Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 сiчня 2021, 06:33
15297
5

Мої роки – моє багатство. Топ-7 ветеранів чемпіонату України

Капітани «Шахтаря» і «Олександрії», лідер «Інгульця», мотор «Десни» і Селя

| Оновлено 22 сiчня 2021, 06:33
15297
5
Мої роки – моє багатство. Топ-7 ветеранів чемпіонату України
УАФ. Андрій П’ятов і Юрій Паньків

Ті, кому за тридцять, а іноді і дуже «за», особливої ​​погоди в нашому чемпіонаті, в принципі, не роблять. Однак напевно роблять наш клубний футбол більш солідним і впізнаваним. Це, схоже, той випадок, коли «старий кінь борозни не псує». Хоча обов'язкова ремарка: не такий вже і старий, і не тільки не псує, але ще і як пахає.

Читайте також: 7 відомих українських ветеранів у віці 32+, які нині грають за кордоном

Ми зібрали воєдино сім найдосвідченіших вікових гравців УПЛ, які залишаються на виду. І на передовій. У нашому рейтингу - знайомі всі обличчя. Але в ньому, на жаль, не знайшлося місця вже колишньому капітанові «Дніпра-1» 37-річному Сергію Кравченку, який завершив кар'єру в дніпровському колективі. Не потрапили в наш рейтинг за схожими причинами і 36-річний ветеран «Десни» Сергій Старенький та 35-річний екс-капітан «Олімпіка» Дмитро Гришко. Поки що поза нашим списком і новачок «Минаю» Артем Мілевський, який поки що не грав за свій новий клуб в офіційних матчах. Зате інші - як на підбір: суцільні досвід, майстерність і бажання грати якомога довше.

Андрій ПЯТОВ, 36 років
Клуб:
«Шахтар»

В одному з інтерв'ю багаторічний страж воріт «Шахтаря» зізнався, що йому не тільки імпонує гра знаменитого італійського голкіпера Буффона, але і він сам хотів би так само довго виступати на високому рівні. Складно сказати, скільки футбольна доля відміряла Пятову нових сезонів, однак він дійсно манерою гри чимось схожий на легенду «Ювентуса»: такий же спокійний, холоднокровний і з приголомшливою грою ногами.

Андрій захищає кольори «гірників» за мірками нашого чемпіонату з «сивої давнини» - з 2007 року. І до нинішнього сезону був беззаперечним першим номером донецької команди. Але в поточному чемпіонаті для ветерана багато що змінилося. Прогресуючий буквально від матчу до матчу юний Трубін фактично «видавив» Андрія з основного складу. У нинішньому сезоні на рахунку Пятова - лише чотири поєдинки. До того ж, клуб не поспішав продовжувати контракт зі своїм капітаном: угода закінчилася 31 грудня минулого року, але, за чутками, «Шахтар» продовжив співпрацю з 36-річним воротарем до літа цього року. А ось що буде далі, і чи стане наш Пятов відповіддю їхньому Буффону, одному Богу відомо. 

Юрий ПАНЬКІВ, 36 років
Клуб:
«Олександрія»

Уродженець Львова і вихованець «Карпат» за основний склад «зелено-білого» клубу не провів жодного офіційного матчу. Зате в інших вітчизняних колективах залишив більш помітний слід, адже на своєму футбольному віку він об'їздив Україну з Заходу на Схід. Із зупинкою в Києві.

Однак головною командою в кар'єрі Паньківа буде, напевно, його нинішня: в складі «Олександрії» Юрій став бронзовим призером чемпіонату країни, пограв в єврокубках, викликався в першу збірну України. А ще він є капітаном олександрійської команди. Незважаючи на свої 36-ть, Юрій все ще перебуває в дуже хорошій формі. Основний голкіпер «Олександрії» є майстром з відбиття пенальті, а за кількістю «сухих» матчів входить до топ-15 голкіперів країни за всю історію нашої Незалежності. 

Андрій ГІТЧЕНКО, 36 років
Клуб:
«Десна»

Здавалося б, в 36 років захисник може дозволити собі зіграти на «досвіді»: тобто, не особливо напружуватися і не особливо корчитися. Але такий алгоритм ні в якій мірі не є прийнятним для оборонця «Десни» Гітченка. У нинішньому сезоні Андрій є лідером серед колег за числом перехоплень. Тобто, і зі швидкістю, і з умінням читати гру у чернігівського ветерана все добре. А ще він може не тільки добре оборонятися, а й непогано атакувати: на його рахунку більше десятка забитих м'ячів. Тому не дивно, що Гітченко досі є основним виконавцем «Десни», з якою дуже хоче виграти «бронзу».

Євген СЕЛЕЗНЬОВ, 35 років
Клуб:
«Колос»

Пофарбувати в нейтральний колір персону цього нападника не вийде: аж надто яскрава і неординарна він особистість. До Селі можна ставитися по-різному: захоплюватися або ненавидіти, схвалювати чи таврувати. Єдине, чого він не «продукує», це байдужості. Коли досвідчений екс-форвард «Шахтаря» і «Дніпра» повертався в чемпіонат України з турецької «відлучки», багато його прихід сприймали зі скепсисом. Мовляв, прийшов гріти лавку в «Колосі». Але свої функції досвідчений нападник в ковалівській команді виконує справно. На даний момент Євген - найкращий бомбардир команди Костишина. І нехай всі його голи з пенальті, але їх теж ще потрібно реалізувати. У цій справі Селезньов справжній гуру. А ще він найкращий пенальтист першої частини сезону. Може, у другому колі дочекаємося і його голів з гри. 

Павло РЕБЕНОК, 35 років
Клуб:
«Ворскла»

Цікаво складаються стосунки Павла Ребенка та «Ворскли». Перший раз футболку полтавської команди вихованець дніпропетровського футболу одягнув ще в 2004 році. Але за три роки стати по-справжньому своїм в полтавській команді півзахисник так і не зміг. Друге його пришестя в «біло-зелену» команду виявилося ще більш короткостроковим: в 2011 році. Тому знову відхід, і знову повернення: на один сезон в 2013-му. 

Остаточно осів в Полтаві Павло в 2016-му, ставши основним гравцем колективу, з яким розділив радість від бронзових нагород (2018 рік) і взяв участь в матчах групової стадії Ліги Європи. Однак в нинішньому сезоні Ребенок втратив статус одного з лідерів команди Максимова: роки таки беруть своє. Подейкують, що досвідчений універсал може покинути «Ворсклу» вже в найближчому майбутньому. 

Младен БАРТУЛОВИЧ, 34 роки
Клуб:
«Інгулець»

«Найскладніші переговори у мене були з Бартуловичем» - зізнався недавно президент «Інгульця» Олександр Поворознюк, натякаючи тим самим, що досвідчений хорватський півзахисник не дуже хотів знову повертатися в чемпіонат України, та ще й в Першу лігу. Але зараз уявити «Інгулець» без цього гравця дуже складно. У першому колі Бартулович був одним з лідерів команди з Петрового. А ще Младен виконує практично всі стандарти. На його рахунку - чотири забиті м'ячі: вельми непоганий улов для вікового гравця аж ніяк не з команди-гранда.

На додачу до всього Бартулович став найкращим гравцем «Інгульця» в першій частині поточної першості УПЛ (за версією фанатів команди). І складається таке враження, що в другій частині сезону петровський хорват ще не раз своєю впевненою грою доведе правильність вибору екстравагантного керманича команди з Кіровоградської області. 

Олександр БАНДУРА, 34 роки
Клуб:
«Рух»

Потенціал у цього голкіпера був величезний, але так вийшло, що реалізувати його повністю не вдалося. Свого часу (в середині «десятих») Бандура був одним з кращих голкіперів країни, стукав у двері збірної України, але обставини склалися не на його користь. Донецький «Металург», кольори якого захищав вихованець Сумського футболу, в один непрекрасний момент «завалився», і Бандура був змушений шукати притулку на нашій футбольній периферії. Довго ніде не затримувався: «Сталь», «Верес», «Львів». Тепер ось відповідає за збереження в цілісності останнього редуту в «Руху». Може, в цій команді Олександр затримається довше, адже всі необхідні якості для класного воротаря у нього є в наявності. 

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tеllur
Салаги. Ибрагимовичу будет 40 в октябре.
bullyUA
Для вратарей 35-36 лет это совсем не ветеран.
Шовковский, Буффон, Дино Дзофф, Марко Балотта, Касильяс, Рожерио Сени, Марк Шварцер, Юсси Яаскеляйнен, Хосе Луис Чилаверт, Георгий Петков все играли далеко за 40. А мировой рекорд Исаака Хайика из израильского клуба Ирони Йегуда. В возрасте 73-х лет он принял участие матче на профессиональном уровне. Это достижение попало в Книгу рекордов Гиннеса.
spqr-te
П'ятов ще міг би 2-3 сезони успішно провести основним ггравцем команд трішки нижчих по статусу, ніж Шахтар. Та навряд чи перейде. Скоріш за все так і "досидить" до пенсії в ШД з надією, що Трубіна продадуть.
Николай Власов
ЖДУ НОВЫХ РЕКОРДОВ УДАЧИ ВСЕМ МУЖЫКИ БУДЬТЕ ПРИМЕРОМ ДЛЯ МОЛОДЁЖИ
Alex86 1
миля где?