Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 01 лютого 2021, 20:19
1055
1

Реванш Гранеруда, травми Годжі і Непряєвої. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 01 лютого 2021, 20:19
1055
1
Реванш Гранеруда, травми Годжі і Непряєвої. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 30 січня

Віллінген (Німеччина) HS147, особистий турнір

Неділя, 31 січня

Віллінген (Німеччина) HS147, особистий турнір

Переконливий реванш Гранеруда

Кубок світу зі стрибків з трампліну після Лахті відправився на культовий етап у Віллінгені, який знову проходив у форматі міні-багатоденки. При цьому її формат трохи змінили: тепер до кожного з двох особистих стартів повинна була пройти своя окрема кваліфікація, а не одна на обидва старти, як раніше. Таке рішення пов'язане з тим, що малі стрибкові збірні не горіли бажанням приїжджати на етап в Віллінгені, де їм, швидше за все, вдалося б провести всього один змагальний стрибок за вік-енд.

Однак свої корективи в формат багатоденки в Віллінгені внесли не тільки організатори, а й погода. Протягом усього вік-енду стрибунам доводилося боротися з сильним і мінливим вітром. Через це недільна кваліфікація була скасована, а самі змагання з горем навпіл вдалося провести в одну спробу: «Willingen Six» в результаті перетворився на «Willingen Four». Добре, хоч не в «Willingen Three», як рік тому - тоді недільний старт був взагалі скасований.

Виступ Халвора Егнера Гранеруда в Лахті залишив почуття недомовленості. В особистому турнірі лідер Кубка світу повинен був перемагати з величезною перевагою, але впав у другій спробі і відступив на четверте місце. І в Віллінгені норвежець взяв більш ніж переконливий реванш, зробивши переможний дубль і вигравши загальний залік міні-багатоденки. Особливо ефектною була друга перемога Гранеруда: у неділю в дуже важких погодних умовах він зумів в одній спробі привезти всім суперникам по 20 балів і більше. Норвежець зараз знаходиться в феноменальній формі - таке враження, що погані погодні умови впливають на результати кого завгодно, тільки не його. І зараз питання лише в тому, чи зуміє Гранеруд дотримати таку форму до чемпіонату світу.

Для Гранеруда перемоги в Віллінгені були сьомою і восьмою в сезоні відповідно. 8 перемог в одному сезоні - новий рекорд для норвезьких стрибунів. Попередній рекорд, 7 перемог, належав Роару Льокельсою в сезоні 2003/2004.


Skijumping.pl

Нарешті зумів намацати стабільність партнер Гранеруда по збірній Норвегії Даніель Андре Танде. Для нього проривом стало друге місце на другому старті в Тітізеє-Нойштадт: після цього норвежець з топ-10 не випадає. У Віллінгені він посів п'яте і друге місця - однозначно найуспішніший для Танде вік-енд в нинішньому сезоні.

Однозначно може занести собі в актив етап в Віллінгені і Сімон Амманн. До німецького етапу в нинішньому сезоні швейцарець не набрав жодного очка в Кубку світу, хоча наставник збірної Швейцарії Ронні Хорншу вже приблизно місяць регулярно говорив про те, що Амманн набирає форму і відмінно виглядає на тренуваннях. І в Віллінгені його нарешті прорвало: 12-те і 9-те місця. Недільне потрапляння в топ-10 стало для Сімона першим за майже два роки - з часів фіналу сезону 2018/2019 в Планіці.

Для Клеменса Мураньки етап у Віллінгені пройшов немов на американських гірках. У п'ятницю він встановив новий офіційний рекорд трампліну - 153 метри. Слово «офіційний» появилось не випадково: в 2005 році легендарний Янне Ахонен полетів на 155,5 метри, проте на той момент розмітка дальності на трампліні була тільки до 152 метрів, і в підсумку фіну пішла в залік саме така дальність.

Повертаючись до Мураньки, після рекордного польоту в п'ятницю суботній особистий турнір він провалив, посівши 32-ге місце. А в неділю Клеменс знову вистрілив, зайнявши четверте місце - найкращий результат в кар'єрі і взагалі лише четверте потрапляння в топ-10 на Кубку світу.

У суботу свій найкращий результат в кар'єрі на Кубку світу (і теж четверте місце) показав Бор Павловчіч. Дуже важливий успіх для збірної Словенії, яка на етап у Віллінгені приїхала в експериментальному складі, без всіх трьох братів Превц. Петер і Цене заразилися коронавірусом, а Домена також закрили на карантин через близькі контакти з братами. Зате нарешті повернувся в Кубок світу Тімі Зайц, який був відсутній ще з середини грудня, коли публічно розкритикував попереднього наставника збірної Словенії, Горазда Бертонцеля. І повернення Зайца вийшло провальним: 42-ге і 43-тє місця. Попадання в склад словенців на чемпіонат світу зараз виглядає для Тімі нереалістичним завданням.

Дуже нестабільним у Віллінгені був Карл Гайгер, що для нього абсолютно нетипово. У суботу він провалив першу спробу, але в другій зумів зробити рейд з 20-го місця на 11-те. У неділю у Гайгера вже не було можливості виправити свої помилки - 23-тє місце. В цілому збірна Німеччини після етапу в Лахті знову зробила крок назад - від провалу команду врятував тільки Маркус Айзенбіхлер, який піднявся на подіум у неділю.

Пропускав етап у Віллінгені Євген Клімов. Лідер збірної Росії відсторонений через порушення дисципліни: він не з'явився на тренувальний збір команди в Чайковському. Цього тижня Клімов виступав на Кубку Росії, наступного поїде на етап Континентального кубка в тому ж Віллінгені. Повернення Клімова в Кубок світу можливе тільки в тому випадку, якщо на Континентальному кубку потрапить до топ-6.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 26 січня

Шладмінг (Австрія) слалом, чоловіки

План де Коронес/Кронплатц (Італія), гігант, жінки

Субота, 30 січня

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), супергігант, жінки

Шамоні (Франція), слалом, чоловіки

Неділя, 31 січня

Шамоні (Франція), слалом, чоловіки

Понеділок, 1 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), супергігант, жінки

Раптове відродження Крістофферсена

У чоловіків-гірськолижників цього вік-енду відбувся чисто слаломний етап у французькому Шамоні. Обидва старту пройшли за непростих умов: через плюсові температури траса сильно розбивалася, і умови скользіння змінювалися дуже помітно. Такі умови - максимально сприятливий грунт для далеких рейдів з кінця третього десятка в другій спробі, і в Шамоні такі рейди були в обох стартах. У суботу Лука Ерні з 29-го місця прорвався на четверте, а в неділю його партнер по команді Сандро Сімоне з 30-ї позиції взагалі заліз на подіум.

У суботу свою другу перемогу в сезоні здобув Клемен Ноель. Француз за своїм потенціалом залишається, напевно, найсильнішим слаломістом світу, але в нинішньому сезоні він катастрофічно нестабільний. На своїй домашній трасі він нарешті зумів зібратися і провести дві класні спроби поспіль - і результат не змусив себе чекати. При цьому, позбутися своїх проблем Ноелю не вдалося: вже в неділю він на першій спробі припустився грубої помилки і не потрапив до топ-30.

У неділю переміг ще один іменитий невдаха нинішнього сезону - Хенрік Крістофферсен. Причому, його перемога була набагато більшою сенсацією, ніж успіх Ноеля. Якщо французу просто не вистачає стабільності, то у Крістофферсена просто немає тієї форми і швидкостей, щоб боротися за найвищі місця. І тим дивніше, що за такої форми Хенрік зумів перемогти, причому вже вдруге в нинішньому сезоні. І якщо перший його успіх, у грудні в Мадонна ді Кампільо, можна частково списати на везіння, то в Шамоні Крістофферсен переміг абсолютно заслужено.

Перемога Крістофферсена в неділю дуже різко контрастує з його виступом в суботу. Там він вже на першій спробі зійшов з дистанції, причому Хенрік зачепив прапор уже в других воротах!

Лідер слаломного заліку Кубка світу Марко Шварц в неділю перервав свою серію з 6 поспіль подіумів, посівши шосте місце. Втім, з огляду на нестабільність всіх його конкурентів, у австрійця прекрасні шанси взяти Малий кришталевий глобус (МКГ) в нинішньому сезоні. У цьогорічному Кубку світу залишилося провести всього два слаломи, а перевага Шварца над найближчим переслідувачем, Рамоном Ценхаузерном, становить 156 очок. Після етапу в Шамоні Шварц навіть вийшов на друге місце в загальному заліку Кубка світу, але двох восьмих місць Алексісу Пінтуро вистачило для того, щоб зберегти комфортну перевагу.

У Алекса Вінатцера нинішній сезон проходив під девізом «все або нічого». Після третього і четвертого місць в перших двох слаломах італієць жодного разу не добирався до фінішу. В Шамоні його нарешті перестало настільки різко кидати в крайності: 29-те і 13-те місця. У неділю зумів здивувати інший італієць - досвідчений Джуліано Раццолі, який посів сьоме місце. Для олімпійського чемпіона Ванкувера це перше потрапляння в топ-10 за останній рік.

Влхова не дозволила Гут-Бехрамі перехопити лідерство

У жінок цього вік-енду відбувся швидкісний етап у Гарміш-Партенкірхені, який був останнім перед чемпіонатом світу в Кортіна д'Ампеццо. І погодні умови внесли свої корективи в розклад етапу. Жодного тренування швидкісного спуску через погоду провести так і не вдалося, а за регламентом проводити змагання в швидкісному спуску без хоча б одного тренування не можна. Тому було прийняте рішення замість швидкісного спуску провести ще один супергігант. А скасований швидкісний спуск проведуть у Валь ді Фасса вже після чемпіонату світу.

Два супергіганта давали відмінний шанс Ларі Гут-Бехрамі перехопити лідерство в загальному заліку Кубка світу - в цій дисципліні швейцарці зараз немає рівних. І від себе Лара зробила все можливе для того, щоб обійти Петру Влхову: дві перемоги, які дозволили їй продовжити свою переможну серію в супергіганті до п'яти стартів поспіль.

Однак вийти в лідери загального заліку Гут-Бехрамі все одно не вдалося, і це заслуга самої Влхової, яка в другому супергіганті посіла друге місце. У першому словачка також виступила солідно - 10-те місце. Ще одна претендентка на ВКГ, Мішель Гізін, спочатку планувала пропустити етап в Гарміші, але потім раптово вирішила приїхати на другий супергігант і зайняла в ньому 11-те місце.

До слова, зараз можна констатувати, що коло претендентів на ВКГ звузився до трьох осіб. Соф’я Годжа, яка також претендувала на титул, у неділю отримала травму - перелом великогомілкової кістки правого коліна і розтягнення зв'язок. Італійка не тільки пропустить домашній чемпіонат світу, а й взагалі більше не виступить в нинішньому сезоні. Годжі можна тільки поспівчувати, адже вона перебувала в блискучій формі і в швидкісному спуску була фаворитом №1.

Ще одна італійка, Марта Бассіно, на «Кандахарі» виступила погано. У суботу вона зійшла з дистанції, а в понеділок лише замкнула топ-10. У загальному заліку вона програє Влховій вже 248 очок - відіграти таке вже практично нереально.

Блискуче виступила в Гарміш Кайса Вікхофф Лі. Молода норвежка в суботу вперше в кар'єрі піднялася на подіум на Кубку світу, показавши другий результат, а в понеділок стала четвертою. За останні роки за Вікхофф Лі закріпилася репутація «королеви тренувань», однак тепер вона почала повною мірою реалізовувати свій величезний потенціал і в рамках змагань.

Головною сенсацією етапу стала Марі-Мішель Ганьон. Досвідчена канадка в суботу стала третьою. Для неї це перший подіум на Кубку світу за майже п'ять років і перше в кар'єрі потрапляння в топ-3 в швидкісних видах: до недавнього часу 31-річна канадка була спеціалістом технічних дисциплін.

А ось Корінн Сутер, яка блискуче починала нинішній сезон і навіть вважалася претендентом на ВКГ, не може повернутися на подіум: в Гарміші вона показала сьомий і п'ятий результати. Надалі не може повернутися до колишньої форми після травми Рагнхільд Мовінкель, яка за два старти на «Кандахарі» набрала всього одне очко.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

П'ятниця 29 січня

Фалун (Швеція), розділка 10 км, вільний стиль, жінки

Фалун (Швеція), розділка 15 км, вільний стиль, чоловіки

Субота, 30 січня

Фалун (Швеція), мас-старт 10 км, класика, жінки

Фалун (Швеція), мас-старт 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 31 січня

Фалун (Швеція), спринт, класика, чоловіки/жінки

Большунов продовжує шукати собі пригоди

У лижників-гонщиків цього вік-енду відбувся розширений етап у шведському Фалуні: розділки, мас-старти і спринти. У дистанційних гонках переможний дубль оформив головний ньюсмейкер попереднього етапу Олександр Большунов. В розділці гідно поборотися з росіянином зумів тільки Сімен Хегстад ​​Крюгер, який програв всього 1,8 секунди. У мас-старті Большунов провів результативну атаку в останній підйом, Йоханнес Клебо її проґавив і не встиг наздогнати Олександра на фінішній прямій.

Ще тиждень тому здавалося, що форма Большунова трохи просіла, але вже в Фалуні він виглядав чудово. Хоча не варто забувати про те, що траса в Фалуні з легендарним підйомом Мордербаккен є його улюбленою: з 6 дистанційних гонок, які Большунов провів у Фалуні за кар'єру, він виграв всі 6!

При цьому Большунов продовжує шукати собі пригоди. На початку суботнього мас-старту росіянин впав, але зумів досить швидко повернутися в пелотон. Упав він і в кваліфікації недільного спринту, через що не зміг пробитися до стадії плей-оф - на такій короткій дистанції відігратися у нього не було часу. З урахуванням скіатлону в Лахті, у Большунова вже три падіння за два етапи. Чи не занадто багато?

Головним невдахою дистанційних гонок в Фалуні став Ханс Крістер Холунд. У п'ятницю йому не вистачило всього секунди до подіуму в коньковій розділці, а в суботньому мас-старті класикою він, як і Большунов, впав, і зійшов з дистанції. При цьому ніяких травм норвежець не отримав - на відміну від Ендрю Янга, який зламав кістку стегна.

Сергій Устюгов дебютував в нинішньому сезоні Кубка світу тільки тиждень тому на етапі в Лахті, де пробіг тільки естафету. А вже в Фалуні зірковий російський лижник провів свої перші особисті гонки в нинішньому сезоні. Скепсису навколо повернення Устюгова після хвороби було багато, але в Фалуні він був дуже сильним, причому додавав з кожним днем. В розділці він зайняв 12-те місце, в мас-старті був сьомим, а в спринті зупинився всього за крок від подіуму. Міг Устюгов опинитися і в топ-3, якби не настільки енергозатратно провів півфінальний забіг. Так чи інакше, Устюгов показав, що набирає відмінну форму, і може стати дуже небезпечним суперником на чемпіонаті світу.

У мас-старті третім став Пол Голберг, який був єдиним, хто спробував відповісти на атаку Большунова в останній підйом. Після цього норвежець досить несподівано провалився в спринті, де вилетів вже на стадії чвертьфіналу. При цьому і в кваліфікації Пол виступив слабо, показавши лише 18-й результат.

Другим в спринті став Оскар Свенссон. Свій попередній спринт на Кубку світу він виграв - було це в Тоблаху на передостанньому етапі Тур де Скі. Так, тоді склад учасників був набагато слабкішим, але тепер швед показав свою силу і в компанії всіх найсильніших. Невже Свенссон таки став топовим спринтером, а у збірної Швеції з'явиться медальний шанс на чемпіонаті світу? Багато що стане зрозуміло вже через тиждень на спринтерському етапі в Ульрісеханмі. Хоча там Свенссон знову змагатиметься не з усіма найсильнішими - збірна Норвегії приїде другим складом.

Дві поспіль поразки Йохауг

У жінок дистанційні гонки в Фалуні вийшли неймовірно цікавими. Ще б пак - обидва рази перемогла не Тереза ​​Йохауг. У п'ятницю в коньковій розділці її зуміла обіграти Джессіка Діггінс. Для Йохауг це була перша поразка в розділці на Кубку світу з березня 2016 року, коли вона невдало виступила на 10-кілометровій гонці в рамках Скі Туру в Квебеку.

А в мас-старті Йохауг так і не змогла втекти від пелотону, хоча робила декілька відчайдушних атак, які ні до чого в результаті не привели. Ну а в фінішному спринті її передбачувано обійшли Лінн Сван і Юлія Ступак. При чому, на простий рельєф суботню поразку Терези не спишеш - коло в Фалуні навіть з обрізаною версією Мордербаккена дуже непросте.

Що це було - разова слабкість Йохауг, чи її проблеми більш серйозні? Відповідь на це питання дасть лише час. Але, так чи інакше, дистанційні гонки чемпіонату світу будуть набагато більш інтригуючими, ніж очікувалося.

Сван в Фалуні оформила переможний дубль - після успіху в мас-старті вона виграла і спринт в неділю. А ось Юлія Ступак після другого місця в мас-старті в неділю навіть не пройшла кваліфікацію в спринті. При чому, на відміну від Большунова, це не було пов'язано з падінням чи іншим форс-мажором. Схоже, після декрету спеціалізація Ступак трохи змістилася в бік дистанційних гонок.

Недільний провал Ступак - далеко не найгірша новина для збірної Росії цього вік-енду. У суботу під час мас-старту впала і зійшла з дистанції Наталія Непряєва. Вона зламала кілька кісток кисті руки і перенесла операцію. Чемпіонат світу Непряєва, звичайно ж, пропустить. Враховуючи ще й проблеми зі здоров'ям Тетяни Соріної, Росія має дуже хороші шанси залишитися без медалі в естафеті. Та й взагалі Ступак може стати єдиним медальним шансом команди в Оберстдорфі.

Продовжує шукати пригоди на свої м'які тканини (при чому, згадуючи інцидент на Тур де Скі, в прямому сенсі) Фріда Карлссон. Шведка двічі впала під час розділки і в підсумку посіла лише 13-те місце. А в суботу під час мас-старту естафету падінь у неї прийняла партнера по команді Ебба Андерссон. Шведка мала чудові шанси на призове місце, але впала на останньому спуску і в підсумку фінішувала лише десятою, пропустивши вперед ту ж Карлссон.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

П'ятниця 29 січня

Зеєфельд (Австрія), HS109/5 км, особистий Гундерсен

Субота, 30 січня

Зеєфельд (Австрія), HS109/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 31 січня

Зеєфельд (Австрія), HS109/15 км, особистий Гундерсен

Ріібер виграв багатоденку в Зеєфельді

У двоборців цього вік-енду відбувся перший хайлайт сезону - багатоденка в Зеєфельді. Завершилася вона максимально прозаїчно і передбачувано - перемогою Ярла Магнуса Ріібера. Однак насправді перемога далася лідеру Кубка світу непросто, і боротьба була дуже серйозною.

У перший день, коли двоборці змагалися в гонці довжиною всього в 5 км, Ріібер так і не зумів скинути Акіто Ватабе. Причому виглядав норвежець не дуже добре: здавалося, що якби гонка була довшою, то швидше за все, японець скинув би лідера Кубка світу, а не навпаки. Проте, в фінішному спринті Ріібер свого суперника все ж обіграв і захопив лідерство в багатоденці.

За підсумками другого дня Ріібер вигравав у Ватабе вже півхвилини, проте набагато важливіше те, що на таку ж відстань він підпустив до себе швидконогого Ілкку Херолу, у якого останнім часом помітно покращилися стрибки. Перед стартом заключної 15-кілометрової гонки переслідування в неділю перевага Ріібера над фіном становила 1 хвилину і 8 секунд - на довгій дистанції шанс наздогнати лідера у Хероли були дуже непогані.

І він це зробив разом з Акіто Ватабе приблизно за 5 км до фінішу. Однак, як виявилося, Ріібер йшов із запасом і свідомо підпускав суперників. В результаті у норвежця виявилося більше свіжості в ногах, і в фінішному спринті він обіграв Херолу і Ватабе, вигравши багатоденку.

Так чи інакше, Херолу варто похвалити. Його швидкості на трасі завжди були на топовому рівні, а тепер у нього з'явився і дуже непоганий рівень стрибків. Фінляндія не брала медалей чемпіонатів світу в двоборстві з 2007 року, і зараз Херолі цілком під силу цю чорну смугу перервати.

За винятком Ріібера, збірна Норвегії виступила в Зеєфельді досить слабко. Йорген Гробак став в результаті восьмим. Норвежець міг поборотися за більш високе місце, але провалив стрибок в останній день змагань.

А ось збірна Німеччини показала дуже високий загальнокомандний рівень, хоч і залишилася без подіуму. Зараз саме Бундестім виглядає фаворитом командних змагань на домашньому чемпіонаті світу в Оберстдорфі.

Не стартував у неділю багаторічний лідер збірної Австрії і екс-переможець багатоденки в Зеєфельді Маріо Зайдль. У нього запалення в колінному суглобі. Поки що складно сказати, чи загрожує воно його виступу на чемпіонаті світу. Так чи інакше, після травми Зайдль поки не може навіть наблизитися до свого пікового рівня. При цьому не виключено, що Маріо не відбереться до складу збірної за чисто спортивним принципом: він зараз не сильніший за Лукаса Грайдерера, Лукаса Клапфера, Мартіна Фрітца і тим більше Йоханнеса Лампартера, який в Зеєфельді замкнув топ-6.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 2
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег инкогнито
і знову доволі об,ємний огляд зимових дисциплін-фактично нічого головного не пропущено