Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 сiчня 2021, 01:56
33288
84

Тайсон і Шахтар: ситуація на користь гравця, але і клуб свого не упустить

Валерій Василенко розбирається в тонкощах головної на даний момент трансферної саги «гірників»

| Оновлено 28 сiчня 2021, 01:56
33288
84
Тайсон і Шахтар: ситуація на користь гравця, але і клуб свого не упустить
ФК Шахтар. Тайсон

В кінці нинішнього сезону, а якщо бути точним, 30 червня, закінчується термін угоди між Тайсоном і «Шахтарем». Незважаючи на те, що на цій темі виросло не одне покоління «качок», а бразильський футболіст і донецький клуб встигли і посваритися, і помиритися, причому зробивши це не один раз, ясності в питанні як не було, так і немає. Що ж відбувається, чого хочуть обидві сторони переговорного процесу, і чим весь цей «єралаш» може завершитися, давайте розбиратися.

***

Тайсон почав активно «страйкувати» з приводу дострокового відходу з «Шахтаря» досить давно. Ще в минулому сезоні він просив клубне керівництво відпустити його в «Рому», потім на Батьківщину. Подейкують, що з приводу Тайсона у «помаранчево-чорних» були і інші пропозиції, причому цілком конкретні. Від того ж «Мілана», наприклад, котрий пропонував за бразильця, за чутками, близько п'ятнадцяти мільйонів євро. Однак ні в Італію, ні в Бразилію, ні куди-небудь ще «гірники» одного зі своїх системоутворюючих футболістів не відпустили.

«Системоутворюючий футболіст» у відповідь образився, захандрив, наговорив-написав в соцмережах з цього приводу багато чого зайвого, і в підсумку втратив капітанську пов'язку. А ще, на думку абсолютної більшості наших фахівців і вболівальників, втратив і мотивацію грати за «Шахтар». Проте, навіть такий невмотивований і менш результативний Тайсон залишається дуже важливою ланкою донецької команди, що було наочно видно в ключових поєдинках нинішнього сезону - і в УПЛ, і в Лізі чемпіонів.

У Шахтарі нікому замінити Тайсона. Відхід бразильця може посилити кризу

Якщо узагальнити все вищесказане, то напрошується цілком об'єктивний і досить прогнозований висновок: зараз рівноцінно замінити Тайсона в «Шахтарі» банально ніким. Манор Соломон, якого нібито придбали на зміну старіючої бразильської зірки, поки ще не готовий видавати на-гора «тайсонівський» обсяг роботи і креативності. З тієї простої причини, що молодий ізраїльтянин ще просто не вріс по саме «не хочу» в гру «Шахтаря», та й досвідом і особливо авторитетом подібним не володіє. Не кажучи вже про Коноплянку, який, схоже, вже (в силу віку і ігрових особливостей) не може рівноцінно замінити бразильця. Тому «Шахтар» і не відпустив свого екс-капітана ні минулої зими, ні минулого літа. А що ж буде в зиму нинішню?

***

На цей рахунок чемпіони України продовжують зберігати горде мовчання. З досить скупих даних, які просочуються з табору «гірників», можна зробити наступний висновок. По-перше, що стосується головного тренера команди Луїша Каштру, то він, за інформацією наших джерел, дуже хотів би зберегти бразильця не тільки до кінця поточного сезону, але ще як мінімум на один рік. Мовляв, поки Соломон міцніше стане «на ноги».

По-друге, позицію Каштру начебто поділяє і клубне керівництво. У тій її частині, що замінити зараз Тайсона дійсно ніким, а на кону перше місце в чемпіонаті і пряма путівка в Лігу чемпіонів разом з хорошими гонорарами від УЄФА. Заради такого результату донецький клуб навіть готовий утримати Тайсона зараз, щоб потім, влітку відпустити його безкоштовно.

По-третє, в ситуацію по-справжньому не включилася «важка артилерія» - президент «гірників». У тому плані, що Ринат Ахметов нібито ще не розмовляв особисто з самим футболістом з приводу майже патової ситуації. Дізнатися, до чого ж конкретно схиляється бос донецького клубу, можливості немає. Але в той же час потрібно розуміти, що якщо Ахметов захоче залишити в своїй команді Тайсона, він його залишить. Для цього футболістові начебто можуть запропонувати дворічний контракт на покращених фінансових умовах.


ФК Шахтар. Тайсон

З усього вищеперерахованого можна зробити припущення, що донецький клуб не хоче і навряд чи буде відпускати Тайсона зараз, в решту кілька днів до завершення трансферного вікна. У клубі не приховують, що інтерес з боку зарубіжних клубів до одного з лідерів колективу дійсно є. Причому не тільки з боку «Інтернасьонала». Щоб Тайсон не втік зараз, на нього просто «почепили» серйозний «цінник». Колишній бразильський клуб 33-річного півзахисника просто не потягне його нинішню ціну (майже десять мільйонів євро). Щодо інших клубів - з Європи та Азії - ситуація може розвиватися наступним чином: торг доречний, але терпіння «Шахтаря» буде досить міцним.

***

Тепер щодо думки самого гравця. Трохи раніше він не приховував свого відвертого бажання покинути «Шахтар» і Україну, де він грає вже практично ціле десятиліття. Але останнім часом Тайсон з цього приводу висловлюється досить обережно. За нашою інформацією, він таки хоче піти з донецької команди, але не за всяку ціну. Варіант з «Інтернасьоналом» йому дуже цікавий, але не пріоритетний. Перш за все - через фінансові причини: колишній клуб просто не готовий платити Тайсону зарплату, яку йому платять в Україні (близько 250 тисяч євро на місяць). Більш того, бразилець може спокуситися новим, більш вигідним контрактом з боку «гірників». З числа «третіх» варіантів найбільш прийнятним для футболіста є, за нашими даними, серія А, особливо римські і міланські клуби.

Ось десь так. Ситуація продовжує залишатися і складною, і заплутаною. Тим не менш, вона на даному етапі відіграє на користь, перш за все, Тайсона. Якщо його бажання покинути «Шахтар» все ж переможе в результаті, він спокійно, в статусі вільного агента покине донеччан менш ніж через півроку. Якщо ж «торг таки доречний», він просто буде зважувати всі «за» і «проти», вибираючи з кількох зайців того, що більш ласий.

Що стосується «Шахтаря», то і ця сторона процесу, на мій погляд, навряд чи упустить своє. Якщо клуб все ж вирішить відпустити гравця зараз, у що віриться насилу, то за непогані гроші (як за гравця, у якого через півроку закінчується термін угоди). Якщо Тайсона будуть «тримати» в команді лише до літа, то теж постараються вичавити його з максимальною користю: ​​тобто, щоб допоміг знову взяти чемпіонство і добре завершити сезон в Лізі Європи. Але якщо «Шахтар» все ж бачить в цьому півзахиснику незамінного гравця, клуб знайде можливість, перш за все фінансову, його мотивувати з «новою силою».

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(115)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 84
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Соломону скоро 22 . Он или стает основным сейчас или он им не станет никогда!
turist86
«Мілан» пропонував за бразильця, за чутками, близько п'ятнадцяти мільйонів євро."
Треба було продавати
electron440v60hz
надо его не отпускать, а выгонять! он уже не хочет играть!!!
DidOk
Зрозуміло, що нічого не зрозуміло
Tеllur
Что тут можно обсуждать?
--------------------
Хавбеку Манору Соломону пообещали в «Шахтере», что новый контракт с Тайсоном не будет подписан,
сообщает Игорь Цыганык.
Игорь Петров
Кстати , если про Тейшейру не утка, то под зарплату Тайсона его можно брать в команду, а Тайсона за определенную сумму продать, всем будет выгодно.
DK1961
Чем дольше СИМУЛЯНТНАЯ ПЛАКСА выеживается, тем хуже он и его шлюхтер играют. Взаимосвязано
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
_ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trasher311987
Валерий Тайсон не участвовал в матче с Лудргоцем, хотят сделать опять идиотами скорее всего компенсация и он уже в Интернасьонале будет.
Анатолій Дяченко-Сагайдачний
Тайсон возрастной игрок. На нём горняки уже не заработают, да и особой пользы от него ждать не стоит. Но пусть это решает руководство клуба, а не общественность.
asus
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nicksaf
Да зачем обсуждать кто кого заменит и судьбу этих заменяемых и заменённых, это всё не интересно. Ведь шахтё пытается привлечь к себе внимание. А на самом деле важное вот что: шахтё -- Аталанта 0 --3, Интер -- шахтё 0 -- 5 и так далее по списку.
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nicksaf
Да зачем обсуждать кто кого заменит и судьбу этих заменяемых и заменённых, это всё не интересно. Ведь шахтё пытается привлечь к себе внимание. А на самом деле важное вот что: шахтё -- Аталанта 0 --3, Интер -- шахтё 5 -- 0 и так далее по списку.