Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 лютого 2021, 17:15
20652
9

Коли молодість знає. 7 юних обдарувань чемпіонату України

Динамівський відчайдух, шахтарський прорив, полтавський сюрприз, дніпровський рекорд

| Оновлено 04 лютого 2021, 17:15
20652
9
Коли молодість знає. 7 юних обдарувань чемпіонату України
Getty Images/Global Images Ukraine

У нинішньому сезоні багато вітчизняних колективів (та й закордонних теж) все більше залучають до своїх лав молодих, а то і зовсім юних гравців. Частково це пов'язано з епідемією коронавірусу, і така тенденція виглядає як вимушений крок. Але в багатьох випадках честолюбні дублери виявляються дійсно честолюбними і використовують свій шанс на всі сто.

Ми склали список з семи головних надій нашого футболу молодше двадцяти років, і яким, хочеться сподіватися, уготовано дуже світле футбольне майбутнє. 

Анатолій ТРУБІН, 19 років
Клуб: «Шахтар»

В кінці минулого сезону Каштру ставив в ворота молодого дублера Пятова швидше для проформи. «Шахтар» у чемпіонаті дуже завчасно вирішив всі свої турнірні завдання, і тренер донеччан отримав можливість вдосталь експериментувати зі складом. Не можна сказати, що Трубін свій шанс упустив або не скористався ним: в деяких поєдинках він зіграв дійсно непогано. Однак тоді було стійке відчуття, що в новому сезоні основним все одно залишиться Пятов, а Трубіну буде відведена роль, в кращому випадку, воротаря на підхваті.

Але ситуація, що склалася, до 19-річного голкіпера виявилася дуже і дуже прихильно. Пятов у воротах не відрізнявся колишньою надійністю, та й коронавірус не пройшов повз, і Трубіну випала унікальна можливість проявити себе. І він нею скористався сповна. Молодий воротар в поточному сезоні став фактично першим номером «гірників», причому як на внутрішній арені, так і на міжнародній. У незабутній для «гірників» Лізі чемпіонів 2020/2021 Анатолій своєю грою залишив яскравий і незабутній слід. Відразу три сухих матчі, десятки феноменальних сейвів, і вже «Інтер», який шукає заміну Хандановичу, всерйоз розглядає Трубіна як довгограючого стража воріт. Але, схоже, «така корова потрібна самому»: «Шахтар» в особі Трубіна вже в найближчому майбутньому бачить голкіпера номер один.    

Георгій СУДАКОВ, 18 років
Клуб: «Шахтар»


Getty Images/Global Images Ukraine

Півзахисник донеччан став першим футболістом 2002 року народження, який забивав за «Шахтар» в УПЛ. Крім того, Судаков увійшов до шістки наймолодших бомбардирів «гірників» в чемпіонатах країни. Оцінюючи його гру в матчі проти «Маріуполя», наставник «помаранчево-чорних» Луїш Каштру зазначив, що Георгій добре виконав свою роботу. І що надалі він буде розраховувати на цього хлопця. Судаков і правда сподобався за ті кілька матчів в основі першої команди чемпіонів країни: технічний, швидкісний, постійно націлений на ворота.

За словами гендиректора «гірників» Сергія Палкіна, Судаков неодмінно створить конкуренцію гравцям основи. До речі, донецький клуб після захоплених відгуків у пресі про дебют Судакова в УПЛ продовжив контракт з 18-річним футболістом відразу на п'ять років. А головний тренер збірної України Андрій Шевченко викликав Георгія на виїзну гру проти Швейцарії, чим здивував навіть самого футболіста.

Ілля ЗАБАРНИЙ, 18 років
Клуб: «Динамо»


Getty Images/Global Images Ukraine

Не було щастя, так нещастя допомогло. Забарний увірвався в основу першої команди «Динамо» різко і несподівано, але, схоже, надовго. На початку сезону в команді Луческу був справжній травмопад. Причому, що цікаво, «покосило» практично всіх захисників, окрім Кендзьори, і тренеру довелося «скребти по засіках». Так і опинився в основі вчорашній дублер Ілля Забарний. Багато хто вважав, що на час. Мовляв, оклигають більш досвідчені, і Забарного чекає та ж доля, що і Сироту - в кращому випадку, гравця ротації. Але час минав, «більш досвідчені» поверталися в стрій, але Ілля своїм місцем в центрі оборони нікому не поступався. Таке відчуття, що на цій дуже відповідальній позиції в головній динамівській команді він грав не один сезон.

А ще був дебют в єврокубках, і відразу в Лізі чемпіонів, де центрбек провів від дзвінка до дзвінка дев'ять поєдинків (з кваліфайном), був дебют і в головній команді країни, за яку зіграв три матчі в Лізі націй. І повсюдно - схвальні і позитивні відгуки і емоції. Навіть в УЄФА, який включив Іллю разом з Трубіним - лише двох представників футбольної України - до списку 50 найбільш талановитих молодих гравців. Схоже, в особі цього фактурного хлопця «Динамо» на довгі роки отримало твердого гравця основи.

Руслан НЕЩЕРЕТ, 18 років
Клуб: «Динамо»


Getty Images/Global Images Ukraine

Про такий дебют в Лізі чемпіонів можна тільки мріяти: проти «Барселони», на «Камп Ноу», з її найкращим футболістом планети останнього десятиліття. Нещерет видав блискучий в усіх відношеннях поєдинок. За всіма правилами логіки і футбольної науки він повинен був пропустити мінімум сім м'ячів, але пропустив лише два, причому один з пенальті після удару того самого найкращого футболіста планети. А ось його удар зі штрафного, що здавався гольовим, Руслан якимось неймовірним чином потягнув. Після матчу молодий динамівський воротар був визнаний однозначним гравцем поєдинку і увійшов до символічної збірної третього туру ЛЧ, паралельно ставши наймолодшим голкіпером українських команд в основній сітці чемпіонської Ліги.

За версією деяких джерел, після гри на «Камп Ноу» трансферна вартість Нещерета виросла в три рази, а за версією деяких наших фахівців Руслан потрапив на «олівець» скаутів провідних топ-клубів. Але далі для Нещерета був холодний душ в матчі проти «Шахтаря», і не менш прохолодний - в грі проти «Маріуполя». Проте, за умови копіткої роботи цей голкіпер обов'язково виросте в майстра європейського класу.

Павло ІСЕНКО, 17 років
Клуб: «Ворскла»


ФК Ворскла

Його вихід в торішньому півфіналі Кубка України на післяматчеву серію пенальті в грі проти «Маріуполя» вже став історією. Причому красивою, зі щасливим кінцем. 16-річний резервіст, немов камікадзе, вийшов проти розлючених мужиків, які вважають, що можуть у футболі все. Але Ісенко виявився краще за них в рази. І моментально опинився на вершині слави. Інтерв'ю, зйомки, інтерес в соцмережах. І з боку «Шахтаря». Тоді здавалося, що хлопець витягнув щасливий квиток. Але тренер полтавчан Максимов, який став фактично футбольним хрещеним батьком Павла, цей же квиток зажадав назад. Тренер обіцяв, що випустить Ісенка і в фіналі Кубка, якщо справа знову дійде до післяматчевої «лотереї». Але обіцянки не дотримав. Як потім зізнався - просто побоявся. Так країна і не побачила можливий сценарій з перетворенням «попелюшки на принцесу». Проте, навіть декількох фрагментів вистачило, щоб зрозуміти, що в складі «Ворскли» є ще один талановитий кіпер.

Олег ОЧЕРЕТЬКО, 17 років
Клуб: «Маріуполь»


ФК Маріуполь

«Нема слів, емоції переповнюють» - так прокоментував 16-річний півзахисник «Шахтаря» U-21 Очеретько своє перше тренування з основою «гірників». Через кілька днів, виступаючи за дублерів донецької команди в матчі першості проти «Зорі», Олегу вдався класний удар здалеку на останній хвилині зустрічі, який виявився і результативним, і переможним. Однак далі геройствувати в «Шахтарі» молодому півзахиснику не вдалося: він був відданий в оренду в «Маріуполь». Але, на відміну від деяких гравців, котрі належать «Шахтарю» й розглядають «відрядження» в приазовське місто як заслання, Очеретько не захандрив, а розкрився в новій команді. Не по роках розвинене почуття пасу, відмінне бачення поля і вміння зробити вивірену передачу на кілька десятків метрів - вже зараз в цьому пацану видно почерк майбутнього майстра.

Крім того, Олег вже встиг відзначитися за маріупольців і забитим м'ячем, ставши другим після Шапаренка наймолодшим бомбардиром клубу в рамках чемпіонатів країни. Якщо все піде за планом, і Олег не буде спочивати на лаврах, а буде працювати на футбольному полі, вже в доступному для огляду майбутньому «Шахтар» і перша збірна країни отримають відмінного і неординарного виконавця.

Єгор ЯРМОЛЮК, 16 років
Клуб: «Дніпро-1»


СК Дніпро-1

Юний півзахисник дніпрян, що вперше з'явився в першій команді в грі проти «Ворскли», побив відразу декілька клубних і національних рекордів. Ярмолюк - перший футболіст 2004 року народження, який зіграв в УПЛ (до речі, ніхто з гравців 2003 р.н. в нашому чемпіонаті поки що не грав). А ще він застовпив за собою перше місце серед наймолодших футболістів основного складу серед польових гравців.

Крім того, Єгор увійшов до десятки наймолодших дебютантів за всю історію проведення чемпіонатів країни. Загалом, одним пострілом убив наповал відразу декількох зайців. Швидкий, різкий, технічний - Ярмолюк відразу ж привернув увагу своєю грою не тільки уболівальників дніпровської команди, але і скаутів багатих клубів. Подейкують, що в послугах вихованця дніпровської академії зацікавлений німецький «Лейпциг». На цю чутку «Дніпро-1» відреагував оперативно: продовжив контракт з Єгором на три роки.

Оцініть матеріал
(104)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Rustam Isakov
під прізвищем Очеретько фото Бондаренка ))
Лео Леон
А скільки появиться юних дарованій коли ліміт на легіонерів стане жорсткіше7
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил