Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 26 сiчня 2021, 14:39
1173
2

Київ-Баскет - Прометей. Прогноз та анонс на матч Кубка Європи ФІБА

Українське дербі в рамках європейського кубка

| Оновлено 26 сiчня 2021, 14:39
1173
2
Київ-Баскет - Прометей. Прогноз та анонс на матч Кубка Європи ФІБА
ФБУ

Поєдинок «Київ-Баскет» - «Прометей» відбудеться у вівторок, 26 січня, в Болгарії. Початок зустрічі  о 15.00 за київським часом.

Через тиждень після початку баталій в жіночому Кубку Європи ФІБА на старт виходить аналогічний клубний турнір у чоловіків. Принципова різниця лише в тому, що в ієрархії жіночих європейських клубних турнірів дане змагання є другим за силою єврокубком, а серед чоловіків - четвертим.

В даному змаганні беруть участь відразу три українські баскетбольні клуби - «Київ-Баскет», «Дніпро» і «Прометей», для якого це будуть дебютні поєдинки на міжнародній арені. Причому чинні чемпіони України опустилися в цей турнір після невдалої вересневої кваліфікації до Ліги чемпіонів ФІБА, а клуби з Києва та Кам'янського безпосередньо потрапили в основну сітку єврокубка.

Схема турніру зазнала змін за схожою аналогією з жіночим змаганням. Кубок Європи ФІБА нинішнього сезону пройде в уже звичному для останнього часу форматі міхура. На груповому етапі двадцять чотири клуби розділені на шість груп по чотири команди в кожній. Учасники кожної з груп зберуться в окремому бабблі і в одноколовому турнірі визначать по два колективи, які продовжать боротьбу в 1/8 фіналу. Після закінчення всіх зустрічей групового етапу в плей-офф також отримають квитки чотири кращі клуби з числа команд, що зайняли треті місця в своїх квартетах. Матчі навиліт пройдуть в чотирьох міхурах, кожен з яких вміщуватиме в себе по дві пари команд-учасниць даної стадії. Переможці 1/8 фіналу з одного матчу відразу ж на місці зіграють в чвертьфіналі (також з одного поєдинку), а далі вже піде стандартний Фінал Чотирьох.

Вже на першому етапі турніру перетнуться шляхи двох з трьох українських баскетбольних клубів, що заявилися на поточний євросезон. «Київ-Баскет» і «Прометей» з волі жереба були визначені в групу В Кубка Європи ФІБА нинішнього сезону. Компанію в даному квартеті нашим колективам складуть болгарський «Рілскі Спортіст» і австрійський «Капфенберг». Місцем баббла для групи В було обране болгарське місто Самоков.

Варто зазначити, що вже вшосте в історії українського баскетболу дві наші команди зійдуться лицем до лиця на євроарені. Вперше це сталося в сезоні 1994/1995, коли в третьому раунді кваліфікації Кубка Європи між собою зустрілися «Будівельник» і «Денді-Баскет», переможцем з того протистояння вийшов «Денді-Баскет». Також між собою зустрічалися «Хімік» і «Азовмаш» (сезон 2002/2003, півфінал Північної конференції Кубка Виклику ФІБА), МБК «Одеса» і «Сумихімпром» (сезон 2004/2005, груповий етап Північної конференції Кубка Виклику ФІБА), також силами мірялися «Черкаські Мавпи» та «Дніпро» (сезон 2006/2007, чвертьфінал Кубка Виклику ФІБА). А останнє (аж до сьогоднішнього дня) побачення українських клубів в рамках європейських клубних турнірів відбулося зовсім нещодавно. У розіграші Кубка Європи ФІБА сезону 2019/2020 в одному квартеті лицем до лиця зійшлися дніпровський «Дніпро» і один з учасників нинішнього поєдинку - столичний «Київ-Баскет». Тоді клуби обмінялися домашніми перемогами, але вибратися з групи вдалося тільки «Київ-Баскету», тоді як підопічні Дениса Журавльова припинили свій єврокубковий шлях після першого групового раунду.

До очного поєдинку в рамках міжнародного турніру дві українські команди підходять зі шлейфом несподіваних поразок в національній першості. Обидва клуби провели в році, що наступив по три поєдинки в рамках Суперліги і вже встигли відзначитися сенсаційними фіаско (восьмого січня кияни поступилися клубу БК «Запоріжжя», а баскетболісти з Кам'янського в цей же день склали зброю перед БК «Тернопіль»). Втім, куди більш інформативним для команд і вболівальників повинен стати нещодавній поєдинок між суперниками. Десятого січня підопічні Віталія Чернія просто розгромили в гостях столичний клуб - 91:72, тим самим помстившись команді Айнарса Багатскіса за домашню поразку з десятиочковою різницею - 71:81 в перший день листопада 2020 року.

Перед черговою особистою зустріччю у обох тренерів може виявитися «туз у рукаві» для свого візаві. Але, тут перевага на стороні Віталія Чернія та «Прометея» з Кам'янського. По-перше, поступово адаптується в команді і показує більш якісну гру американець Рашад Вон. Нинішній поєдинок стане для нього четвертим у майці «Прометея». Причому 10 січня він вже виходив на паркет проти «Київ-Баскета» і закінчив поєдинок з нулем в графі набраних очок. Упевнений, що в цій зустрічі його внесок в результативність команди буде куди більшою. По-друге, зовсім нещодавно «Прометей» отримав ще одне якісне підсилення в особі американського бігмена Шона Еванса. Для нього це буде тільки другий поєдинок в новій команді, і він може стати справжнім Х-фактором для свого клубу. У свою чергу, в складі киян може здивувати своїх суперників американський бігмен Тревін Тібодо, для якого це буде тільки другий поєдинок за столичний клуб.

Величезною втратою для столичної команди і в матчі проти «Прометея», і в двох інших поєдинках Кубка Європи ФІБА стане відсутність захисника Брендона Янга. Один з лідерів команди не зміг полетіти з командою до Болгарії, чим дуже сильно послабив задню лінію «Київ-Баскета».

Особиста зустріч у болгарському бабблі відкриє для наших клубів міжнародний сезон. З огляду на останні підсилення «Прометея» і дуже велику втрату в складі «Київ-Баскета» фаворитом майбутнього поєдинку вбачається клуб з Кам'янського. Втім, в будь-якому випадку хтось із наших клубів виграє, а на когось буде чекати поразка, але хочеться вірити, що по завершенні третього туру групового етапу, на двох перших прохідних місцях в групі В розмістяться учасники сьогоднішньої зустрічі.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея».

Sport.ua проведе текстову онлайн-транляцію матчу «Київ-Баскет» – «Прометей». 

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

КЛОПП: «Аталанта на 100% заслужила пройти далі. Ми зосередимося на АПЛ»
Футбол | 19 квітня 2024, 01:41 2
КЛОПП: «Аталанта на 100% заслужила пройти далі. Ми зосередимося на АПЛ»

Головний тренер «Ліверпуля» підбив підсумки 1/4 фіналу ЛЄ для свого клубу

ЧС з хокею U-18. Україна у напруженому матчі обіграла Угорщину
Хокей | 18 квітня 2024, 16:46 11
ЧС з хокею U-18. Україна у напруженому матчі обіграла Угорщину

Українські хокеїсти закинули 7 шайб

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Al Zolo
первый раз нашим в еврокубках повезло со жребием сравните с 1 группой-бельгийцы-хозяева греки венгры и итальянцы
Al Zolo
самая слабая группа во всем еврокубке ФИБА этого года-наши просто обязаны проходить австрийцев и болгар