Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 31 сiчня 2021, 19:16
23840
24

ЧЄ-2021. Україні не вистачило одного золота до перемоги в медальному заліку

Денис Шаховець підводить підсумки чемпіонату Європи з біатлону

| Оновлено 31 сiчня 2021, 19:16
23840
24
ЧЄ-2021. Україні не вистачило одного золота до перемоги в медальному заліку
IBU

З 24 по 31 січня в польському Душники-Здруй відбувся відкритий чемпіонат Європи-2021 з біатлону. Біатлоністи розіграли вісім комплектів медалей в індивідуальних гонках, спринтах, персьютах і змішаних естафетах.

На цих змаганнях більшість збірних були представлені резервними складами, тому напівоснова збірної України на папері виглядала однією з головних претендентів на перемогу в медальному заліку. Однак біатлон непередбачуваний, і головними тріумфаторами континентальної першості стали ті, від кого цього чекали ледь не найменше.

Але про все по порядку.

Срібло чемпіонату

Жіноча індивідуальна гонка, яка відкривала програму чемпіонату Європи, принесла Україні першу медаль. 26-річна Анастасія Меркушина закрила всі 20 мішеней і стала віце-чемпіонкою Європи.

Українка програла лише 2,9 секунди досвідченій польці Моніці Гойніш-Старега, якій один промах не завадив завоювати золоту медаль. Бронзовою призеркою стала росіянка Лариса Кукліна, котра стабільно виступає на Кубку світу.


Призерки жіночої індивідуальної гонки

Найтитулованіша учасниця гонки Віта Семеренко показала відмінну швидкість на лижні, і за умови ідеальної стрільби здобула б перемогу, але відразу три штрафні хвилини на другому рубежі дозволили їй зайняти лише 11 місце. А ось Ірина Петренко обійшлася без промахів, проте на дистанції програла призерці досить багато. В результаті у неї п'ятий рядок фінішного протоколу.

Катерина Бех та Надія Бєлкіна зробили по два неточних постріли і зайняли відповідно 9 і 23 місця, а Анну Кривонос три промахи відкинули в п'ятий десяток.

Всього на індивідуальну гонку були заявлені 122 біатлоністки, з них фінішували 118. Дві не стартували, а ще одна, румунка Анастасія Толмачова, зійшла з дистанції після того, як не закрила жодної мішені на першій стрільбі.

Результати жіночої індивідуальної гонки

Конкуренція чемпіонату

Після такого успішного початку українські вболівальники чекали нових успіхів, але в наступних чотирьох особистих гонках наші біатлоністи залишилися без медалей. У випадку з чоловіками це частково пов'язано з більш високою конкуренцією. Зокрема, на чоловічу індивідуальну гонку було заявлено відразу 147 спортсменів! Звичайно, стартували і фінішували далеко не всі, але все ж факт залишається фактом.

Наш Артем Прима був одним з головних претендентів на медалі, але через помилки на перших двох вогневих рубежах (три промахи) посів шосте місце. А ось латвієць Андрейс Расторгуєвс не закрив тільки одну мішень і вдруге в кар'єрі став чемпіоном Європи в індивідуальній гонці. Вперше йому вдалося це зробити сім років тому в чеському Нове-Мєсто.


Андрейс Расторгуєвс

Друге місце посів норвежець Ерленд Бьонтегорд, якого букмекери вважали явним фаворитом, а замкнув трійку призерів ще один представник Норвегії Ендре Стрьомсхейм. Мав шанси поборотися за медаль ще один українець Богдан Цимбал. Але для цього йому потрібно було закрити всі мішені на останній стрільбі, а він допустив два промахи.

В результаті Цимбал зайняв лише 18 місце, але здорово себе проявив і заслужив потрапляння до складу на чемпіонат світу. Руслан Ткаленко з двома промахами став 21-м, а Артем Тищенко, Тарас Лесюк і Руслан Бригадир навіть не набрали очок в загальний залік Кубка IBU.

Результати чоловічої індивідуальної гонки

Сенсація чемпіонату

Якщо Андрейс Расторгуєвс вже вигравав медалі європейської першості, то його співвітчизниця Байба Бендіка раніше в трійку призерів не потрапляла. Вона зрідка видавала дуже непогані гонки на Кубку світу, тому не можна сказати, що 29-річна латвійка стрибнула вище голови. Але перемоги від неї мало хто чекав. А вона взяла і виграла спринт навіть з одним промахом, дозволивши збірній Латвії очолити медальний залік вже після другого змагального дня!


Байба Бендіка

У складі збірної України найкращою в спринті стала Віта Семеренко, яка з одним промахом в пасиві замкнула топ-10. Ідеальна стрільба дозволила б Віті здобути медаль, можливо, навіть найвищого ґатунку, проте ідеально відпрацювати не вийшло. Зате порадувала стрільбою Ірина Петренко, яка ще й непогано бігла на першому колі, але все-таки перебуває не в кращих кондиціях і посіла 14 місце.

Решта українок в топ-20 не потрапили. Особливо розчарували Анна Кривонос та Надія Бєлкіна, які опинилися за межами топ-60 фінішного протоколу, через що не кваліфікувалися до гонки переслідування.

Результати жіночого спринту

Стабільність чемпіонату

Артему Примі вже не вперше перебувати в даній номінації. У цьому сезоні на п'ятому етапі Кубка світу в німецькому Обергофі 33-річний українець двічі поспіль був 30-м – спочатку в спринті, а потім в гонці переслідування. Цього разу Прима після шостого місця в індивідуальній гонці став шостим ще й у спринті. Піднятися вище завадив промах на стрільбі стоячи.

А ось німцеві Йоганнесу Кюну завоювати бронзову медаль не завадили навіть два кола штрафу! Недоліки на вогневих рубежах він з лишком компенсував відмінною швидкістю проходження дистанції. Пропустив вперед він тільки росіянина Саїда Карімуллу Халілі і швейцарця Мартіна Єгера, яким підкорилися всі 10 мішеней. Останньому, ймовірно, вдалося виграти золоту медаль завдяки урокам дружини-снайперки, олімпійської чемпіонки Надії Скардіно.


Призери чоловічого спринту

Провал чемпіонату

Невдалих виступів від українців в Душниках-Здруй було не так вже й мало, але виступ Андрія Доценка вийшов відверто провальним. Після індивідуальної гонки він замінив у складі Руслана Бригадира, але виправдати довіру тренерського штабу не зміг. Допустивши по два промахи на кожному з вогневих рубежів, Доценко зайняв 101 місце. Всього на 15 секунд його випередив ще один українець Руслан Ткаленко, у нього 96 місце. Пристойний регрес у порівнянні з першою дисципліною...

Результати чоловічого спринту

Прорив чемпіонату

Як відомо, в гонці переслідування шансів на успіх найбільше мають ті, хто посів високі місця за підсумками спринту. Але в історії є чимало прецедентів, коли біатлоністи з пізніми номерами забігали на п'єдестал пошани. Тому прорив польки Каміли Жук назвати унікальним не можна, але він напевно порадував її вболівальників. Після старту з 18-ї позиції, 23-річна біатлоністка ідеально відпрацювала на вогневих рубежах і завоювала золото.

До речі, Моніка Гойніш-Старега після перемоги в індивідуальній гонці припинила виступ на цьому чемпіонаті, виконавши своє завдання. Але, як ми бачимо, успішно боротися за медалі можуть і її молодші подруги по команді. Можливо, в майбутньому Камилі вдасться повторити подібний успіх і на світовій першості. Але для цього потрібно продовжувати прогресувати.


Каміла Жук

Що стосується українок, то на екваторі гонки 35-річна Віта Семеренко була серед претенденток на медалі, але після третьої стрільби дала про себе знати втома – найтитулованіша біатлоністка гонки не витримувала темпу суперниць і почала багато програвати на лижні. А на останній стрільбі Віта ще й заробила два кола штрафу, які остаточно поховали її медальні амбіції.

Куди краще впоралася з гонкою чемпіонка світу та Європи серед юніорок Катерина Бех. 22-річна спортсменка закрила всі 20 мішеней і зробила прорив на 20 позицій вперед! Однак обходити 20 суперниць Каті не довелося, оскільки не всі стартували. Зокрема, пропустили гонку наші Ірина Петренко та Анастасія Меркушина. Тренерський штаб приберіг їх на змішані естафети.

Цікаво, що в 2019 році Бех та Жук разом піднімалися на п'єдестал пошани на юніорському чемпіонаті світу в словацькому Брезно-Осрблі. Тоді українка ідеально провела спринт і виграла своє перше золото, а Жук, яка була «діючою» чемпіонкою (Каміла виграла спринтерську гонку на ЮЧС-2018), завоювала срібну медаль. Тепер чекаємо від цих перспективних спортсменок подібних успіхів і у дорослому біатлоні.

Результати жіночого персьюту

Гонка чемпіонату

Артем Прима цілком міг пропускати чемпіонат Європи і готуватися в Поклюці до чемпіонату світу разом з Дмитром Підручним та Антоном Дудченком. Однак чернігівський спортсмен вирішив, що додаткова змагальна практика допоможе йому якнайкраще підготуватися до головного старту сезону. Як виступить Артем на світовій першості – покаже час, але приємно, що Прима буде бігти гонку переслідування в якості чемпіона Європи!

Артему довелося тричі зазирнути на штрафне коло, але в той же час він в черговий раз порадував хорошою швидкістю. На останньому вогневому рубежі помилялися абсолютно всі лідери, тому Прима і чех Міхал Крчмарж після одного промаху розіграли між собою золото і срібло на останньому колі.


Артем Прима та Міхал Крчмарж

Крчмарж пропустив старт сезону через позитивний тест на коронавірус, а тому поки перебуває не в кращих кондиціях. Але це ніяк не применшує заслуг Прими! Він відірвався від суперника і впевнено виграв довгоочікувану медаль!

Свою єдину до цього дня особисту перемогу на чемпіонаті Європи Прима здобув в 2011 році в італійському Ріднау, сталося це в індивідуальній гонці. Минуло 10 років, і ось він вперше виграв золото в гонці переслідування! Крчмарж фінішував другим, а бронзову медаль завоював норвежець Гавард Богетвейт.

Порадували і ще два українці, які взяли участь в цій гонці. Богдан Цимбал та Артем Тищенко поліпшили свої стартові позиції: перший з двома промахами фінішував 17-м, а Тищенко відстрілявся ідеально і зайняв 21 місце.

Результати чоловічого персьюту

Трансляція чемпіонату

Індивідуальні перегони і спринти на ТБ не були показані, тому вболівальники були змушені стежити за ними тільки в текстовому форматі. Але там хоча б було досить багато часових позначок, а тому спостерігати було досить цікаво. Чого не скажеш про одиночну змішану естафету, яку практично в усьому цивілізованому світі дивилися в прямому ефірі, а український телетранслятор вважав за краще показати Богослужіння.

У сингл-міксті було всього дві контрольні позначки: до стрільби і відразу після неї. Та й українці мали шанси лише на бронзу, однак навіть з медаллю третьої проби не склалося. Анастасія Меркушина та Артем Тищенко програвали суперникам на дистанції, та й на стрільбі у Анастасії постійно виникали проблеми, через що їй довелося використати запасні патрони. Тищенко, навпаки, стрільбою дуже порадував – Артем стріляв швидко і майже ідеально, допустивши лише один промах на чотирьох рубежах.

У підсумку Україна посіла п'яте місце, програвши бронзовим призерам, команді Росії, 20 секунд. Причому на останньому колі француз Емільєн Клод зумів відіграти 13 секунд відставання від Євгенія Гаранічева, і на фініші привіз ще п'ять, здобувши для своєї команди першу медаль континентальної першості – срібло. А впевнену перемогу здобула збірна Німеччини в особі Штефані Шерер і Юстуса Штрелова.

Результати сингл-міксту

Шанс чемпіонату

Перед останньою гонкою у збірної України був шанс виграти загальний медальний залік чемпіонату Європи, але для цього потрібно було здобути друге золото. У змішаній естафеті українці були в числі головних фаворитів, і не дарма, адже довгий час претендували на перемогу.

Непогано проявила себе на першому етапі Ірина Петренко, яка не так давно вийшла з декретної відпустки. Вона двічі використала по одному запасному патрону і передала естафету Віті Семеренко сьомою, в 14 секундах від лідера. А ось на етапі Віти українським уболівальникам довелося діставати валідол: 35-річна біатлоністка була на межі штрафного кола, проте, на щастя, в результаті уникла зайвих метрів дистанції.

Мабуть, найкраще проявив себе Богдан Цимбал. Використавши всього один запасний патрон на стрільбі лежачи, він підняв нашу команду з дев'ятого на третє місце і відправив Артема Приму на дистанцію з 15-секундним відставанням від лідера.

На жаль, Примі не вдалося нав'язати боротьбу норвежцю Баккену і німцеві Наврату на останньому етапі. Українець не був так само швидкий, як у попередніх гонках, а суперники не допустили помилок на вогневих рубежах. У підсумку Україна поповнила медальну скарбничку бронзою.

Результати змішаної естафети

Медальний залік чемпіонату

# Країна Gold medal icon.svg Silver medal icon.svg Bronze medal icon.svg Всього
1  Латвія 2 0 0 2
 Польща 2 0 0 2
3  Норвегія 1 3 3 7
4  Україна 1 1 1 3
 Німеччина 1 1 1 3
6  Швейцарія 1 0 0 1
7  Росія 0 1 3 4
8 Чехия Чехія 0 1 0 1
 Франція 0 1 0 1

Перше місце в підсумковому медальному заліку розділили збірні Латвії та Польщі, які здобули хоч і по дві нагороди, але зате обидві вищої проби. Найбільше медалей у норвежців – 7, вони розташувалися на третьому рядку, відразу над Україною.

Приємно, що у нашої команди повний медальний комплект: срібло Анастасії Меркушиної в індивідуальній гонці, золото Артема Прими в гонці переслідування і командна бронза в класичній змішаній естафеті.

До речі, в минулому році збірна України теж посіла четверте місце в медальному заліку, з різницею лише в тому, що тоді наші біатлоністи завоювали чотири нагороди – золото і срібло були доповнені двома бронзами.

***

Далі в світовому біатлоні невелика пауза, після якої 10 лютого в словенській Поклюці стартує головний старт сезону – чемпіонат світу-2021, на якому буде розіграно відразу 12 комплектів нагород.

З Душніків до Словенії відправляються Артем Прима, Артем Тищенко, Богдан Цимбал, Віта Семеренко та Анастасія Меркушина. Крім них нашу збірну представлять Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Юлія Джима, Дар'я Блашко, Олена Підгрушна і Валя Семеренко.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

 
Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Так сказано, как будто у наших с десяток золотых медалей и всего лишь одной не хватило.
katun2
Заставка жесть!! я подумал что это цветы на могиле ...
Руслан Кириченко
хахахаха!!! одного золота!!! это золото надо еще заслужить! а то написали так,как будто золото Европы на дороге валяется. просто подбери его и ты первый в медальном зачете!))
Yura Юрий
любой сборной из первой шестерки, "еще о одно золото" гарантировало победу)))
Pavel K
Заголовок дебильный
euro2012_za_2012euro
Еще про здобутки.
Меркушина, Прима, Цымбал, Вита Семеренко, Петренко получат годвые президентские стипендии, как призеры.
И их тренеры тоже что-то получат.
euro2012_za_2012euro
Для старта ЧМ в смешанной эстафете Джиму, Пидгрушну, Приму и Пидручного.
А Меркушину, Виту и Тищенко страшно куда-то выпускать кроме Индивидуальной гонки.
Только на подмену, на крайний случай.
И на одиночку не Меркушину, и не Тищенко.
И не дай Бог сразу Обоих.
Знаем , плавали..
mayakovskiy1
Просто цирк)) Наш биатлон ниже дна. Имея совсем недавно призеров кубка мира и олимпийских чемпионов, теперь сборники соревнуются с детьми и вообще не биатлонным странами. Команда опозорилась, оказалась даже ниже Латвии и Польши, Латвии и Польши Карл))) Но подается это как великая победа.
Василий Будник
Действительно биатлонные страны на ЧЕ обкатывают молодежь, а мы соревнуемся.. за финансирование на следующий такой же год
euro2012_za_2012euro
Зимние виды.
1. Биатлон 52.
2. Фристайл 25
3. Хоккей 8
...
euro2012_za_2012euro
В прошлом году на спорт в Украине выделили 1,5 млрд. Грн.
1. Лёгкая атлетика. 82 млн.
2. Биатлон 52.
3 Вольная борьба 48.
4. Фехтование. 46
5. Баскетбол 46.
6. Художественная гимнастика 41.
7. Плавание 40.
8 . Прыжки в воду 40...
stopor2016
Не хватило ещё столько золота , сколько выиграли.
Василий Будник
Судя по минусу, кому-то не понравилось, что лучшим снайпером я называю Алину Велигорскую. Тогда посмотрите на результаты сегодняшнего сингл-микста, где 4-я черниговская команда Велигорская- Заровный допустила аж 1 промах на двоих
Василий Будник
У юниоров прошли индивидуалки. Бочок которую гонку творит чудеса. Саша Меркушина наконец будет улыбаться. А Чалык настреляла. Алина Велигорская- лучший снайпер. У юниоров все живенько и интересно. Зря сайт не занимается их популяризацией- это наше будущее
euro2012_za_2012euro
ЧМ-2021:
Смешанная эстафета 2021-02-10 15:00
Спринт 10 км, Мужчины 2021-02-12 14:30
Спринт 7.5 км, Женщины 2021-02-13 14:30
Гонка преследования 12.5 км, Мужчины 2021-02-14 13:15
Гонка преследования 10 км, Женщины 2021-02-14 15:30
Индивидуальная гонка 15 км, Женщины 2021-02-16 12:05
Индивидуальная гонка 20 км, Мужчины 2021-02-17 14:30
Одиночная смешанная эстафета 2021-02-18 15:15
Эстафета 4х6 км, Женщины 2021-02-20 11:45
Эстафета 4х7.5 км, Мужчины 2021-02-20 15:00
Масс-старт 12.5 км, Женщины 2021-02-21 12:30
Масс-старт 15 км, Мужчины
euro2012_za_2012euro
Для финансирования учитываются чемпионаты Европы , мира и Олимпиады.
Так, что где-то такое же финансирование будет...
Николай Власов
этот этап мы прошли и окончили его на 3месте но есть к чему стремиться надо проанализирывать свои выступления и не много подождать когда у нас в буковели построют спорт комплекс для лыжников и беатлонистов тогда не нужно будет тратить время на перелеты в другие страны для подготовки к сезону удачи нашим спортсменкам и спортсменам главное верьте в себя и идите в перед и удача не премено придет
Al Zolo
тут не о чем рассуждать-посмотрите на составы всех серьезных биатлонных держав включая нашу-соревновались дублеры для получеия практики..... и рассуждать тут о реальных раскладах по меьшей мере е серьезно.....
euro2012_za_2012euro
Биатлон в прошлом году обогатился золотом Дмитрия Пидручного на чемпионате мира, медалью в женской эстафете там же и серебром на чемпионате Европы. Чтобы сохранить рекордные 60+ млн этого не хватило – общая сумма просела до 52 млн.
Владимир Брынзак косвенно уже отреагировал: «Надеюсь, что новые работники министерства и все те, кто уже работал там, понимают, что один старт, даже если он неудачный, не может повлиять на финансирование. Биатлон принес нашей стране сотни медалей самого высокого уровня. Один или два сбоя не может похоронить этот вид спорта. Нужно поддерживать нас».
Поручик Ржевский
Очень хороший результат.