Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Європейська Суперліга
| Оновлено 30 сiчня 2021, 09:25
25686
23

Футбольна Суперліга: Де-факто вона вже є. Залишилося легалізувати

Валерій Василенко - про ідею, час якої настав

| Оновлено 30 сiчня 2021, 09:25
25686
23
Футбольна Суперліга: Де-факто вона вже є. Залишилося легалізувати
Twitter

У прихильників створення європейської футбольної Суперліги чергове загострення. Днями надбанням громадськості стала типу закрита інформація, яку оприлюднила італійська преса. Ну, ви напевно це все читали - і про настирливе бажання топ-клубів з так званої «великої п'ятірки» організувати собі щось подібне клубу за інтересами вже в 2023 році, і про 20 майбутніх учасників такої ліги, 15 з яких будуть постійними, і про нечуваний річний дохід для кожного учасника Суперліги в розмірі 350 мільйонів євро, і про інші нюанси і деталі цієї ідеї, включаючи елементарний регламент майбутнього змагання. Так само, як і про те, що УЄФА і ФІФА традиційно виступають категорично проти такої структури.

В принципі, нічого кардинально нового з цього приводу ми не дізналися - ні щодо бажання найбільших футбольних товстосумів, ні щодо небажання найвищих футбольних чиновників. Тобто, на перший погляд можна припустити, що ситуація залишається приблизно на тому ж рівні, що і була три роки тому, коли була зафіксовано попередній яскравий спалах «суперлігоманії». Стало бути, і прихильникам ідеї, і її затятим критикам потрібно просто заспокоїтися, випити води (або чогось ще), і все пройде, розсмокчеться? Ну, на цей раз - навряд чи. Тому що контекст у ситуацій 2018-го і 2021-го дуже різний. Я б сказав, він відрізняється радикально. Не так давно президент «Реала» Флорентіно Перес, якого вважають одним з головних апологетів створення Суперліги, заявив, що футбол вже ніколи не буде таким, як раніше. І шановний творець «галактікос» правий. І справа тут не тільки в небаченій досі епідемії, яка змусила простоювати «голяка» найкращі європейські стадіони, а їхнім власникам підраховувати багатомільйонні збитки. Проблема в тому, що наш (чи то пак континентальний) клубний футбол вже живе в епоху Суперліги, хоче хтось цього, чи ні. Залишилося лише узаконити існуючі порядки та чітко прописати правила поведінки як для «обраних», так і для решти.

***

Судіть самі. З середини «нульових» років почалося тотальне розшарування європейського клубного «короля спорту», ​​коли, за великим рахунком, багаті клуби ставали ще багатшими, а бідні - ну, як мінімум, мірятися мускулами з першою когортою не могли за визначенням. У 2004 році останній раз команда не з «топ-п'ять» виграла Лігу чемпіонів: тріумфатором став «Порту» Жозе Моурінью. З тих пір головний континентальний турнір вигравали виключно представники чотирьох країн: Іспанії, Англії, Італії та Німеччини. Останнім часом до цього вузького кола «еволюціонерів» зміг наблизитися лише французький «ПСЖ». Представників бельгійських, нідерландських, шотландських та інших національних асоціацій, звично помітних на континенті в минулі часи, в фіналах ЛЧ (в епоху після «Порту») не було. Бо варто умовному «Аяксу», «Брюгге» або «Селтіку» якось заявити про себе на міжнародній арені, як тут же кращі їхні футболісти йшли за звичним напрямком: в колективи з «топ-п'ять».

Крім цього, не можна не визнати, що справжня Ліга чемпіонів для грандів починається не восени, під час групового етапу, а навесні, зі старту матчів на вибування. А до того клуби на кшталт «Барселони» чи «Ювентуса» можуть спокійно дозволити собі грати проти «Динамо» або «Ференцвароша» молодіжними складами. Уявити подібне не те що в кінці минулого століття, а навіть на початку нинішнього було майже неможливо.


Твіттер Реала. Флорентіно Перес

Стало бути, вже зараз можна стверджувати, що чемпіонська Ліга в нинішній її варіації - це вузька суперечка всім відомих кількох клубів, які на початковій стадії змагань дивляться на вимушені відрядження до Києва, Москви чи Будапешту приблизно так, як українські гранди в нинішній час на поїздки в Минай або Петрове.

І ось що ще показово: саме УЄФА свідомо чи ні, але підштовхнув сильних футбольного світу до «однополярного» сприйняття, коли дозволив відомим чотирьом національним асоціаціям делегувати безпосередньо в ЛЧ по чотири клуби. Ось ця чудова четвірка плюс «ПСЖ» із французькою свитою і рулять в головному континентальному турнірі, який вже давно перестав бути в буквальному розумінні лігою чемпіонів: там грають і такі, хто жодного разу не ставав чемпіоном своєї країни. Так що тим, хто до сих пір ностальгує за часами, коли Кубок європейських чемпіонів вирушав на річне зберігання в Югославію чи Румунію, або хто пам'ятає про геройства нашого «Динамо» на зламі століть в головному єврокубку, потрібно просто здати ці спогади в архів. Минуле вже не повториться. Ніколи. Як ніколи не повернеться час лампових телевізорів і дешевої ковбаси.

***

До речі, перехід від Кубка чемпіонів до Ліги чемпіонів був теж не просто так. Так, ми звикли називати «батьком ЛЧ» екс-президента УЄФА Юханссона, але ж це тільки частина правди. Чутки про те, що «Реал» і «Мілан» з компанією хочуть створити автономне змагання для найбільш шанованих і блатних, гостро циркулювали ще в кінці 80-х років минулого століття. І щоб заспокоїти кращих з кращих, їм і була кинута кістка у вигляді чемпіонської Ліги. Але тоді ще не було такого різкого розшарування на касти. «Рейнджерс»/«Селтік», «Порту»/«Бенфіка», «Аякс»/ПСВ, «Андерлехт», «Панатінаїкос», «Гетеборг», наше «Динамо» і деякі інші могли наочно довести, що не ликом шиті. Але поступово їхня спритність йшла на боротьбу з вітряними млинами, а Шевченко, Кану, вам Боммель і інші лідери «вискочок» благополучно і швидко перебиралися на підвищення.

Більш того, провідні клуби топ-п'ятірки, які колись славилися своїми вихованцями, зробили різкий крен у своїй трансферній політиці: вони просто скуповують краще на стороні, не сильно парячись про власні засіки. Складно пригадати без підготовки і Вікіпедії хоч парочку вихованців «Баварії», які грають зараз в основі мюнхенського гранда. І подібне стосується не тільки найкращої команди Німеччини: знамениті академії «Барси» і «МЮ» зараз обслуговують не метрополію, а скоріше, більш дрібні тамтешні клуби.

Загалом, решта Європи, як і свої національні чемпіонати, перетворилася для футбольних «гегемонів» лише в робочу силу. Дорогу або не дуже - не суть, адже головне в іншому: майже все краще, що є на околицях, моментально скуповується десятьма-дванадцятьма клубами, що розкинули по всьому світу мережу своїх шкіл і скаутів. І змінити існуючий порядок речей вже навряд чи вийде. Тому що у них набагато більше грошей, грошей і ще раз грошей. І в цій парадигмі їм вже дуже тісно в своїх нацчемпах. Хіба хтось сумнівається, що «Баварії» важливіша перемога в Лізі чемпіонів, ніж в остогидлій Бундеслізі. Як і «Барсі» з «ПСЖ» і «Юве». Лише АПЛ виглядає поки що привабливою, але якщо звідти піде топова п'ятірка-шістка, там залишиться чемпіонат Нідерландів.

***

Так що має рацію дон Флорентіно: футбол дійсно змінився до невпізнання. І якщо «Реал» співтовариші по-справжньому захочуть створити Суперлігу, вони її створять. Тому що саме топ-клуби володіють найбільш ліквідним футбольним товаром - гравцями і тренерами. Плюс до всього під створення такої Суперліги знайдуться і телебачення з нечуваним досі телепулом, і інвестори зі своїми мільярдами. Особливо американські, яким дуже цікавий ринок європейського соккера.

УЄФА і ФІФА в даній ситуації - це як «братки» з дев'яностих, що збирають данину з бариг і торгашів за місце на ринку. Але приходить день, коли хтось із торгуючих може собі дозволити побудувати свій магазин. Та хоч перукарню. І позбутися настирливого ​​«даху». Перетворившись самим на щось подібне.

І якщо у нашого футбольного «даху» зі своїм дахом все гаразд, він має вже зараз думати про те, як грати на випередження, тобто знову, як на початку 90-х, кинути «топам» ідею. Тільки цього разу просто «кісткою» вони не відбудуться: апетити «гегемонів» занадто виросли, їм уже не потрібен груповий етап ЛЧ. Напевно існуючу Лігу чемпіонів потрібно змінювати докорінно, щоб хоч якось догодити тим, хто і платить, і замовляє музику.

Тобто, у футбольних чиновників залишається варіант, співзвучний гаслу радянських комуністичних вождів: «не можеш запобігти п'янці - очоль її». Якщо пан Чеферін з підопічними запропонує «суперлігівцям» свою допомогу, розуміння, суддів і лояльність, плід від такої роботи може бути набагато смачніше, ніж спочатку передбачалося. Либонь, і інші від цього пирога хоч щось, та отримають.

Але якщо чиновники УЄФА і особливо ФІФА будуть просто ставити палки в колеса ідеї, яка, по суті, вже стала реальністю, саме вони, а не реали з міланами, опиняться на узбіччі історії.

Так, на цьому узбіччі можемо опинитися і ми, середньостатистичні за мірками континенту футбольні клуби і асоціації. Але наші проблеми - то не провина і не біда тих, хто намагається організуватися в лігу з приставкою «Супер». То в першу чергу наші проблеми. І, мені здається, їх можна вирішити. Якщо «обрані» можуть собі дозволити відкрити клуб за інтересами, то щось подібне можуть собі дозволити і інші. Питання - лише в ціні, бажанні й часі.

                               

 

Оцініть матеріал
(100)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд
Футбол | 02 травня 2024, 22:26 4
Клопп може повернутися в Боруссію Дортмунд

Тренер «Ліверпуля» може обійняти керівну посаду в німецькому клубі

ФОТО. Сім'я – найбільша радість. Світоліна показала доньку, чоловіка і пса
Теніс | 02 травня 2024, 18:31 0
ФОТО. Сім'я – найбільша радість. Світоліна показала доньку, чоловіка і пса

Еліна насолоджується приємними моментами, коли всі можуть зібратися разом

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sportiv92
Автору, респект. Раскрыл тему. Зачет.
Oxrannik.ua
Есть доля правды но так же и куча минусов, действительно бедных никогда ничего не спрашивали...
Andy_P
Очень категорично. "Никогда не говори:"Никогда!""!!! Всё может быть, как и то, что пандемия подкосит финансы самых богатых и футбольные мперии начнут рушиться.
Богдан Саженко
Реал двічі усрався проти шахтаря і міг навіть не вийти .
Богдан Саженко
кому це потрібно ?Ліга для себе і своїх?Для чого на це дивитися ,як постійно поміж собою без спортивного відбору будуть постійно грати одні і теж .Люблю сенсаціі ,а такє набридне навіть ім самим
Michael Savchyn
ще рік-два пустих стадіонів і це все перетвориться на пил на чобітах історії...
Kevko
Автору респект. Качественная аналитика
coba777
Ніхто не думає, що уся та надута бульбашка може лопнути, як дуті банки в 2008 році?
euro2012_za_2012euro
Champions SuperLeague...
Это как маркировка видеокарт
сначала 2080
потом 2080 Super.
А затем 2080 Ti ??
euro2012_za_2012euro
Нам не нужно в европейском футболе противостояние а-ля ФИБА-УЛЕБ.
Юрій Ганусяк
ця ліга може дуже швидко закінчитись.частина грандів, серед грандів, опуститься до рівня середняків та аутсайдерів і закіцавленість до них знизиться, і вже все буде не так весело.
Богдан Саженко
В цій лізі нема ніякого спортивного сенсу -тільки гроші .От чемпіони вони чого пари клубів?Нема в цій лізі розмаху всій Європи .Вони перемогли Барсу ,чи Реал ,але не можна сказати що в цьому турнірі брала участь вся Європа .Чисто спортивна ціна дуже вузька і не континентальна.Такий собі поміжсобойчик
Андрей Бессараб
Сейчас пандемия решает все
Андрей Бессараб
Все решают бабки
kadaad .
Все эту фигню с топ клубами и их лидирующие позиции в еврокубках можно спокойно прикрыть без проблем, вернув все розыграши кубков к нормальной процедуре: никаких автоматических попаданий в основную сетку ни для каких клубов не из каких типа "лидирующих" чемпионатов все начинают с 1/64, прекратить переход вылетевших из ЛЧ клубов в сетку ПЕ и тогда посмотрим кто там типа "суперклубы"!!! Ну и главный момент, давно нужно ограничить количество легионеров да 3-4-х, пусть свои кадры воспитывают "суперклубы"!
Kherson384
Плохая эта затея...
Владислав Антонов
И зачем тогда Лига конференций? Суперлига - толковый вариант, если все хорошо продумать. Европейский футбол уже дорос к такой трансформации. Но куча второсортных турниров - это уже ни к чему.
Богдан Саженко
бєзпрєдєл якійсь.
Tеllur
Ну если футбол изменился, то тогда пора и менять правила.
Хватит доставать игроков галимыми оффсайдами! Это проблемы защитников!
Хватит руками играть! Пеле давно предлагал ауты вводить ударом ноги!
Ну и тд.
И тогда результаты станут как в хоккее, а может быть и как в гандболе.
Чего то любители американского футбола не страдают от своих счётов на табло.
Решающий матч сезона в НФЛ, в котором "Нью Ингленд Пэтриотс" победил "Лос-Анджелес Рэмс" со счетом 13:3... И что?)))
Или такое:
Не так давно среди футболистов появился необычный тренд. Игроки после завершения карьеры планируют начать играть в американский футбол. В частности, об этом говорили Харри Кейн и Кристиан Фукс. Подобное уже происходило ранее, хотя и афишировалось не так широко. Амфут и соккер сильно отличаются, но шанс проявить себя в НФЛ после АПЛ действительно есть.
имхо, конечно
giml Utref
Как по мне то все верно, Реал, Барселона, ПСЖ, Манчестер Сити, Бавария, Ювентус и еще парочку грандов гораздо приятней смотреть нежели матчи Динамо Загреб - Янг Бойз. Я люблю смотреть футбол, голы, и соревнование сильнейших, а остальное это матчи на лужайке и не более; такая же ситуация с матчами ЛЧ и ЛЕ, Во вторник и среду футбол, а в четверг я даже не всегда могу запомнить название команды, а не то что кто в той команде играет....