видах може розраховувати тільки на ветерана Крістофа Іннерхофера, який під домашній чемпіонат також помітно додав.

Також не скидаємо з рахунків ще одного суперветерана, француза Йохана Кларе. Може здивувати і збірна Німеччини з Андреасом Зандером, Ромедом Бауманном і Томасом Дрессеном, який повертається після травми. Правда, його стан зараз викликає багато запитань.

У комбінації беззаперечний топ-фаворит - Пінтуро. Хто зможе скласти йому конкуренцію? Прогрес Мейяра в супергіганті змушує звернути увагу на нього. Також будуть претендувати на медаль Маттіас Майер і Віктор Муффа-Жанде. Ну і за традицією чекаємо сюрпризів від гонщиків другого ешелону.

Розклад чемпіонату світу

Понеділок, 8 лютого

11:00, 14:30 - Комбінація, жінки (супергігант/слалом)

Вівторок, 9 лютого

11:30 - Супергігант, жінки

14:00 - Супергігант, чоловіки

Середа, 10 лютого

11:00, 14:30 - Комбінація, чоловіки (супергігант/слалом)

Субота, 13 лютого

12:00 - Швидкісний спуск, жінки

Неділя, 14 лютого

12:00 - Швидкісний спуск, чоловіки

Вівторок, 16 лютого

15:00 - Паралельний гігант, чоловіки/жінки

Середа, 17 лютого

13:15 - Змішані командні змагання, паралельний слалом

Четвер, 18 лютого

11:00, 14:30 - Гігантський слалом, жінки

П'ятниця, 19 лютого

11:00, 14:30 - Гігантський слалом, чоловіки

Субота, 20 лютого

11:00, 14:30 - Слалом, жінки

Неділя, 21 лютого

11:00, 14:30 - Слалом, чоловіки

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 04 травня 2024, 16:20 15
Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Два попередні матчі суперників цієї весни завершилися з однаковим рахунком 4:1 на користь гірників

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце
Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Валерий Кравчук
Какой-то странный обзор, ни слова об украинских горнолыжниках...