Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 08 лютого 2021, 18:50
814
1

Перемога Паріса, тріумфальна серія Гранеруда. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 08 лютого 2021, 18:50
814
1
Перемога Паріса, тріумфальна серія Гранеруда. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 6 лютого

Клінгенталь (Німеччина), HS140, особистий турнір

Неділя, 7 лютого

Клінгенталь (Німеччина), HS140, особистий турнір

Гранеруд рухається до нових рекордів

Стрибуни з трампліна цього вік-енду вирушили на етап в Клінгенталь, який заміняв скасований етап у Саппоро. До слова, наступного тижня Кубок світу зі стрибків вдруге в сезоні загляне в Закопане. Другі в сезоні змагання на «Велька Крокєв» будуть замінювати інший скасований азіатський етап - передолімпійський тиждень в Пекіні. А ось доля етапу в Ришнові залишається під питанням через гостру нестачу снігу в Румунії.

Халвор Егнер Гранеруд продовжує домінувати, і його переможна серія досягла позначки в 4 старти. Сумарно в нинішньому сезоні лідер Кубка світу здобув вже 10 перемог. Він став десятим стрибуном в історії, якому вдалося здобути двозначне число перемог в одному сезоні Кубка світу. Що цікаво, до 1999 року це не вдавалося нікому - першим цей гросмейстерський рубіж зумів подолати Мартін Шмітт.

Рекорд за кількістю перемог в одному сезоні належить Петеру Превцу - 15. До завершення нинішнього сезону заплановано ще 10 особистих стартів, тому у Гранеруда є шанс побити цей рекорд - питання лише в тому, наскільки довго він зможе зберігати таку форму.

Ще зовсім недавно Халвор перевершив рекорд Норвегії за кількістю перемог в одному сезоні - 7 було у Роара Льокельсоя в сезоні 2003/2004. А вже зараз Гранеруд близький до того, щоб побити норвезький рекорд за кількістю сумарних перемог за кар'єру на Кубку світу. Він також належить Льокельсою - 11 перемог. Неймовірно, але Гранеруд може переписати всі можливі національні рекорди за один сезон. Хоча тут, скоріше, треба дивуватися тому, що у країни з такими багатими стрибковими традиціями, як Норвегія, національний рекорд за кількістю перемог на Кубку світу складає всього 11 стартів.


Getty Images/Global Images Ukraine

При цьому варто визнати, що друга перемога Гранеруда в Клінгенталі була дуже непростою і багато в чому навіть спірною. Він всього на 0,7 бали випередив Бора Павловчіча. При цьому в першій спробі Гранеруд зробив досить помітну помарку на приземленні, але судді покарали норвежця за неї не дуже суворо.

Переможна хода Гранеруда дозволяє йому бити не тільки особисті рекорди, але і командні. Збірна Норвегії виграла 7 особистих стартів Кубка світу поспіль: крім 5 перемог Гранеруда, по одній перемозі здобули Маріус Ліндвік і Роберт Йоханссон - в Закопане і Лахті відповідно. Але до найдовшої командної серії перемог в Кубку світу норвежцям поки що далеко: в сезоні 2008/2009 Австрія здобула 12 перемог поспіль зусиллями Грегора Шліренцауера (8 перемог) і Вольфганга Лойцля (4 перемоги).

При цьому, якщо винести за дужки Гранеруда, то збірна Норвегії в Клінгенталі не вразила. В актив німецький етап може занести собі хіба що Роберт Йоханссон - четверте і восьме місця. Даніель Андре Танде перервав свою серію з п'яти поспіль потраплянь в топ-10 - 13-те і 12-те місця в Клінгенталі. Продовжує лихоманити Йоханна Андре Форфанга - після 12-го місця в суботу в неділю він провалився і навіть не потрапив у другу спробу. Без єдиного очка покинув Клінгенталь Ліндвік: в суботу він був 41-м, а в неділю отримав дискваліфікацію за костюм.

Прогрес Словенії, провал Гайгера

Ще одним героєм етапу в Клінгенталі став Бор Павловчіч, який двічі потрапив на подіум - третє і друге місця. Для 22-річного словенця це перші два подіуми в кар'єрі на Кубку світу. При чому випадковістю такий успіх Павловчіча не назвеш: ще на етапі в Віллінгені було видно, що він набрав дуже хорошу форму, що і підтвердив четвертим місцем в перший день змагань на «Мюленкопф Шанце». Подіум Бора назрівав, і в Клінгенталі він таки трапився. У неділю словенець взагалі був близький до перемоги, але, як уже було сказано вище, програв за досить неоднозначного суддівства.

Відзначимо, що в Клінгенталі сильно виглядав не тільки Павловчіч, а й вся збірна Словенії. Успіхи Анже Ланішека в нинішньому сезоні вже нікого не дивують, а ось Домен Превц після карантину повернувся в несподівано хорошій формі. У неділю він посів сьоме місце, але пізніше був дискваліфікований. Засмучуватися Домену не варто - головне, що він показав наявність хорошої форми. Тімі Зайц, звичайно, етап в Клінгенталі занести собі в актив не може, але принаймні в неділю він набрав свої перші очки після відсторонення від збірної в грудні.

Варто також враховувати, що такий солідний виступ збірної Словенії в Клінгенталі стався незважаючи на те, що команда приїхала до Німеччини далеко не в оптимальному складі. Петер Превц надалі на карантині, а Цене відправили на Континентальний кубок. Схоже, зміна головного тренера по ходу сезону пішла на користь збірній Словенії, і зараз у підопічних Роберта Хрготи навіть з'являються шанси на медаль чемпіонату світу в командному турнірі - ще місяць тому в таке було складно повірити.


Getty Images/Global Images Ukraine

Головним розчаруванням етапу в Клінгенталі став Карл Гайгер, який двічі не потрапив у топ-30 - з ним такого не траплялося цілих два роки. За весь вік-енд в Клінгенталі Гайгер видав лише один більш-менш солідний стрибок - 11-й результат у недільній кваліфікації. В цілому після Турне чотирьох трамплінів Гайгер лише одного разу потрапив до топ-10 - третє місце в Лахті. Криза одного з лідерів німецької збірної виглядає системною і глибокою, що, безумовно, дуже турбує головного тренера команди Штефана Хорнгахера напередодні домашнього чемпіонату світу в Оберстдорфі.

Якщо винести за дужки Гайгера, то збірна Німеччини в Клінгенталі виступила непогано. Маркус Айзенбіхлер в неділю став третім, програвши всього 2,7 бала Гранеруду. Мартін Хаманн в другому особистому старті вперше в кар'єрі потрапив до топ-10 на Кубку світу. Проте, без боєздатного Гайгера Бундестіму не те, що буде складно поборотися за командне золото домашнього ЧС, але і взагалі без медалі можна залишитися. А такий провал Хорнгахеру в німецькій федерації можуть і не пробачити.

Досить слабо виглядав в Клінгенталі багаторічний лідер збірної Австрії Штефан Крафт - 19-те і 16-те місця. Так, ми всі прекрасно пам'ятаємо про його проблеми зі спиною, але доводиться констатувати той факт, що перед ЧС поки що немає ознак виходу Крафта на рівень боротьби за медалі.

В цілому збірна Австрії етап у Клінгенталі провалила - за два особистих старти жодного потрапляння до топ-10. Особливо розчарував Даніель Хубер, який за відсутності Крафта брав на себе тягар лідерства в команді і дуже сильно виглядав на старті сезону. У Клінгенталі у нього на рахунку 38-ме і 27-ме місця, при чому, враховуючи виступи Даніеля на двох попередніх етапах в Лахті і Віллінгені, такі невдалі результати не можна назвати несподіваними.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

П'ятниця, 5 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), швидкісний спуск, чоловіки

Субота, 6 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), супергігант, чоловіки

Паріс встиг набрати форму до чемпіонату світу

У чоловіків в п'ятницю і суботу відбувся швидкісний етап в Гарміш-Партенкірхені, відразу після якого гірськолижники вирушили в Кортіна д'Ампеццо на чемпіонат світу. До слова, старт самого мундіалю відкладається як мінімум на день. Сьогодні, 8 лютого, повинна була пройти жіноча комбінація, але через сильні снігопади її довелося перенести на інший день.

Суботній швидкісний спуск виграв Домінік Паріс - неймовірно важливий успіх для італійця напередодні старту домашнього чемпіонату світу. Для Паріса ця перемога стала не просто першою в нинішньому сезоні, але і першою після розриву хрестоподібних зв'язок коліна. Повернення Паріса в Кубок світу після травми було дуже важким, але зараз він, схоже, нарешті знову набрав свою оптимальну форму - в найпотрібніший момент. На попередньому швидкісному етапі, в Кітцбюелі, Паріс в двох швидкісних спусках посів третє і сьоме місця.

При цьому, схоже, боротися за медалі ЧС Паріс поки що готовий лише в швидкісному спуску - в супергіганті в суботу він став тільки восьмим. А саме в цій дисципліні Парісу належить захищати свій чемпіонський титул, при чому робити це доведеться вже у вівторок, 9 лютого.


Getty Images/Global Images Ukraine

Перемога в Гарміші стала для Паріса 15-ю за кар'єру в швидкісному спуску на Кубку світу. За цим показником він тепер ділить четверте місце з легендарним австрійцем Херманном Майєром і швейцарцем Францом Хайнцером. До рекордсмена, Франца Кламмера, ще дуже далеко - у того 25 перемог.

Відзначимо, що прекрасну форму перед домашнім чемпіонатом світу набрав ще один італійський швидкісник - Крістоф Іннерхофер. 36-річний ветеран вже чотири старти поспіль не випадає із топ-5. Дуже стабільний і Маттіас Майер, чия серія ще більш значуща: він 6 останніх стартів в швидкісних видах не злазить з подіуму.

А в суботньому супергіганті переміг Вінсент Кріхмайр. У нього зараз не все виходить в швидкісному спуску (в п'ятницю він став тільки 11-м, напомилявшись на другій половині траси), але в супергіганті за відсутності Мауро Кавіцеля йому зараз немає рівних.

Топ-3 в суботу замкнув Марко Одерматт - для нього це другий поспіль подіум в супергіганті. Так, з точки зору боротьби за ВКГ швейцарець додав в швидкісних видах занадто пізно - Алексіс Пінтуро, незважаючи на пропуск етапу в Гарміші, має комфортний запас у 225 очок. Але шанси Одерматта на медаль чемпіонату світу в супергіганті тепер виглядають дуже серйозними.

Головною сенсацією супергіганта стало четверте місце Нільса Аллегра. Для 27-річного француза це найкращий результат в кар'єрі на Кубку світу. До нинішнього сезону у Аллегра взагалі було тільки два потрапляння в топ-10 за кар'єру.

Під час п'ятничного швидкісного спуску важко впав один з лідерів збірної Німеччини Йозеф Ферстль. Він буде змушений пропустити не тільки чемпіонат світу, а й взагалі всю решту нинішнього сезону.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 6 лютого

Ульрісехамн (Швеція), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 7 лютого

Ульрісехамн (Швеція), командний спринт, вільний стиль, чоловіки /жінки

Домашній тріумф Швеції в особистих спринтах

У лижників-гонщиків на цьому тижні відбувся спринтерський етап в Ульрісехамні. Він знову зібрав далеко не найбільш представницький склад учасників. Збірна Норвегії приїхала до Швеції другим складом. Також не приїхав в Ульрісехамн Олександр Большунов. При цьому, російський лижник вже достроково забезпечив собі другий поспіль ВКГ, і наступний етап в Нове Место, який буде останнім перед ЧС, він також планує пропускати.

Особисті спринти в Ульрісехамні стали тріумфом господарів, збірної Швеції. При чому, якщо у жінок такий результат читався, то у чоловіків - ні. Але, тим не менше, свою другу перемогу в сезоні (і другу в кар'єрі взагалі) здобув Оскар Свенссон. Так, обидві були здобуті під час відсутності Йоханнеса Клебо, але тиждень тому і Фалуні Свенссон був другим навіть при бойовому складі учасників. Тому, можна констатувати, що Оскар таки зробив те, чого від нього чекали ще кілька років тому - став повноцінним топ-спринтером.

Знову розчарували лідери спринтерської збірної Франції, Лука Шанава і Рішар Жув. Обидва залишилися без призових місць, хоча ще в минулому сезоні Шанава штампував перемоги в конькових спринтах, які Клебо пропускав. У нинішньому сезоні в ролі Шанава виступав Федеріко Пеллегріно, але в Ульрісехамні італієць став лише третім.


Getty Images/Global Images Ukraine

Було дуже цікаво поспостерігати за Сергієм Устюговим. Росіянин знову впевнено дістався до фіналу, але там став останнім, шостим. Причиною такого невдалого виступу в фіналі в тому, що траса в Ульрісехмні дуже проста по рельєфу. І Устюгову, який в спринтах зазвичай працює з позиції сили і намагається скинути суперників на дистанції, в фіналі було просто ніде втекти від конкурентів. Сергій відчайдушно намагався це зробити, але в підсумку лише виснажив самого себе, після чого сил на фінішний спринт у нього не залишилося.

Проте, видно, що Устюгов набрав дуже хорошу форму, і на інших спринтах, з більш важким рельєфом, у нього може все вийти. Так чи інакше, без подіуму збірна Росії не залишилася - друге місце зайняв Глєб Рєтівих. А вже наступного дня Рєтівих у півфіналі командного спринту зіткнувся з фіном Вернері Сухоненом і не зумів пробитися у фінал. На відміну від конфлікту Большунов - Мякі двотижневої давності, цього разу в зіткненні винен саме фінський лижник.

У жінок перемога Швеції в особистому спринті була максимально прогнозованим результатом, однак все ж очікувалося, що перемогу господарям принесе Лінн Сван. Проте вона впала і вилетіла вже на стадії чвертьфіналу. Тим не менше, Сван зараз дуже сильна, і не виключено, що форс-мажор - єдиний шанс обіграти її зараз.

У Швеції в жіночому спринті зараз все настільки добре, що навіть без Сван скандинавки зайняли перші два місця. Перемогу здобула Йонна Сундлінг, а другою стала Йоханна Хагстрьом. Для неї це другий подіум у кар'єрі на Кубку світу - перший був здобутий два роки тому на етапі в італійському Коньє. Те, що трапився цей подіум саме зараз, досить несподівано, враховуючи, що минулого тижня Хагстрьом перехворіла.

Відзначимо також четверте місце досвідченої Ханни Фальк. Для 31-річної шведки це найкращий результат на Кубку світу з березня 2018 року, коли вона перемогла в Фалуні.

А в командному спринті обіграти Швецію сенсаційно зумів словенський дует Ева Уревц/Анамарія Лампіч. Вони принесли Словенії першу в історії перемогу в командному спринті на Кубку світу. Уревц, до слова, в суботньому особистому спринті стала п'ятою, що є її найкращим результатом в кар'єрі.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 6 лютого

Клінгенталь (Німеччина), HS140/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 7 лютого

Клінгенталь (Німеччина), HS140/10 км, особистий Гундерсен

Гайгер скористався відсутністю Ріібера

Двоєборці, як і стрибуни, цього тижня виступали в Клінгенталі. Для майстрів північної комбінації це був останній старт на Кубку світу перед чемпіонатом світу в Оберстдорфі. Не приїхав в Клінгенталь домінатор Кубка світу Ярл Магнус Ріібер, що відразу додало змаганням інтриги.

Відсутністю норвежця по максимуму зумів скористатися його найближчий переслідувач в загальному заліку, Вінценц Гайгер. Він зробив переможний дубль на домашньому етапі, але навіть це не дозволяє говорити про відродження інтриги в загальному заліку: Рііберу він програє 186 очок за чотири змагання до кінця сезону.


Getty Images/Global Images Ukraine

В цілому, збірна Німеччини на домашньому етапі домінувала. Особливої ​​це стосується суботнього старту, коли німці зайняли всі три місця на подіумі. Впадає в очі прогрес Йоханнеса Рідцека, який двічі поспіль потрапив до топ-6 - такого з ним не траплялося вже більше двох років. Зі швидкостями у зіркового німця навіть в найважчі часи був порядок, але тепер він нарешті перестав провалюватися на трампліні.

А ось у Йоргена Гробака, здається, почалися ті проблеми, яких Рідцек якраз тільки позбувся. У стрибкових спробах в Клінгенталі він показав 32-й і 38-й результати. З огляду на потужність трампліна в Клінгенталі і, відповідно, великі розриви після стрибків, шансів показати хороший результат у Гробака не було.

Така слабка форма Йоргена на трампліні не може не хвилювати тренерський штаб збірної Норвегії. З таким Гробаком Норвегія на ЧС не те, що з Німеччиною в командному турнірі за золото не зможе поборотися - тут вже срібло не упустити б, з огляду на прогрес збірної Австрії.

Шанси австрійців випередити Норвегію абсолютно реальні, особливо, якщо зуміє-таки розстрибатися Маріо Зайдль. А ось Йоханнес Лампартер, Лукас Грайдерер і Лукас Клапфер в порядку. Грайдерер взагалі змусив усіх хапатися за голови в неділю: він полетів на неймовірні 148,5 м, показавши при цьому дуже непогане як для такої дистанції приземлення.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 17
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Спасибо за обстоятельный и объективный обзор. Сразу видно, что сделан он человеком, который разбирается и любит лыжные виды спорта.