Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 26 сiчня 2021, 22:03
1500
0

Фрібург - Дніпро. Прогноз та анонс на матч Кубка Європи ФІБА

Чемпіон України зіграє з найтитулованішим клубом Швейцарії

| Оновлено 26 сiчня 2021, 22:03
1500
0
Фрібург - Дніпро. Прогноз та анонс на матч Кубка Європи ФІБА
ФБУ

Поєдинок «Фрібург» - «Дніпро» відбудеться у вівторок, 26 січня, в Польщі. Початок зустрічі о 22.00 за київським часом.

На відміну від «Київ-Баскета» і «Прометея», для яких сьогоднішня очна дуель стане стартовою на міжнародній арені в нинішньому сезоні, підопічні Дениса Журавльова ще на початку минулої осені взяли свій старт в єврокубках. В середині вересня дніпрян чекала кваліфікація в Лігу чемпіонів ФІБА і у нашого клубу були всі шанси пробитися в основну сітку турніру рангом вище. У всякому разі, суперник по півфіналу кваліфікації та потенційні опоненти по фіналу відбору особливих страхів не надавали і були чемпіону України цілком під силу. Але, в справу втрутився клятий коронавірус. За підсумком вся передсезонна підготовка «Дніпра» була зім'ята, а на ігри кваліфікації команда вирушила в дуже усіченому складі і практично без повноцінних тренувань. В результаті у дніпрян вийшла розгромна поразка в півфіналі кваліфікації від «Гронінгена» з Нідерландів – 53:88 і перехід в Кубок Європи ФІБА.

В результаті жеребкування четвертого по силі єврокубка «Дніпро» виявився, мабуть, в найцікавішій групі першого етапу. Суперниками українського чемпіона в квартеті Е стали польський «Анвіл», швейцарський «Фрібург» і британський «Лондон Лайонс». Відкидаючи питання про успішність даного жереба, відразу ж привертала до себе увагу вкрай цікава географія опонентів. Погодьтеся, нечасто жереб підкидає нашим клубам суперників з Швейцарії та Великобританії, і було б дуже цікаво порівняти силу чемпіона України на тлі таких екзотичних для нас команд, нехай навіть у такому швидкоплинному форматі баббла. Втім, дуелі між «Дніпром» та «Лондон Лайонс» в нинішньому сезоні вже не судилося відбутися, тому що в британському клубі був виявлений ​​спалах коронавірусу і ФІБА залишила команду за бортом змагань. Місцем проведення міхура для команд групи Е був обраний польський Влоцлавек, де базується місцевий «Анвіл».

Першим суперником «Дніпра» на турнірі стане діючий чемпіон Швейцарії «Фрібург», який так само, як і наш клуб, опустився в Кубок Європи ФІБА після невдалої спроби кваліфікації до Ліги чемпіонів ФІБА. До слова, «Фрібург» є найбільш титулованою командою у себе в країні. Суперники дніпрян вигравали національну першість рекордні вісімнадцять разів.

Швейцарський клуб завжди котирувався в Європі на рівні трохи нижче середнього, але змусив баскетбольну Європу говорити про себе в сезоні 2018/2019, коли зміг пробитися в основний раунд Ліги чемпіонів ФІБА з кваліфікації. «Фрібург» по черзі прибрав зі свого шляху міцні команди з Росії, Нідерландів і Туреччини і досяг величезного як для себе успіху. Не стали швейцарці хлопчиками для биття і на груповому турнірі, де змогли зачепити три перемоги в 14 зустрічах і часто показували зуби командам з чемпіонатів Ізраїлю, Франції, Німеччини.

Після такого успіху основні творці того грандіозного злету розбіглися по більш солідним європейським клубам, а сербський тренер зі швейцарським громадянством Петар Алексіч (який, до речі, тренує «Фрібург» з 2013 року) почав будувати нову команду. У сезоні 2019/2020 швейцарці показали більш звичні для себе результати - не змогли подолати кваліфікацію до Ліги чемпіонів ФІБА і посіли третє місце на першому груповому етапі Кубка Європи ФІБА.

У нинішньому сезоні швейцарці знову стартували в Лізі чемпіонів ФІБА, але в півфіналі відбіркового турніру в упертій боротьбі програли португальському «Спортінгу» – 78:84. Після поразки від піренейців у кваліфікації більш статусного турніру і зміні формату Кубка Європи ФІБА «Фрібург» отримав можливість в першій половині сезону повністю зосередитися на внутрішній першості. Але, полегшений календар не допоміг суперникам «Дніпра» без втрат пройти даний відрізок. На даний момент «Фрібург» займає в турнірній таблиці чемпіонату Швейцарії друге місце з показником в одинадцять перемог і три поразки.

Тон в команді задають легіонери, серед яких відразу п'ятеро американців. Найрезультативнішим гравцем клубу є американський захисник Маркіс Джексон. В середньому за гру внутрішньої першості він поповнює скарбничку «Фрібурга» на 14,1 очок, додаючи до них 4,5 передач, середній рейтинг ефективності – 17,9. У трисекундній зоні найбільш небезпечним гравцем команди вважається заокеанський форвард Шон Барнетт, на рахунку якого в матчах чемпіонату Швейцарії в середньому 13,7 очок + 5,8 підбирань + 4,4 передачі, середній рейтинг ефективності – 19,2. За середньою кількістю підбирань і рейтингом ефективності Барнетт є лідером свого клубу. Іншим ключовим гравцем «Фрібурга» є знову американець Брендон Гарретт, який в середньому за гру заробляє для свого клубу 11,4 очок і додає до них 5,4 підбирання, середній рейтинг ефективності – 12,5.

Незважаючи на таке засилля варягів, дуже важливу роль у складі «Фрібурга» виконує швейцарець Арно Коттур, який в матчах внутрішньої першості набирає 13,1 очок + 4,6 підбирання + 3,5 передач, середній рейтинг ефективності – 17,0. За винятком Коттура, інші місцеві гравці не виблискують і знаходяться на допоміжних ролях в команді.

Безумовно, «Фрібург» є міцним колективом, але не потрібно перебільшувати рівень швейцарської першості. Баскетбольні таланти гравців «Дніпра» будуть значно вище, ніж в стані їхніх суперників. Головне для дніпрян не дати нав'язати швейцарцям комфортну для них гру і запропонувати такий баскетбол, де сильні сторони українського чемпіона будуть на видноті. В такому випадку перемога не змусить себе довго чекати, якщо ж буде навпаки - цілком можливі проблеми для українського клубу. Але, ще раз повторюся, суперник для підопічних Дениса Журавльова абсолютно під силу.

Прогноз Sport.ua: перемога «Дніпра».

Sport.ua проведе текстову трансляцію поєдинку «Фрібург» – «Дніпро».

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 20
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства
Футбол | 27 квітня 2024, 00:01 10
Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства

Гра завершилася з рахунком 1:0, єдиний м'яч забив Арда Гюлер

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.