Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 26 сiчня 2021, 21:11
11532
15

Закон сансари: чому Абрамович не церемониться з тренерами Челсі

Валерій Василенко шукає логіку в кадрових рішеннях боса «пенсіонерів», і знаходить її

| Оновлено 26 сiчня 2021, 21:11
11532
15
Закон сансари: чому Абрамович не церемониться з тренерами Челсі
Твіттер Челсі. Френк Лемпард

Клоппу довіряють в «Ліверпулі», незважаючи на тривалу кризу, Сульшеру не вказують на двері в «МанЮнайтед» після вильоту команди на груповому етапі Ліги чемпіонів, Гвардіолу все так же обожнюють на «Етіхаді», незважаючи на провал старту сезону і «бублики» в чемпіонській Лізі. І навіть на Артету, якому в усі голоси передрікали виліт в Чемпіоншип, в «Арсеналі» продовжують робити ставку.

Але всі ці та інші подібні приклади - не приклад для «Челсі». Лондонський колектив з 2003 року (з моменту, коли власником клубу став російський мільярдер Роман Абрамович) дотримується свого, аж ніяк не автентичного, але вельми характерного стилю. «Сині» не звикли терпіти навіть локальні невдачі своїх тренерів. Тому при першому ж «шухері» вказують їм на двері. І плювати, що ці самі тренери - практично всі (за рідкісним винятком) з розряду світових зірок, на запрошення яких йшли місяці «залицянь», умовлянь, обіцянок і дорогих подарунків. Романа Аркадійовича в пориві обурення і бажання «оновити гардероб» не зупиняло ніщо. І ніхто.

***

Не зупинило і напередодні, коли клуб звільнив Лемпарда. Так, непрямі, а то і прямі «докази» проти молодого тренера у клубного керівництва дійсно були. Але ж були аргументи і на користь «залишити». Адже тисячу разів правий Лемпс, який заявив після відставки, що йому просто не дали час на будівництво нової команди. А він же правий: дійсно не дали. У минулому сезоні Френк спирався практично на «чужу» кадрову спадщину, тому вирішив зробити ставку на молодь. І та його не підвела, пробившись в результаті в топ-четвірку АПЛ, що і було обов'язковою умовою продовження співпраці. У міжсезоння Лемпарду прикупили відразу п'ятьох готових зірок, і молодий тренер почав шукати баланс - як ігровий, так і кадровий. Виходило не завжди. Але моментами було непогано. Особливо восени - і на внутрішній арені, і на міжнародній. Але настала зима, і «Челсі» поплив.


Твіттер Челсі

Безумовно, в цьому провалі є вина і Френка, який не впоратися ні з обставинами, ні із зірковими новачками. Але ж ми не знаємо напевно, і тепер точно не дізнаємося, чи зміг би Лемпард витягнути команду з болота. А якщо зміг би? До речі, йому в момент «улещування», тобто влітку 2019-го, клятвено пообіцяли не «чіпати» протягом перших двох сезонів. У всякому разі, саме так мовила тоді британська преса. Але виконати свою обіцянку тренеру Абрамович знову не зміг. Контракт Френка з «Челсі» був розрахований до літа 2022 року, так що лондонський клуб буде змушений заплатити своїй колишній легенді непогану компенсацію за достроковий розрив.

***

Хоча жорстке і колюче слово «компенсація» ніколи не лякало норовливого власника «аристократів». Допитливі англійські ЗМІ підрахували, що за 17 років перебування на чолі «Челсі» його російський власник виплатив тренерам в якості «відступного» понад сімдесят мільйонів фунтів. Один тільки тренерський штаб Моурінью за два приходи отримав за достроковий розрив контрактів трохи більше 35 мільйонів євро. Грунтовно «нагрів» Абрамовича «за шкідливість» і не досидів до кінця угоди Конте: 30 мільйонів євро. Віллаш-Боаш (16,9) і Сколарі (13,5) зі своїми мільйонами виглядають на тлі дорогих колег, як бідні родичі.

Так що подібні витрати, спеціально прописані в клубному бюджеті, Абрамовича ніколи особливо не напружували. Заради свого нового захоплення, нової дорогої і статусної іграшки він готовий втратити стару, не менш статусну, але яка на звивистих турнірних дорогах і клубних коридорах втратила минулий лоск. Лемпарду, який отримує на рік за контрактом майже вісім мільйонів фунтів стерлінгів, напевно виплатять все до останнього пенні. І сторони розійдуться без особливого жалю і претензій: тренер, зализуючи рани і «освоюючи» мільйонну компенсацію, буде вальяжно тимчасово «відпочивати від роботи», а власник «Челсі» швидко знайде собі нову розвагу.

Подейкують, що наступником Лемпса стане колишній керманич «ПСЖ» Тухель. Абрамович запрошує в свою команду, як правило, зірок першої величини, так що герр Томас в зв'язку з цим виглядає першим на вхід. Напевно переговори вже ведуться, обіцянки сиплються, а сам бос лондонського клубу вже зустрівся з німцем на своїй знаменитій яхті. Навіть якщо раптом новим господарем роздягальні на «Стемфорд Брідж» стане не Тухель, а хтось інший, цей інший буде обов'язково з приставкою «топ». Все, в клубі награлися в гру із залученням на тренерський місток колишнього знакового персонажа команди, цей вектор розвитку, радше за все, буде визнаний (а то й уже) помилковим, тому потрібно гортати каталог дорогих безробітних тренерів.

Однак хто б не прийшов на заміну Лемпарду, на нього чекатиме схожа доля. Тому що так історично склалося, що у власника «Челсі» і його найближчого оточення немає терпіння. Абрамович і його свита можуть дозволити собі в питаннях функціонування футбольного клубу керуватися в першу чергу імпульсом, емоціями, смаківщиною, а вже потім логікою і всім іншим. До того ж Роман Аркадійович володіє незбагненною здатністю дуже швидко холонути до «об'єкту» свого домагання. Дорога іграшка дуже швидко чомусь стає старою і обридлою, і їй на зміну купується нова.

***

Свого часу Абрамович витратив багато часу, коштів і нервів, щоб знову повернути в команду Моурінью. Для Романа та епопея стала свого роду «перегонами тарганів», справжнім спортивним інтересом. Не жарт, «спокусити» і забрати тренера самого «Реала»! Купівля дорогих авто і годинників, прогулянки на яхті, задушевні розмови і обіцянки золотих гір - все було поставлено на кін. І «Особливий» повернувся. І Абрамович із почуттям виконаного обов'язку, поставивши в свою «карму» черговий плюсик, заспокоївся. І охолонув до португальського фахівця.

Щось подібне було і з запрошенням Анчелотті. Італійця довго вмовляли, обіцяли не менш щедро, ніж Жозе. Карлетто видав в перший сезон дубль, але провалився в ЛЧ. І його негайно прибрали. Навіть сер Алекс з «МЮ» обурився.

Чемпіону світу на чолі збірної Бразилії Сколарі в «Челсі» відміряли ще менше: він був звільнений по ходу свого першого сезону в лондонській команді. Конте пощастило більше: його прибрали на другий рік, без особливих сентиментів і жалю. Так само як і його співвітчизника Саррі. Але найбільш показовий, на мій погляд, приклад з Ді Маттео. Опинившись, узагалі-то, досить випадково на тренерському містку «синіх» - після відставки свого «патрона» Віллаш-Боаша, італійський швейцарець зі своїм «Челсі» виграв спочатку Кубок Англії, а потім приніс в клубний музей жаданий Кубок чемпіонів. Здавалося б, мрія Абрамовича збулася - він отримав саме той трофей, заради якого і придбав клуб, а значить, можна спокійно ліпити з Ді Маттео «свого» Фергюсона. Але не тут-то було. У наступному сезоні «Челсі» посипався, і Роберто оперативно вказали на двері. Так Абрамович зайвий раз довів, що для нього не існує ні авторитетів, ні вдячності, ні почуття провини. Він показав, хто в домі головний. І що «Вухатий» кубок виграв саме він, а не якийсь там тренер.


Твіттер Челсі. Роман Абрамович

Далі історія «Челсі» буде розвиватися за колишніми лекалами. За колишнім, роками перевіреним алгоритмом, не зважаючи ні на чини, ні на досягнення нещасних щасливців, які опиняться в жорнах альтер его власника одного з найбагатших клубів планети. Їх обов'язково виставлять за двері після першого серйозного турнірного проступку, не давши можливості виправитися і навіть порозумітися.

Ну що ж, така селяві. Такий закон сансари. Точніше, її варіація у виконанні одного лондонського затворника.

 
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
wicker
Тому, що він президент - " ни любви, ни тоски, ни жалости..."
Michael Savchyn
ну який стиль може бути у мацкалиска?
самодура, а ще кого...
vitorsemenencko
Утопить Абрамовича в сортире! А деньги его на Родину, в Россию, где он их украл! Куда смотрят агенты Путина? Ну, хоть новичка б ему подкинули!
Garik_
Василенко, хорошая статья. Понравилось - кубок выиграл Абрамович, а не тренер. И так будет с каждым.. се ля ви
Tеllur
Хозяин - барин.
Ставочки не заходят, вот и выгнал
ManUtd
Его ждёт Плутос в четвёртом круге Ада
bzzzzz
сравнение с Клоппом и Гвардиоллой вопще неудачные. С Артетой, там ведь у Арсенала маневра толком то и нет, с бюджетом не особо развернешся, темболее что Артета, как по мне, намного сильнее тренер, чем Лемпард. С Сульшером МЮ как никак, во-первых прогрессирует, а во-вторых, постоянно менять тренеров без результатно, уже как-то не смешно.
fon513
Скоро тренера закончаться...Семин бьі потянул...
euro2012_za_2012euro
Потому что Челси самый эффективный клуб Европы, где президент олигарх.
Если взять деньги/евротрофеи, то Челси вне конкуренции.
ПСЖ и МС нули в этом отношении.
bzzzzz
да и вопще мы не можем знать всю картину. Возможно были реально сильные аргументы для увольнения, о которых мы не знаем. Тут ведь дело не только в результатах, а как команда играет. И как по мне игра абсолютно безперспективная и безидейная. Не нужно наивно думать, что вот мол дай время и все обязательно получится. Темболее что Лемпард начинающий тренер, и кто его знает что он из себя представляет.
bzzzzz
как бы то небыло, но смена тренера всегда давала результат в Челси. И каждый раз всегда было за что увольнять. К тому же, Челси всегда был при бабле и сильном составе.