Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 22 сiчня 2021, 10:47
3524
10

Хто в гонці за перснями НБА: темні конячки, другий ешелон і лідери

Представляємо контендерів НБА-2021

| Оновлено 22 сiчня 2021, 10:47
3524
10
Хто в гонці за перснями НБА: темні конячки, другий ешелон і лідери
Twitter

Баскетбольний сезон найсильнішої ліги світу знаходиться в самому розпалі. А значить, поговоримо про претендентів на титул чемпіона НБА. Одні команди провели якісне міжсезоння, посиливши свій ростер, другі команди - не стали сильнішими за іменами, але вже зігралися або до ладу повернулися травмовані в торішньому плей-оф баскетболісти, а треті - готові «вистрілити» в будь-який момент і стати черговим несподіваним чемпіоном, як «Торонто» -2019. А є ж ще і «Бруклін».

Відразу хочеться відзначити, що розглядаються виключно команди, здатні виграти Фінал НБА. Колективи, чия стеля - фінал конференції, знаходяться за межами рейтингу. Отже, виділимо разом з вами основних претендентів на звання чемпіона НБА-2021 і відповімо на ключове питання для кожної команди.

Темні конячки

«Денвер Наггетс». Чому «Денвер» так низько? І це в той час, коли Йокіч (25 очок; 11.4 підбирань; 10.3 асистів) претендує на МВП сезону, а ще недавно команда вибила з плей-оф «Кліпперс»?

Так, «Денвер» настільки низько. По-перше, вони відповідають статусу «темної конячки» і довели це в минулому плей-оф, коли відігравалися з 1-3 два рази поспіль. Та й ростер не став сильнішим. Очевидно, що їм не вистачає Гранта (24.8 очок; 6.3 підбирань; 2.2 асистів за «Детройт»). Але що заважає команді вистрілити і в цьому сезоні?


CBS Sports

Чому так? Йокіч і Мюррей здатні знищити будь-якого опонента. Їх не злякати ні рахунком в серії на виліт, ні поточним 11-м місцем на Заході. А тут ще й Тім Данкан таку похвалу видає: «Його (Йокіча) вирізняє креативність, відмінна робота ніг, вміння пасувати. Приємно дивитися за ним».

Чому ні? У цьому сезоні у ЛАК вже не буде Дока Ріверса (апгрейд). Та й ЛеБрон все ще король тієї конференції, в якій грає. І не вина «Наггетс», що це саме Західна конференція.

«Маямі Хіт». Так, минулорічний фіналіст зараз розташувався тільки в третьому за силою ешелоні. Чому так низько? Керівники організації, самі не приховуючи того, робили ставку на «Літо Янніса». Дбали про місце в платіжці: не стали продовжувати Краудера, дали багато грошей, але на один рік Драгічу і Ленарду. Не шукали дорогого посилення з боку: лише два новачки - Ачіува і Бредлі. Не були в списку претендентів на Кріса Пола. Іншими словами, «Хіт» серйозно розраховували на підписання Адетокумбо влітку 2021 року і тим самим... стали слабшими в поточному сезоні.

Але якщо ми згадаємо, що біля керма «Маямі» стоїть Пет Райлі, то їхні теперішні акції цілком можуть піти вгору ближче до 26-го березня (настане заборона на обміни). Чи здатні «Маямі» виграти чемпіонат?

Чому так? Зараз команда знаходиться в одному обміні/підписанні якісного рольовика, щоб повторити минулорічний успіх з Фіналом. Адже всі лідери в строю.

Чому ні? Як для повноправного контендера, підопічні Еріка Споельстри досить невиразно почали сезон. Та й їхня головна зброя збилася з прицілу: «Нам не вдалося відповідати клубній культурі «Хіт» в матчі з «Детройтом», - прокоментував поразку від «Пістонс» Бем Адебайо.

 «Портленд Трейл Блейзерс». Коли команда отримує Ковінгтона в обмін на контракт Арізи, а сам Кармело Ентоні посилає дружину куди подалі і залишається в Орегоні замість рідного Нью-Йорка, це про щось та говорить.


ESPN

«Портленд» - це та команда, яка може похвалитися сильним збалансованим «стартом» і якісним резервом (Ентоні, Трент, Худ, Саймонс, Кантер). Результат? Ліллард на 1.3 хвилини грає менше, ніж роком раніше. Невже до Террі Стоттса дійшло, що свого лідера потрібно берегти під важливі ігри в плей-оф?

Чому так? У команди є глибина складу і можливість підсилитися через обмін. Тобто, зробити ще один крок до титулу.

Чому ні? «З нами постійно щось відбувається. Щороку щось трапляється», - Ліллард про травму Нуркіча. Парадоксально, але від цих «Трейл Блейзерс» можна чекати чого завгодно. Від перемоги над «Лейкерс» (115-107), до вильоту в першому раунді плей-оф від головного аутсайдера топ-8 конференції (0-4), як у 2018 році.

Другий эшелон

«Філадельфія». Команда зі здоровим Ембідом завжди буде серед фаворитів сезону. Але що робити з Беном Симмонсом, якщо «Х'юстон» віддав перевагу йому перед Віктором Оладіпо, чий контракт закінчується? Австралієць показує найгірші цифри за набраними очками, виконаними кидками і відсотком влучання в кільце за всю кар'єру. Думаєте Сем Касселл виправить ситуацію?

«Сем пояснює Симмонсу, як грати на тій унікальній позиції, на якій він виходить», - каже Док Ріверс. Але ж колись тандем Ріверс-Касселл зробили з крихкого хлопця, що не кидає, четверту зірку гарнеттівського «Бостона» (Реджон Рондо). Може, і з Симмонсом вийде?

Чому так? Деріл Морі зробив з «Х'юстона» єдиного конкурента для «Голден Стейт» із Дюрентом у складі. Чомусь віриться, що і в «Філадельфії» він здатний запалити.

Чому ні? Ви бачили очі Дока Ріверса, коли його ЛАК програвали «Денверу» вирішальний матч серії плей-оф? У них читалася розгубленість. А що означає розгубленість у матчі з ЛеБроном? Загалом, ви здогадалися.

«Даллас Маверікс». «Мевс» билися до останнього з «Кліпперс» у торішньому розіграші плей-оф. Навіть без Порзі та Пауелла. А тепер уявіть собі, що Рік Карлайл здатний зробити з усіх цих хлопців тоді, коли вони будуть здоровими і зберуться разом?

Але чи впорається з тиском Лука Дончіч, який йде на МВП сезону і не хоче віддавати нікому нагороду?

Чому так? Дончіч знищує НБА тріпл-даблами. «Даллас» виглядає єдиним справжнім конкурентом «Лейкерс». А здоровий Порзінгіс здатний лише примножити ці висновки.

Чому ні? «Лука Дончіч перетворюється на скривдженого скиглія? Схоже, він розлютився на партнерів по команді і тренерів за те, що не отримав м'яч, коли «Маверікс» змазали два 3-очкових, які могли вивести команду вперед. У минулому сезоні він реалізував 1 з 10 вирішальних кидків у кінцівках», - експерт НБА, Скіпп Бейлесс.

«Бруклін Нетс». Ви вірите в силу нового «Великого тріо» НБА? Я також вірю. Але не цього року. Ми це вже проходили з ЛеБроном у 2011-му році. І це Джеймсу аж 2 рази вдалося чемпіоном стати. ЛАК з Полом, Гриффіном і Джорданом тільки до другого раунду доходили, а ЛАЛ після обміну Ховарда і Неша взагалі розпалися в той же рік. А які сучасні історії з наспіх зібраними командами знаєте ви?


ESPN

Адже це саме той випадок, коли повністю згоден з Меттом Барнсом (!): «На їхньому місці я б обміняв Кайрі та все його лайно заради глибини складу».

Чому так? Три виняткових скорери (2-й, 6-й і 12-й у списку бомбардирів НБА) зібралися в одній команді. Чому б їм не виграти гайки в той же рік?

Чому ні? «Нетс» офіційно стали новою імперією зла. Знову. І їм навіть не знадобилися послуги Михайла Прохорова і Біллі Кінга. Дивно, але з думкою Чарльза Берклі я теж згоден: «Сіксерс» тепер будуть моїми фаворитами у Східній конференції», - заявив екс-гравець ... «Філадельфії».

Лідери

«Бостон Селтікс». Приступаємо до тих команд, які зараз виглядають впевненіше за інших у боротьбі за титул чемпіонів НБА. «Селтікс» лідирують на Сході. При тому, що Вокер тільки дебютував у сезоні. Але, зізнаюся чесно, бачити їх так високо в турнірній таблиці - сюрприз. Адже «Бостон» (жлобство Денні Ейнджа) здався з відходом Хейворда. Але тут з'явився крутий захисник/асистент/скорер Прітчард. Ні, «Бостон» точно за бортом контендерів, підписавши Трістана Томпсона-Кардаш’яна. Але канадець має кращий захисний рейтинг, ніж будь-який «стартер» команди. А згадайте плей-оф 2018 року, коли «Селтікс» розвалилися від травм провідних гравців і проти ЛеБрона залишилася тільки бостонська молодь. Але це так, думки вголос. А може - це закономірність?

Чому так? Тренер «Нью-Йорк Нікс», Том Тібодо, після перемоги над «Бостоном» посміхнувся і сказав: «Я щасливий лише тоді, коли страждаю». Мабуть, ця фраза може бути застосована і до всієї команди Бреда Стівенса теж. Адже стільки всього проти них, навіть Денні Ейндж (жлобство Денні Ейнджа). Але вони все одно на плаву.

Чому ні? Поки на Сході є Пет Райлі, на кожен прохід під кільце Тейтума знайдеться свій блок від Адебайо. «Селтікс» вже давно час до Фіналу НБА, але їм постійно щось заважає.

«Лос-Анджелес Кліпперс». Кавай і Джордж провели сезон разом. Час їм уже показати результат їхньої хімії. Команда показує найкращий атакувальний рейтинг у всій НБА. Вже можна стверджувати, що Ібака (11.8 очок за гру), Кеннард (3 матчі в старті) і особливо Ніколя Батюм (набирає на 6.3 очок більше, ніж роком раніше) припали до двору. Так, всі ми знаємо про - 51 від «Далласа». Але чи зможе Дончіч повторити такий результат у плей-оф? Та ще й 4 рази поспіль? Ймовірно, ЛеБрона в Західній конференції здатні зупинити тільки «Кліпперс».


ESPN

Чому так? «У «Кліпперс» приголомшлива хімія. Це реальне братерство. Ми єдині. Це одна з найкращих роздягалень, в яких мені доводилося бувати. Ми хочемо, щоб це спрацювало», - висловився Пол Джордж про внутрішні взаємодії найефективнішого нападу ліги.

Чому ні? Коли керівництво ЛАК звільнило Дока Ріверса, команда відразу стала головним фаворитом у моєму особистому рейтингу найсильніших в НБА. Після призначення Тайрона Лю все знову стало на свої місця. Лю здатний накричати на ЛеБрона. Але він не елітний тренер (ні захисний, ні атакуючий). І виходить, що в команді, ідеально заточеній під ЛеБрона (тренер, Кавай, глибина складу, всі вміють кидати), виявляється, немає... самого ЛеБрона. «Кліпперс» не щастить? Так, їм не щастить. З керівництвом і всіма відповідальними за прийняття рішень в клубі людьми. А так, можливо, це найталановитіша друга команда з Лос-Анджелеса за всю її історію.

«Мілуокі Бакс». Поки у Вісконсині грає Адетокумбо, вони будуть в числі перших претендентів на чемпіонство в НБА. Так, зірвався трансфер Богдановича, а травматичний Холідей зовсім не гарантує результат в плей-оф. Адже він просто може отримати пошкодження на вирішальний відрізок сезону. І навіть їхній, один з кращих, напад (другий за ефективністю та результативністю) в лізі не гарантує «Бакс» титул. Але є відчуття, що з Яннісом у складі «Мілуокі» здатні перемогти у фіналі НБА будь-якого опонента. Правда, до цього фіналу ще потрібно дійти. Так невже грецький баскетболіст мав рацію, залишившись у Вісконсині?

Чому так? «Бакс» все ще сильна команда регулярного чемпіонату на Сході. І вони знатно посилилися в міжсезоння Портіс, Огастін, Холідей. Зберігши ДіВінченцо і Коннотона. «Мілуокі» сильні як ніколи. І з огляду на їхню платіжну відомість на наступний сезон (вже 146,3 млн доларів для 11 гравців), ризикують більше ніколи такими сильними і не стати в епоху Адетокумбо.

Чому ні? Янніс робить 5 спроб 3-очкових кидків за матч, реалізовуючи 31% з них. Найкращий результат в кар'єрі. При 36.5% в середньому по лізі. А ще він робить майже 10 штрафних кидків за матч. Реалізовуючи 58.6%. Найгірший результат в кар'єрі. І майже на 20% гірше середнього показника по НБА. Рецепт перемоги над «Мілуокі»? Дати Яннісу кидати по кільцю і частіше бити його по руках.

«Лос-Анджелес Лейкерс». Коли чемпіон ліги отримує замість МакГі - Марка Газоля, замість Рондо (2.4 очок зараз в «Атланті») - Шредера (14.8 очок). Марного в плей-оф Ховарда змінює такий же даремний в плей-оф, але потрібний у регулярці Харрелл. А Кузма показує найкращий результат у кар'єрі за підбираннями, блоками і відсотком влучання дальніх кидків. То стає очевидним, хто головний фаворит чемпіонату. І навіть не важливо, що у 36 років ЛеБрон Джеймс претендує на МВП сезону. Володар перснів у цьому році відомий?


Bleacher Report

Чому так? Згідно з результатами опитування видання «SB Nation», понад 40% уболівальників НБА вважають «Лейкерс» фаворитами на перемогу в НБА-2021. Найближчий опонент відстав більш ніж на 20%.

Чому ні? Ну, «Голден Стейт»-2019 усі теж заздалегідь вважали чемпіонами. І «Маямі» -2011. І «Лейкерс» -2003 і 2004. Чим все закінчилося? І для ЛеБрона це останній шанс взяти три-піт і наздогнати Джордана за титулами. І це - найголовніша перепона для «Лейкерс» на шляху до бек-ту-бек титулу.

А як думаєте ви, хто стане чемпіоном НБА?

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
эм...
очень странно: Бостон выше Бруклина
а Юту вообще потеряли (хотя сейчас они явно показывают игру лучше Денвера или Далласа)
hater of haters
"вместо МакГи - Марка Газоля" - я, конечно, не знаю, как там в ПО будет, но сейчас такое ощущение, будто ему лет 50. Вот настолько он медленный. Да, он может 3ху бросить и пасс отличный отдать, но в плане обороны беда...
"Бесполезного в плей-офф Ховарда" - чегооо? А кто Йокича буквально в соло закрыл?
Viacheslav
Друзья, по Юте. Почему она не контендер? Юта способна выйти в плей-офф и даже получить посев. но насколько гармонична и стабильна их команда? Богданович - 32 года на момент п-о, подвержен травмам, Конли - 33 года, подвержен травмам, Инглс - 33 года. Гобер - не бросает и бесполезен вдали от кольца как в защите (!!!), так и в нападении. Митчелл - заложник того, что Гобер закрывает собою всю краску в нападении, а иначе Гобер бесполезен вдали от кольца как в защите, так и в нападении.
Да, Юта сейчас сильна, но она не выйдет в финал НБА (нет ресурса), а значит, неспособна быть контендером. Те же Портленд с Денвером выглядят грамотно построенными коллективами. А Даллас и ЛАК вообще могут грохнуть Лейкерс.
slafko
Финал Лейкерс против Брулина выглядит самым ожидаемым.