Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 23 сiчня 2021, 19:15
5279
8

Даєш молодь! Чому Штутгарт чекає велике майбутнє в найближчі роки

Sport.ua розповідає про причини успішного повернення Штутгарта в Бундеслігу

| Оновлено 23 сiчня 2021, 19:15
5279
8
Даєш молодь! Чому Штутгарт чекає велике майбутнє в найближчі роки
Твіттер Штутгарта

«Будь-який початок - кінець, будь-який кінець - початок» (с) говориться тисячу разів у відомому німецькому серіалі «Dark» («Пітьма»).

Іноді деяким футбольним клубам, щоб повернутися в правильне русло, необхідно пройти так зване очищення трясовиною. Наприклад, таке було з «Монако» після вильоту в Лігу 1, або з «Вільярреалом» після сезону в Сегунді.

Коли «Штутгарт» програв «Уніону» в перехідних матчах за право залишитися в Бундеслізі, здавалося, що це кінець для «швабів». У клубі було чимало футболістів із занадто високими для Другої Бундесліги зарплатами, а тренерська чехарда говорила про плутанину в головах керівництва. Але, як виявилося, це було лише початком.

За підсумками минулого сезону «шваби» повернулися в еліту німецького футболу, а по ходу нинішньої кампанії почали активну боротьбу за приз глядацьких симпатій. «Штутгарт» забиває майже стільки ж, скільки і «Боруссія» Д - 32 голи проти 33, пропускає трохи більше за «Баварію» - 27 проти 25, а їхні матчі просто ніколи не бувають нудними. Якщо перед стартом сезону здавалося, що новачки ліги будуть боротися за виживання, то зараз можна сміливо розглядати їх як кандидатів на місце в єврокубках.

За рахунок чого «Штутгарту» вдалося зробити такий ривок? Виділимо основні причини.

У «Штутгарта» друга наймолодша команда в топ-лігах Європи

Склад «Штутгарта» - наймолодший у всій Бундеслізі. Середній вік заявки команди становить лише 24,2 роки. У топ-лігах Європи лише в однієї команди молодший склад - 23,8 у «Ніцци».

Але це не означає, що за «швабів» грають виключно необстріляні пацани. Капітану і ключовому хавбеку команди Гонсало Кастро вже 33 роки, атакуючому півзахиснику Даніелю Дідаві - 30, центрхаву Філіппу Клементу - 28, а японському опорнику Ватару Ендо - 27. Але кістяк команди дійсно складають футболісти віком до 25 років.

За рахунок цього «шваби» краще за інших справляються з насиченим графіком цього скаженого ковідного сезону, адже молодим гравцям простіше відновлювати свої сили. Також молодість гравців «Штутгарта» позначається в кінцівках матчів, адже саме ця команда частіше всіх забиває в Бундеслізі у відрізку з 75 по 90 хвилину.

Запрошення Міслінтата стало ключовим рішенням


ФК Штутгарт. Свен Міслінтат

Свен Міслінтат - колишній шеф-скаут дортмундської «Боруссії». Він опинився в клубі у 2006 році, а вже через п'ять років зібрана ним команда виграла Бундеслігу. Саме Міслінтат знайшов для Клоппа Шінджі Кагаву в чемпіонаті Японії, Ілкая Гюндогана в «Нюрнберзі», а за 5 мільйонів євро порадив викупити Роберта Левандовскі. Він же ще в другій команді «Ренна» почав стежити за Усманом Дембеле, якого потім «Боруссія» продала в «Барселону» за 130 мільйонів євро.

Міслінтат був присутнім на тренуваннях «Боруссії» Д і практично керував трансферами в клубі. Але все закінчилося у 2016 році, коли шеф-скаут посварився з Томасом Тухелем. Скаут наполягав на тому, щоб керівництво викупило у «Порту» атакуючого хавбека Олівера Торреса, але тренер наполіг на поверненні Маріо Гетце. У підсумку клуб повернув свого вихованця, а Міслінтат остаточно розсварився з Тухелем. Влітку 2017 року з клубу пішли обидва.

Міслінтат перейшов на аналогічну посаду в «Арсеналі», де з його подачі опинилися Сократіс Папастатопулос, Лукас Торрейра, Генріх Мхітарян, Бернд Лено і Маттео Гендузі. Але в Лондоні німець не затримався. Якщо вірити пресі, у нього виник конфлікт з керівництвом через недостатню кількість грошей на трансфери. Також Міслінтат претендував на роль спортивного директора, але йому дали зрозуміти, що її він не отримає. Закінчилося все тим, що в «Арсеналі» він пропрацював лише 14 місяців.

Після відходу з «Арсеналу» в німецьких ЗМІ почали активно писати, що Міслінтат опиниться в «Баварії». Мюнхенці хотіли переманити топового скаута до себе ще в ті часи, коли він працював у Дортмунді. Але Свен занадто прив'язався до «Боруссії» Д, та й у «Баварії» пропонували все ту ж роль шеф-скаута. Йому потрібен був новий виклик, і він несподівано знайшов його у «Штутгарті».

У квітні 2019 року Міслінтат став новим спортивним директором «швабів». Саме його поява в клубі дозволила вибратися з тієї трясовини, в яку він потрапив.

Після вильоту «Штутгарт» був змушений розлучатися зі своїми зірками: Павар пішов у «Баварію», Озан Кабак у «Шальке», а Тімо Баумгартль був проданий в ПСВ. Продали й інших менш важливих футболістів, а на їхнє місце «шваби» підписали 17 новачків! І це у Другій Бундеслізі.

Міслінтат взявся за те, що він вміє робити краще за все - знаходити талантів по всьому світу. Але тільки тепер саме він вирішував, хто команді потрібен, а хто - ні. І ось ключові знахідки 48-річного функціонера:

1. Сілас Вамангітука. Нападник з ДР Конго, який добре себе проявляв у клубі другої французької ліги «Париж». Влітку 2019 «Штутгарт» віддав за нього 8 мільйонів євро, а африканець став ключовим гравцем атаки. Зараз на його рахунку вже 9 голів і 3 асисти у 16 матчах Бундесліги, в тому числі і 2+1 у сенсаційному матчі з «Боруссією» Д (5:1).

2. Тангі Кулібалі. Цього хлопця Міслінтат знайшов у молодіжці «ПСЖ». Зараз Тангі лише 19, але він уже регулярно отримує ігровий час у «Штутгарті», а також забив 2 м'ячі в Бундеслізі. Переважно Кулібалі грає в ролі «фальшивої дев'ятки», що у нього поки дуже непогано виходить.

3. Саша Калайджич. Перед «Штутгартом» цей австрійський двометровий гігант грав за аутсайдера австрійської Бундесліги «Адміру Вакер», де не особливо відзначався в плані статистики. Але Міслінтат розгледів у ньому все необхідне, щоб стати важливою частиною «Штутгарта». У минулому сезоні Калайджич практично не грав, але в поточній кампанії вже забив 5 м'ячів і віддав 3 асисти в 15 іграх (7 в основі). Не дивуйтеся, якщо цей 23-річний нападник зіграє проти України на найближчому чемпіонаті Європи.

4. Матео Климович. Так-так, син того самого відомого в минулому нападника Дієго Климовича, якого так і не заграли в збірній України. Матео влітку 2019 перейшов у «Штутгарт» з скромного аргентинського «Інстітуто». Фактично, зараз 20-річний атакуючий хавбек проводить свій перший повноцінний сезон у дорослому футболі, і вже запам'ятався своєю яскравою технікою і нестандартним мисленням.

5. Ватару Ендо. Абсолютно ключовий футболіст півзахисту «Штутгарта» на даний момент. Відмінний японський хвилеріз, якого Міслінтат відкопав у бельгійському «Сент-Трюйдені».

6. Натаніель Філліпс. Гравець, якого зараз уже немає в «Штутгарті». Цього англійського центрбека «шваби» орендували у «Ліверпуля», і він зіграв важливу роль в боротьбі за підвищення у класі. Зараз Філліпс повернувся в рідний клуб, де вже зіграв три матчі в АПЛ.

Також Міслінтат домовився про перехід капітана «Ганновера» Вальдемара Антона, а з «Фрайбурга» переманив екс-захисника молодіжної збірної Німеччини Паскаля Штенцеля. Обидва зараз - незамінні гравці основи.

Зовсім недавно «Штутгарт» домовився про продовження контракту з Міслінтатом до літа 2023 року. Кращого рішення для клубу на даному етапі придумати було неможливо.

Довіра до Пеллегріно Матараццо


ФК Штутгарт. Пеллегріно Матараццо

Матараццо - ще одна креатура Міслінтата. До «Штутгарта» у 43-річного американця з італійськими коренями не було ніякого досвіду самостійної роботи на професійному рівні. Він тренував молодіжки «Нюрнберга» і «Хоффенхайма», а також був помічником Юліана Нагельсманна.

У «Штутгарт» він прийшов в грудні 2019 року, змінивши Тіма Вальтера. Спочатку у нього виходило все не дуже добре: лише 4 перемоги в стартових 10 матчах Другої Бундесліги. Багато хто вимагали відставки Матараццо, але керівництво продовжувало в нього вірити. І не дарма. Він все налагодив і повернув «швабів» у Бундеслігу.

Американець зумів поставити молодій команді дуже цікаву гру за схемою 3-4-2-1, яка при атаці трансформується в 3-4-3. «Штутгарт» дуже хороший в контратаках і постійно намагається завершувати володіння м'ячем ударами по воротах. Також «шваби» практично не використовують дальні передачі, граючи в короткий пас. Тільки в тому випадку, якщо суперник закривається на своїй половині, команда Матараццо починає вантажити у штрафну зону на Калайджича або Вамангітуку.

За американського тренера буквально розквітнув аргентинський атакуючий півзахисник Ніколас Гонсалес. Матараццо використовує його на лівому фланзі атаки, але в більшій мірі вихованець «Аргентинос Хуніорс» грає вільного художника. Ніколас останнім часом регулярно викликається в збірну Аргентини, а в 11 матчах цього сезону Бундесліги забив 6 голів і віддав 2 гольові передачі. В англійських ЗМІ повідомляють, що за прогресом Гонсалеса активно стежить «Тоттенхем».

Також Матараццо виявився відмінним мотиватором. У цьому сезоні «шваби» сім разів грали внічию, і в п'яти випадках вони виривали її в кінцівці матчів. У тому ж недавньому матчі проти «Боруссії» М «Штутгарт» відігрався аж на шостій доданій хвилині. З «Уніоном» команда зуміла врятуватися після 0:2, з «Хоффенхаймом» рахунок став 3:3 на 90+3 і т.д. У цій команди точно є кохонес, і в цьому велика заслуга тренера.

«Штутгарт» створює собі хороший імідж

«Шваби» займають активну позицію в боротьбі з расизмом, а також регулярно демонструють свою лояльність до ЛГБТ. Що й казати, якщо головною правління клубу є Томас Хітцльшпергер. Хто не в курсі, то це поки найвідоміший екс-футболіст, який зробив камінг-аут. У нього навіть є федеральний орден за боротьбу з гомофобією та расизмом.

Все це говорить, що після вильоту з Бундесліги «Штутгарт» знову знайшов себе і встав на вірний шлях, і те, що здавалося кінцем, стало лише початком. І є відчуття, що «шваби» ще не раз здивують у найближчі роки, а Міслінтат відкриє світу ще не один талант, взятий з нізвідки.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
Читаешь статью интересную вроде бы.
Но к чему последние 2 абзаца?
ЛГБТ и и имидж клуба?
Блин Мисилант сделал этот имидж.
Причем тут хитцельшпергер и его камин аут))??
Еб..сь уже совсем с этим расизмом и ЛГБТ.
Tеllur
Это типа германский Мариуполь?